![]() |
|
Sinister (2012) / Sinister 2 (2015) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19) +---- Wątek: Sinister (2012) / Sinister 2 (2015) (/Thread-Sinister-2012-Sinister-2-2015--2885) |
RE: Sinister - military - 02-02-2013 No tak, meh to taki w porządku film, który nie wykorzystuje jednak potencjału. Oglądało się całkiem dobrze, ale nie czuję się szczególnie usatysfakcjonowany. Słowem: meh.:) RE: Sinister - slepy51 - 02-02-2013 Na wstępie od razu zaznaczę, że nie jest to typ horroru grozy, który lubię - jakieś duszki, paranienormalne wiksy i inne. Nie ma tutaj gumowych potworów, cycków i innych atrybutów charakterystycznych dla dobrego straszaka, ale - zaciekawiony niezłymi opiniami siegnąłem, obejrzałem i w sumie nawet podobało mi się. Żadna to rewelacja - ot, w sumie jadący na schematach filmik, ale jadący na nich nieźle. Granie niezłe, Ethan Hawke, którego nie lubię daje spokojnie radę, jego brzydka żona też (super sceny kłótni), dzieci nie wkurwiają, co zawsze na plus. Do wyjebania głupkowaty policjant i inne poboczne postaci, wybijające z klimatu (gadka o wiewiórkach to jedna z najbardziej debilnych rzeczy, jakie widziałem w ostatnim czasie). Właśnie, klimat grozy. Na upartego, przy sprzyjających warunkach pogodowo-domowych (noc, jakieś wichury za oknem, stukanie sąsiadów za ścianą ;)) można nawet poczuć słynny już deszczyk grozy, na co wielki wpływ ma swietna muzyka użyta w filmie (m.in. Ulver się tutaj znajdzie). Schizujące, ambientowe kawałki dają radę, tworząc dość niepokojącą ilustrację muzyczną do found footage filmików, oglądanych przez głównego bohatera, co wynosi obraz na ciut wyższy poziom oglądalności. Oczywiście kilka patentow rady już tak nie daje (duszki jakieś, momentami niepotrzebne jump scenki), ale mimo wszystko jakiś tam klimat toto ma i co wrażliwsze osoby mogą się chwilami poczuć nieswojo. Finał raczej nie zaskakuje, ale jakoś specjalnie nie odstaje - nie ma żadnych fabularnych wolt w końcówce, ot, wszystko kończy się tak, jak się skończyć musiało. Dla wielu minusem będzie brak goru, jednak scenki snuff morderstw i innych dziwnych ekscesów nadrabiają klimatem (mój faworyt - scenka z kosiarką). Koniec końców oglądało się nieźle, parę razy poczułem niepokjący deszczyk grozy kapiący mi na garb, także w sumie polecam. Coś w klimatach "Insidious" (który swoją drogą też był niezły), sprawnie opowiedziane, klimatyczne i z super muzą. Nie moja bajka, ale raz można spokojnie zobaczyć. RE: Sinister - military - 02-02-2013 Deszczyk grozy?!?!?! RE: Sinister - slepy51 - 02-02-2013 Pewnie, o "Pile V" ktos tak kiedys na FilmWebie pisał: Cytat:"Tak to jest że każda następna część jest słabsza, ale jak widać Piła potrafi się odrodzić i to w pięknym, klimatycznym stylu grozy typowym tylko dla Piły. Klimat jak najbardziej bardoz osty i nie przewidywalny. Najlepsza jednak była końcówka! no tego ......... nigdy bym się nie spodizewał, a deszczyk strachu heh! Dla mnie EXTRA." ;) RE: Sinister - Mr. Puma - 06-01-2014 Sinister to jeden z tych horrorów, które wymieniam jednym tchem. Dericksonowi udało się stworzyć dość niepowtarzalny klimat jak na współczesny horror. W Sinister nieznajdziecie przesadnych scen gore. To horror, ktory od początkus stawia na nastrój. Wokół filmu roztacza się aura tajemniczości , a napięcie, które buduje reżyser z każdą minutą filmu rośnie, co sprawia, że ciężko jest się oderwać od seansu. To już i tak sporo, jak na współczesny horror. Propsy za obraną tematykę (tajemnicze kasety), w mało jakich horrorach można liczyć na tak fajnie przeprowadzona historie. Niestety z zakończeniem nie jest już tak kolorowo. Mam wrażenie, że było one doklejone nieco na siłę. Trochę zbyt kiczowate, przez co cały klimat i nastrój pryska w mgnieniu oka. Widocznie zabrakło inicjatywy, aby bardziej konsekwentniej rozegrać finał tej historii. Gdyby tak się stało, otrzymaliśmy horror niemal idealny. A jak wiadomo dobrych horrorów nigdy nie za wiele. 8.5 - za gęsty, mroczny i niepokojący klimat, niebanalną historię oraz rzecz jasna napięcie. Końcówka - bez ekstatycznych spazmów. RE: Sinister - Pelivaron - 05-04-2015 Pierwsza część była spoko. Sinister podobał mi się bardziej niż przehajpowana Obecność. Dwójkę na pewno obejrzę w kinie, jeśli u mnie zagrają. RE: Sinister - Danus - 05-04-2015 Sinister był bardzo klimatycznym filmem do tego z fantastyczną końcówką. Jeden z lepszych horrorów ostatnich lat, więc z ciekawością i nadzieją czekam na drugą część. Niestety twórcy sequela muszą się bardzo natrudzić by poziomem chociażby zbliżyć się do pierwszej części. RE: Sinister - Pelivaron - 05-04-2015 (05-04-2015, 21:34)Danus napisał(a): Niestety twórcy sequela muszą się bardzo natrudzić by poziomem chociażby zbliżyć się do pierwszej części. Co prawda Derrickson nie jest reżyserem dwójki, ale podobnie jak w Sinister to on napisał scenariusz razem z Cargillem. Rezyserem jest facio od Citadel. Nadzieję na dobrą kontynuację więc mam spore :) RE: Sinister - Danus - 05-04-2015 Tak ale zauważ, że siła Sinister był mały twist w koncowce i poniekąd same taśmy. Tutaj wiemy czego się spodziewać a powielanie pomysłów oryginału może nie wyjść za dobrze. Zresztą, obejrzymy zobaczymy;) RE: Sinister - Mierzwiak - 05-04-2015 Widziałem Cinema Sins z tego filmu, i nie ma bata, nikt mnie nie zmusi do obejrzenia kolejnego horroru, którego twórcy próbują straszyć tym, co mnie śmieszy. RE: Sinister - Gal Anonim - 05-04-2015 Dla mnie w Sinister ciagle watek straszacy jest najmniej interesujacy. Mnie zaangazowala najbardziej czesc obyczajowa, o dziwo. Ale to chyba plus dla Cargilla i Derricksona za skrypt. RE: Sinister - Gambit - 09-04-2015 RE: Sinister - Crash - 09-04-2015 Szkoda, że zdradzają co lepsze straszaki, a i praktycznie całą fabułę. Na plus Shannon i Ziggy Sobotka. I fajne wykorzystanie piosenki - te utwory z lat 20/30-tych świetnie pasują do horrorów, co było już widać zarówno w "Lśnieniu", jak i choćby w "Jeepers Creepers". RE: Sinister - Gieferg - 10-04-2015 Zieeew... Szczególnie żałośnie wypadają próby straszenia dzieciakami. Że też ktokolwiek po tych zwiastunach ma w ogóle ochotę to oglądać. RE: Sinister - shamar - 10-07-2015 RE: Sinister - Baretto - 02-10-2016 Bardzo lobię pierwszą cześć Sinistra, dlatego gdy wczoraj zobaczyłem, że na Canal+ leci dwójka postanowiłem ją obejrzeć. I co mogę powiedzieć o sequelu? To, że jest dużo, dużo, dużo gorszy od oryginału. Po pierwsze, jest to horror, a ma aż zero scen, na których można się przestraszyć. Po drugie, w ogóle nie trzyma w napięciu i jest bardzo przewidywalny a zarazem nudny. Po trzecie, jest po prostu głupi. Wyjaśni mi ktoś, skąd te nowe zbrodnie i nagrania, przecież w jedynce wszystkie były już pokazane. Dobra nie będę się rozpisywał, bo mógłbym jeszcze wymieniać, co mi się nie podobało. Plusów też by się kilka znalazło na przykład główny bohater. Lubiłem go w jedynce i tu też nic do niego nie mam, ale to nie zmienia faktu, że sam film jest słaby. 3/10 RE: Sinister - Mierzwiak - 19-07-2017 Ależ to dobre! No, może nie AŻ TAK, ale dobre. W kilku miejscach Derrickson mocno chybił i to do tego stopnia, że miałem wrażenie jakby ten film kręciło dwóch reżyserów - jeden cierpliwy, pieczołowicie budujący gęstą atmosferę (motyw z nagraniami, no i w ogóle punkt wyjścia dla fabuły są świetne) i drugi który serwuje tanie chwyty, głośne odgłosy i psuje stworzony przez tego pierwszego klimat np. dziwaczną sceną z biegającymi w slo-mo dziećmi w tandetnej charakteryzacji czy samym wyglądem Złego. Pokazanie go to zresztą największy błąd filmu. Żeby jednak nie było że te minusy są jakieś poważne, nie, nie są. To znaczy są - jeśli przyjąć że to mógł być znakomity film, a jest tylko dobry. Na plus jeszcze solidne aktorstwo i dobry, wiarygodny wątek obyczajowy. Pokazanie tego co stało się w (bardzo dobrym!) zakończeniu za pomocą prostego rysunku to z kolei świetny patent. Mocne 7/10 RE: Sinister - Lawrence - 19-07-2017 I teraz aby nie zepsuć dobrego wrażenia, nawet nie próbuj sięgać po dwójkę. RE: Sinister - Mierzwiak - 19-07-2017 Tylko przelecę scenami :) RE: Sinister - shamar - 29-10-2017 Sinister 2 DRAMAT. Prawdziwy dramat. Beznadziejna, bezklimatyczna fabuła + niebywale irytujący osobnik w roli głównej, z nadekspresją oczowo-brwiową. (02-10-2016, 11:10)Baretto napisał(a): Plusów też by się kilka znalazło na przykład główny bohater. :) Jedyne plusy to filmy ze zgonami, które bohaterowie oglądają. 2/10 |