Stały bywalec
Liczba postów: 13,435
Liczba wątków: 77
Na horyzoncie (ale nie tym od Costnera) wyłania się powoli nowy miniserial Netflixa - "American Primeval". Za sześcioodcinkową serią stoi producent Eric Newman ( Narcos), reżyser Peter Berg ( Dzień Patriotów, Deepwater Horizon) i scenarzysta Mark L. Smith ( Zjawa z Di Caprio). Fajne, jakościowe połączenie z którego może wyjść coś dobrego.
W roli głównej wystąpić ma "król kinowych flopów" - Taylor Kitsch - którego uważam za aktora pechowego i trochę niedocenianego.
Zarys fabuły: Podróżując na Zachód ze swoim synem, kobieta dołącza do karawany mormonów zmierzającej w tym samym kierunku. Wkrótce trafiają na krwawy konflikt między rdzennymi Amerykanami a tymi, którzy roszczą sobie prawo do tej ziemi.
Oczywiście jak to w przypadku Netflixa, może być jakaś próba "złagodzenia" przekazu lub unowocześnienia, ale patrząc na casting to nie widzę na razie czerwonej flagi. Wszyscy są albo biali, albo są rdzenni. Na liście płac znajduje się także Dane Deehan i Jai Courtney, ale na razie nie wiadomo w jakiej roli. Berg mówi, że będzie chciał pokazać brutalne zderzenie kultur i trudne początki Ameryki. Nie chcę pisać, że się jaram, ale mimo wszystko chyba warto mieć ten miniserial na radarze.
Na razie wystarczyć muszą zdjęcia z planu i pierwsze zajawki:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
03-06-2024, 19:33
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,402
Liczba wątków: 76
Wygląda świetnie, będzie oglądane.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
05-12-2024, 17:26
Stały bywalec
Liczba postów: 13,435
Liczba wątków: 77
Wygląda surowo (in plus). Mam nadzieję, ze Berg odbije się tym serialem od złej passy ostatnich koszmarków.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
28-12-2024, 15:27
Chrissie Watkins' arm
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
01-01-2025, 16:23
Stały bywalec
Liczba postów: 2,184
Liczba wątków: 14
Wierzyłem w Berga, ale przeszedł samego siebie. To jest tak brudne, szczere i żywe, że total WOW! Pierwszy odcinek totalny odlot, zaś atak na obóz na master shocie to westernowy Armagedon na skalę Szeregowca Ryana. Musze ochłonąć, żeby coś więcej napisać.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
09-01-2025, 21:39
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
O, i to jest zachęta. Bergowi zdarzały się mocne strzały w takie surowe klimaty.
Dobrze, fajnie, spoko
.
09-01-2025, 22:15
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,839
Liczba wątków: 5
Ja bym się aż tak nie podniecał. Nie żebym był przeciwnikiem "brutalizmu" w kinie ale tutaj jest na razie za dużo tego jakby reżyser chciał się kąpać we krwi bo - No talk wygląda kino dla dorosłych!!111
Rozbawił mnie ten koleżka łowca nagród, który idzie z pięcioma poznanymi przed minutą ciemnymi typami i kończy z kosą w żebrach :D
A Taylor Kitsch to się chyba z filmu o "Nieśmiertelnym" urwał.
Takie tam 5/10 bez szału.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
09-01-2025, 23:28
Stały bywalec
uhm, a te napady i vendetta i polowanie na Mormonów to mieli w pokera rozegrać, czy jak ;)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
09-01-2025, 23:45
Miss Avatara 2016
Pomiędzy gramy w karty a zabijamy się co 30 sekund myślę jest pewna przestrzeń do kręcenia poważnego kina, które nie jest gimbaziarsko mroczne?
Drugi odcinek jest już dużo lepszy. Będę oglądać dalej.
10-01-2025, 00:43
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,307
Liczba wątków: 4
(09-01-2025, 23:28)Dr Strangelove napisał(a): A Taylor Kitsch to się chyba z filmu o "Nieśmiertelnym" urwał.
Wyjdzie calosc to obejrze, ale nie o tym, chodzi mi o stylowke typa (sugerujac sie trailerem) to pierwsze skojarzenia:
https://variety.com/wp-content/uploads/2015/11/tom-hardy1.jpg
I powiem tylko tyle, ze do Kitcha sie chyba nigdy nie przekonam, nie w wersji "twardziel-kultowiec" i gdzie mu do Hardy'go sprzed dekady.
Zgadzam sie tez z tym, ze brutalnosc dla brutalnosci (nawet jezeli fajnie pokazana) to sztuka dla sztuki, jezeli to wszystko nie ma dobrej podbudowy fabularnej. Berga natomiast lubie, bo potrafi nakrecic wzglednie oldskulowe i meskie kino.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
10-01-2025, 00:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2025, 00:58 przez Bucho.)
Stały bywalec
Liczba postów: 5,931
Liczba wątków: 6
Ale całość już jest @Bucho.
To 6-cio odcinkowa miniseria.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
10-01-2025, 01:02
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,307
Liczba wątków: 4
Ok to zajebiscie, wrzucam to w takim razie jutro na ruszt.
Myslalem, ze to bedzie jakis sezonowiec, z odcinkami wychodzacymi raz na tydzien. Takie mini serie po kilka odcinkow (max 10, choc ja Klaudiusz ma chyba 13), ktore pokazuja glebsze i bogatsze spojrzenie w jakas historie, ale tez nie mecza buly przez dziesiec sezonow to ja lubie najbardziej - Hatfields & McCoys <3 i tego typu klimaty.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
10-01-2025, 01:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2025, 01:14 przez Bucho.)
Miss Avatara 2016
(10-01-2025, 00:57)Bucho napisał(a): Wyjdzie calosc to obejrze, ale nie o tym, chodzi mi o stylowke typa (sugerujac sie trailerem) to pierwsze skojarzenia:
Odpowiedź jest banalna. Jest po prostu nieśmiertelny. Potrafi walczyć jak mega kozak, przebitej strzałą nogi w ogóle nie zauważa. Jednocześnie robi uniki przed strzelającymi z łuku Indiańcami chyba lepiej niż wiedźmin :)
W drugim odcinku co prawda trochę musiał korzystać z eliksirów w indiańskiej wiosce, ale po 2 dniach był już gotowy do akcji.
Ale ten Berg tak lubi, jak mnie pamięć nie myli to w " Lone Survivor" też ci komandosi mieli tryb nieśmiertelności.
10-01-2025, 09:18
Stały bywalec
Doktorku, zły dzień czy obejrzałeś te odcinki na fast forward? Serial ma w osi prawdziwe wydarzenia (coś jak w Titanicu) i była tam masakra, a Berg postanowił to przedstawić zgodnie z relacjami. W 3 odcinku wkleja na starcie wyrywki z opisów, rycin i gazet. A bohater grany przez Tylora jest normalnym gościem z wielkim fartem i trochę skillem, któremu nie ufa (w spoilerze):
Gość nie wbija się do atakowanego obozu, tylko obserwuje z dala akcję, pozostając w ukryciu. No, kozak wg ciebie. Potem nie startuje na 5 mormonów w pościgu, a jedynie przeczekuje sytuację. W ukryciu. W obozie traperów jest w sytuacji bez wyjścia i ma tylko 3 przeciwników, w tym dwóch w oddali, więc podejmuje walkę, widząc że ma szanse. Dostaje strzała w biodro, potem spada z konia i jest nieprzytomny dwa dni. Po tym, jak wrócił na koń, łapią go francuzi bo nie ma siły walczyć i daje się złapać. Z opresji ratuje go wściekła Indianka i mająca wolne ręce kobieta, która z bronią miała styczność. Chyba oglądamy coś zupełnie innego, Doktorku
10-01-2025, 20:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2025, 21:41 przez Debryk.)
Miss Avatara 2016
Utnę naszą dyskusję tak - Jeśli Ci się to podoba to bardzo mnie to cieszy :)
10-01-2025, 20:35
Stały bywalec
<ok> :)
Wchłonąłem całość. Berg to jednak ma jaja, że to wszystko skleił tak, jak chciał. Zwracam uwagę, że jednak nie do końca wszystko się udało, bo brakło mu kasy (kosmos, Netflix przyciął produkcję, więc nie ma żadnych napisów poza "title" na starcie, a napisy końcowe zajmują niecałe 4 minuty) i czuć ten pośpiech. Scenariuszowo zwłaszcza, bo wpierniczono tam tyle akcji z kilku wydarzeń/plotek, i to wszystko po prostu czuć. Natłok zdarzeń w ciągu 5 tygodni - bo tyle zajmuje akcja filmu - jest ogromny. Mnie to przytłoczyło bo tak szczerze to był materiał na dobry serial circa 20 odcinków. Ale dostałem, co dostałem i nie narzekam. Dobra, ponarzekam wpierw bo jest jedna rzecz, która mnie w*rwiła: kolor blending. Wszystko jest wyprute z kolorów na maksa. A poz a tym, to mega świetna produkcja która niefortunnie się nazywa, bo główną osią fabularną jest masakra na Mountain Meadows, a tutaj tłumacz wyskakuje z jakimś Świtem ameryki, gdy mamy jedynie skrawek tego zjebanego świata.
Berg plusuje tutaj na bardzo wielu poziomach, od zdjęć i sprawnego montażu, przez zajebisty angaż ludzi, do tworzenia niesamowitej akcji (której jest za dużo na tak krótki metraż ale to już wspomniałem). W swojej historii przemyca też uniwersalne przesłanie ofiar w czyjejś wojnie i robi to subtelnie, pokazuje też działanie korporacji w równie delikatny sposób i z fajną manierą uniwersalizm przetrwania a także nieprzepracowane traumy.
Analizując sobie przez cały dzień American Primeval oraz 1883, dwa seriale o podobnym zagadnieniu, zacząłem rozumieć te dwa różne podejścia. Sheridan zrobił epopeję w trybie biedronkowy, ale działała jako właśnie epopeja, a Berg zrobił cholernie długi film akcji, bo nie jest to ani film drogi, ni też spojrzenie na początki Ameryki, ani też próba rozliczenia czegokolwiek. To po prostu piekielnie dobry, bardzo długi, film akcji rozdzielony na 6 odcinków.
Całość American Primeval ma ode mnie 9/10 z czego wielkie serduszko i oczko w górę za mega rozpisanie postaci, ich motywacji, działania bo tutaj na poziomie rzeczonej historii jest mega, mega dobrze. Ostatni odcinek doskonale rekapituje wszystkie pokazane tematy, wrzuca subtelnie puenty losów postaci, pięknie to wszystko spina, ale czuję niedosyt związany nie tyle z wydarzeniami, bo te są doskonale przedstawione, co z zamysłem samej produkcji. Kolos Berga nie sprawdza się jako miniserial, ani jako wstępniak do czegoś innego, bo dla mnie to zwyczajnie kutasiecko długi film.
10-01-2025, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2025, 19:25 przez Debryk.)
Chrissie Watkins' arm
12-01-2025, 00:53
Miss Avatara 2016
Całość jest zupełnie przesadnie udramatyzowana, brudna i dzika. Nie ma chwili wytchnienia od tego. Najlepiej podsumowuje to końcówka, gdzie
nasz eremita przetrwał jak Rambo 100 niesamowitych przygód w poprzednich odcinkach, żeby na końcu umrzeć bo DRAMAT I MROK MUSI BYĆ Całość ma fajne widoczki, dobrą realizację, aktorzy grają co najmniej dobrze, ale historia to meh.
Tym bardziej, że oryginalna historia tamtych wydarzeń aż roi się od bardzo ciekawych wydarzeń. Sama historia tego Ultra Mormon Bossa to materiał na kilku sezonową epopeję.
Ode mnie jakieś 5/10.
12-01-2025, 13:59
Agent Putina
Liczba postów: 4,404
Liczba wątków: 21
Team Doktor. AP jest tym dla wojny w Utah czym najnowsza adaptacja Na Zachodzie Bez Zmian była dla WW1.
Debryka zupełnym zbiegiem okoliczności zachwyciły obie produkcje.
15-01-2025, 00:05
Chrissie Watkins' arm
Dr Strangelove napisał(a):Całość ma fajne widoczki, dobrą realizację, aktorzy grają co najmniej dobrze, ale historia to meh.
Ta mikro recka absolutnie wyczerpuje temat, nic dodać, nic ująć, niestety.
15-01-2025, 00:23
|