Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) (/Thread-Gladiator-2000-Gladiator-II-2024--786)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Gladiator (2000) - Bucho - 16-11-2024

Woda pewnie byla, rekiny nie. Natomiast jak juz je dali to niech to chociaz jakos pokaza, niech to czlowieka szarpie podczas ogladania.

Wsciekle baboony to zajebiscie pokazano juz dekady temu, za 1% budzetu Gladiatora II:

RE: Gladiator (2000) - shamar - 16-11-2024

Chodzi o to (jak domniemuje), że kiedy były tam już te podziemia to przecież nie było techicznie možliwości, żeby podłoże utrzymalo takie ilości wody.

RE: Gladiator (2000) - Spoilerowo - 16-11-2024

(16-11-2024, 12:34)shamar napisał(a): Więc dobre sequele już się skończyły.  W sumie to już dawno. Top Gun wyjątkiem. 

Blade Runner 2049 był słaby?

RE: Gladiator (2000) - shamar - 17-11-2024

No to masz drugi wyjątek. Będzie ich zaledwie kilka bo w 95% są gowniane albo co najwyżej poprawne.
Dla mnie najlepszym wyznacznikiem czy dany film chcę mieć na półce. Ale tak na 100% a nie bo mam wszystkie poprzednie z serii. I to też tyczy się samych filmów. Jakbym się zastanowił ile mam filmów z ostatnich 15 lat to nie wiem czy będzie z 30. Przy czym część pewnie spokojnie mógłbym odpuścić.

Zapomniałem ciętej riposty Oczko

Gdyby to Scott zrobił "Blade Runner 2049" to ten też byłby gównianym sequelem.

RE: Gladiator (2000) - al_jarid - 17-11-2024

(16-11-2024, 15:37)Bucho napisał(a): I zeby tu byly jeszcze jakies motywacje, fajne wolty, zajebiste dialogi, ale gdzie panie, tu jest naprawde poziom tego bieda-serialu od Starz.

Ejże, gdyby to był poziom "tego bieda-serialu od Starz", można by było liczyć na jakieś ciekawe intrygi. A jak nie, to chociaż gołe baby na osłodę.

RE: Gladiator (2000) - slepy51 - 17-11-2024

Dokładnie, serialowy "Spartacus" właśnie stał motywacjami, fajnymi woltami i zajebistymi dialogami - wystarczy przypomnieć sobie interakcje między Lukrecją a Batiatusem, przecież tam materiał był na tyle dobry, ze Lucy Lawless i John Hannah zagrali zdecydowanie najlepsze role w swojej karierze. Ten serial oglądało się w pierwszej kolejności dla świetnie pomyślanych intryg - cała warstwa wizualna, akcyjka i cycki czy tam inne nagie części ciała to był fajny, ale dodatek do naprawdę dobrze rozpisanej fabuły. A jeśli ktoś nie pamięta, jak dużymi fragmentami to było dobre, to niech obejrzy sobie "Bogów Areny" - przecież tam są takie wiksy, że bania siada, tak dobrze się to ogląda a dodatkowo Dustin Clare jako Gannicus ma taką charyzmę, o której ten cały Paul Mescal mógłby tylko pomarzyć.

RE: Gladiator (2000) - shamar - 17-11-2024

87 milionów na świecie, w tydzień. Co ciekawe w Polsce zarobił prawie 2 razy tyle, co w Japonii.

Przy budżecie 310 (biorę ten najwyższy punkt, być może prawdziwy) szykuje się wtopa?

RE: Gladiator (2000) - slepy51 - 17-11-2024

No na świecie, tyle że w Stanach nie było jeszcze premiery - ponoć największe otwarcie na rynku międzynarodowym jeśli chodzi o dziadka Scotta. Ciężko mówić o wtopie chyba w takim przypadku.

A sam film? No jest, nawet nie chce mi się nic o nim pisać. Obejrzałem i już zapomniałem, co tam się działo. Aha, zupełnie nie rozumiem zachwytów nad rolą Denzela - no jest Denzel i "denzeluje", żadna to wybitna rola. A czy wybija się w tym filmie? No pewnie tak, bo jak pisałem, film sobie jest i tyle.

RE: Gladiator (2000) - OGPUEE - 18-11-2024

A tak w temacie:
https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,31466636,turysci-wciela-sie-w-gladiatorow-i-beda-walczyc-na-arenie-koloseum.html

RE: Gladiator (2000) - Mental - 18-11-2024

Film poległ w najbardziej banalnym punkcie: Lucius nie ma motywacji. Jego żona była wojowniczką i zginęła podczas wojny, w trakcie walki, z bronią w ręku. Nikt jej nie zamordował. Nikt nie zbezcześcił jej ciała. Za co on się mścił? G2 ogólnie był dobry, ale do zajebistej prostoty oryginału nie ma startu.

RE: Gladiator (2000) - Spoilerowo - 18-11-2024

(18-11-2024, 02:56)Mental napisał(a): G2 ogólnie był dobry.

tania prowokacja, w czym ten film był dobry?

napiszcie chociaż, że Napoleon którego jeszcze nie obejrzałem był lepszym filmem od GII

RE: Gladiator (2000) - simek - 18-11-2024

No właśnie, jedni twierdzą że jest dobrze, padają nawet oceny w stylu 8,5/10, a z drugiej strony poważne osoby jak Bucho dają 3,5/10 i niestety to wydaje mi się uczciwą oceną.
Ja miałem iść do kina po pierwszych pozytywnych opiniach, ale skoro przemówili eksperci KMF i twierdzą, że epy brak, to raczej zaoszczędzę trzy dychy i poczekam na streaming.

G2 ma ten sam problem co Last of Us 2 - w oryginale miałeś bardzo osobisty wątek zemsty i podróży. Sequele niszczą to poczucie intymności i niepotrzebnie wszystko komplikują. Ale jak się rzekło - najgorszy jest brak solidnej motywacji do działania u głównego bohatera. A wystarczyłoby, żeby żona Luciusa była wieśniaczką, którą zostaje ścięta przez legionistę podczas, nie wiem, wieszania prania przed chatą. Tymczasem ona zginęła jako wojowniczka z rąk innego wojownika w uczciwej walce. Blaza w uj.

RE: Gladiator (2000) - simek - 18-11-2024

No dobra, czyli gdyby główny bohater miał lepszą motywację, to film byłby genialny? Wszystko inne w nim gra i trąbi?
Czy po prostu wszystko jest średnie na jeża, ale uczepiłeś się tej zemsty, bo tak? Uśmiech

Genialny nie, ale byłby bardzo dobry. Lubię odczuwać gniew podczas oglądania filmów i lubię to uczucie, gdy chce kogoś zabić tak samo jak bohater. Tutaj nic takiego nie ma i film jest po prostu letni.

RE: Gladiator (2000) - Dr Strangelove - 18-11-2024

No ale to nie może się mścić za śmierć żony? Tak po prostu? Musi przeprowadzać analizę, że nie będę się mścić, bo przecież ona zginęła z mieczem w garści, więc było uczciwie, więc rozwieszę to cholerne pranie.

Nie może. Oboje byli wojownikami i zaakceptowali ryzyko. Ten film jest niepoważny pod tym względem.

RE: Gladiator (2000) - Snappik - 18-11-2024

Trochę nie rozumiem tego zarzutu o wagę lekką zemsty. Filmu nie widziałem, idę we wtorek dopiero, ale nie czaję w czym tkwi różnica "zabili przy wieszaniu prania" vs "zabili podczas walki"? I tu i tam jest motyw najeźdźcy, ataku drugiej strony. Wróg zabija Ci rodzinę? Nie ważne jak to robi, fakt jest faktem. 

Idąc waszą logiką - powinniśmy Niemcom odpuścić reparacje i odsunąć się emocjonalnie od tematu roszczeń bo rozjebali nam kraj w trakcie morderczej wojny, a nie jeżdżąc na koniu i zabijając wieśniaków w chatkach na Kujawach.

Moim zdaniem, choć powtarzam że nie widziałem jeszcze GII, Scott chciał trochę zmienić akcenty aby nie powielać się w 100% ze wszystkim, bo jeśli znowu żona/partnerka głównego bohatera zostałaby powieszona bez szans na obronę, to mielibyśmy już taki rimejk, że głowa mała Uśmiech Jeśli babka brała udział w obronie miasta i wroga armia ją ubija to zemsta przybiera obraz walki z całym systemem, a nie tylko pojedynczym wrogiem tak jak w GI. 

RE: Gladiator (2000) - Dr Strangelove - 18-11-2024

Jak Murzyn z pistoletem odstrzeli Mentalowi babę z pistoletem, to Mental mu odpuści bo było uczciwie i po bożemu Uśmiech

Analogia z Niemcami kompletnie nietrafiona.

Cytat:Wróg zabija Ci rodzinę? Nie ważne jak to robi, fakt jest faktem.

Ważne, jak to robi - dla widza. Główny zarzut w stosunku do G2 jest taki, że film nie ma ciężaru emocjonalnego. A nie ma, bo główny bohater nie ma się za co mścić.