Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Aliens vs. Predator - Requiem (AVP2) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Aliens vs. Predator - Requiem (AVP2) (/Thread-Aliens-vs-Predator-Requiem-AVP2--620)

- Oconnel - 26-12-2007

Jesteś czepliwy :D Ale puentę chyba chwytasz? :D

Jeszcze jedna sprawa. Już przewiduję rozszerzoną edycję reżyserską z obietnicą dodatkowych scen. Co ciekawe, z tych materiałów, które miałem okazję oglądać przed premierą AVP2, są dwie sceny które do filmu nie weszły. Tj. Kelly strzelająca chyba z M60 z tyłu opnacerzonego hammera (nie przypominam sobie tej sceny w kinie hmm...), i scena na cmentarzu gdzie Wolf strzałem z plazmy dosłownie zmiata jakiemuś gościowi głowę z karku. Widać już, że szykują napad na portfelę, tylko ciekawe czy po tak złych ocenach ten film wogóle się zwróci. I czy nazwa "Requiem" w tytule będzie prorocza dla całej linii AVP?

- Danus - 26-12-2007

A ja mam zamiar pojsc na to do kina. Juz namowilem zone na seans. Boje sie ze jednak bede musial poczekac jakies poltorej miesiaca zanim film dotrze do mojego miasta. Wole sam obejzec w jak najlepszych warunkach i sam ocenic.

- military - 26-12-2007

Mental: nie wiem po co emoty, a tak, serio tak twierdze, nawet mam pomysl na scenariusz, ale dobija mnie to ze nie warto go pisac, bo i tak nikt go nie zekranizuje.

Wlasnie obejrzalem po raz pierwszy te pierwsze 5 minut dostepne w necie. DOBRE. Po waszych ocenach spodziewalem sie nie wiem jakiej kily, a tu prosze - wyglada bardzo przyzwoicie. NIGDZIE nie ma ani sladu wskazowki ze Predalien rozwija sie 3 sekundy. Bo wiecie - tu zastosowano taka niesamowita sztuczke jak montaz. Film raczej nie mogl przez pierwsza godzine pokazywac predow snujacych sie po statku w czasie gdy alien rosnie sobie w kacie. Podobnie zmontowano scene biegu do rozbitego statku predow - wcale nie odnioslem wrazenia ze to trwalo sekunde. Tylko ze tak to zmontowano, no ale skoro juz na sile musicie sie czepiac, to oczywiscie mozna i tak... To rownie dobrze moge sie czepic, ze na poczatku Aliens statek Ripley sobie plynie przez kosmos i jest pusto dookola, a za 5 sekund na poklad wchodzi ekipa ratunkowa. No jak to, przeciez dookola nie bylo widac zadnego statku...

- Oconnel - 26-12-2007

Military, pierwsze pięć minut (szczególnie z tą muzą której w filmie nie ma) jest bardziej niż ok. Niestety... w kinie, jak tylko ów 5 minut się kończy zaczyna się mega crap. Zobaczysz :D

Aha. Ja nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do długości cyklu rozrodczego, czy też... szybkości rośnięcia samych "bestii".

SPOILERY

W tych 5 minutach brakuje sceny, w której PredAlien zrzuca skórę. Nie jest to więc tak iż rośnie on w 5s. Choć, generalnie od wyjścia z Predatora, Chet dosłownie po 5s jest już duży. Na szczęście te 5s obfituję w wyjaśnienia :) Potem jest też ok, choć jeżeli byśmy się zastanowili to już nie :) Tłumaczę. Ojciec z synem budzą się w lesie, po chwili oczywiście wychodzą z nich młode Alieny. Cały film dzieje się mniej więcej od godziny 18 do 3 w nocy. O godzinie 3 na wolności latają już dziesiątki wyrośniętych Alienów. To jest akurat bzdura, ale da się ją przełknąć, ponieważ bardzo wiele scen w filmie poświecono na pokazywanie procesu rozrodczego Obcych i PredAliena, który dokonując dosłowego gębo-gwałtu wpuszcza w ciało ofiary po kilka embrionów Obcego za jednym razem. Gdy skutki tego zobaczył Wolf, to aż sobie hehe jęknął :) W każdym razie nie czepiam się tego, bo wiadomo że AVP to jednak ma być nawalanka pomiędzy Predatorem, a Alienami, i żeby to mogło nastąpić nie możemy za długo czekać. Choć oczywiście sprawdzało się to za każdym razem w poprzednich częściach z Obcym (budowanie napięcia). Tutaj tego nie ma. Ciach, blach i mamy już tuziny Obcych na wolności :) Co jest najgorsze. Najgorsze jest to, że oglądamy i oglądamy i oglądamy jak Obcy się namnaża. Wolf próbuje w tym czasie dotrzeć i zlikwidować źródło (PredAlien), przy okazji uszczupla nie co szeregi Obcych. W każdym razie, oglądamy to w sumie po nic. Ponieważ na końcu wojsko spuszcza na wszystkich bombę, która kończy wszlkie waśnie i uśmierca wszystkie żyjące Alieny. Po co więc tak dużo wagi poświęcone zostało na pokazanie systemu rozrodczego? Nie mam pojęcia :)

KONIEC SPOILERÓW

- Anonymous - 26-12-2007

Na Rottentomatoes na razie po 7 recenzjach film ma 14%, aczkolwiek patrząc na to jakie tam ma wyniki Predator 2 (25%) czy Alien 3 (32%) jakoś nie mogę ich poważnei traktować :P

Cytat:Po waszych ocenach spodziewalem sie nie wiem jakiej kily, a tu prosze - wyglada bardzo przyzwoicie.
Jak się ogląda z zamkniętymi oczami.

Cytat:Podobnie zmontowano scene biegu do rozbitego statku predow - wcale nie odnioslem wrazenia ze to trwalo sekunde.
Alez nie chodzi tu o montaż. Statek spadał tak, że powinien się rozbić conajmniej o pół dnia drogi od nich. Jaki ojciec szedłby z dzieciakiem taki kawał drogi żeby sprawdzić co spadło z nieba? Tylko debil taki jak twórcy tego filmu.

- Oconnel - 26-12-2007

Akurat bzdet z robijającym się statkiem muszę przytaknąć. Dobiegli tam momentalnie, a statek robił się kilometry od nich :) Generalnie, mówię, sceny z Wolfem ok, reszta... pominę milczeniem.

- military - 26-12-2007

Gieferg napisał(a):Jak się ogląda z zamkniętymi oczami.

Gieferg, nie wiem po co to chamstwo, na ktore moderator oczywiscie nie zareaguje, bo chyba masz u wiekszosci z nich jakies wzgledy. Poznalem twoja opinie dawno temu, akceptuje ja, nie zgadzam sie, nie mam zamiaru z toba polemizowac, ale ty kazdy moj post odbierasz chyba jako skierowany do ciebie, przede wszystkim do ciebie i wylacznie do ciebie. Nie, to nie jest prywatna, osobista dyskusja, nie musisz mi co chwile przypominac tego samego. Zajarzylem. Zakumalem. Rozumiem. Kapuje. Czaje. Nie lubisz tego filmu. Ale czemu ja tez mam go nie lubic? Czy chcesz zebym go nie ogladal? Skrotowo: co mam zrobic, zebys sie wreszcie ode mnie odpier...? (a zaczelo sie to jak kupilem AVP na dvd - chyba cie osobiscie tym urazilem. Wybacz.)

Przejdzmy do konkretow.

Cytat:Alez nie chodzi tu o montaż. Statek spadał tak, że powinien się rozbić conajmniej o pół dnia drogi od nich. Jaki ojciec szedłby z dzieciakiem taki kawał drogi żeby sprawdzić co spadło z nieba?

Pomyslmy... Widzisz katastrofe jakiegos samolotu, masz do niego gora 2 godziny drogi (nie wydalo mi sie, zeby to bylo az tak daleko - po gorach wiecej i dluzej lazilem, a zeby zobaczyc wrak czy ufo poszedlbym jeszcze dalej :) ). Oczywiscie bardziej logiczne byloby, zeby jedna osoba poszla wezwac pomoc dla ofiar, a druga poszla zobaczyc co sie dzieje, ale dziecka samego bym przez las nie puscil, a mozliwe ze ciekawosc tez by u mnie wygrala z rozsadkiem. Scena calkiem logiczna IMO.

Cytat: Tylko debil taki jak twórcy tego filmu.

Internet daje zludna anonimowosc, a to fajna rzecz. Zawsze ciekawilo mnie, czy ludzie rzucajacy tak wyzwiskami w necie zachowaliby sie podobnie stojac z rozmowcami w cztery oczy (w tym przypadku: z rezyserami). Moga byc slabi rezyserzy, ale czemu od razu debile? Klocilbym sie, bo nie wiem czy madrzejsza jest osoba krytykujaca film przed jego obejrzeniem, czy osoba ktora zapracowala na to, by dostac szanse nakrecenia owego filmu.

- Anonymous - 26-12-2007

Cytat:Gieferg, nie wiem po co to chamstwo

Jak tutaj widzisz chamstwo, to przy prawdziwym chamstwie chyba byś z miejsca sie wykończył na serce.

Cytat: Nie lubisz tego filmu.
Nie mogę go nie lubić -> nie widziałem go.

Cytat:Czy chcesz zebym go nie ogladal?
A co mnie to obchodzi?
Cytat:co mam zrobic, zebys sie wreszcie ode mnie odpier...?
Masz jakąs manię prześladowczą? :?

Cytat:Pomyslmy... Widzisz katastrofe jakiegos samolotu, masz do niego gora 2 godziny drogi (nie wydalo mi sie, zeby to bylo az tak daleko - po gorach wiecej i dluzej lazilem, a zeby zobaczyc wrak czy ufo poszedlbym jeszcze dalej ). Oczywiscie bardziej logiczne byloby, zeby jedna osoba poszla wezwac pomoc dla ofiar, a druga poszla zobaczyc co sie dzieje, ale dziecka samego bym przez las nie puscil, a mozliwe ze ciekawosc tez by u mnie wygrala z rozsadkiem. Scena calkiem logiczna IMO.
Pomyslmy...widzę katastrofę nie wiadomo czego, mam do miejsca katastrofy parę godzin derogi przez porosnięte lasem góry, mam ze sobą dzieciaka. Gdyby nie dzieciak to owszem, wszystko jest jasne i logiczne, ciekawośc zwyciężyła itd, ale jak mam przed sobą minimum dwie godziny drogi w jedną stronę, a potem jeszcze będę musiał wrócić, w dodatku nie mam pojęcia co tam znajdzę, to jeśli zabieram w taką wyprawę dzieciaka, to znaczy że mam nasrane we łbie.

Cytat:a mozliwe ze ciekawosc tez by u mnie wygrala z rozsadkiem.
W takim wypadku odradzam zostawanie ojcem.

Cytat:Moga byc slabi rezyserzy, ale czemu od razu debile?
Ponieważ w pierwszych pięciu minutach ich tworu mamy spore nagromadzenie debilizmów. Ale ok, niech ci będzie, słabi reżyserzy, którzy stworzyli debilnie się zaczynający film.

- military - 26-12-2007

Gieferg napisał(a):Jak tutaj widzisz chamstwo, to przy prawdziwym chamstwie chyba byś z miejsca sie wykończył na serce.

Moderator...?

Cytat:Masz jakąs manię prześladowczą?

Nie, to tylko to ze w watku o filmie ktorego juz nienawidzisz odpisujesz na absolutnie kazdy moj post, i w absolutnie kazdej odpowiedzi jest jakas zlosliwosc. A poza tym... Moderator?

Cytat: W takim wypadku odradzam zostawanie ojcem.

Zastanawiam sie, co rozumiesz w takim razie przez "prawdziwe chamstwo".

I zapytam po raz n-ty, przypominajac pare odzywek Gieferga do mnie i innych osob, bo mnie to zachowanie juz naprawde wkurza:

Cytat:rozumiem o co ci chodzi, musisz się zawczasu pozytywnie nastawiać, bo skoro masz już na półce wydanie DVD pierwszego AVP to trzeba będzie zakupić też dwójke, a głupio byłoby kupować film, który się uważa za dziadostwo

obawiam się, że bredzisz.

generalizujesz w naiwny sposob.

itp itd

wiec... MODERATOR?

- Snuffer - 26-12-2007

Zamknąć temat! Zamknąć temat! : )

- Anonymous - 26-12-2007

Military -> ty rzeczywiście masz jakąs manię prześladowczą.

Cytujesz fragmenty moich wypowiedz pozbawiając je emotków, np takich: ;) (w pierwszym z tzrech prztoczonych cytatów) - nie wiesz co ten emotek oznacza? To dowiedz się zanim się zaczniesz burzyć , a jeśli stwierdzenie, że uważam, że generalizujesz w naiwny sposób, uważasz za chamstwo, to widać twoja definicja chamstwa obejmuje o wiele szerszy zakres zachowań niż moja, lub po prostu jesteś człowiekiem z porcelany ;).

Sugeruję się nad sobą poważnie zastanowić, bo jak widzę na siłę próbujesz stworzyć tu jakiś problem. Po prostu SKOŃCZ, bo kolejny temat zostanie zamknięty bez żadnego sensownego powodu. Nie czytaj moich postów jeśli nie potrafisz ich odebrać normalnie i musisz sobie do nich dopisywać jakieś ukryte znaczenie.

Weż sobie do serca to: :wink:
I nie panikuj :)

/KONIEC OFFTOPA

- romeck - 26-12-2007

Tym razem uważam, że nie została przekroczona żadna granica, a przynajmniej ja tego nie widzę.

Złośliwość <> chamstwo, chociaż granica cienka i łatwa do zatarcia.

- Mefisto - 26-12-2007

Snuffer napisał(a):Zamknąć temat! Zamknąć temat! : )

zgadzam się - jak coś mogę zawsze pokurwić, romeck od razu zamknie :D

- Danus - 26-12-2007

Gieferg napisał(a):Nie mogę go nie lubić -> nie widziałem go.
Skoro nie widziales to dlaczego po nim jezdzisz?? :?

- Mierzwiak - 26-12-2007

Nie lubić filmu a być pewnym że to syf jeszcze przed obejrzeniem to dwie różne rzeczy, geez.

Równie dobrze można zapytać dlaczego niektórzy bronią filmu przed jego obejrzeniem. Dlaczego, skoro nie widzieli?

- military - 26-12-2007

Dobra, sprawy nie było, nastepnym razem na chamska zaczepke odpowiem "jestes debilem ;)" - z emotka, wiec bedzie ok. :)

A z ciekawostek: na IMDB AVP2 zbiera zgadnijcie jakie oceny. Srednia... 7.6\10. Pewnie za pare dni spadnie na pysk. :)

- Mental - 26-12-2007

Mierzwiak napisał(a):Nie lubić filmu a być pewnym że to syf jeszcze przed obejrzeniem to dwie różne rzeczy, geez.

ja jestem pewny, ze to syf niemiłosierny, a filmu i tak nie obejrzę. taki ze mnie ancymon :) zresztą... skoro OConnel go zjechał, to jak sadzicie - co ja bym z nim zrobił? wystawił 7,6/10 w nagorde za "super akcje i super efekty"? bez jaj, dziewczyny. AvPR nie przeżyłby zderzenia z moją skalą ocen.

- D'mooN - 26-12-2007

Wieczorek poetycki dedykowany Ancymonowi.

Pusta scena. Półmrok.
Na scenę wychodzę Ja.
Monodeklamuję.

Ten, kto kocha po raz pierwszy, nawet bez wzajemności, jest równy bogom, ale kto kocha nieszczęśliwie po raz drugi, jest idiotą.

Kłaniam się w pas. Opuszczam scenę.
Cisza. Konsternacja.

Burza oklasków.
Rozdziawione usta fanbojów.

- Mental - 26-12-2007

nie lubię Lyncha, D'mooN. mógłbyś to łaskawie przełożyć na język westernu?:)

- Oconnel - 26-12-2007

Cytat:skoro OConnel go zjechał, to jak sadzicie - co ja bym z nim zrobił?

Jutro chyba wybiorę się na to raz jeszcze :) Nie mówię całkiem serio. Ale tylko dlatego że jestem maniakiem Predka, no i muszę zobaczyć wolfa jeszcze raz. Biorę ze sobą nóż, i w scenach bez Preda będę się nacinać żeby się nie wkurwić. Szczególnie jak pizzaboy będzie znów dowozić pizze, kto widział film wie o czym mowa ;)