![]() |
|
Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62) +---- Wątek: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) (/Thread-Gladiator-2000-Gladiator-II-2024--786) |
RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 22-12-2024 Chińszczyzna już w sklepach. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 28-01-2025 Wczoraj podszedłem do powtórki pod 2 miesiącach od wizyty w kinie. I wiecie co? Dla mnie Gladiator II to najgorszy film Scotta w XXI wieku. Jest to wręcz encyklopedyczny przykład totalnego lenistwa na niemal każdym obszarze realizacyjnym, reżyserskim i scenariuszowym. Miejscami miałem wrażenie, jakby za produkcję wziął się jakiś totalny laik, który dostał masę milionów, a który nie umiał niczego sensownego skleić. Leży tu praktycznie wszystko: - fatalny główny bohater z fatalnym wprowadzeniem do historii i równie fatalną retrospekcją w 3/4 filmu, która ma desperacko zbudować w nim szacunek do ojca i rządzę zemsty (o której z kolei bełkocze Denzel, ale nie widać tego) - sceny akcji z montażem, który zamiast budować napięcie i emocje, to zabija zainteresowanie i usypia. Początkowa bitka o miasto? Nie ma czym się tutaj podniecać, bo bohater grany przez Mescala jest totalnie nołnejmowy (a nie, sorry - jest jakimś rolnikiem). Walka na statki w Koloseum? Bay zrobiłby z takiego materiału scenę akcji 2024 roku. Nosorożec? Całość trwa max 3 minuty i nie ma żadnej dynamiki. Końcowa walka na arenie? Lucas w Ataku Klonów zrobił na Geonosis coś o wiele ciekawszego, mimo że ta część SW jest jechana grubo przez fanów. - teatralny konflikt z cesarzami - ta super-uber intryga przy której wychwala się Denzela jest tak cienka, że brakuje słów. Politykierstwo sprowadzono tutaj do wygłupów jednego niedorozwoja oraz jego niewiele mądrzejszego brata. Już po pierwszej wspólnej scenie z Denzelem wiadomo, że celem będzie ten drugi, bo pierwszy w zasadzie nie jest żadnym zagrożeniem tylko chodzącym debilem. - Pedro Pascal - wiecznie chodzący ze zmęczonym ryjem, idealnie pasujący do rzymskiej reklamy kremu na bóle reumatyczne. Oglądanie go to męka, a wygłaszane kwestie są niesamowicie banalne. Jeżeli Scott miał koncepcję "zmęczonego życiem generała", to powinien go ujebać w 1/4 filmu na rzecz jakiegoś madafakera, który chce się dodrapać do władzy na karbie cesarzy i rywalizowałby z Denzelem. A tu? Jego żywot kończy się tekstem "Kocham twoją starą". - Zakończenie - matko boska, jaki tu panuje burdel i brak kontroli reżysera nad tym, co się dzieje. W niecałe 8 minut dostajemy: bitkę na arenie, śmierć matki, ucieczkę Denzela, pomoc z Ostii, bitkę z Denzelem i niemal copy paste z pierwszego Gladiatora. Czemu to tak zmontowano? Czemu wygląda to jak desperacka próba zakończenia filmu przed limitem czasu? I czemu żołnierze z Ostii wyglądają jak PC-towe sprity 2D z gier z lat 90-tych? Ten film jest najgorszą wersją Scotta bo zupełnie nie przypomina jego dokonań. Nawet Przymierze i Napoleon "jakoś" wyglądały (a samo Przymierze miała o wiele lepszą końcówkę - dałbym wiele za taki patent w Gladiatorze II), Gladiator II jest tanią, słabą i kompletnie nieprzemyślaną imitacją. Kurde, nawet nie mogę o nim napisać, że to "rimejk jedynki 6/10". Jak zrobią maszynę do podróży w czasie, to pierwszą rzeczą jaką zrobię to ustawię datę "Maj 2023" i polecę na Maltę, aby wybić Ridleyowi pomysł sequela z głowy. Ocena spada do 2/10. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Mefisto - 28-01-2025 Niektórzy tutaj chyba lubią się katować
RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 28-01-2025 No typ JEST ROLNIKIEM a chwilę pózniej okazuje sie, że jest jakims WIELKIM DOWÓDCĄ, ktorego wszyscy sie sluchają. Nie chce mi sie tego powtarzac, tak jak Romulusa. Najzwyczajniej nie mam nawet ochoty. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Reno - 28-01-2025 Właśnie miałem pisać coś podobnego. Że się niektórym chce jeszcze raz przez to przechodzic. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 28-01-2025 Mi jeszcze brakowało jednego do dopelnienia żenady. Żeby na koncu Lucjusz wykopał z piachu Koloseum te figurki ojca. To bylaby piekna klamra. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 28-01-2025 (28-01-2025, 14:06)shamar napisał(a): No typ JEST ROLNIKIEM a chwilę pózniej okazuje sie, że jest jakims WIELKIM DOWÓDCĄ, ktorego wszyscy sie sluchają. Idealne porównanie jak spaprany jest ten film pokazują pierwsze minuty i zestawienie z początkiem jedynki. W I zaczynamy od ujęcia Russela w rynsztunku, który obserwuje pole walki i uśmiecha się na widok odlatującego ptaka wiedząc już, że będzie to udane popołudnie. Mija pół minuty i wjeżdża na koniu do wojaków, którzy kłaniają mu się w pas, a podąża za nim nawet pies gotowy nieść mu pomoc w krytycznej sytuacji. Kilka wymian zdań z dowódcami, przygotowanie do ostrzału z dystansu ("range is good..."), oddalenie się od pola walki, aby wykonać atak z flanki, przemowa do lojalnych wojaków i wjazd na pełnej k...ie w środek barbarzyńców. Już wiadomo, że jest to ktoś kto ostatnie naście lat spędził na nawalance, rozlewie krwi i ma poważanie wśród swoich. Jak wygląda wprowadzenie w II? Nołnejm sypie sobie z ręki do ręki zboże w ogródku, całuje się z damską wersją Jareda Leto, a po chwili staje na murach w zbroi, aby ratować miasto. Cecha charakterystyczną jest to, że coś żuje w buzi i nie jest to guma. Kiedy inni walczą, on sobie chodzi po murze i wykrzykuje pojedyncze rozkazy, ale nikt go nie słucha (!). To jest taka nędza, że szkoda gadać. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 28-01-2025 Istnieje też spore prawdopodobieństwo, że z tego filmu wyleciało trochę materiału. To Scott, więc może 10 minut a może i godzina
RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Bibliomisiek - 28-01-2025 Ja po tym filmie - a nie poszedłbym, gdyby się córa nie zaparła - przysiąglem sobie że nigdy więcej rimejków i sikwieli. Mam dość kompletnie, a mam zaległych tyle oryginalnych filmów, i jeszcze kilka oryginalnych może powstanie zanim umrę, że nie muszę się katować. Starczy, szkoda mojego czasu. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Corn - 28-01-2025 Polecam stosować moją zasadę i nie oglądać sequeli, które wydają wam się zbędne Warunkiem złamania decyzji są skrajnie pozytywne opinie, dlatego zrobiłem wyjątki np. dla Blade Runnera czy Mad Maxa RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - shamar - 28-01-2025 To o lata za późno. Bo obejrzałem chyba prawie wszystkie, co chciałem. Ostatnio Candymany. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - OGPUEE - 29-01-2025 (28-01-2025, 21:03)Corn napisał(a): Polecam stosować moją zasadę i nie oglądać sequeli, które wydają wam się zbędnePodpisuję się, przy czym u mnie dodatkowym warunkiem bywa seans w celach badawczych (jak często robiłem z disneyowskimi sequelami). A Gladiatora 2 nie planowałem i nie planuję obejrzeć. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Reno - 29-01-2025 Jak coś to już można kupić na Prime i delektować się tym dziełem kiedy się tylko zapragnie. Jedyne 54.99 PLN.
Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - srebrnik - 29-01-2025 Te ceny A w tym wypadku jest to potrójnie urocze wręcz
RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Snappik - 29-01-2025 Zamiast na Scotta wpłaćcie na Owsiaka. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - BezcelowyAlbatros - 30-01-2025 (29-01-2025, 13:23)Reno napisał(a): Jak coś to już można kupić na Prime Stawki jak w wypożyczalniach VHS, tylko że szybciej… Jakkolwiek, ulga, że nie poszedłem do kina, bo okazało się, że moja latorośl jest za niska na seans. Bogom niech będą dzięki – poczekam, aż będzie dostępne za darmo, i wtedy gremialnie zdecydujemy, czy warto marnować na to czas. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Mental - 31-01-2025 G2 w ogóle zarobił na siebie czy to. kolejna wtopa Ridleya, po której dostanie $200 mln na kolejny film? RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - nawrocki - 31-01-2025 Jeżeli wierzyć plotkom o rozdmuchanym do 300 baniek budżecie to film się raczej nie zwróci, nawet jeśli dobrze poradzi sobie na VOD. Z kin niecałe pół miliarda. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - simek - 31-01-2025 460 baniek z całego świata, budżet przyjmijmy że jakieś 250mln$ (różnie podają, jedni piszą 200, a inni, że okazał się droższy i wyszło ostatecznie >300), więc producenci raczej są na minusie, ale nie można tego nazwać wielką klapą. RE: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - slepy51 - 31-01-2025 No przecież był nominowany do Złotych Globów w kategorii "Najlepsze filmowe i box-office'owe osiągnięcie"
|