Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert (/Thread-Everything-Everywhere-All-at-Once-2022-re%C5%BC-Dan-Kwan-Daniel-Scheinert--6451)

Strony: 1 2 3 4

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - yacajackowski - 02-12-2022

To może obejrzyj a nie tylko słuchasz o nim :)

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - shamar - 02-12-2022

Hej, to dopiero kilka dni. Daj mi trochę czasu. Nie wiem... Miesiąc czy dwa.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - shamar - 15-12-2022

No cóż... dosyć poryta rzecz. Totalny misz-masz znanych motywów z kina. Pierwsze skojarzenia z brzegu: 12 małp, Zakochany bez pamięci, Matrix, The One, Autostopem przez Galaktykę, Sucker Punch i jeszcze kilka innych. No i ten azjatycki absurdalny (czy wręcz obleśny miejscami) humor. Podobało mi się, aczkolwiek finał rozczarowuje.

7/10

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Norton - 15-12-2022

Krystowi się podobało, zdzichonowi się podobało, Cravenowi się (w miarę) podobało, Buchowi się podobało, Grievousowi się podobało, Mefistofelesowi się (w miarę) podobało I KURVA SHAMAR WYSTAWIŁ WIĘCEJ NIŻ 6.

Teraz to już muszę obejrzeć.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - shamar - 15-12-2022

Ale nie nastawiaj się. Znaczy, nastaw się na szurnięty film SF z przegiętym azjatyckim humorem, który w pewnym momencie staje się trochę męczący. Bo to 2 godziny 10 minut, jakby ekranizacji gry komputerowej - takiego "skakania po poziomach".
W sumie - tytuł oddaje dokładnie to, czym jest. Ale można dodać (za) dużo i zbyt długo, na raz.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Mefisto - 15-12-2022

Shamar, zdefiniuj "azjatycki humor".

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - f.lamer - 15-12-2022

to jest np ta ironia że psy służą do jedzenia, a parówki jako palce

(15-12-2022, 13:52)Mefisto napisał(a): Shamar, zdefiniuj "azjatycki humor".

Niestety YT nie ma tych hardcorowych

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dirk - 15-12-2022

Filmu jeszcze nie widziałem, ale jeśli chodzi o tzw. "azjatycki humor", pamiętam jak kiedyś oglądałem wczesne filmy Jackie Chana. Nie pamiętam już tytułu, ale była tam scena, jak główny bohater przyszedł do jakiejś szkoły sztuk walk. I jeden z mistrzów, stary Chińczyk, miał na nosie wielką brodawkę. Z tej brodawki wyrastał mu długi włos. I on na tym włosie grał sobie jakąś melodię...
Takie rzeczy.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - f.lamer - 15-12-2022

no to tu jest scena ze stemplem używanym jako buttplug. chyba się wpisuje

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Bucho - 15-12-2022

(15-12-2022, 16:14)Dirk napisał(a): Filmu jeszcze nie widziałem, ale jeśli chodzi o tzw. "azjatycki humor", pamiętam jak kiedyś oglądałem wczesne filmy Jackie Chana. Nie pamiętam już tytułu, ale była tam scena, jak główny bohater przyszedł do jakiejś szkoły sztuk walk. I jeden z mistrzów, stary Chińczyk, miał na nosie wielką brodawkę. Z tej brodawki wyrastał mu długi włos. I on na tym włosie grał sobie jakąś melodię...
Takie rzeczy.

NIe wiem czy ten dowcip nie byl nawet w kilku filmach, jako taki troche inside joke. Natomiast bankowo cymbal z brodawka byl w Pijanym Mistrzu:

https://c8.alamy.com/comp/DXJDPM/drunken-master-DXJDPM.jpg

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dirk - 15-12-2022

Tak, w kilku filmach z tego okresu grała ta sama ekipa. A brodawka faktycznie była na policzku, a nie na nosie.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Mefisto - 15-12-2022

(15-12-2022, 16:08)shamar napisał(a): Niestety YT nie ma tych hardcorowych

Mam w dupie YT - w tym konkretnym filmie poproszę :)

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - simek - 28-12-2022

Okropny film, wybitnie mi nie podszedł. Nieznośnie przeciągnięty, chociaż gdyby go mocno skrócić, to nic by to nie dało.
(14-06-2022, 15:49)nawrocki napisał(a): Dla mnie to taki mało strawny miks marvelozy z Matrixem i w gruncie rzeczy banalnym dramatem rodzinnym, uzbrojonym dla niepoznaki w dziwaczny humor.
Wg mnie jest odwrotnie: dziwaczny, słaby humor i Matrix przepisany przez 8-latka to za mało na film, więc dołożono szkielet banalnego dramatu rodzinnego, żeby trochę nobilitować film i zasłużyć na nominację do Globa, do Oscara na pewno też jakieś będą.
Ode mnie 3/10.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - PropJoe - 28-12-2022

(28-12-2022, 22:38)simek napisał(a): Ode mnie 3/10.
Aż taki kupsztal? ;)

Nie mogę się ciągle zabrać za nadrobienie zaległości, ale teraz będzie jeszcze trudniej.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - simek - 28-12-2022

Tam jest po prostu wszystko, czego nie lubię w kinie, do tego w wysokich dawkach i bez zbytniego sensu. Po pierwszych minutach liczyłem na większą kreatywność niż to, że główna bohaterka musi każdemu dokopać. Czułem się trochę jakbym oglądał aktorski odcinek Rick&Morty, tylko że przez ponad 2 godziny i bez żadnych fajnych dialogów :p

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Norton - 31-12-2022

Fajny, lekki, przyjemny filmik. Zanurzony w poświątecznym maraźmie miałem ochotę na coś bardziej dynamicznego, więc EEAAO dobrze mi siadło. Może w innych okolicznościach po seansie męczyłyby mnie mdłości, więc zaznaczam - film raczej do oglądania pod określony "klimat". Pórównania do Marvelozy na wyrost, ale jak już o tym gadamy, to stwierdzam, że Everything... miażdży bezpromlemowo nawet te komiksowe dziełka, które nie są kompletnymi kuszptalami (tj. GoG i Ragnarok). Wygrywa przede wszystkim fajnymi, ludzkimi postaciami (w porównaniu do strzelających łanlanerami kukieł z Marvela), którym chce się kibicować. Historyjka odarta z tych wszystkich dziwactw jest oczywiście dość prosta (by nie rzec - banalna), ale jako tako łapie za serce, bo jej bohaterowie budzą sympatię. Odjazdy w większości spoko, a jak już zaczynają męczyć, to opowieść zwalnia i daje odsapnąc widzowi.

Nie obraziłbym się za Oscara dla Michelle. Ciekawi mnie TAR i Blanchett, stanowiąca chyba największą rywalkę dla Yeoh. Powtórzę to, co pisałem kilka miesięcy temu - fajnie, że dumna aborcjonistka Williams znalazła się w kategorii pierwszoplanowej, przez co na 95% nie zdobędzie rycerzyka.

Spokojnie 7/10.

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Debryk - 13-03-2023

Pamiętacie tę historię o reżyserze, który rozbił się w dzikiej Azji i nie miał jak przeżyć, ale znalazł dwie tony koki i pruł się nią przez miesiąc? To właśnie on zrobił ten film hahahahaha

Nie wiem, czy to zasłużyło na tyle statuetek ale koncept i wykon w pytę. Uśmiałem się wielokrotnie bo wiele sytuacji jest dobrze poprowadzonych i nie są to gagi dla gagów, przynajmniej w większości, a sprawnie przemyślane mrugnięcia okiem. Powtórka będzie ciężkim doświadczeniem ale ten jednorazowy seans uśmiał mnie mocno. Ale zalatuje to japońskim Cloud Atlasem

7/10

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023

Dałem radę obejrzeć 50 minut. Co to jest do diabła?
To coś dostało 7 Oskarów? I to nie jakichś niszowych za "najlepsze napisy końcowe" albo "charakteryzację operatora" tylko 7 tłustych Oskarów?
Te wszystkie pozytywy tutaj to jakiś żart?

RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - simek - 14-03-2023

Doktorze, nie masz prawa krytykować jeśli nie obejrzysz całości!