Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

- Super Green - 04-08-2010

shamar napisał(a):Ja nie wiem co mailoby być w tym trudnego dla fachowców

Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale chodzi chyba o to, że w oryginalnym montażu np. we wcześniej wspomnianej scenie rozmowy na pustyni brakuje ostatniej klatki która została bezpowrotnie stracona. Tak przynajmniej wyglądał proces dawnego montażu. Później wklejając materiał niewykorzystany, który należało dodać bez zmiany ujęcia zachowując jego ciągłość, powstała taka właśnie mała pauza.

- Gieferg - 04-08-2010

Jeśli to faktycznie tak wygląda, to by wyjaśniało sytuację zarówno w jednej jak i drugiej scenie.

- shamar - 04-08-2010

Mnie to niczego nie wyjaśnia. Bo co to znaczy zostala stracona ?
Prosta analiza na tle sceny z T1000 :

* całe ujęcie jest takie jak T1000 idzie - przykladowo - od punkt A przez punkt B do punktu C - pełne ujecie robione za 1 razem
* w wersji kinowej mamy to ujecie przyciete , zalozmy, w punkcie B czyl mamy od A do B
* w wersji DC mamy całe to ujecie od A do C (* ale wyglada jak by było sklejone ! - A do B + B do C)

Pytanie : Czemu ujecie to klejono z 2ch źródel a nie wykorzystano oryginanie nakreconego pełnego ? Tu pasowąłaby teoria "stracenia materiału" ale na czym ona miala by polegać ? Ze filmowcy wyrzucają do kosza pierwotny niezmontowany material ? Brzmi mi to jak bzdura.

- Super Green - 04-08-2010

Całe ujęcie z pewnością sklejono z dwóch różnych źródeł. Różnica w obrazie jest widoczna. Jeśli chodzi o bezpowrotne stracenie niektórych klatek filmowych najlepszym wytłumaczeniem niech będą zrzuty z dwupłytowego wydania Terminatora 2.

Ujęcie z wersji kinowej:

[Obrazek: terminatort1000.th.jpg]

Ujęcie z wersji specjalnej:

[Obrazek: terminatort1000se.th.jpg]

Garść informacji o montażu

[Obrazek: termedit5.th.jpg] [Obrazek: termedit6.th.jpg] [Obrazek: termedit7.th.jpg]

[Obrazek: termedit8.th.jpg] [Obrazek: termedit9.th.jpg]

- shamar - 04-08-2010

Działali na tasmach matkach ?nie mieli kopii zapasowych ? a gdyby cos sie spieprzylo ? maskara. Film za 100 mln USD.

PS - myslalem, ze ten film był ciety już cyfrowo a nie na stole.

- Super Green - 05-08-2010

Sprawdziłem jeszcze swojego Terminatora 2 na blu-ray i tu niespodzianka. Wyżej wymienionych przeskoków brak. W obu scenach nie ma żadnych "dziur".

- shamar - 06-08-2010

Co oznacza tyle, że przy pewnych wersjach odwalili "kaszane na odpieprz sie". Zresztą czytaj wyżej - nie chce mi się wierzyć, żeby nie mieli dostępu do materiału pierwotnego.

- gigacz - 06-08-2010

Musiałbym obejrzeć film od nowa, ale jeśli się nie mylę, to jest to spowodowane tym że w tatmych czasach kolorystykę negatywu poprawiano chemicznie. Tu nie brakuje klatki, tylko jest minimalna różnica w kolorystyce. W scenach wyciętych z "Titanica" tak samo jest. Przynajmniej z tego co pamiętam zawsze zauważałem różnice w kontraście itp. A co z tym cięciem w połowie klatki.... dziwne. Już sam nie wiem.

W dzisiejszych czasach to zapiszą jakie parametry kolorystyki ustawili i po krzyku :razz:

P.S. Jeśli się nie mylę to od zawsze montują z negatywów nagranych bezpośrednio kamerami. PRzynajmniej tak było z "Gwiezdnymi wojnami".

- Super Green - 07-08-2010

Różnica w kolorystyce dodanych ujęć to swoją drogą, chodzi raczej o sposób w jaki nowe sceny są wmontowane w kinową wersję w wydaniu dvd. Zdecydowanie brakuję tam klatki. Najlepiej sprawdzić to w zwolnionym tempie. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok w scenie z T-1000 przy barierce, jeszcze trudniej wychwycić przeskok podczas rozmowy na pustyni. Gieferg też zauważył to dopiero na większym telewizorze.

- gigacz - 13-08-2010

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=68459

co wy na to? kolejna profanacja?

- Snappik - 13-08-2010

Czytałem słowo po słowie i pomyślałem - wow, to może się udać. Aż dotarłem do fragmentu "Twórcy stwierdzili też, że ich celem jest zminimalizowanie dawki przemocy, tak żeby film był dozwolony już od 13 lat. "

k....!

- shamar - 13-08-2010

70 mln USD za animowaną kaszanke PG13 ? na ch... ?

- Gieferg - 14-08-2010

Animowany Terminator nie obchodzi mnie tak samo jak nie obchodziły mnie Kroniki Sary Connor z których widziałem jedynie zwiastun.

Cytat:Tu nie brakuje klatki

Owszem, brakuje, sprawdzałem to oglądając klatka po klatce.

- dillu - 05-09-2010

Terminator oficjalnie przestaje byc filmem, staje sie proroctwem (;

Twórcy internetu pracują nad SkyNetem

Personalized Assistant that Learns (PAL)

3 wrz, 10:52
Tomasz Domański / CHIP.PL

[Obrazek: i5rfhh.jpg]
http://www.darpa.mil/ipto/programs/pal/pal.asp

DARPA pracuje nad bardzo ciekawym projektem - komputerem nowej generacji. I nie chodzi bynajmniej o szybszy procesor...

DARPA - jeden z wydziałów Departamentu Obrony Stanów Zjednoczonych, który zajmuje się opracowywaniem nowych technologii rodem z filmów sci-fi, już raz wsławił się w historii ludzkościl. Z opracowanego tam ARPAnetu, powstał twór, który dzisiaj znamy jako internet. Oprócz stworzenia sieci, DARPA wciąż pracuje nad nowymi sposobami wygrywania wojen i innymi militarnymi zabawkami, które od czasu do czasu nadają się do użytku cywilnego.

Święto elektroniki IFA 2010 - zobacz relację

Czy tak będzie tym razem? Nie wiadomo. Dr Robert Kohout, ekspert z zakresu sztucznej inteligencji, pracuje nad programem o nazwie PAL dla Biura Technik Przetwarzania Informacji DARPA.

Projekt ma pięć (bardzo imponujących) założeń:
Stworzyć urządzenie, które potrafi usprawniać swoją funkcjonalność dzięki zdobywaniu doświadczenia.
Projekt, przez analizę swoich struktur systemowych, zachowania i obrazowania przyczyn/celów ma być świadomy swoich możliwości.
Użytkownik ma być prowadzony przez proces instalacji dowolnego oprogramowania za pomocą komunikacji "ludzkiego typu" (tj. naturalna mowa, gesty..)
PAL ma posiadać możliwość identyfikowania sytuacji w jakiej znajduje się jego użytkownik. Do tego celu wykorzystywać ma cały zestaw gadżetów (czujniki ruchu, mikrofony, etc).
Mówiąc prościej: Dr Robert chce zbudować komputer, który potrafi się uczyć, rozmawiać po angielsku i być świadomym sytuacji w jakiej się znajduje a potem podłączyć go do sieci wojskowych komputerów. Brzmi znajomo?

http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/tworcy-internetu-pracuja-nad-skynetem,1,3577695,artykul.html

STANDBY="Loading Windows Media Player components..." TYPE="application/x-oleobject">
width="425" height="350" ShowControls="1" ShowStatusBar="0" ShowDisplay="0" autostart="0">

video

- Danus - 05-09-2010

Niech jeszcze usłyszę, że system będzie podłączony i będzie sterował całym systemem obrony USA wyposażonym w broń nuklearną to już całkowicie fajna wiadomośćUśmiech

- Kubeusz - 05-09-2010

Pewnie Dr. Robet przybył z przyszłości i jego zadaniem jest zbudowanie Skynetu oraz zabicie Johna Condona tfu Connora Język

- shamar - 15-09-2010

Zerknalem wczoraj na koncówke ( a ostatnio widzialem ten film lata temu ) i glupie to to.

Np. czemu cyborg po wyczolganiu sie spod ciezarowki nie idzie po prostu do pickupa zabic Sary ? Przeciez to bylo jego celem ale on woli przejac ciezarowke i poscigać ją nią po miescie. Tu padlem : babka ucieka przed ciezarówką. Szybka była.

- Martinipl - 15-09-2010

w wielu filmach bohater ucieka przed pojazdami po ulicy, zamiast np. skryć się gdzieś - czytałem kiedyś obszerne wytłumaczenie dotyczące tego myku i szło mniej więcej o to, że to psychika dyktuje, aby uciekający był na widoku, co ma oznaczać jakieś tam wołanie o pomoc, pokazanie się itd. Nie wiele pamiętam, ale mogłem to kupić i bez bólu oglądać takie bzdurki Uśmiech

- gigacz - 15-09-2010

shamar napisał(a):czemu cyborg po wyczolganiu sie spod ciezarowki nie idzie po prostu do pickupa zabic Sary ? Przeciez to bylo jego celem ale on woli przejac ciezarowke i poscigać ją nią po miescie.

Terminator miał uszkodzoną nogę.

- shamar - 15-09-2010

gigacz napisał(a):Terminator miał uszkodzoną nogę.

Ale chodzić mu to nie przeszkadzało a Kyle i Sara lezeli rozje...ni w pickupie. Doszedł by tam zanim wsiadł do ciezarówki i zrobił to kółeczko.