Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Heat (1995) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Michaela Manna (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Michaela-Manna--65)
+---- Wątek: Heat (1995) (/Thread-Heat-1995--119)

Heat (1995) - srebrnik - 31-07-2018

Proteus, 100% zgody, a Twoja interpretacja jest świetna. Biorę ją za kanon :-)

Mnie nie chodziło w wyjaśnianiu tej sytuacji o usprawiedliwianie ewentualnej decyzji Neila o strzelaniu przed knajpą. Mówiąc o "błędach ekipy" w tej sytuacji, myślę o całej sytuacji - o tym, że stracili kontrolę nad wydarzeniami. Neil strzelający do Waingro na parkingu to jest jakieś pisanie totalnie "out of character". Przecież wyobraźmy sobie sytuację, że taka akcja ma faktycznie miejsce. Bohater Neila to byłby ktoś kompletnie inny, drugi Waingro w zasadzie. W 30 minucie filmu wali z broni do typa, z którym się pokłócił - w biały dzień, w miejscu publicznym. To nawet większa jazda niż to co się stało w napadzie na początku. Takie rozwiązanie nigdy nie wchodziło w grę.

RE: Heat (1995) - Mental - 31-07-2018

Taka ciekawostka odnośnie postaci Waingro - gość był wzorowany na autentycznym kolesiu, który też nazywał się Waingro i działał swego czasu w Chicago. Wsypał policji paru kumpli, po czym zniknął. Jego ciało znaleziono później w Meksyku przybite gwoździami do szopy.

RE: Heat (1995) - Mefisto - 31-07-2018

(31-07-2018, 00:00)srebrnik napisał(a): w biały dzień, w miejscu publicznym

To noc była.

Heat (1995) - srebrnik - 31-07-2018

Oczywiście. Mój błąd.

RE: Heat (1995) - Mental - 31-07-2018

Ciągle jestem w szoku, że nie wpadłem na tę oczywistą interpretację co Proteus Uśmiech Oglądałem "Heat" kilkadziesiąt razy i zawsze dopierdalałem się do tego motywu w dyskusjach, a teraz widzę jak na dłoni, że tu chodziło o przymuszenie Waingro do wpakowania się do bagażnika i wywiedzenie go na pustynię za miasto. Widział ktoś może "Gorączkę" z włączonym komentarzem Manna do tej sceny?

RE: Heat (1995) - Hitch - 02-08-2018

Jestem w szoku, że ty jeszcze nie Uśmiech

RE: Heat (1995) - Bucho - 02-08-2018

Nie chce grac pieknego, pachnacego i madrego, ale to co napisal Proto (oczywiscie trafnie) wydawalo mi sie zawsze oczywiste - Łejngro chciano tylko wpakowac do bagaznika, a sam zainteresowany raczej nie pojechalby nigdzie z wlasnej woli.

No ale spoko, Mental widzial ten film zaledwie 3896 razy Uśmiech

RE: Heat (1995) - Snappik - 25-11-2018

Powtórka po 2 latach. Krótko - ten film jest tak zajebisty, że powinien trwać jeszcze z 30-40 minut. Ale to oczywiście moje życzenie Oczko bo aktualny metraż wydaje się dopasowany idealnie do całej historii. Aha, do moich lubionych TOP 3 scen z Heat awansowała egzekucja Waingro. Pierwsze, wiadomo - restauracja, drugie - strzelanina.

RE: Heat (1995) - Dr Strangelove - 26-11-2018

(25-11-2018, 10:47)Snappik napisał(a): Krótko - ten film jest tak zajebisty, że powinien trwać jeszcze z 30-40 minut.
No nie zgadzam się zupełnie Duży uśmiech
Film jest zajebisty bo ma idealną długość. Nie ma żadnych zbędnych zapychaczy, ani nie ma dziur, które trzeba by było czymkolwiek uzupełniać.

Aczkolwiek rozumiem, bo sam tak mam, że jak dobry film to ma się chęć na jeszcze i jeszcze.

Wczoraj klikając przed snem po kanałach trafiłem akurat na "Gorączkę". No to jest po prostu coś, co mogę włączyć w dowolnym momencie i przyjemność zawsze jest niewiarygodna.

Heat (1995) - Nemo - 26-11-2018

Odświerzyłem sobie film ostatnio w deszczowy wieczór. Obejrzałem sobie na Prime Video Amazona. Kilka ciekawostek z tamtąd wyłapałem.

1. Mann przez 7 miesięcy robił research w
LAPD’s robbery and homicide department.

2. Strzelanina po napadzie na bank. Aktorzy przez 3 miesiące trenowali pod okiem instruktorów.

3. Scena wyżej pokazana została rekrutom US Marines Corps w San Diego, żeby zilustrować jak działać pod ogniem nieprzyjaciela.

Mamy tu TOPIC o strzelaninach w filmach?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

RE: Heat (1995) - Mental - 26-11-2018

Cytat:Mamy tu TOPIC o strzelanina w filmach?

Zrobi się.

"Heat" - wiadomo - klasyka, ale innym tytułem, w którym strzelaniny urywają łeb od strony realizmu oraz (co równie ważne) czysto filmowej efektowności, to mega dobry Den of Thieves z 2018 roku.

Cytat:Scena wyżej pokazana została rekrutom US Marines Corps w San Diego, żeby zilustrować jak działać pod ogniem nieprzyjaciela.

Mann mówił, że moment jak Kilmer przeładowuje magazynek pod ostrzałem jest tak idealny, że pokazują go na szkoleniach w LAPD:

RE: Heat (1995) - Wawrzyniec - 27-11-2018

Kilmer w jednym z wywiadów mówił, że bodajże jakiś wyższą rangą wojskowy puścił swoim ludziom fragment, gdy Val przeładowuje giwerę i powiedział, że jeśli jego rekruci będą tak obchodzić się z bronią, to zasłużą na miejsce w jednostce.

RE: Heat (1995) - Gal Anonim - 02-07-2019

Wiecie, że jest podcast, którego każdy pojedynczy odcinek analizuje kolejną minutę HEAT? Dostal blogoslawienstwo Michaela Manna nawet. Uśmiech

https://oneheatminute.com/podcast

RE: Heat (1995) - simek - 03-07-2019

Episode #162 of One Heat Minute special guest is Reed Farrel Coleman, New York Times Bestselling author with whom I am co-writing a novel with the characters of Heat to be published by Harper Collins next year.

Z fanpage Michaela Manna, nie wiem czy on jest oficjalny, no ale chyba jakiś fan by tego nie wymyślił. Najważniejsze pytanie - sequel czy prequel?

A ten podcast to dla mnie za dużo, po prostu nie wierzę że przez dziesiątki godzin (!) można sensownie gadać o Heat i nie powtarzać swoich obserwacji tak z dziesięć razy.

RE: Heat (1995) - Mierzwiak - 03-07-2019

Jak wyżej. Tylko ostatni odcinek trwa prawie 1,5h.

Rozumiecie? 1,5h poświęcone jednej tylko minucie tego filmu.

RE: Heat (1995) - Gieferg - 03-07-2019

Ktoś ma konkretnie nasrane Język

RE: Heat (1995) - Corn - 04-07-2019

Jak dojadą do napisów końcowych to chyba stracą sens życia chłopaki Duży uśmiech

RE: Heat (1995) - Mental - 05-07-2019

Ta analiza to jakiś obłęd. Człowiek myśli, że uwielbia ponad życie jakiś film, a tu nagle zostaje brutalnie sprowadzony na ziemię.

RE: Heat (1995) - shamar - 05-07-2019

(04-07-2019, 09:58)Corn napisał(a): Jak dojadą do napisów końcowych to chyba stracą sens życia chłopaki Duży uśmiech

Wtedy można analizowac życiorysy każdego członka ekipy

RE: Heat (1995) - Mental - 19-07-2019

Analiza strzelaniny w "Heat" autorstwa jakiegoś eksperta od taktyki i obsługi broni: