Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) (/Thread-Gladiator-2000-Gladiator-II-2024--786)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 22-12-2024

Chińszczyzna już w sklepach.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 28-01-2025

Wczoraj podszedłem do powtórki pod 2 miesiącach od wizyty w kinie.

I wiecie co? Dla mnie Gladiator II to najgorszy film Scotta w XXI wieku. Jest to wręcz encyklopedyczny przykład totalnego lenistwa na niemal każdym obszarze realizacyjnym, reżyserskim i scenariuszowym. Miejscami miałem wrażenie, jakby za produkcję wziął się jakiś totalny laik, który dostał masę milionów, a który nie umiał niczego sensownego skleić.

Leży tu praktycznie wszystko:
- fatalny główny bohater z fatalnym wprowadzeniem do historii i równie fatalną retrospekcją w 3/4 filmu, która ma desperacko zbudować w nim szacunek do ojca i rządzę zemsty (o której z kolei bełkocze Denzel, ale nie widać tego)
- sceny akcji z montażem, który zamiast budować napięcie i emocje, to zabija zainteresowanie i usypia. Początkowa bitka o miasto? Nie ma czym się tutaj podniecać, bo bohater grany przez Mescala jest totalnie nołnejmowy (a nie, sorry - jest jakimś rolnikiem). Walka na statki w Koloseum? Bay zrobiłby z takiego materiału scenę akcji 2024 roku. Nosorożec? Całość trwa max 3 minuty i nie ma żadnej dynamiki. Końcowa walka na arenie? Lucas w Ataku Klonów zrobił na Geonosis coś o wiele ciekawszego, mimo że ta część SW jest jechana grubo przez fanów.
- teatralny konflikt z cesarzami - ta super-uber intryga przy której wychwala się Denzela jest tak cienka, że brakuje słów. Politykierstwo sprowadzono tutaj do wygłupów jednego niedorozwoja oraz jego niewiele mądrzejszego brata. Już po pierwszej wspólnej scenie z Denzelem wiadomo, że celem będzie ten drugi, bo pierwszy w zasadzie nie jest żadnym zagrożeniem tylko chodzącym debilem.
- Pedro Pascal - wiecznie chodzący ze zmęczonym ryjem, idealnie pasujący do rzymskiej reklamy kremu na bóle reumatyczne. Oglądanie go to męka, a wygłaszane kwestie są niesamowicie banalne. Jeżeli Scott miał koncepcję "zmęczonego życiem generała", to powinien go ujebać w 1/4 filmu na rzecz jakiegoś madafakera, który chce się dodrapać do władzy na karbie cesarzy i rywalizowałby z Denzelem. A tu? Jego żywot kończy się tekstem "Kocham twoją starą". 
- Zakończenie - matko boska, jaki tu panuje burdel i brak kontroli reżysera nad tym, co się dzieje. W niecałe 8 minut dostajemy: bitkę na arenie, śmierć matki, ucieczkę Denzela, pomoc z Ostii, bitkę z Denzelem i niemal copy paste z pierwszego Gladiatora. Czemu to tak zmontowano? Czemu wygląda to jak desperacka próba zakończenia filmu przed limitem czasu? I czemu żołnierze z Ostii wyglądają jak PC-towe sprity 2D z gier z lat 90-tych?

Ten film jest najgorszą wersją Scotta bo zupełnie nie przypomina jego dokonań. Nawet Przymierze i Napoleon "jakoś" wyglądały (a samo Przymierze miała o wiele lepszą końcówkę - dałbym wiele za taki patent w Gladiatorze II), Gladiator II jest tanią, słabą i kompletnie nieprzemyślaną imitacją. Kurde, nawet nie mogę o nim napisać, że to "rimejk jedynki 6/10". Jak zrobią maszynę do podróży w czasie, to pierwszą rzeczą jaką zrobię to ustawię datę "Maj 2023" i polecę na Maltę, aby wybić Ridleyowi pomysł sequela z głowy.

Ocena spada do 2/10. 

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Mefisto - 28-01-2025

Niektórzy tutaj chyba lubią się katować Uśmiech

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 28-01-2025

No typ JEST ROLNIKIEM a chwilę pózniej okazuje sie, że jest jakims WIELKIM DOWÓDCĄ, ktorego wszyscy sie sluchają.
Nie chce mi sie tego powtarzac, tak jak Romulusa. Najzwyczajniej nie mam nawet ochoty.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Reno - 28-01-2025

Właśnie miałem pisać coś podobnego. Że się niektórym chce jeszcze raz przez to przechodzic.

Mi jeszcze brakowało jednego do dopelnienia żenady. Żeby na koncu Lucjusz wykopał z piachu Koloseum te figurki ojca. To bylaby piekna klamra.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 28-01-2025

(28-01-2025, 14:06)shamar napisał(a): No typ JEST ROLNIKIEM a chwilę pózniej okazuje sie, że jest jakims WIELKIM DOWÓDCĄ, ktorego wszyscy sie sluchają.
Nie chce mi sie tego powtarzac, tak jak Romulusa. Najzwyczajniej nie mam nawet ochoty.

Idealne porównanie jak spaprany jest ten film pokazują pierwsze minuty i zestawienie z początkiem jedynki. W I zaczynamy od ujęcia Russela w rynsztunku, który obserwuje pole walki i uśmiecha się na widok odlatującego ptaka wiedząc już, że będzie to udane popołudnie. Mija pół minuty i wjeżdża na koniu do wojaków, którzy kłaniają mu się w pas, a podąża za nim nawet pies gotowy nieść mu pomoc w krytycznej sytuacji. Kilka wymian zdań z dowódcami, przygotowanie do ostrzału z dystansu ("range is good..."), oddalenie się od pola walki, aby wykonać atak z flanki, przemowa do lojalnych wojaków i wjazd na pełnej k...ie w środek barbarzyńców. Już wiadomo, że jest to ktoś kto ostatnie naście lat spędził na nawalance, rozlewie krwi i ma poważanie wśród swoich.

Jak wygląda wprowadzenie w II? Nołnejm sypie sobie z ręki do ręki zboże w ogródku, całuje się z damską wersją Jareda Leto, a po chwili staje na murach w zbroi, aby ratować miasto. Cecha charakterystyczną jest to, że coś żuje w buzi i nie jest to guma. Kiedy inni walczą, on sobie chodzi po murze i wykrzykuje pojedyncze rozkazy, ale nikt go nie słucha (!). 

To jest taka nędza, że szkoda gadać.

Istnieje też spore prawdopodobieństwo, że z tego filmu wyleciało trochę materiału. To Scott, więc może 10 minut a może i godzina Oczko

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Bibliomisiek - 28-01-2025

Ja po tym filmie - a nie poszedłbym, gdyby się córa nie zaparła - przysiąglem sobie że nigdy więcej rimejków i sikwieli. Mam dość kompletnie, a mam zaległych tyle oryginalnych filmów, i jeszcze kilka oryginalnych może powstanie zanim umrę, że nie muszę się katować. Starczy, szkoda mojego czasu.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Corn - 28-01-2025

Polecam stosować moją zasadę i nie oglądać sequeli, które wydają wam się zbędne Uśmiech

Warunkiem złamania decyzji są skrajnie pozytywne opinie, dlatego zrobiłem wyjątki np. dla Blade Runnera czy Mad Maxa

To o lata za późno. Bo obejrzałem chyba prawie wszystkie, co chciałem. Ostatnio Candymany.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - OGPUEE - 29-01-2025

(28-01-2025, 21:03)Corn napisał(a): Polecam stosować moją zasadę i nie oglądać sequeli, które wydają wam się zbędne Uśmiech

Warunkiem złamania decyzji są skrajnie pozytywne opinie, dlatego zrobiłem wyjątki np. dla Blade Runnera czy Mad Maxa
Podpisuję się, przy czym u mnie dodatkowym warunkiem bywa seans w celach badawczych (jak często robiłem z disneyowskimi sequelami).

A Gladiatora 2 nie planowałem i nie planuję obejrzeć.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Reno - 29-01-2025

Jak coś to już można kupić na Prime Uśmiech i delektować się tym dziełem kiedy się tylko zapragnie. Jedyne 54.99 PLN.

Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - srebrnik - 29-01-2025

Te ceny Duży uśmiech A w tym wypadku jest to potrójnie urocze wręcz

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 29-01-2025

Zamiast na Scotta wpłaćcie na Owsiaka. 

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - BezcelowyAlbatros - 30-01-2025

(29-01-2025, 13:23)Reno napisał(a): Jak coś to już można kupić na Prime Uśmiech i delektować się tym dziełem kiedy się tylko zapragnie. Jedyne 54.99 PLN.

Stawki jak w wypożyczalniach VHS, tylko że szybciej… Jakkolwiek, ulga, że nie poszedłem do kina, bo okazało się, że moja latorośl jest za niska na seans. Bogom niech będą dzięki – poczekam, aż będzie dostępne za darmo, i wtedy gremialnie zdecydujemy, czy warto marnować na to czas.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Mental - 31-01-2025

G2 w ogóle zarobił na siebie czy to. kolejna wtopa Ridleya, po której dostanie $200 mln na kolejny film?

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - nawrocki - 31-01-2025

Jeżeli wierzyć plotkom o rozdmuchanym do 300 baniek budżecie to film się raczej nie zwróci, nawet jeśli dobrze poradzi sobie na VOD. Z kin niecałe pół miliarda.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - simek - 31-01-2025

460 baniek z całego świata, budżet przyjmijmy że jakieś 250mln$ (różnie podają, jedni piszą 200, a inni, że okazał się droższy i wyszło ostatecznie >300), więc producenci raczej są na minusie, ale nie można tego nazwać wielką klapą.

RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - slepy51 - 31-01-2025

No przecież był nominowany do Złotych Globów w kategorii "Najlepsze filmowe i box-office'owe osiągnięcie" Oczko