![]() |
|
Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 (/Thread-Final-Destination-Oszuka%C4%87-Przeznaczenie-1-6--3430) |
RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - shamar - 04-02-2025 Mam przeciwnie. Wolę gdy te filmy są jak najmniej skomplikowane a kiedy dodają elementy paranormalne to sie pierdoli (patrz 2) choc trojkę tez lubię. W 5 chyba tego tez nie bylo i ogolnie jest dobra. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - srebrnik - 04-02-2025 Ta seria ma w ogóle fabułę? Kojarzę, że kiedyś tam widziałem jakieś odcinki i to były zawsze inne postacie. Nie pamiętam żadnych wątków łączących te filmy RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - marsgrey21 - 04-02-2025 Pierwszy film miał się skończyć happy endem, główny bohater ginie, ale oszukuje śmierć i ta omija pozostałą dwójkę bohaterów, ci mają dziecko i żyją szczęśliwi, zmienili zakończenie, bo test audience chciała typowe "gotcha" i tak trwa to do dziś, przez pierwsze 3 części rozwija się jakaś tam mitologia i próba oszukania śmierci, później to już tylko iluzja. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - shamar - 04-02-2025 (04-02-2025, 14:37)srebrnik napisał(a): Ta seria ma w ogóle fabułę? Kojarzę, że kiedyś tam widziałem jakieś odcinki i to były zawsze inne postacie. Nie pamiętam żadnych wątków łączących te filmy W dwojce za Van Helsinga robi typiara z jedynki. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - shamar - 25-03-2025 No więc tak. Zwiastuna nie oglądam bo znów pokazuje "całe" sceny chyba. Przeskoczyłem tylko na sam koniec, żeby zobaczyć (po komentarzu) Todda i... rzeczywiście wyglądał już jak śmierć. A widzę, że dali go nawet na ikonkę. EDYTA: napiszę ponownie: czyli KŁAMALI, że to będzie o jakimś statku. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Snappik - 12-05-2025 Ciekawa reklama billboardowa.
RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - shamar - 12-05-2025 Obawiam sie w tym filmie nie tego, że zgony będą naciągane ale tego, że ma tu byc wyjasnienie wszystkiego. A pewne rzeczy powinny byc niedpowiedziane. No i scena "glownej katastrofy" to znow CGI... katastrofa. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - shamar - 16-05-2025 Bloodlines (2025) Kto narzekał na przegięte, przekombinowane sceny, w poprzednich czesciach, nie ma tu czego szukać. Kto narzekaj na ujowe CGI, jw., także nie ma tu czego szukać. Kto nie oczekuje niczego oprocz średniego poziomu w serii- może obejrzeć. Katastrofa wyjściowa- jest chyba najgorszą w serii (nie pamietam tej z 4- masakry na torze ale wydaje mi sie, że byla bardziej wiarygodna. Przesadzona i naciągana na maxa. Do tego z CGI wysrywani na green boxie. ZERO uczucia autentyczności. Sceny zgonów - czesc wyjatkowo przegięta. I oczywiscie jebiące CGI (czasem ujdzie). I są wyjątkowo "gore" (jesli mozna tak napisac o cyfrowych dekapitacjach itp) Scenariusz - proba POWIĄZANIA/WYJAŚNIENIA calej serii (tak jak przeczuwalem): wymuszone i zbędne. Do tego chyba nie uważalem bo mi sie nie klei. Tony Todd- żegna się z widzami i z życiem (tym prawdziwym). Scena z filmu świadomie jest META. I chyba czegoś takiego jeszcze nie było w kinie. Przynajmniej ja nie kojarzę. Nasuwa się skojarzenie z "Top Gun" i Kilmerem. Tyle, że tam Kilmer nie mial wyroku nad sobą. Tu jest to dosadne. Daję 6/10 ale musialbym powtorzyc wszystkie bo wydaje mi sie, ze tylko 4 byla gorsza. Co ciekawe zbiera jak na razie BDB recenzje. Nie wierzcie w nie. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Spoilerowo - 12-06-2025 marna część scena otwierająca dwójkę jak dotąd najlepsza i kultowa chociaż tam finał przestrzelony i nie trzymał tak w napięciu jak w trójce ale tutaj wyszedł źle za dużo CGI, jebały po oczach cukierkowe kolory dawnych lat w początkowej katastrofie przeszłość Bludwortha dosyć przewidywalna, Tony Todd w ostatnich słowach od serca dla fanów, jakby zdawał sobie sprawę, że to jego ostatnia rola całość takie 3/10 RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - raven.second - 13-06-2025 Ode mnie 5/10, bo brzydkie to, ale Todd wspaniały, a śmierci przegięte i to w sposób wcale nie interesujący, ba, paradoksalnie najlepsze było przygotowanie do śmierci, gdy coś się stanie, ale nie wiadomo co (jak choćby odłamek szkła w szklance, czy całe studio tatuażu albo szczegóły sceny otwierającej itd.). Totalnie wywalone w npców, zmarnowano potencjał traumy i paranoi czyniąc zeń coś w stylu parodii (ta "forteca"), finał z pociągiem strasznie słaby, myślałem w pierwszej chwili, że to będzie zarzutka dla kolejnego sequela albo jakaś wizja czy coś takiego, a nie takie prostackie i banalne... no, ale nie boli, nie nudzi. Najlepsze jest pierwsza, z samolotem i ten bezpośredni prequel jedynki, reszta serii poza wiadomą autostradą to takie meh. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Scheckley - 19-06-2025 Plusik za piosenkę w pierwszej scenie: Zabrakło tylko Dona Drapera gdzieś w tle :P RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - michax - 20-06-2025 (16-05-2025, 22:49)shamar napisał(a): Bloodlines (2025) Scena odejścia kobiety z pieńkiem (Log Lady) w 3 serii Twin Peaks też byla taka bardzo meta, pamiętam że nieswojo się czułem, jakbym oglądał prawdziwą śmierć aktorki. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Debryk - 22-07-2025 Obejrzenie wszystikch części (1-5) było dosyć męczące. Z tym też jest u mnie taki myk, że kiedyś oglądałem 1 i 2, a potem w ogóle nie tknąłem pozostałych, toteż powrót po latach wiązał się z ogromną dawką nostalgii, więc moje oceny będą też niezbyt ogarnięte co do jakości przez właśnie ten pryzmat. Część 1: Główna katastrofa: Rozwałka samolotu 6/10 Sam film zalatuje feelem straight to VHS, z aktorami włącznie i jakością zdjęć. Ale wtedy to była duża, fajna świeżość w kinie, więc dałbym całości 5/10 Część 2: Główna katastrofa: Rozwałka na drodze, czyli słynny karambol 7/10 (ale tam dosłownie każdy samochód eksploduje, lol) Ogólnie podciągnięcie pewnych wydarzeń pod jedynkę i zrobienie z tego legitnej kontynuacji moim zdaniem fajnie zadziałało, zwłaszcza że jest dużo odniesień do pierwowzoru, a i zgony jakby bardziej horrorowate. więc ocena za całość 6/10 Część 3: Główna katastrofa: rozwałka kolejki górskiej w parku rozrywki 3/10 (to jest makabra montaż i foreshadowing, wykonanie też strasznie ciulowate) Jest przeurocza Winstead, ale zasadniczo i zgony jak i wtórność już nie działają, więc spadek formy widoczny natychmiast. Niby jest lepsza jakość zdjęć i ogólnego wykonania, ale seria tutaj traci impet, a nawet hamuje. Całościowo 4/10 Część 4: Główna katastrofa: wypadek na torze Daytona 1/10 (co tam się dzieje, to mózg odpada od masakrycznie słabego CGI, ogólnego założenia i wykonania tej tragedii). No i wszystko tutaj się dosłownie rozsypuje: zgony już są niemal parodią zdarzeń z wcześniejszych części, większość bohaterów to drewno, dialogi lipne i nie ma nawet co tam patrzeć. Najgorsza częśc, zdecydowanie 1/10 Część 5: Główna katastrofa: Wypadek na moście 8/10 (najlepsza sekwencja z wszystkich części) Jest znów poważniej, scenarzyści jakby bardziej się skupili na tych zgonach ludzi z firmy a i twist na końcu nawet milutki się wydał, bo wniósł coś nowego do serii. 6/10 Najlepsze zgony: 10/10 - daję sekwencji babki, co jej gwoździarka rozwaliła czaszkę. Świetnie to było zrealizowane w każdym względzie. 9/10 - Chłop przy McDrive, jak mu silnik się w głowę wbił. Drastyczne, może przerysowane, ale wykonanie że oj, ciary! 8/10 - Zwycięzca loterii i wypadek z drabiną oraz akrobatka. Przy czym śmierć to ma dziwne akcje, bo dwa ostatnie faktycznie wyglądają jak wypadki, które po prostu mogłyby się zdarzyć, jak ten ze schodami (co się w Chinach wydarzył) a większość pozostałych to aż zalatuje paranormal activity. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - shamar - 22-07-2025 Ktoś wreszcie docenil piątkę. Ogladales pewnie w wersji cyfrowej wiec nie bede dopytywalo trojke RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Debryk - 02-08-2025 A Bloodlines podobało mi się, dobry klimat, przegięta na maksa ale pozytywnie wg mnie, fajnie skadrowane i zagrane, do tego ma jakąś fabułę z mitologią więc leci 7/10 |