Midway (2019) reż. Roland Emmerich
W tym roku premierą ma mieć najnowszy film wyreżyserowany przez człowieka-demolkę, który zniszczył świat już trzy razy i ciągle mu mało. "Midway" to projekt, który nazywam "mokrym snem" od dzieciaka, jako że tematyka poruszana przez Niemca jest mi szczególnie bliska. II WŚ, bitwa morska, okręty... i to nie byle jaka bitwa, bo najważniejsza bitwa XX wieku, w której lotniskowce zdetronizowały pancerniki. Była to pierwsza bitwa, w której walczące floty nie wymieniły ognia, a walka toczyła się pomiędzy samolotami a okrętami... tyle na wstępie.

[Obrazek: MV5BNTVhODZmYjktZmFhMS00MzY5LWExNGUtYWJk...00_AL_.jpg]

Dlaczego tak się jaram? Oto lista:
- Emmerich zrobił piekielnie dobry film pt. "Patriota" z Gibsonem. Było to kino poważne, pełne co prawda patosu, nie mniej jako kino batalistyczne sprawdziło się doskonale
- Od czasu "Pearl Harbor" w reżyserii Baya nie było filmu, który poruszał tę tematykę w takiej skali
- Niemiec na stołku reżysera z budżetem 100 mln zielonych mówi mi, że będzie GRUBO
- Będzie to pierwszy film od ponad 30 lat, który skupi się na bitwie morskiej z okresu II WŚ
- Obsada to zlepek niesamowitych osobistości znanych z drugiego planu, ale pojawia się Quaid, Harrelson, Wilson i Eckhart!
- Emmerich zabiegał o realizację tego filmu od ponad 10 lat. Nie tłucze nic taśmowo, ostatnio zniknął po ID2:R i w sumie mało kręci, ale jak zapewniał wielokrotnie, "Midway" to jego oczko w głowie. Oby się udało!
loading podpis...

Odpowiedz
Budżet to serio po prostu 100 mln dolców? Jeśli tak, to już można obstawiać że będzie wyglądać o klasę niżej niż Pearl Harbour, bo ten, kręcony 20 lat temu miał budżet 140 mln zielonych.
Zresztą właśnie sprawdzam reżyserski dorobek Emmericha, cofam się w czasie w poszukiwaniu dobrego filmu i musiałem dojechać do roku 2000 i Patrioty :p
Podsumowując: będzie marnie, ale skoro taki niski budżet to pewnie nie liczą na żadne cuda w box officie.

Odpowiedz
Obsada w PH kosztowała 50% tego budżetu u Baya :D Emmerich idzie w tanich aktorów.
loading podpis...

Odpowiedz
(23-06-2019, 00:28)Martinipl napisał(a): Była to pierwsza bitwa, w której walczące floty nie wymieniły ognia, a walka toczyła się pomiędzy samolotami a okrętami... tyle na wstępie.
A nie na Morzu Koralowym?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Na morzu Koralowym doszło do kilku potyczek pomiędzy poszczególnymi TFami i choć główne siły istotnie, nie widziały się a walka szła z powietrza, to bitwa o Midway ukazała pełny potencjał nowej broni, jaką były lotniskowce.

Kiedyś czytałem odnośnie nowej produkcji Emmergicha, że to ma być pełnokrwisty dramat wojenny, bez pitu-pitu. Obsada jednak z kobietami, więc spodziewam się znacznie słabszej wersji romansu z Pear Harbor (nadmienię, że PH ma u mnie 10/10!)
loading podpis...

Odpowiedz
Emmerich ostatni dobry film nakręcił... nigdy. Najbliżej były "Gwiezdne wrota", ale tu też nie powiedziałbym, żeby to było dzieło w pełni udane.
Emmerich to Michael Bay dla ubogich. A biorąc pod uwagę, że w ostatnich latach sam Michael Bay stał się Michaelem Bayem dla ubogich, to po Emmerichu już w ogóle nie spodziewam się niczego dobrego. Jeśli ten film będzie się w ogóle nadawał do bezbolesnego oglądania, to już będę pozytywnie zaskoczony.

Odpowiedz
Emmerich zdecydowanie pozazdrościł Nolanowi Dunkierki i też zatrudnił do jednej z ról chłopca z popowego boysbandu. Tym razem padło na Jonas Brothers.

A na sam film nie czekam. Styl Emmericha zdecydowanie mi się przejadł. To było fajne i niezobowiązujące, ale 15-20 lat temu.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(23-06-2019, 15:51)al_jarid napisał(a): Emmerich ostatni dobry film nakręcił... nigdy. Najbliżej były "Gwiezdne wrota", ale tu też nie powiedziałbym, żeby to było dzieło w pełni udane.
Emmerich to Michael Bay dla ubogich. A biorąc pod uwagę, że w ostatnich latach sam Michael Bay stał się Michaelem Bayem dla ubogich, to po Emmerichu już w ogóle nie spodziewam się niczego dobrego. Jeśli ten film będzie się w ogóle nadawał do bezbolesnego oglądania, to już będę pozytywnie zaskoczony.

Mi kino Emmericha odpowiada znacznie bardziej, niż te Baya gdy sam sobie jest sterem (Bez Bruckerhaimera). Takie "Gwiezdne Wrota" bardzo lubię, "ID4" świetny, a "Patriota" to najlepszy film tego reżysera. Ogólnie jego styl, pełen patosu, epickości i rozmachu pasuje do pewnego rodzaju narracji i w "Midway" to może się sprawdzić.

Mnie martwi cisza związana z produkcją. Ot, poszedł w świat plakat, ale totalnie bez jakiejkolwiek pompy - premiera na listopad, a trailera nie ma. Roland nagrabił sobie u publiki za beznadziejny "2012" i fatalnie targetowany/reklamowany "10000 BC"*

Akurat ja też padłem ofiarą tego marketingu i oceniłem film po wyjściu z kina na 1/10, aby potem trwać w tej ocenie. Ale gdy dowiedziałem się, czym on jest, to po trzecim i czwartym seansie moja ocena wzrosła do 8/10 i niesamowicie polubiłem tę opowieść!
loading podpis...

Odpowiedz
(23-06-2019, 00:58)Martinipl napisał(a): Obsada w PH kosztowała 50% tego budżetu u Baya :D Emmerich idzie w tanich aktorów.
No nawet biorąc na to poprawkę, to w 2019 roku, 100 mln dolarów za film o gigantycznej bitwie powietrznej/morskiej z II WŚ to kwota po prostu za mała i oznacza właściwie jedno - mase CGI nienajlepszej jakości. Gdyby chcieć to zrobić po bożemu, na wizualnym poziomie Dunkierki, czyli raczej skromnego filmu, który kosztował 150 baniek, to Midway powinno mieć do dyspozycji koło 200.

Odpowiedz
Ach, te komputery są drogie i wymagają coraz większej płacy :P Zobaczymy. Nie nastawiam się na wielkie widowisko, ale oby to nie był jakieś miłosne bezdety. I tak cud, że Roland dostał taki budżet, i że w ogóle ruszył z tematem.

Za VFX i CGI odpowiada Pixomondo, ci sami, którzy dłubali przy 2012, Hugo cy Oblivion (oraz efekty dodatkowe w filmach MCU). - tamte filmy miały znacznie większe budżety...
loading podpis...

Odpowiedz
Jutro pierwszy zwiastun
https://trailer-track.com/2019/06/26/official-first-trailer-for-roland-emmerichs-midway-tomorrow-june-27/

Odpowiedz
nareszcie!!! Teraz siedzę jak na szpilkach... bardzo chcę, BARDZO, aby to się nie okazało kupą.
loading podpis...

Odpowiedz
(23-06-2019, 00:40)simek napisał(a): Budżet to serio po prostu 100 mln dolców? Jeśli tak, to już można obstawiać że będzie wyglądać o klasę niżej niż Pearl Harbour

Cytat:Production
company

Bona Film Group
Centropolis Entertainment
Providence Entertainment
Starlight Culture Entertainment

Distributed by
Lionsgate

Nie ma co liczyć, że to będzie dobrze wyglądało, a zważywszy na osobę reżysera, w ogóle nie ma na co liczyć. Szkoda, bo tematykę uwielbiam.

Odpowiedz
Akurat osoba reżysera gwarantuje, że to na pewno będzie dobrze wyglądało. Filmy Emmricha zawsze jakoś wyglądają, co innego ich jakość na poziomie artystycznym:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
I jest zwiastun

.

Odpowiedz
CGI, CGI, CGI - słabo to wygląda.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nie wygląda źle.

Odpowiedz
Wygląda bardzo źle. Nie czuć w ogóle "klimatu" wojny. Wygląda jak offowa produkcja dla "War of Warships".
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Sorry Francis ale poza mistyczny Mega Hit Polsatu to nie podskoczysz.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Przecież reputacja rezysera to jest wszystko, co trzeba wiedzieć o tym projekcie, żeby go olać, a zwiastun jedynie to potwierdza.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon