![]() |
|
Adolescence (2025) - Netflix - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22) +--- Wątek: Adolescence (2025) - Netflix (/Thread-Adolescence-2025-Netflix--6666) |
RE: Adolescence (2025) - Netflix - Mefisto - 20-03-2025 (20-03-2025, 08:58)Pitero napisał(a): Potrafi postawić się nawet policji, jak w pierwszym odcinku. xD Niby w którym miejscu? Może wtedy gdy ma broń przy skroni? (20-03-2025, 11:10)PropJoe napisał(a): Quasimodo to kto? Ten kumpel właśnie? Ten pracownik policji (bo to chyba nie był policjant jako taki), który siedzi w vanie, a potem jak idzie korytarzem, to widać, że jest niższy od tego dzieciaka :D Cytat:Nie przeszkadzają mi uprzejmości i nie oczekuję, że go strażnicy będą lać, ale jednak trochę to wyglądało jakby był na koloniach i miał multum okazji, żeby tam kogoś jeszcze zabić, w tym panią psycholog. No dokładnie mi o to chodziło, szczególnie w kontekście samego początku - rozwalają drzwi i pół chałupy, jakby na Bin Ladena polowali, a potem obchodzą się z dzieciakiem jak z jajkiem i w ogóle są do rany przyłóż. Albo gość jest przestępcą i tak powinien być traktowany cały czas, albo nie. Dysonans dla mnie jest tu spory i wpływa to na psychologię postaci. Tutaj dobrym porównaniem jest dla mnie The Night Of, gdzie mamy podobny punkt wyjścia - inna sprawa, że tam polecieli trochę za bardzo w drugim kierunku plus mamy inny kraj. Cytat:Czy nagle pogubiony dzieciak zamienia się w Jokera? To było oczywiście porównanie na wyrost, ale poziom opanowania tego gościa w kontekście całości, zwłaszcza w momencie, gdy sadzi te swoje docinki, uważam za przegięty. W dobrze poprowadzonej rozmowie powinien wybuchnąć raz, a dobrze, gdy psycholog postawiłaby go pod ścianą (swoją drogą, to czy przy tego typu rozmowach prawnik/rodzic nie jest wymagany?). I to byłby finał odcinka, który przynosi konkretną odpowiedź. Cytat:Gdyby tutaj dowieźli lepiej scenariuszowo byłoby super i podniosłoby też ogólne wrażenia z całego serialu, bo była to w sumie jedyna okazja, żeby przyjrzeć się motywacji chłopaka i ogólnie jego "wnętrzu". To. Cytat:Przecież mogliby to rozegrać na milion lepszych sposobów. Mogli jechać do tego kina i na chińczyka, świętować urodziny. I nadal mogłoby się wydarzyć to wszystko co się wydarzyło, tylko ciekawiej. Też zgoda, przy czym ta farba była jednak dobrym punktem zaczepienia dla psychologii postaci i była mocno związana z resztą historii. Graham mógł przecież wybuchnąć od razu przy próbie umycia auta, a tak jednak starał się pozostać normalny i jakoś przejść przez ten dzień. Plus to, co Corn napisał - fajna ucieczka w przeszłość, pokazanie nieco innej twarzy rodziny. (20-03-2025, 12:11)Corn napisał(a): Mam wrażenie, że teraz każdy doszukuje się we wszystkim politykowania i gdy pojawia się serial, który po prostu próbuje osadzić fabułę w rzeczywistości, to się zbiegają zaraz ludzie z widłami i oburzają, że zamiast murzyna jest biały dzieciak, kiedy no serio, to nie jest clu tej historii. No nie, stary - jeśli serial chce osadzić fabułę w rzeczywistości, to niech jej nie czaruje, tylko faktycznie pokazuje jak jest. No, ale tego to chyba żaden współczesny serial nie potrafi - a już zwłaszcza taki osadzony w czasach minionych, gdzie jest niby kolonializm, segregacja rasowa, patriarchat i pozbawione praw wyborczych kobiety, co jednak nie przeszkadza kobietom, czarnym i hindusom siedzieć przy głównym stole i rozdawać karty xD RE: Adolescence (2025) - Netflix - PropJoe - 20-03-2025 (20-03-2025, 14:23)slepy51 napisał(a):No to jest bardzo słuszna uwaga. Mógł co prawda adoptować czarnoskóre dziecko... ;) Dla mnie zamyka to dyskusję o tyle, że Graham daje tutaj popis, jest idealny do takich ról. Może krytykujący "podmianę" bohaterów pójdą na kompromis - żaden czarnoskóry by tego tak dobrze nie zagrał! Musiał biały, żeby to dźwignąć talentem. ;)PropJoe napisał(a):Ale tak jak koledzy piszą, bezpośrednio to kwestie rasowe są bez znaczenia akurat tutaj.Inna sprawa, że jak ktoś ma choć trochę oleju w głowie, to bardzo łatwo wywnioskuje, że skoro pomysłodawcą i jednym z głównych twórców serialu był Stephen Graham, który chciał tutaj zagrać główną rolę, to sporo tego co jest w serialu pokazane w jakimś stopniu pewnie oparł o jakieś swoje przemyślenia i przeżycia, a że gość jest białym brytyjczykiem to chciał w serialu pokazać typową, białą brytyjską rodzinę, która akurat mierzy się z tego typu problemem/sytuacją. Cytat:A to nieprecyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli, że w tych brytyjskich dramatach/kryminałach zawsze mi mniej czy więcej brakuje do 10/10 pod względem scenariusza. I Know This Much Is True kojarzę tylko właśnie wszędzie czytałem, ze takie ciężkie i jakoś nigdy nie byłem w nastroju. Może spróbuję. Dzięki.PropJoe" napisał(a):Ale jak spojrzymy na ostatnie kilka-kilkanaście lat to nie kojarzę nic - a przynajmniej w tym gatunku - napisanego na 10/10. (20-03-2025, 14:29)Dr Strangelove napisał(a): Tam był odnośnik do tego:No i klikam w ten pierwszy link a tam relacjonują wypowiedź Grahama dla Radio Times, gdzie najpierw wspomina jakiś przypadek z Liverpoolu. A później ten z drugiego linka. Nie wiem czy pierwszy też w takim układzie rasowym, ale tak czy inaczej w innych wypowiedziach też przewija się narracja, że różne przypadki zainspirowały scenariusz. Plus to co napisał ślepy o Grahamie wyżej. Cytat:Tobie przekaz podprogowy lata a mi nie lata i tyle.W jednym przynajmniej się zgadzamy! RE: Adolescence (2025) - Netflix - Dr Strangelove - 20-03-2025 Nie podejmuję się dalszej dyskusji bo i tak każdy zostanie przy swoim. RE: Adolescence (2025) - Netflix - PropJoe - 20-03-2025 Ja nie liczyłem na dalszą dyskusję, bo nie widzę za bardzo co tu moje a co Twoje. Nie ma o czym gadać. Chyba, że obejrzysz serial. ;) Nie wiem, może pokombinuj z kolorami i kontrastem na telewizorze, przyciemnij młodemu skórę i jakoś się zmusisz. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Corn - 20-03-2025 Macie wreszcie serial gdzie biali grają pierwsze skrzypce to narzekacie na za małą ilość murzynów! Wam to się nie dogodzi! RE: Adolescence (2025) - Netflix - Dr Strangelove - 20-03-2025 @PropJoe Serialu raczej nie obejrzę, a na pewno nie teraz. Niezależnie czy Czarny zabił czy zabili Czarnego to widzę, że jest mocny konsensus, że całość jest ciężka i dołująca, a ja nie mam teraz ochoty na ciężkie i dołujące rzeczy :) (20-03-2025, 15:32)Corn napisał(a): Macie wreszcie serial gdzie biali grają pierwsze skrzypce to narzekacie na za małą ilość murzynów! Wam to się nie dogodzi!No ja przecież bronię Murzynów właśnie! Nie chcę, żeby ich życiowe role były obsadzane białymi. To chyba dobrze? RE: Adolescence (2025) - Netflix - Mental - 20-03-2025 PropJoe napisał(a):twórcy twierdzą, że inspirowali się różnymi przypadkami Graham wspomina dokładnie o trzech. Przypadek z Liverpoolu z 2012 roku (tożsamości sprawcy nie ujawniono, więc można wnioskować, że murzyn albo pakol), morderstwo jakiejś laski w parku (sprawcami byli biali, dziewczyna i chłopak) oraz ten ostatni najgłośniejszy przypadek murzyna, który zadźgał nożem kuchennym murzynkę. O tym ostatnim mówi najczęściej w kontekście inspiracji. Graham oczywiście napomknął o atakach z użyciem noży w szerszym kontekście, no i tutaj pojawia się problem. Otóż UK nie ma problemu z białymi nastolatkami-incelami, którzy mordują rówieśników za wpisy czy podśmiechujki z fotek na ig. UK ma problem z motywowanymi religijnie/ideologicznie zbrodniami na skalę przemysłową, popełnianymi przez pakoli, oraz z murzyńską przestępczością uliczną w dużych miastach. Dlatego bardziej realistyczny od tego serialu jest ten numer: RE: Adolescence (2025) - Netflix - Mefisto - 20-03-2025 (20-03-2025, 15:32)Corn napisał(a): Macie wreszcie serial gdzie biali grają pierwsze skrzypce to narzekacie na za małą ilość murzynów! Wam to się nie dogodzi! To można łatwo odwrócić, bo przy całym tym płaczu o diversity wszędzie i za wszelką cenę, w końcu jest serial, w którym czarny mógłby się wykazać w głównej roli, a tu dają białego. Rasizm! :> RE: Adolescence (2025) - Netflix - slepy51 - 21-03-2025 Mental napisał(a):Otóż UK nie ma problemu z białymi nastolatkami-incelami, którzy mordują rówieśników za wpisy czy podśmiechujki z fotek na ig. UK ma problem z motywowanymi religijnie/ideologicznie zbrodniami na skalę przemysłową, popełnianymi przez pakoli, oraz z murzyńską przestępczością uliczną w dużych miastach. Tja, jasne, tylko kolorowi zabijają, biali nie mają w UK z tym nic wspólnego, nie przez internety i społecznościówki, zero realizmu. https://www.itv.com/news/granada/2022-02-04/bolton-teenage-snap-chat-killer-named-for-first-time Koleś nie dość, że biały to jeszcze ma na nazwisko White. To tak przy okazji. Bo tu masz jeden z przypadków, który ponoć był inspiracją dla serialu (i z tego co obczaiłem, to wszędzie Graham wspomina o dwóch tego typu przypadkach, nie trzech, ale to już szczegóły, możliwe że gdzieś o trzech powiedział): https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-62119537 https://www.bbc.com/news/articles/cz6p305w0n0o Cytat:Ava White died in 2021 after she was stabbed by a 15-year-old in Liverpool city centre in a row over a social media video. I jasne, tożsamości kolesia nie podano bo był nieletni ale można na nagraniach z kamer przemysłowych zobaczyć, że nie był to ani Dindu, ani Habibi, jak to pieszczotliwie ich określa Bucho: https://www.thesun.co.uk/news/uknews/19165761/ava-white-stabbing-murderer-video-buys-butter-liverpool/ Podsumujmy - 15 letni biały chłopak, który zadźgał nożem swoją 12-letnią koleżankę przez filmik ze snapchata, brzmi znajomo? Ten Rudakubana, o którym wszyscy wspominają był mimo wszystko trochę starszy, bo w chwili popełnienia zbrodni miał 17 lat. Przypominam tylko, że bohater serialu ma lat 13. To jak, jest ten realizm czy go nie ma? Mefisto napisał(a):jeśli serial chce osadzić fabułę w rzeczywistości, to niech jej nie czaruje, tylko faktycznie pokazuje jak jest. No i pokazuje przecież jak jest, nikt tu nic nie czaruje. I PropJoe ma rację, pomimo tych przykładów powyżej, kolor skóry nie ma tu nic do rzeczy bo nie jest to clou tego serialu, chodzi o pokazanie samego problemu i wywołanie dyskusji, co jak wdać choćby w tym temacie, jednak się udało. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Mental - 21-03-2025 Cytat:na nagraniach z kamer przemysłowych zobaczyć, że nie był to ani Dindu, ani Habibi Serio możesz to zobaczyć? Po chodzie rozpoznajesz białego? Spokojnie to może być jakiś pakol. Cytat:tylko kolorowi zabijają, biali nie mają w UK z tym nic wspólnego, nie przez internety i społecznościówki, zero realizmu Super, znalazłeś przypadek, że biały zabił. A teraz weź to porównaj do skali przemocy popełnianej przez pakoli czy murzynów w dużych miastach w UK. Serial zwyczajnie odwraca uwagę od rzeczywistych problemów w UK i to mnie wkurwia. Wczoraj ich premier powiedział, że popiera pokazywanie tego serialu w szkołach. Ujmę to inaczej: ten sam premier, który bagatelizuje popełniane przez pakoli-imigrantów na masową, przemysłową wręcz skalę zbrodnie na białych nastolatkach, zamierza pokazywać jakiś netfliksowy serial w szkołach jako przestrogę przed radykalizacją, seksizmem i mizoginią. Nojapierdole. RE: Adolescence (2025) - Netflix - slepy51 - 21-03-2025 Mental napisał(a):Serio możesz to zobaczyć? Po chodzie rozpoznajesz białego? Spokojnie to może być jakiś pakol. No po dłoniach np. widać, że gościu jest biały. Ale że ty tego nie widzisz to mnie akurat nie dziwi :) Mental napisał(a):Super, znalazłeś przypadek, że biały zabił. Wrzuciłem dwa, bo więcej nie chciało mi się szukać, podejrzewam że jest tego dużo więcej bo mieszkam w UK i mniej więcej wiem, co się tutaj odpierdala, choćby na moim osiedlu. I teraz zaskoczenie - serial akurat opowiada o takim właśnie przypadku, który jak widać miał miejsce i który był jedną z inspiracji dla Grahama. Dalej będziesz twierdził, że nie jest realistyczny, bo statystycznie więcej tego typu przestępstw popełniają kolorowi? Mental napisał(a):Serial zwyczajnie odwraca uwagę od rzeczywistych problemów w UK i to mnie wkurwia. Przecież ty tego serialu pewnie nawet nie obejrzałeś. Nojapierdole. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Dr Strangelove - 21-03-2025 @Mental Ty zawsze masz jakieś "antymurzyńskie" statystyki pod ręką. Są jakieś takie dla UK? Że w 2024 czarni zadźgali nożami 100 osób a biali 300 (albo na odwrót)? Tak z ciekawości pytam. PS. Tak biali też gwałcą, mordują i napadają. Nojapierdole. RE: Adolescence (2025) - Netflix - slepy51 - 21-03-2025 Dr Strangelove napisał(a):PS. Tak biali też gwałcą, mordują i napadają. No widzisz, tyle tylko, że Mental twierdzi, że z jakiegoś powodu akurat w tym przypadku i w kontekście tego serialu to nie jest realistyczne. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Dr Strangelove - 21-03-2025 (21-03-2025, 13:26)slepy51 napisał(a): No widzisz, tyle tylko, że Mental twierdzi, że z jakiegoś powodu akurat w tym przypadku i w kontekście tego serialu to nie jest realistyczne.No to jest można powiedzieć problem filozoficzny a statystyki mają tu duże znaczenie :) Powiedzmy że Hindus zgwałcił jakąś kobietę. A jednocześnie 20 białych też kogoś zgwałciło. I kręcimy serial o tym gwałcie Hindusa, oraz mówimy, że chcemy zwrócić uwagę na ważny problem gwałtów dotykających społeczeństwo. To czy jest to opis rzeczywistości? No oczywiście tak, nie wymyśliliśmy sobie tego. Historia hinduskiego gwałtu miała miejsce i była inspiracją. Czy jednocześnie jest to rzetelny opis rzeczywistości i całego problemu? Zresztą wyobraźmy sobie odwróconą sytuację jaka tu miała miejsce. Twórca mówi o inspiracji (podaje kilka przypadków) i w jednym z przypadków mamy białasa co zabił białą. Natomiast w serialu mamy Murzyna z tarantulą na głowie który zabija Murzynkę. Chyba wszyscy wiedzą co by się działo :) Chyba dokładnie o to chodzi w całej historii i tej naszej dyskusji. Oczywiście nie znam statystyk i może biali dźgają tak samo jak Murzyni a może nawet częściej. To już poletko Mentala. PS. Serialu nie widziałem, w najbliższym czasie nie mam ochoty na ciężkie klimaty, być może jest to absolutnie genialny serial. Żeby nie było to tamto :) RE: Adolescence (2025) - Netflix - slepy51 - 21-03-2025 No wiadomo, można sobie to tak tłumaczyć, nic mi do tego. Ja tylko nieśmiało zwracam uwagę, że takie przypadki jak ten pokazany w serialu na Wyspach to nie jest nic niespotykanego i jak najbardziej miały one miejsce dlatego twierdzenie, że serial jest w tym kontekście mało realistyczny jest komiczne. Też mnie wkurwia "odmurzynianie" rzeczywistości w filmach czy serialach czy wciskanie ich tam, gdzie nigdy nie miało to miejsca ale tutaj to akurat nie jest taki przypadek. Dodatkowo przypominam, że pomysłodawcą serialu był Graham (biały), który obsadził się w głównej roli i postanowił sportretować w nim przeciętną brytyjską rodzinę, która jak najbardziej wygląda tak, jak ta pokazana tutaj. RE: Adolescence (2025) - Netflix - PropJoe - 21-03-2025 (21-03-2025, 13:36)Dr Strangelove napisał(a): Czy jednocześnie jest to rzetelny opis rzeczywistości i całego problemu?Nie wiem czy serial uzurpuje sobie prawo do rzetelnego opisu rzeczywistości i szczególnie całego problemu. Mam nadzieję, że chociaż Mental serial widział, ale tutaj wśród tych, którzy serial widzieli panuje raczej zgoda, że jest on przede wszystkim o tym przypadku (w serialu nie żadnych pierwowzorach), relacjach rodzinnych, tym co się dzieję w szkołach, tym jak mało rodzice wiedzą co ich dzieci myślą i robią itd. Owszem temat frustracji seksualnych, incelstwa jest tu dodany. Ale ja jeśli mam się czegoś czepiać to raczej psychologicznej wiarygodności, pełności obrazu dzieciaka i jego motywacji, przyczyn związanych z wychowaniem, ale też tymi relacjami rówieśniczymi. Głównie Graham nadrabia tutaj aktorstwem, ale tak jak pisałem wyżej, czuję lekki niedosyt na poziomie scenariusza. To, że o serialu jest głośno, co sprowokowało dyskusję, w którą twórcy dali się jak rozumiem wciągnąć, jest niestety normalne. Trudno, żeby ogólnokrajowa dyskusja dotyczyła braku cięć a nawet aktorstwa. Nie mam potrzeby się w to zagłębiać, ale na tyle na ile widziałem i czytałem wypowiedzi Grahama to on raczej właśnie odpowiada na pytania o inspiracje, które go przejęły jako zjawisko i potraktował je jako punkt wyjścia a nie, że idzie z krucjatą przeciw incelom. To, że premier wykorzystuje temat i gada głupoty. Nowe, nie znałem. Zazdroszczę problemów, jeśli ktoś nie ma lepszych powodów, żeby się wkurwiać niż to co gada i robi premier obcego państwa. W skrócie: mam wrażenie, że w waszych zarzutach jest sto razy więcej kontekstu rasowego niż w serialu a serial z kolei to nie dokument ani podsumowanie statystyk. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Bucho - 21-03-2025 (21-03-2025, 13:36)Dr Strangelove napisał(a): Oczywiście nie znam statystyk i może biali dźgają tak samo jak Murzyni a może nawet częściej. To już poletko Mentala. W pierwszej kolejnosci i to zdecydowanie murzyni (Londyn wykreca mega liczb), nastepnie Pakole. Biali to tam sa na szarym koncu, a per capita to juz w ogole przepasc. (21-03-2025, 13:59)PropJoe napisał(a): W skrócie: mam wrażenie, że w waszych zarzutach jest sto razy więcej kontekstu rasowego niż w serialu a serial z kolei to nie dokument ani podsumowanie statystyk. Tylko, ze ten serial za chwile bedzie miec status "dokumentu" i pelnic bedzie propagandowa role - patrz, pomys, zeby pokazywac ten serial w szkolach. Nie jest zreszta ani wcale tak wazny, ani tym bardziej odwazny, patrzac na faktyczne problemy, ktore zywcem pozeraja brytyjska tkanke spoleczna. Dobra propagandowka to ciagle propagandowka, a nawet gorzej, bo status waznosci i status dziela czyni taka propagandowke jeszcze bardziej grozna. O jakosci samego serialu wypowiem sie w wolnej chwili. RE: Adolescence (2025) - Netflix - Dr Strangelove - 21-03-2025 (21-03-2025, 13:59)PropJoe napisał(a): W skrócie: mam wrażenie, że w waszych zarzutach jest sto razy więcej kontekstu rasowego niż w serialu a serial z kolei to nie dokument ani podsumowanie statystyk. No ale czy ja ukrywam, że chodzi o kontekst rasowy? Nie, chodzi mi dokładnie o rasowy kontekst. No i co miałem napisać to już napisałem i to całkiem chyba wyraźnie. Nie zgadzasz się z tym, ok, przyjmuję do wiadomości :) RE: Adolescence (2025) - Netflix - Mental - 21-03-2025 Dr Strangelove napisał(a):Ty zawsze masz jakieś "antymurzyńskie" statystyki pod ręką. Są jakieś takie dla UK? Dla Londynu są zaskakująco dokładne łatwo znajdziesz. W skali UK mniejszość murzyńska generuje ponad 20% morderców z populacji liczącej raptem 4% ogółu ludności. slepy napisał(a):No po dłoniach np. widać, że gościu jest biały. Dłonie ma jasne. Pakole też mają jasną skórę. slepy napisał(a):Przecież ty tego serialu pewnie nawet nie obejrzałeś. huj prawda, obejrzałem. Dwa odcinki :) Pierwszy był dobry, ale drugi z super murzynem-detektywem przegadany i wyłączyłem. RE: Adolescence (2025) - Netflix - slepy51 - 21-03-2025 Mental napisał(a):huj prawda, obejrzałem. Dwa odcinki :) Pierwszy był dobry, ale drugi z super murzynem-detektywem przegadany i wyłączyłem. Dwa ostatnie są najlepsze ;) W ogóle warto wspomnieć, że zgodnie z tradycją tych najlepszych, najbardziej znanych i szanowanych produkcji, do pierwszego odcinka wybudowali jebany komisariat policji :) Bucho napisał(a):O jakosci samego serialu wypowiem sie w wolnej chwili. Już tak nie strasz, i tak każdy wie, że w wolnej chwili będziesz nakurwiał potężne elaboraty nijak nie związane z filmami czy serialami w Paplaninie - zresztą, lepszym serialem do oceny dla ciebie jest "Defending Jacob", bo tam ofiarą nożownika jest młodociany Żymianin, do tego w Stanach ;) |