![]() |
|
Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert (/Thread-Everything-Everywhere-All-at-Once-2022-re%C5%BC-Dan-Kwan-Daniel-Scheinert--6451) |
RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - OGPUEE - 14-03-2023 A to nie było tak, że brak prawa krytyki jest w przypadku niezobaczenia jakiegokolwiek fragmentu? A Doktor obejrzał ok. 40%, więc może jechać jak mu żywnie podoba. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - shamar - 14-03-2023 Dalej zmęczy go jeszcze bardziej skoro już nie podszedł. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023 Jakbym obejrzał 5-10 minut to bym nawet nie próbował pisać czegokolwiek, ale teraz mam za sobą pół filmu. Rozumiem, że kwestia gustu, że są różne poczucia humoru, że subiektywnie się komuś podoba ale... Nawet jak w 90% się nie zgadzałem z wynikami Oskarów to byłem chociaż w stanie zrozumieć czym się te leśne dziadki kierowały. Że to skrojony pod Akademię dramat biograficzny Wielkiego Człowieka, albo jakiś snuj kina moralnego niepokoju poruszający wyalienowanie jednostki w okrutnym świecie, albo szalona jazda i zabawa formą, albo ważny głos przełamujący kwestie stereotypów rasowych czy tam seksualnych. No cokolwiek. Tutaj po raz pierwszy w historii zastanawiam się czym to coś uwiodło sędziów? To kwestia mojej poczytalności :D RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - zdzichon - 14-03-2023 Mi się bardzo podobał i zdrowo się uśmiałem, ale fakt że dostał tyle oskarów wiele mówi o obecnej kondycji kina. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Cytat:Że to skrojony pod Akademię dramat biograficzny Wielkiego Człowieka, albo jakiś snuj kina moralnego niepokoju poruszający wyalienowanie jednostki w okrutnym świecie, albo szalona jazda i zabawa formą, albo ważny głos przełamujący kwestie stereotypów rasowych czy tam seksualnych.No tak, a tutaj wreszcie masz coś świeżego co nie jest klepanym schematycznie pod nagrody filmidłem z fabryki Weinsteina, którego większość produkcji okropnie się starzeje. Ten cały chaos w „Everything…”, który pojawia się pod koniec pierwszego aktu i znika przed końcem, moim zdaniem idealnie przedstawia chaos życia, które przelatuje Ci przez palce, strach przed przemijaniem i depresję, która zjada Cię od środka i zalewa myślami „co by było gdyby”. Nie wiem, ja sam kilka lat temu byłem w punkcie życia, gdzie byłem na siebie codziennie wkurwiony za decyzje z przeszłości, które totalnie wypaczyły moją obecną sytuację i żałowałem ich podjęcia. Dlatego ten film tak bardzo mi siadł. Jak ktoś wyciąga z tego filmu historię o superbohaterce walczącej z Jabu Tupaki i porównuje to do Matrixa czy The One to znaczy, że albo jest debilem, albo ma szczęśliwe życie i ten tytuł totalnie rozmija się z jego doświadczeniami i wrażliwością. Either way - gratulacje ;) RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023 (14-03-2023, 11:35)Corn napisał(a): Ten cały chaos w „Everything…”, który pojawia się pod koniec pierwszego aktu i znika przed końcem, moim zdaniem idealnie przedstawia chaos życia, które przelatuje Ci przez palce, strach przed przemijaniem i depresję, która zjada Cię od środka i zalewa myślami „co by było gdyby”. Nie wiem, ja sam kilka lat temu byłem w punkcie życia, gdzie byłem na siebie codziennie wkurwiony za decyzje z przeszłości, które totalnie wypaczyły moją obecną sytuację i żałowałem ich podjęcia. Dlatego ten film tak bardzo mi siadł.Panie kurva, takie odkrycia "prawd życiowych" to ja miałem 25 lat temu :D Mam nadzieję, że film chociaż spowoduje, że kupisz tego Aston Martina. Będzie z tego jakiś plus. (14-03-2023, 10:51)zdzichon napisał(a): Mi się bardzo podobał i zdrowo się uśmiałem, ale fakt że dostał tyle oskarów wiele mówi o obecnej kondycji kina.Toż ja nie mam nic do tego, że komuś się coś podobało i się uśmiał. Sam mam tysiące takich filmów i tysiące które tego warunku nie spełniają. Po prostu jeśli takie coś zgarnia 7 Oskarów i to nie byle jakich Oskarów, to przy całym moim braku zainteresowania Oskarami w ostatnich latach, to jest po prostu pogrzeb tej nagrody. Definitywny i nieodwracalny. Teraz już absolutnie każdy film może dostać Oskara. Równie dobrze 7 Oskarów może dostać kolejny Iron Man, albo 19 część "Lodów na Patyku". PS. I bardziej bym zrozumiał sytuację kiedy te 7 Oskarów zgarnia "Iron Man". RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - simek - 14-03-2023 (14-03-2023, 11:45)Dr Strangelove napisał(a):Frank Capra zrobił film w stylu "co by to było, gdyby mnie nie było" już w 1946 r. La La Land parę lat temu też miał sekwencję "co by było, gdyby", więc to naprawdę nic nowego pod słońcem, EEAAO po prostu jeszcze zwiększa intensywność tego pomysłu i wpierdala na ekran milion popieprzonych elementów, żeby krytycy mogli się spuszczać jak to świetnie film oddaje przebodźcowanie dzisiejszych czasów. Ja to wszystko rozumiem, widzę i czuję, bo chyba każdy mierzy się w życiu z podobnymi myślami, tylko wg mnie wcale to nie sprawia, że film jest dobry.(14-03-2023, 11:35)Corn napisał(a): Ten cały chaos w „Everything…”, który pojawia się pod koniec pierwszego aktu i znika przed końcem, moim zdaniem idealnie przedstawia chaos życia, które przelatuje Ci przez palce, strach przed przemijaniem i depresję, która zjada Cię od środka i zalewa myślami „co by było gdyby”. Nie wiem, ja sam kilka lat temu byłem w punkcie życia, gdzie byłem na siebie codziennie wkurwiony za decyzje z przeszłości, które totalnie wypaczyły moją obecną sytuację i żałowałem ich podjęcia. Dlatego ten film tak bardzo mi siadł.Panie kurva, takie odkrycia "prawd życiowych" to ja miałem 25 lat temu :D RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Cytat:Panie kurva, takie odkrycia "prawd życiowych" to ja miałem 25 lat temu :DPrzecież ja nie twierdzę, że jesteś debilem. W tym rzecz, że nikt tego nie zagrzebuje, to dość banalne w przekazie a i tak masa osób tego nie kuma. Ja przecież nigdy nie twierdziłem, że ten film to 8 cud świata, tylko że to zupełnie świeże podejście do tematu. Dla mnie jest, dla was nie. Na *huj drążyć dalej temat? :) Cytat:Frank Capra zrobił film w stylu "co by to było, gdyby mnie nie było" już w 1946 r.Wiadomo, wszystko już było. Top Gun też już był raz, ale to nie skreśla przecież zajebistości sequela, nie? RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - shamar - 14-03-2023 (14-03-2023, 09:17)Dr Strangelove napisał(a): Tutaj po raz pierwszy w historii zastanawiam się czym to coś uwiodło sędziów? Jak to co? Jest diversity? Jest. Są homoseksualne postacie? Są. Wystarczy. (14-03-2023, 11:35)Corn napisał(a): Jak ktoś wyciąga z tego filmu historię o superbohaterce walczącej z Jabu Tupaki i porównuje to do Matrixa czy The One to znaczy, że albo jest debilem, albo ma szczęśliwe życie i ten tytuł totalnie rozmija się z jego doświadczeniami i wrażliwością. Either way - gratulacje ;) Żałośni hejterzy muszą mieć smutne życie. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - simek - 14-03-2023 (14-03-2023, 12:29)Corn napisał(a): Wiadomo, wszystko już było. Top Gun też już był raz, ale to nie skreśla przecież zajebistości sequela, nie?Oczywiście że nie skreśla, dlatego ja w ogóle nigdy nie używam przy ocenianiu filmów argumentu, że coś jest lub nie nowością, bo nie o to chodzi. To Ty w temacie Oscarowym chwaliłeś EEAAO za świeżość i chciałeś przykładów filmów, które już o tym samym opowiadały. Podałem przykłady, to teraz nagle zmieniasz zdanie, że ok, ale przecież wszystko już było. Trochę czym innym jest banalność puenty filmu, czyli, że ło jezu, tyle się wydarzyło niesamowitych rzeczy, a najważniejsza przecież rodzina i szczera rozmowa z córką, no ja liczyłem na cokolwiek innego, a poza tym już napisałem w mojej opinii powyżej, że wkurzał mnie ten ten brak kreatywności, bo wszystko sprowadzało się do tego, że Yeoh musi dokopać po kolei każdemu - mi łeb od tego pękał i chciałem, żeby wjechało cokolwiek innego niż kolejna kopana scena akcji. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Zacytuję samego siebie Cytat:Ja przecież nigdy nie twierdziłem, że ten film to 8 cud świata, tylko że to zupełnie świeże podejście do tematu. Dla mnie jest, dla was nie. I mi się więcej nie chce tego ciągnąć bo i po co. Z odpowiedniej odległości wszystkie filmy są o tym samym, detale robią różnice. Peace. Ide zarabiać na Astona. Cytat: Żałośni hejterzy muszą mieć smutne życie.Ty to powiedziałeś RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - deymos - 14-03-2023 (14-03-2023, 10:51)zdzichon napisał(a): Mi się bardzo podobał i zdrowo się uśmiałem, ale fakt że dostał tyle oskarów wiele mówi o obecnej kondycji kina. Nie ma się co kłócić, najlepsze podsumowanie :) RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023 (14-03-2023, 12:55)Corn napisał(a): Ide zarabiać na Astona.Idź. Tylko pamiętaj, że jak na niego nie zarobisz to może nigdy nie wsiądzie do niego (wstaw super dupę do której trzepiesz po nocach). Miej tego świadomość!!! Z drugiej strony jak zamiast niego kupisz używaną Skodę to może okazać się, że kiedyś podwieziesz szarą myszką, która okaże się miłością Twego życia i obdarzy Cię gromadką słodkich bombelków. Tyle możliwości i jakie to wszystko mądre i odkrywcze. Chyba nakręcę o tym film :) RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Nakręć. Jak będzie tak fajne jak EEAAO to może też dostaniesz szansę na oscara. Kto wie, kto to wie ;) RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023 Jesteśmy umówieni. RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Podwiozę Cię na galę Astonem RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Dr Strangelove - 14-03-2023 RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Kwasiboromir - 14-03-2023 To bedzie idealne zakończenie tego filmu... i początek pięknej przyjaźni. EDIT Doktor był szybszy :) RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Corn - 14-03-2023 Wtedy będziecie mówić, że Strangelove się powtarza i to wszystko już było w Casablance RE: Everything Everywhere All at Once (2022) reż. Dan Kwan, Daniel Scheinert - Kwasiboromir - 14-03-2023 Wszystko już było, nawet film o tym że wszystko już było też był. |