![]() |
|
Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Midway (2019) reż. Roland Emmerich (/Thread-Midway-2019-re%C5%BC-Roland-Emmerich--5227) |
RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Huntersky - 26-09-2019 Może do Stellana Skarsgarda ;) RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Trailery Srailery - 10-10-2019 Kolejne materiały promocyjne... RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Ash_9001 - 10-11-2019 Ten film to solidna rzemieślnicza robota, jak na Emmericha wyjątkowo stonowana, zrobiona z respektem. Wszyscy wiemy, że kto jak kto ale Emmerich potrafi pojechać takim patosem, że nie pozostaje nic innego jak wstać i salutować w czasie seansu ale w Midway się wyjątkowo pilnował żeby nie przedobrzyć. Za to dam mu 6.5/10. PS. Efekty przyzwoite, ale Pearl Harbor Baya miało lepsze :P RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Bzyku - 11-11-2019 Typowy propagandowy odmóżdżacz dla amerykańskich gospodyń domowych. Pełen patosu, banału, kowbojów-lotników, oklepanych klisz i wyjątkowo drętwych dialogów. Wojna w wydaniu Emmericha nie niesie za sobą żadnych emocji. Jest za to piaskownicą dla chłopców z przerośniętym ego. Niby tego się spodziewałem, ale i tak człowiek się łudził, że może będzie to strawne. Niestety. 4/10 RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Super8 - 12-11-2019 (10-11-2019, 16:30)Ash_9001 napisał(a): Ten film to solidna rzemieślnicza robota, jak na Emmericha wyjątkowo stonowana, zrobiona z respektem. Wszyscy wiemy, że kto jak kto ale Emmerich potrafi pojechać takim patosem, że nie pozostaje nic innego jak wstać i salutować w czasie seansu ale w Midway się wyjątkowo pilnował żeby nie przedobrzyć. Za to dam mu 6.5/10. Ide jutro do kina! ;) Przekonałeś mnie. Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Nemo - 12-11-2019 Jak Amerykanie w filmie o swojej wojnie z japs, nie mogę dorzucić ton patosu? Może mają nakręcić film o tym jak bojcy RKKA weszli w Armię Kwatuńską jak w masło w 1945? Enviado desde mi Mi A1 mediante Tapatalk RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Corn - 13-11-2019 Cytat:Typowy propagandowy odmóżdżacz dla amerykańskich gospodyń domowych.Mam słabość do takich filmów. Pędzę do kina RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Super8 - 13-11-2019 (13-11-2019, 11:47)Corn napisał(a):Cytat:Typowy propagandowy odmóżdżacz dla amerykańskich gospodyń domowych.Mam słabość do takich filmów. Pędzę do kina Tylko nie zapomnij zabrać ze sobą mopa/żelazka/zlewozmywaka (w zależności co lubisz). Widziałem film i po raz kolejny jestem przekonany, że Dolby Atmos w Heliosie w Blue City kopie dupę. Takiego pozycjonowania dźwięku nie słyszałem nigdzie indziej. ;) 6/10. Brakowało tylko browarka i żarcia z grilla do tego. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Snappik - 03-04-2020 Chyba najlepszy film Emmericha od dawna, ale i tak prezentuje to co najwyżej niskie stany średnie. Właściwie mogą się zgodzić z opinią, że wyjątkowo mało tu jak na Emmericha przesadzonego patosu. Ten jest, ale w dużej mierze po stronie Japończyków którzy oczywiście muszą żegnać się ze wszystkim z honorem i po wygłoszeniu jakiejś przemowy. Brakuje tu również jakiejś mocnej więzi z bohaterami, są nijacy i płascy jak w typowym filmie Niemca w ostatnich 20 latach. Co do efektów to mam mieszane uczucie - czuć studyjność (oświetlenie w scenach na lotniskowcach to masakra), CGI miejscami nie domaga ale są sceny które wyglądają dobrze. 5+/10 bo nie oczekiwałem cudów, a oglądało się to nawet przyjemnie. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Gieferg - 15-04-2020 Na pewno top-3 Emmericha (obok Patrioty i UniSola). Nie najlepsze CGI to jak dla mnie zdecydowanie największy problem, ale można się przyzwyczaić - ogólnie to trochę takie klasyczne kino wojenne we współczesnym opakowaniu, oglądało się całkiem dobrze, choć pierwsze wrażenie było raczej słabe, ale z czasem się rozkręca i dalej jest tylko lepiej. Z pewnością wolę takie podejście do kina wojennego niż to co zaproponował Bay w "Pearl Harbor" czy tym bardziej Nolan w "Dunkierce". 7/10 Dłuższa opinia: http://filmozercy.com/wpis/midway-recenzja-filmu-i-wydania-blu-ray-opakowanie-plastikowe RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Danus - 15-04-2020 Kupiles polskie wydanie od Monoshitu? RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Gieferg - 15-04-2020 Nope. Dostałem do recenzji. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - shamar - 01-05-2020 Bardzo przeciętny film, któremu dodatkowo szkodzą kiepskie CGI. W ogóle widać, że to budżetowiec bo niektóre potyczki nie są w ogóle pokazywane, finał jest miałki i mały. 5+/10 RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - simek - 20-07-2020 Bezjajeczne, bezbolesne, 5/10 RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Debryk - 25-09-2023 dobry ten Emmerich w sumie. Mam dwa zastrzeżenia techniczne i jedno scenariuszowe. Wnerwiało mnie nie CGI, bo było bardzo dobre a miejscami świetne, ale oświetlenie planu to kpina. Wszystkie sceny na morzu maja "słońce" sztuczne i zasadniczo cienie propsów i ludzi są rozmyte. Widać to nader mocno, co psuło momenty pokładowe wizualnie. Drugie zastrzeżenie również dotyczy światła ale w scenach w samolocie - umiejscowienie słońca (jedynego źródła światła) jest zrobione tak, aby twarz i wnętrze kabiny było oświetlone. W oby przypadkach realizm i CGI kładzie właśnie oświetlenie planu :( I dość z kapelusza bierze się skrót z udupionym Hornetem bo nagle w dość płynnych sekwencjach zdarzeń mamy przeskok 24h, gdy Halsey przybywa na miejsce wcześniejszej potyczki. Poza tym? Trochę to za krótkie, bo przy 2h długości bitwa zaczyna się po 1h15m, wcześniej mamy ważne elementy prowadzące do Midway, w tym wywiad, wcześniej Pearl Harbor, a nawet rajd Doolitle'a. Takie drobiazgi z kronikarskiego punktu widzenia znalazły się chyba tylko dla laików, ale miło było je zobaczyć. Oglądałem kiedyś kinówkę i chyba miała wycięte sceny, teraz na PrimeVideo w HD mogłem rozkoszować się detalami i fajnie, choć momentami kolorki przesycone, ale przyznam że drugi seans wszedł mi o niebo lepiej, niż pierwszy. 7/10 z zastrzeżeniem, że wydłużony metraż samej bitwy przez dodanie kilku faktycznych wydarzeń (grupa Wildcatów i SBD wodująca z braku wykrycia wroga, o czym wspomina McKlusky, ale to inna grupa nurkuje) byłby na plus tej produkcji. No i Ed Skrein to drewienko, a jego partner ten Murray to jeszcze większe drewno - trochę słaby casting na lead role, biorąc pod uwagę drugi plan. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Scheckley - 25-09-2023 Mimo ewidentnych baboli wychodzi na to, że póki co "Midway" to ostatnie widowisko historyczne poświęcone od A do Z konkretnej bitwie, szkoda trochę, że dzisiaj nie ma komercyjnego przebicia. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Gieferg - 10-02-2025 Powtórzyłem dzisiaj i podniosę ocenę do 8. To jest naprawdę solidny film (aż dziwne, że Emmerich go zrobił :P) a dla mnie, miłośnika tematyki to już w ogóle nie lada atrakcja i chciałbym takich więcej. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Debryk - 10-02-2025 Dlaczego, dziwne? Emmerich zasadniczo miał dwa słabe filmy, czyli 2012 (rzyg) i Moonfall (po prostu słaby). 10000BC, Patriota, Midway US to solidne filmy. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Gieferg - 10-02-2025 Pojutrze i Dzien niepodległości też uważam za straszną nędzę. Z filmografii Emmericha najlepsze są Patriota, UniSol i Midway oprócz tego w miarę lubię Godzillę (nie widziałem Stargate). A dziwne dlatego że od czasu Patrioty nie nakręcił nic, do czego bym miał ochote wracać. Przewaznie robi za takiego bieda-Baya, w przypadku Midway w sumie w pewnym sensie też, ale mimo to się broni. RE: Midway (2019) reż. Roland Emmerich - Debryk - 10-02-2025 Pojutrze to w sumie najlepszy film katastroficzny po dziś dzień. Dzień Niepodległości to film ikoniczny, wręcz legendarny. Rozumiem gusty i takie tam, ale z punktu widzenia jego osiągnięć, to niemal każdy film był wielkim hitem. Dziwi mnie do teraz, że dostał Midway, zwłaszcza że sam film nie zawojował kin i raczej dostał mieszane recki, ale i tak zrobił z niego kawał dobrego kina, którego nie dostaniemy przez następne 20-30 lat. Kurde, zapomniałem (eh!) że on też zrobił Stargate, które uwielbiam. Cóż, Emmerich to jednak miał łeb do wielkich blockbusterów. Jak tak spojrzę w przeszłość to kino hollywood, te moje ulubione, zrobili Emmerich i Verhoeven oraz McTiernan. Ależ ekipa :D |