Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Efekt vertigo - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Muzyka filmowa, F/X, zdjęcia (https://forumkmf.pl/Forum-Muzyka-filmowa-F-X-zdj%C4%99cia--16)
+--- Wątek: Efekt vertigo (/Thread-Efekt-vertigo--747)

Strony: 1 2 3 4

- Glut - 07-03-2008

No to lecimy. W Mannowskim Manhunterze (adaptacji Harissonowskiego Czerwonego Smoka, jeszcze przed cala Lecterowską hecą, fajnie zobaczyć w roli Lectera kogoś innego niż Hopkinsa ;)), pojawia się ww. efekt Vertigo. Gdy agent Will Graham, po rozmowie z Lecterem 'adaptuje' sposób myślenia mordercy i ponownie odwiedza sypialnie ofiar następują dwa krótkie 'vertigo-ujęcia'. Pierwsze, zza pleców bohatera:

[Obrazek: 10980371rz7.th.jpg]

[Obrazek: 63802207zt9.th.jpg]

[Obrazek: 87682029gc8.th.jpg]

Potem, bardziej dyskretny 'vertigo-ryj'. Tak profesjonaliści nazywają kadrowanie twarzy z wykorzystaniem efektu Vertigo, serio. :)))

[Obrazek: 21ur1.th.jpg]

[Obrazek: 22os7.th.jpg]

[Obrazek: 23nf1.th.jpg]

Efekt jest niezly, oba ujęcia trwają niedlugo (pierwsze niecale 3 sekundy, drugie 5) i są dość dyskretne. Świetnie podkreślają 'przełom' jaki nastąpił w rozumowaniu Willa. Tyle. ;)

Stwierdzam że ujęcia są naprawdę dyskretne. Aby zauważyć różnicę musicie je sobie po kolei odpalić. Najlepiej zgrać na dysk i przelecieć Windosowskim podglądaczem.

- Jakuzzi - 07-03-2008

W Apocalypto efekt ten pojawia sie w jednej z koncowych konfrontacji Lapy Jaguara z zolnierzami. Fotek niestety brak, bo ogladalem wczoraj w tv. :(

- Martinipl - 10-03-2008

Dobry artykuł. Gratki :)

Dawno temu, oglądałem jakiś niemiecki teledysk, w którym ten efekt był wykorzystany. Później widziałem jak teledysk był robiony (efektu nie pokazano już), ale piosenkarz siedział na zwykłym krześle: pomyślałem, albo to efekt komputerowy albo jakiś trik z lustrem czy coś. Wziąłem Betkę i poszedłem do studia wieczorkiem. Zacząłem bawić się z różnym zestawieniem zooma. W pewnym momencie zrobiłem krok w przód i oddaliłem obraz. No i proszę - nie znając nazwy, ani też techniki wyszedł mi ten efekt. Użyłem go w filmie amatorskim "Lekcja Życia" - kiedy młody ćpun robi "złoty strzał", aby scena wyszła poprawnie próbowaliśmy różnych kątów ustawienia kamery, teł oraz ręcznie i z wózkami. Na wózku wyszło znakomicie ale dodanie geometrii za plecami było najlepszym wyjściem. Uważam, że tego typu efekty najlepiej sprawdzają się w scenach: "O SHIT!" oraz o jakichś schizofreniach :)

Filmów z tym efektem jest wiele, ale jak trzeba sobie przypomnieć to pamięc zawodzi :)

Ahas: Wielkie nadzieje - z Ethan Hawk'iem. Scena, w której spotyka dziewczynę z dzieckiem w ogródku ( w tle słychać śmiech dziecka) - jakoś tak kojażę te ujęcie. Tam chyba był ten efekt.

M

- Jakuzzi - 10-03-2008

Kolejne wylapane ujecie. August Rush. 1:15. Brak fotek. :(

- Snappik - 11-03-2008

Ten efekt widziałem ostatnio w "Masce", w scenie kiedy do banku wchodzi Cameron Diaz (notabene to byl jej debiut), a Carrey wraz z kolesiem wpatrują się w nią i wywieszają jęzory.

- Mefisto - 11-03-2008

patrz wyżej :P

- Jakuzzi - 12-03-2008

Ta scena jest opisana w artykule. ;)

Na marginesie - w najslynniejszej scenie Crash Haggisa wykorzystano efekt vertigo.

- Snuffer - 12-03-2008

Najsłynniejsza scena to znaczy wyciąganie Newton z samochodu czy strzał do wiadomo kogo?

- Jakuzzi - 12-03-2008

Ta druga.

- Snuffer - 12-03-2008

Rzeczywiście Mistrzu, efekt świetnie tam pasuje bo nadaje dramaturgii.

- Albertino - 25-03-2008

Efekt vertigo jest też w serialu "Dexter" :D
Dokładnie odcinek 4 serii pierwszej około 26:50 :)

- Anonymous - 25-03-2008

Zdaje się, że był ten efekt w jednym odcinku Jasia Fasoli pokazując twarz Atkinsona, kiedy to był w hotelu i okazało się, że własnie zjadł nieświeże ostrygi :lol:

- Snappik - 28-05-2008

Ten sam efekt będzie bankowo w nowym Hulku - http://www.movieweb.com/video/V08EmDKc6dpZ3L Na samym końcu jest podwójne ujęcie z użyciem tego bajeru :)

- Mierzwiak - 28-05-2008

Właśnie miałem o tym pisać. Zdrowo się uśmiałem, zrobiliby to trzeci raz i zacząłbym się zastanawiać czy nowy Hulk to nie przypadkiem parodia.

- Albertino - 28-05-2008

Nie widziałem tego wcześniej. Rzeczywiście beznadzieja, ten efekt vertigo w ogóle nie pasuje do tej sceny, wygląda to aż zabawnie ;P

- Danus - 15-06-2008

Efekt Vertigo można też zauważyc w jednej ze scen w filmie Opowieści z Narni: Książę Kaspian.

- Mefisto - 18-06-2008

byłem święcie przekonany, że było wymieniane, ale jednak nie - akurat dziś leciało, więc można przypomnieć, że i w Nienawiści jest tenże efekt, gdy bohaterowie stoją na jakimś moście czy coś i się nudzą - chwilowo fotek brak

- Tyler Durden - 18-06-2008

Było ale w wątku o "Nowościach na stronie" po premierze tekstu ;)

- Koleś - 18-06-2008

W nowym Hulku też jest efekt vertigo, gdy zielony kolega z finezją rozpieprza przewiązkę. Głupkowata mina Williama Hurta wspomagana jest rzeczonym efektem.

- Danus - 22-06-2008

Było już o tym mówione Koleś.