![]() |
|
Najsprawniej zrobiony polski film - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Najsprawniej zrobiony polski film (/Thread-Najsprawniej-zrobiony-polski-film--141) |
- Mierzwiak - 20-01-2007 Obecnie strona techniczna to nie problem. Takie "Na dobre i na złe" wygląda nieźle, odkąd przerzucili się na panoramę i najwyraźniej zmienili operatora, a "Magda M." miała obłędną jakość obrazu. Wolałbym jednak oglądać nawet ziarnisty, rozedrgany obraz i brzydkie zdjęcia, byle scenariusz i aktorstwo były dobre. - Mental - 20-01-2007 Military napisał(a):Ja mógłbym, mam masę pomysłów i na fabułę, i na realizację, ale nie ukończyłem żadnej filmówki (a tam już na egzaminie trzeba się wykazać wiedzą ponadprzeciętną), Ja mam to samo. Military, razem wstrząśniemy kiedyś polską kinematografią. Gdy pierwsze nasze filmy wejdą na ekrany kin, nic nie będzie już takie jak dawniej :) Właśnie kończę kolejny scenariusz. Tytuł: "Atomowy koniec Polski". Zawsze chciałem wysadzić coś w powietrze, więc postanowiłem zrównać z ziemią Polskę :) Jest to historia dwóch agentów FBI, którzy dostają zlecenie od Szefa Połączonych Sztabów w Pentagonie, by podłożyć na terenie Polski trzy miniaturowe głowice nuklearne. Oj, będzie się działo :) Oczywiście w finale Polska zmieni się w atomowy krater, a co myśleliście? :) - NoBody_PL - 21-01-2007 raistlin86 napisał(a):A ja obejrzałem ostatnio "Palimpsest" i musze powiedzieć, że pod względem technicznym film jest bardzo cacy. popieram, po pierwsze bardzo dobry film Niewolskiego ( montaz, dzwiek, muzyka ) brawo mlode pokolenie... Tylko czemu Panu Niewolskiemu sie w glowie poprzewracalo ? plany w Hollywood, ksiazka, rozumiem...ale sposob w jaki sie o tym wypowiadal, oj zle to sie moze skonczyc. - Adi - 21-01-2007 Ktoś napisał(a):A czemu nikt u nas nie robi horrorów albo SF? Nie wywołuj Piestraka z lasu :) Chyba tylko on robił u nas horrory - dwie "Wilczyce" i "Łza księcia ciemności" - straszne kicze, ale odwagę facet miał. Oprócz tego zrobił trzy filmy fantastyczne - "Test pilota Pirxa", "Klątwę doliny węzy" i "Odlotowe wakacje" - też campowe dziwadła. Oprócz Piestraka więcej niż jeden film fantastyczny mają w dorobku Juliusz Machulski, Anna Sokołowska i Marek Nowicki. Czyli bida z nędzą, a Zajdla to chyba szybciej Amerykanie zekranizują... - desjudi - 21-01-2007 mamy horror, podobno bardzo dobry - "Hiena" Grzegorza Lewandowskiego!! Premiera w tym roku, ale nie wiadomo kiedy... Adi, o Zajdlu to kurde tylko marzyć pozostaje... a Lem jeszcze, Dukaj, ech, do jasnej cholery, nie doczekamy sie ekranizacji chyba nigdy :roll: - military - 21-01-2007 Jeśli chodzi o Lema, to Polacy spokojnie mogliby wyłożyć kasę na ekranizację Pamiętnika znalezionego w wannie - świetna książka, której przeniesienie na ekran nie wymagałoby wielomilionowych nakładów. Ale gdzie tam, po co ekranizować Lema, skoro można udupiać forsę w kretyńskich filmach o ciężko chorych rozwodnikach, których nikt nie ogląda. - Mental - 21-01-2007 Możecie mi wierzyć, albo nie, ale ja teraz pisze scenariusz na podstawie "Śledztwa" Lema (na lepsze czasy) - to moje ulubiona książka tegoż autora. Wybitny kryminał na miarę Durrenamta. Oczywiście Polacy tego nie nakręcą, bo w poczekalni czeka historia homoseksualisty, który zakochuje się w swoim zwierciadlanym odbiciu. - Adi - 21-01-2007 "Śledztwo" w 1973 roku nakręcił Marek Piestrak, jako 34' film telewizyjny :D. - Ktoś - 21-01-2007 A co powiecie na "Wiedźmina" i jego genialne efekty specjalne ten film zasługuje na uznanie :wink: za odwage;) - Mierzwiak - 21-01-2007 Faktycznie, to odważne wypuścić film zrobiony w większości przez - nie obrażając nikogo - niewidomych ludzi. - Deckard - 11-08-2007 Nie ma oddzielnego topicu, to wrzuce tu taka mala ciekawostke: http://imdb.com/chart/scifi Zobaczcie co jest top 44 - Mush Room - 12-08-2007 No kurde, to jest to! :) - Danus - 07-10-2007 Nie matakich filmow jak dobze zrobione polskie produkcje Prowokujesz kolego, czy zwyczajnie nie masz nic do powiedzenia? Proszę nie reagować na tę prowokację. Wycieczka przyjechała po prostu. - desjudi - 30-10-2007 przenosze tutaj offtopicowa dyskusję z âPalimpsestuâ 8) Mierzwiak napisał(a):Ale te główne, mainstreamowe filmy są niejako wizytówką.mainstreamowy jest także sikający Transformer, Piła, DH4.0 i kupa badziewnego szmelcu z fabryki snów. Czy to znaczy, że kino amerykańskie jest gówniane? Nie znaczy, bo sięgasz zazwyczaj po coś więcej niż hit. Dlaczego nie dać podobnej szansy kinu polskiemu? military napisał(a):Des, filmy które wymieniłeś kosztowały mniej niż jeden odcinek dowolnego amerykańskigo sitcomu. żaden argument. przecież większość z tych filmów, które wymieniłem, to dzieła bardzo dobrze wykonane od strony technicznej. Sztuczki, Pora umierać, Jestem, Jasminum â to pierwsza klasa jeśli chodzi o zdjęcia i obrazy niczym nie ustępujące konkurentom jankeskim (w sumie dwóch z nich nie widziałem, ale z tego co widziałem i znając dokonania ich twórców nie mam podstaw do niewiary). Cała reszta to filmy o treści dość niebanalnej. - Danus - 20-11-2007 Nie nie prowokuje. Ja poprostu nie widzialem do tej pory dobze zrobionej polskiej produkcji. Kiedy cos jest w jakims filmie dobze zrobione(np: dzwiek, montarz) to napewno kuleje cos innego. Kiedy dowiedzialem sie ze powstal pierwszy polski film s-f " Arche" to pomyslalem ojej to moze byc wreszcie przelom. A co sie okazalo? Beznadziejne efekty specjalne i aktorstwo tak drewniane jak drzewa w pobliskich lasach. Polacy nie potrafia robic filmow, co udowadnia ostatnie pare lat naszej kinematografi - Anonymous - 20-11-2007 Cytat:Nie nie prowokuje. Ja poprostu nie widzialem do tej pory dobze zrobionej polskiej produkcji. Nie oglądałeś "Potopu" czy choćby "krzyżaków" ? :) - Danus - 20-11-2007 Gieferg wlasnie ze widzialem ale dla mnie te filmy sa tak mdle w odbiorze ze za karzdym razem jak widze te produkcje w telewizji to mi sie jakos tak slabo robi - Anonymous - 20-11-2007 Mozna nie lubić gatunku, można nie lubić Sienkiewicza, ale te filmy to są świetne ekranizacje, nie odbiegające swoim poziomem od najlepszych produkcji zachodnich tego gatunku z tamtych lat. - Danus - 20-11-2007 Ale ja lubie takie gatunki, nawet lubie sienkiewicza. Ale tych ekranizacji jakos nie moge scierpiec :? - Anonymous - 20-11-2007 Cóż, w takim razie jest to dla mnie niepojęte. No chyba, że ogólnie nie lubisz filmów tego typu sprzed powiedzmy 30-40 lat. |