Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

- wiking - 05-03-2011

Wlasnie wrocilem z kina. Po raz pierwszy obejrzalem Terminatora na duzym ekranie. Prawde mowiac obraz byl slabej jakosci, dzwiek miejscami okropny (duzo szumu), a i tak jestem bardzo zadowolony z mozliwosci obejrzenia tego filmu w kinie. Samo kino to zaden wielki super duper multipleks, tylko male, kameralne kino z dusza. Widowna byla dosc spora, pewnie sami wielbiciele tego filmu. I na koniec projekcji bardzo mila niespodzianka wlasnie ze strony publicznosci - oklaski. Jednak sa jeszcze prawdziwi kinomaniacy dobrych filmow a nie tylko cukierkowych bajeczek. <ok>

- Anielski_Pyl - 06-03-2011

O! Przypomniało mi się coś Uśmiech. T3 jest przykładem skrajnej bezczelności i samej chęci zarobienia zielonych na marce. Abstrahując już od szczegółów tej prawie-parodii filmów Camerona, jedna rzecz, czyli pomysł wyjściowy scenariusza. Epicka dwójka zamyka wszystko, a w T3 pojawia się Arnie, który kwituje to tak: "Dzień Sądu i tak jest nieunikniony." Normalnie śmiech na sali Duży uśmiech. To tak, jakby zdecydowano się nakręcić sequel LOTR-a, gdzie Gandalf mówi: "Upadek Saurona jest niemożliwy." :wink:

O! Przypomniało mi się coś Uśmiech. T3 jest przykładem skrajnej bezczelności i samej chęci zarobienia zielonych na marce. Abstrahując już od szczegółów tej prawie-parodii filmów Camerona, jedna rzecz, czyli pomysł wyjściowy scenariusza. Epicka dwójka zamyka wszystko, a w T3 pojawia się Arnie, który kwituje to tak: "Dzień Sądu i tak jest nieunikniony." Normalnie śmiech na sali Duży uśmiech. To tak, jakby zdecydowano się nakręcić sequel LOTR-a, gdzie Gandalf mówi: "Upadek Saurona jest niemożliwy." :wink:

Że to skok na kasę to oczywista oczywistość. Chciałem zaznaczyć tylko tę rozbrajającą szczerość scenarzysty Duży uśmiech

Że to skok na kasę to oczywista oczywistość. Chciałem zaznaczyć tylko tę rozbrajającą szczerość scenarzysty Duży uśmiech

- Gieferg - 06-03-2011

Cytat:Epicka dwójka zamyka wszystko

Nic nie zamyka, a zakonczenie na niej serii nie miało w ogóle sensu.

- Gieferg - 06-03-2011

Cytat:Epicka dwójka zamyka wszystko

Nic nie zamyka, a zakonczenie na niej serii nie miało w ogóle sensu.

- Danus - 06-03-2011

Gieferg napisał(a):zakonczenie na niej serii nie miało w ogóle sensu.
A to ciekawe dlaczego?

- Danus - 06-03-2011

Gieferg napisał(a):zakonczenie na niej serii nie miało w ogóle sensu.
A to ciekawe dlaczego?

- Gieferg - 06-03-2011

Jedynka to była pętla bez początku i końca, ale działająca sensownie i na niej można byłoby w zasadzie zakończyć, dwójka prowadzi do jej zerwania i wszystko się sypie - zlikwidowanie przyszłości z wojną powinno wymazać z istnienia również samego Johna Connora, jesli nie został wymazany to znaczy że albo do wojny i tak dojdzie (vide T3) albo mamy do czynienia z alternatywnymi liniami czasowymi (co jest już w zasadzie potwierdzone przez TS), z kolei jesli mamy alternatywne linie czasowe, to wydarzenia z T2 formują tylko kolejną, co w żaden sposób nie wymazuje całkowicie wojny (bo linia czasowa z której pochodzi pierwszy Terminator i Reese w takim wypadku jest inną linią czasowa niż ta w której mają miejsce wydarzenia z T2). Krótko mówiąc - całośc miała sens i była zamknięta gdy:

a) składała się tylko z T1
b) składała się z T1-T2-T3

TS wymusiło wpakowanie do tego teorii alternatywnych linii czasowych bo bez niej nie miało ani za grosz sensu.

- Gieferg - 06-03-2011

Jedynka to była pętla bez początku i końca, ale działająca sensownie i na niej można byłoby w zasadzie zakończyć, dwójka prowadzi do jej zerwania i wszystko się sypie - zlikwidowanie przyszłości z wojną powinno wymazać z istnienia również samego Johna Connora, jesli nie został wymazany to znaczy że albo do wojny i tak dojdzie (vide T3) albo mamy do czynienia z alternatywnymi liniami czasowymi (co jest już w zasadzie potwierdzone przez TS), z kolei jesli mamy alternatywne linie czasowe, to wydarzenia z T2 formują tylko kolejną, co w żaden sposób nie wymazuje całkowicie wojny (bo linia czasowa z której pochodzi pierwszy Terminator i Reese w takim wypadku jest inną linią czasowa niż ta w której mają miejsce wydarzenia z T2). Krótko mówiąc - całośc miała sens i była zamknięta gdy:

a) składała się tylko z T1
b) składała się z T1-T2-T3

TS wymusiło wpakowanie do tego teorii alternatywnych linii czasowych bo bez niej nie miało ani za grosz sensu.

- Semi - 06-03-2011

Ani jedna z tych części nie miała sensu, gdyż jest udowodnione przez fizyków, że cofanie się w czasie nie jest możliwe. Nie przez jakieś wydumane "paradoksy dziadka" a przez zjawisko sprzężenia zwrotnego - problemy energetyczne wynikające z tego, że do przeszłości przepływała by energia, a więc w nowej przyszłości było by jej więcej, a więc więcej by wpłynęło do przeszłości, a więc znów było by jej więcej w przyszłości, doprowadziły by do zamknięcia wszelkich portali czasowych.

Także dwie pierwsze części T. dalej można uważać za najlepsze i na nich poprzestać

- Semi - 06-03-2011

Ani jedna z tych części nie miała sensu, gdyż jest udowodnione przez fizyków, że cofanie się w czasie nie jest możliwe. Nie przez jakieś wydumane "paradoksy dziadka" a przez zjawisko sprzężenia zwrotnego - problemy energetyczne wynikające z tego, że do przeszłości przepływała by energia, a więc w nowej przyszłości było by jej więcej, a więc więcej by wpłynęło do przeszłości, a więc znów było by jej więcej w przyszłości, doprowadziły by do zamknięcia wszelkich portali czasowych.

Także dwie pierwsze części T. dalej można uważać za najlepsze i na nich poprzestać

- military - 06-03-2011

Cytat:Ani jedna z tych części nie miała sensu,

Na takiej samej zasadzie możesz powiedzieć, że żaden film fantasy nie ma sensu, bo magia nie istnieje. Mowa tu o zasadach, którymi rządzi się uniwersum Terminatora - jeśli się ich trzymać, to dwójka faktycznie nie zamyka opowieści.

- military - 06-03-2011

Cytat:Ani jedna z tych części nie miała sensu,

Na takiej samej zasadzie możesz powiedzieć, że żaden film fantasy nie ma sensu, bo magia nie istnieje. Mowa tu o zasadach, którymi rządzi się uniwersum Terminatora - jeśli się ich trzymać, to dwójka faktycznie nie zamyka opowieści.

- Gieferg - 06-03-2011

Jak pierwszy raz jako 12-latek oglądałem T2 w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że T1000 jest nie do zniszczenia i jedynym sposobem na jego likwidację (i przy okazji T-800) będzie właśnie zmiana przyszłości i wykasowanie całej wojny, co by sprawiło że cyborgi w ogóle nie zostałyby przysłane (o tym że Johna też powinno wykasować jakoś nie pomyslałem), tymczasem zakończenie jakie mi zafundowano wydało mi się trochę bez sensu (co w żaden sposób nie przeszkodziło temu by T2 stał się moim ulubionym filmem, do czasu aż rok później obejrzałem Aliens).

- Gieferg - 06-03-2011

Jak pierwszy raz jako 12-latek oglądałem T2 w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że T1000 jest nie do zniszczenia i jedynym sposobem na jego likwidację (i przy okazji T-800) będzie właśnie zmiana przyszłości i wykasowanie całej wojny, co by sprawiło że cyborgi w ogóle nie zostałyby przysłane (o tym że Johna też powinno wykasować jakoś nie pomyslałem), tymczasem zakończenie jakie mi zafundowano wydało mi się trochę bez sensu (co w żaden sposób nie przeszkodziło temu by T2 stał się moim ulubionym filmem, do czasu aż rok później obejrzałem Aliens).

- Anielski_Pyl - 27-03-2011

Obskoczyłem już Batmany, teraz pora na Mordulce:

1) T2 - 10/10 - film akcji s-f, który nie posiada słabych punktów. W dniu premiery musiał łamać żuchwy, bo do dziś robi ogromne wrażenie. Klasyk i kult.

2) T1 - 10/10 - zrobić film za 6,5 mln, który ogląda się jak w transie w XXI wieku, to po prostu sztuka. Skrypt, klimat, muzyka - te elementy wspaniale zakonserwowały ten film.

3) T: Salvation - 6,5/10 - najeżdżanie na ten film jest trendy. Fakt, że nie bez powodu. Duża ilość nieprawdopodobieństw, PG-13, łopata w głowę w ostatniej scenie. Tak, ale mamy przecież solidny akcyjniak, który ma klimat, niezłe aktorstwo, ciekawe smaczaki z T1-2 i bardzo dobre sceny akcji. A Worthington i Bale w głównych rolach bardzo solidni.

4) T3 - 6/10 - mówiąc w skrócie to T2, który każdy element wykonany ma co najmniej o klasę niżej. Ale i tak ogląda się przyjemnie, a końcówka naprawdę daje radę. + przegięto pałkę z elementami humorystycznymi - choć nie powiem, mnie śmieszyły Uśmiech

Serial to u mnie kilka przypadkowych epizodów z I sezonu. Nie podeszły mi w ogóle, a czytałem, że dalej jest już tylko gorzej i daję sobie z nim spokój na amen.

- unknown - 27-03-2011

Cytat:3) T: Salvation - 6,5/10 - najeżdżanie na ten film jest trendy. Fakt, że nie bez powodu. Duża ilość nieprawdopodobieństw, PG-13, łopata w głowę w ostatniej scenie. Tak, ale mamy przecież solidny akcyjniak, który ma klimat, niezłe aktorstwo, ciekawe smaczaki z T1-2 i bardzo dobre sceny akcji. A Worthington i Bale w głównych rolach bardzo solidni.
Oddanie serca w końcówce do dziś wywołuje we mnie szlochy.
No ja nie mogę, znów mi przypomniał...

Ten film (część) to kicz.

- Gal Anonim - 15-04-2011

http://www.kickstarter.com/projects/huskyjackaltheater/terminator-the-second

Genialny pomysł!