Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
American Primeval (2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: American Primeval (2024) (/Thread-American-Primeval-2024--6629)

Strony: 1 2

RE: American Primeval (2024) - Mefisto - 15-01-2025

Zaraz, zaraz - czyli nowy projekt Netflixa okazał się rozczarowaniem? Nowe, nie znałem xD

RE: American Primeval (2024) - Dr Strangelove - 15-01-2025

Ale też nie jest to jakiś zły serial. Po prostu szkoda straconej okazji bo spokojnie można tu było zmienić kilka rzeczy i zamiast 5/10 byłoby 7-8/10.
Na przykład w dzisiejszym polit-poprawnym świecie bardzo fajnie są przedstawieni Indianie. Nie są jakimiś szlachetnymi i dostojnymi autochtonami (Czerwone Pióro wita bladą twarz, wypalmy fajkę pokoju. Howgh.) tylko jedni próbują jakoś z boku się dostosować, inni służą białasom za przewodników i tropicieli a jeszcze inna grupa chce wszystkich białych pozabijać i podrzynają gardła kilku związanym białym kobietom bo tak.
Nawet scena gwałtu to jakiś gruby oblech Indianin gwałci Indiankę.

Zabrakło, nie wiem jak to ująć w słowa, jakiegoś wyważenia tej historii. Całość za bardzo poszła w brutalizm, okrucieństwo i akcję, co samo w sobie nie byłoby złe, tylko wyszło tak dość sztampowo a i jak pisałem szkoda, bo oryginalnej historii tych wydarzeń nie trzeba było specjalnie udziwniać i dramatyzować, bo tam naprawdę jest wszystko.
A tak całość to takie wzruszenie ramion - widziałem to już 100 razy, więc meh.

Plus takie na siłę pierdoły, żeby coś się działo. Scena jak wilki atakują chatkę i wyrywają deski żeby się dostać do środka była bardziej śmieszna niż dramatyczna :D

RE: American Primeval (2024) - Mefisto - 15-01-2025

(15-01-2025, 10:31)Dr Strangelove napisał(a): Ale też nie jest to jakiś zły serial. Po prostu szkoda straconej okazji bo spokojnie można tu było zmienić kilka rzeczy i zamiast 5/10 byłoby 7-8/10.

No toć właśnie potwierdzasz powyższe :)

RE: American Primeval (2024) - OGPUEE - 15-01-2025

(15-01-2025, 10:31)Dr Strangelove napisał(a): Plus takie na siłę pierdoły, żeby coś się działo. Scena jak wilki atakują chatkę i wyrywają deski żeby się dostać do środka była bardziej śmieszna niż dramatyczna :D

O lol :D. Domyślam, że też nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i nawet w antywilczych mediach nie wpisują takich głupot (zresztą ataki wilków w USA były rzadsze ze względu na dostęp do broni palnej). I nie mówiąc o tym, że wydaje mi się, iż nawet duży pies nie byłby w stanie wyrwać desek.

RE: American Primeval (2024) - Dr Strangelove - 15-01-2025

Nie znam wilczych obyczajów ale scena raczej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Albo to były niezwykle inteligentne wilki :)

RE: American Primeval (2024) - Bucho - 15-01-2025

(15-01-2025, 18:17)Dr Strangelove napisał(a): Nie znam wilczych obyczajów ale scena raczej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Moze to byly jakies super inteligentne hybrydy wilkow oraz zmiennoplciowych zab?! :)

https://images.app.goo.gl/eVN9uwEP46gxtjtM7

RE: American Primeval (2024) - OGPUEE - 16-01-2025

(15-01-2025, 18:17)Dr Strangelove napisał(a): Nie znam wilczych obyczajów ale scena raczej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Albo wilkołaki :).

Co do wilczych obyczajów... Generalnie wilki nie atakują ludzi i jeśli napadają na ŻYWY INWENTARZ (lub psy domowe, których kurewsko nienawidzą), to tylko są to samotne osobniki, które nie utworzyły watahy albo pochodzą z rozbitej takowej. I Henryk Okarma (postulujący polowania na wilki) pisał, że jeśli wziąć wszystkie udokumentowane wilcze ataki na ludzi (które odbywały się na terenach, gdzie na wilki się poluje), to wypadają na szarym końcu bardzo blado z porównaniu z innymi zwierzętami. I doniesienia o groźnych wilkach to z reguły fejk niusy dziwnym trafem rozprowadzone przez myśliwych albo bogatych hodowców. I większe prawdopodobieństwo jest zostanie się zastrzelony omyłkowo przez myśliwego niż dziabnięty przez wilka (i mówię tu o Polsce).

RE: American Primeval (2024) - slepy51 - 16-01-2025

No spoko, tylko ty piszesz o zachowaniu obecnych wilków, dodatkowo tych występujących w Polsce, które na przestrzeni setek lat nauczyły się, że lepiej unikać ludzi niż na nich polować. Akcja serialu z kolei ma miejsce w 1857 na totalnym amerykańskim wypiździejowie, dodatkowo celem ataku tej konkretnej watahy jest dwójka pozostawionych w chatce dzieciaków - nie jest żadną bzdurą ani niczym nierealistycznym, że zostali oni przez te wilki zaatakowani a sposób w jaki jest to pokazane. Ja początkowo myślałem, że to jakiś niedźwiedź nakurwia po tych deskach ale nie, inna sprawa, że ani nie jest to najgłupsza ani też najgorsza scena w tym serialu.

Najgorsze jest to, że pomimo wspomnianej fajnej realizacji i kręcenia w naturalnych plenerach ten serial jest tak kurewsko nijaki i ciężko się to w pewnym momencie ogląda, bo sama ta historia jest taka żadna jak to tylko możliwe. Dodatkowo mamy ten kompletnie zmarnowany, prowadzący donikąd i zabierający tylko cenny czas wątek oskalpowanego DeHaana i jego żony, który został wprowadzony tylko po to, żebyśmy mieli też pokazaną perspektywę Indian.

RE: American Primeval (2024) - OGPUEE - 16-01-2025

(16-01-2025, 03:28)slepy51 napisał(a): No spoko, tylko ty piszesz o zachowaniu obecnych wilków, dodatkowo tych występujących w Polsce, które na przestrzeni setek lat nauczyły się, że lepiej unikać ludzi niż na nich polować. Akcja serialu z kolei ma miejsce w 1857 na totalnym amerykańskim wypiździejowie, dodatkowo celem ataku tej konkretnej watahy jest dwójka pozostawionych w chatce dzieciaków - nie jest żadną bzdurą ani niczym nierealistycznym, że zostali oni przez te wilki zaatakowani a sposób w jaki jest to pokazane. Ja początkowo myślałem, że to jakiś niedźwiedź nakurwia po tych deskach ale nie, inna sprawa, że ani nie jest to najgłupsza ani też najgorsza scena w tym serialu.

Amerykańskie wilki różnią w niczym od tych europejskich. Pełna ochrona gatunkowa drapieżników to właściwie wynalazek 20 XX w. i przedtem je zabijano w ten czy inny sposób (mimo mniejszej gęstości zaludnienia jak i ograniczonego dostępu do broni), więc zdrowy dziki wilk wiedział, że nie ma co zadzierać z ludziem. Nawet na Zadupiach Hill. Nie mówiąc, że skutek braku wiedzy przyrodniczej, nieznajomości chorób czy braku dostępu do okulistyki większość udokumentowanych "wilków-ludojadów" przed XX w. to 99% były te same co ten wilk z Nic śmiesznego. Poza tym przed białym wilki zabijali Indianie, którzy nigdy żadnymi ekologami nie byli i bynajmniej nie łączyli się z naturą (m.in. zabijali na dużą skalę bizony). I nawet uczyli europejskich osadników jak zastawiać skuteczne pułapki.

I żeby te smarki błąkały się na otwartej powierzchni. Drapieżniki to lenie śmierdzące i idą na łatwiznę biorąc jakiegoś frajera na wolnym wybiegu i szkoda marnować energii na rozbiórkę dobrze zabezpieczonej chatki (a wilk dmuchnięciem).

American Primeval (2024) - slepy51 - 16-01-2025

No przecież napisałem, że bzdurą jest to w jaki sposób zostało to pokazane - w samym ataku na ranne dzieciaki w XIX wiecznej leśnej głuszy nie ma nic kosmicznego, bo do takich ataków na ludzi rzadko bo rzadko, ale dochodziło. I jeszcze raz powtórzę, że gdyby to był jedyny problem tego serialu to byłoby zajebiście.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

RE: American Primeval (2024) - Dr Strangelove - 16-01-2025

Serial jak widać ma ważne walory edukacyjne i przyczynia się do rozpowszechnienia wiedzy o wilkach :)

RE: American Primeval (2024) - Paszczak - 16-01-2025

Jak widać behawiorystka wilków jest bardziej interesująca niż bohaterowie tego burego kloca.