![]() |
|
Orphan Black (BBC America, 2013-) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Orphan Black (BBC America, 2013-) (/Thread-Orphan-Black-BBC-America-2013--3288) |
RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - wujo444 - 23-06-2014 Serio, ja już nie ogarniam dokąd oni zmierzają. Twist w twiście za twistem. Finał zawiera jakieś sto tysięcy wątków, za sznurki pociągają osoby pociągane za sznurki, robi się z tego jakaś fabularna matrioszka bez ładu i składu która za moment "zje" samą siebie. Drugi sezon wyciął dwie kluczowe "organizacje" z pierwszego sezonu, tylko po to, by pokazać kolejne mroczne postacie i tajne stowarzyszenia. Czekam, aż się okaże że klony to Armia Dobra, która ma stanąć do walki z Szatem w czasie Armageddonu - na nic mniejszego nie liczę. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Quay - 23-06-2014 Zgadzam się z opiniami powyżej, widać spadek jakości pod względem pierwszego sezonu spory. Nad spójnością (już nie mówię, że sensownością, bo to sprawa drugorzędna w tym serialu) fabuły przeważyło rozbudowywanie jej w postępie geometrycznym o nowe wątki i twisty. W kolejnych sezonach chyba już pojadą tym efektem cebuli, czyli będzie odkrywanie pod każdą kolejną konspiracją jeszcze głębszej konspiracji, a pod nią jeszcze głębszej itd., a każdy z pozoru normalny człowiek albo siedzi w niej głęboko od lat albo dopiero od tygodni. Co do samego finału, Co by tu jeszcze... w całym sezonie sporo absurdów się trafiło, w tym najbardziej dotkliwy był chyba ten wspomniany przez Jaroda w związku z farmą, o większości się jednak szybko zapominało w nawale twistów. Ogląda się to wciąż nieźle, Maslany gra super, ale to już nie to. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Gal Anonim - 23-06-2014 Po łebkach nadrobiłem serial, tj. przegladając serial z napisami, czasami przewijając. No nie wygląda to ciekawie. Ciągle wygląda na to, że serial nie ma ikry. Maślana Tatiana jest wspaniała, urocza i niesie ten serial na swych barkach, ale to tyle. Coraz większa konspira mnie nie jara, a postacie widze, ze tez zmian wielkich nie przeszły. Dość zwyczajnie to wygląda, jak przeciętniak. Trzeci sezon pewnie też zaliczę w ten sposób, bo dla Tatiany warto go zobaczyć. Chociaż przy klonie z Eurowizji nie była tak imponująca. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - jarod - 19-04-2015 Trzeci sezon ruszył i jest MEH. Oni już w ogóle, jak mi się wydaje, nie mają pomysłu na ten serial, ot po prostu multiplikują zagrywki które są popularne wśród tumblrowych fanów plus dorzucają twisty z czapy na odczepnego. A męski klon niestety wypada kuriozalnie we wszystkich wcieleniach - Maślana potrafi przerysowywać bez przegięcia pały, temu typkowi ta umiejętność dana nie została. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - wujo444 - 10-06-2015 ![]() WHAT HAVE BEEN SEEN... Serial może jeszcze nie jest tak absurdalny jak Nip/tuck, ale szybko zmierza w tym kierunku. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - jarod - 11-06-2015 A ostrzegałem... Ten trzeci sezon jest tak ujowy że po prostu mózg staje. Nie ogarniam jak można było tak to spieprzyć. Dobrze że mam już fajne zastępstwo w postaci kapitalnego iZombie, gdzie też mamy laskę która gra w jednym odcinku czasami nawet kilka różnych ról... RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Albertino - 11-06-2015 Obejrzałem ostatnio bodajże 5 odcinków i już to wystarczyło, by mnie znudzić. Jedzie to ciągle na tych samych zagrywkach i niczym wielce ekscytującym nie powala. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Quay - 16-07-2015 Po tych opiniach spodziewałam się kompletnej katastrofy i padaki, ale było całkiem OK. To znaczy Maślana Tatiana była OK i interakcje między klonami. Poza tym konspira doczekała się już chyba piątej strony afery klonowej (o ile dobrze liczę), Kastory zgodnie z przewidywaniami nieciekawe mocno, model dla klonów to wtf, akcja z "Obcego" z finału to W.T.F., no ale... na klony patrzy mi się tak dobrze (zwłaszcza jak jeden udaje drugiego -- choć gdybym przeczytała taki tekst jako główną zachętę do oglądania serialu, w życiu bym po niego nie sięgnęła), że spokojnie się to ogląda jako lekki, odmóżdżający serialik wakacyjny. Nowy klon "Doda" bardzo fajny :) RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - wujo444 - 27-04-2016 Niech najlepiej o spadku poziomu świadczy spadek zainteresowania wątkiem. Po fatalnym, przekombinowanym, wtórnym i nudnym 3 sezonie chciałem zobaczyć, czy 4 sezon ma jakiś pomysł i co? Pierwszy odcinek to retrospekcja Beth sprzed akcji 1 sezonu :E A potem "dowiedzieli się, musicie wiać". Tak bardzo pusto. Dobry pierwszy sezon został ostatecznie zmarnowany - ile razy już to przerabiałem... RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Quay - 03-05-2016 A mnie się te retrospekcje Beth nawet podobają. Do tej pory nie znaliśmy bliżej tej bohaterki, było tylko wiadomo, że wcześniej była i że się zabiła. Być może też pokazanie wcześniejszych wydarzeń, które doprowadziły do całej reszty, ma spiąć ten spiskowy galimatias w sensowną całość i doprowadzić serial do końca. Wiadomo, że całość ogląda się i tak tylko dla Tatiany (nowy klon niespecjalny, taka wypadkowa Heleny i Cosimy; gdzie jest różowa Doda?), ale ta zagadka z robalem w ustach nawet wciąga. Na pewno dużo lepiej ogląda się neolucjonistów niż neolucjonistów z dodatkiem w postaci kwasowej sekty, nudnej rudej pannicy i drewnianych męskich klonów. Nie podoba mi się tylko foch Felixa i to, że Kira robi się jakaś autystyczna. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Quay - 19-08-2017 Pewnie nikt tego nie zauważył, ale OB właśnie dobiegł końca. Jaki był finałowy sezon? Ano, mało zaskakujący: było w nim mniej więcej wszystko to, co do tej pory, czyli klony walczą w konspirą. Przy czym do konspiry dołączył wyjątkowo groteskowy i nieciekawy czarny charakter. Mimo tej wtórności oglądało się to mimo wszystko nieźle, oczywiście dzięki Tatianie, która jak zwykle była we wszystkich swoich wcieleniach świetna. Niepotrzebny był tylko wysilony "wstrząsający" twist pod koniec, czyli Generalnie - spoko serial, który po bardzo fajnym starcie się zapętlił i nie oferował widzowi już nic ponad to, co już było i który powinien skończyć się w związku z tym ze dwa sezony wcześniej. Jego niezaprzeczalna i najważniejsza wartość to objawienie światu Maślanej Tatiany - za to sława i chwała :) Bo fabuła fabułą, ale klony na pewni zapamiętam na długo. RE: Orphan Black (BBC America, 2013-) - Craven - 10-09-2017 Zacząłem gonić. Czwarty sezon zaskakująco dobry. Mimo kiczu czy naiwności momentami, jeśli idzie o konstrukcję o żonglowanie postaciami i interakcje jest to naprawdę świetna robota scenariuszowa. Widać, że to rzemiosło bo ciągle mamy śmieszkowanie z Alison i Heleną, granie na emocjach czy spiski i tajne organizacje, ale to na mnie zrobiło wrażenie, że potrafią to wszystko tam upchnąć. Dodatkowo świetnym pomysłem (nawet jeśli pod koniec przegięli z majakami) było zrobienie sezonu poświęconego w części policjantce Beth. Ale tak naprawdę to wlazłem tutaj, żeby powiedzieć, że jestem na drugim odcinku 5 sezonu i wielki szacun dla twórców za scenę w której klony przekazują sobie ciuchy :) FXy są tak dobre, że często łatwo zapomnieć o tym ile wysiłku poszło w ten serial. |