![]() |
|
The Martian (2015) reż. Ridley Scott - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62) +---- Wątek: The Martian (2015) reż. Ridley Scott (/Thread-The-Martian-2015-re%C5%BC-Ridley-Scott--3913) |
RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Gal Anonim - 03-03-2015 (03-03-2015, 16:01)Lawrence napisał(a): Ja pamiętam, że w mojej MasterarbeitCzy naprawde tylko mnie to bawi? Kaman! Masturbate. O boze. No dobra, wiem, ze jestem dzieciak. ![]() Corn napisał(a):Sci-Fi jest wtedy kiedy rzeczy niemożliwe dzieją się przy wsparciu technologii, a fantasy wtedy kiedy rzeczy niemożliwe są częścią świata przedstawionego - np. ludzie latają bo mają super moc.Prościej: sci-fi - gdy rzeczy niemozliwe tłumaczy się nauką. fantasy - gdy rzeczy niemożliwe tłumaczy się czymś duchowym, nie do opisania, ot tak - "magią" po prostu. Tak ja definiuje i żyje mi sie z ta definicją bardzo dobrze. Polecam ![]() (I nie, X-Men to nie fantasy, kurde. )RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - zombie001 - 03-03-2015 Pff.. przeczytałem jakieś 3/4 książki. Świetna. Jakiekolwiek porównania do "Grawitacji" kompletnie nietrafione. Raz, że to zdecydowanie bardziej mix "Cast Away" z domieszką "Apollo 13". A dwa, w przeciwieństwie do "Grawitacji", "Marsjanin" to materiał na pełnoprawny film, a nie 30minutową krótkometrażówkę ![]() Niestety im "dalej w las", tym bardziej zaczynam się obawiać, że ta produkcja się nie uda. Choćby w nie wiem jakiej formie był Scott :/ Specyficzna narracja, mogąca sprawiać trudności w przeniesieniu tego, co czyni książkę interesującą + misscast głównego bohatera, raczej nie nastrajają pozytywnie.. Choć samo obsadzenie Damona to jeszcze nie jakaś kompletna porażka. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 03-03-2015 Akurat pomijając misscast, to książka jest świetnym materiałem i myślę, że koleś piszący scenariusz miał bardzo łatwe zadanie. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - zombie001 - 04-03-2015 Fabuła to bardzo dobry materiał na film, ale nie zgodzę się, że scenarzysta miał ułatwione zadanie. Jakieś 75-80% książki to opowieść Watneya. To on (poprzez swoje zapiski w dzienniku) opowiada nam tą historię i to w gruncie fakt, że poznajemy ją z jego perspektywy, czyni książkę interesującą. Tak więc nie jestem przekonany, czy film będzie w stanie oddać dobrze to, co prezentuje sobą książka. Pewnych rzeczy nie da się tak prosto przerobić na język filmu.. Zastanawia mnie na przykład, czy w filmie zostanie użyty głos z offu Watneya, a jeśli tak, to w jakiej ilości =/ Wracając jeszcze do książki to skończyłem i... jestem nieco rozczarowany zakończeniem. Odstaje trochę od dość rozbudowanego początku i środka. Wygląda jakby Weir pisał to na szybko i tak na odwal się. Zabrakło mi chociażby lekkiego domknięcia (czy też ostatniego pożegnania) z bohaterami drugoplanowego. Nie wiem czemu, ale oczami wyobraźni widziałem chociażby Hendersona obalającego butelkę whiskey =/ Niemniej była warta swojej ceny. No cóż, niektórzy piszą erotyczne fan-fici "zmierzchu", inni skrobią kawał porządnej literatury. Będę czekał na następną pozycję Weira - jeśli coś planuje. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 04-03-2015 Końcówka jest kliszowata, natomiast jeśli idzie o już sam koniec/epilog to okazuje się, że książka ma dwie wersje. Ja przesłuchałem audiobooka, który obfitował w liczne wulgaryzmy i miał ciut inny koniec niż angielski ebook i polska książka. Mój domysł jest taki, że audiobook był z self-publishingu a pozostałe wersje są już po tym jak Weir znalazł wydawcę. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - wujo444 - 15-03-2015 Craven, wrzuciłbyś w spoilerze jakie jest zakończenie audiobooka i czym się różni od książkowego? Niedawno skończyłem lekturę. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 15-03-2015 W audiobooku ![]() Książka jest ucięta chwilę wcześniej. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 24-04-2015 ![]() Cytat:At CinemaCon today THE MARTIAN trailer was presented to a crowd that couldn't stop cheering. Based on some of the reports, Matt Damon introduced Ridley Scott's film first, and then the trailer had Damon's character struck by debris caused by a storm. Czyli możliwe, że niedługo zobaczymy coś więcej, może teaserek. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mental - 24-04-2015 Ale czemu Matt Damon? Patrzenie na jego ryj zabija radość z oglądania filmu. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Proteus - 24-04-2015 Cytat:and then the trailer had Damon's character struck by debris It's not all bad
RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 24-04-2015 Sorry, Interstellar, We Just Saw Some Of The Martian And It's Way Better RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mierzwiak - 24-04-2015 W końcu to nie tak, że Nolan zawiesił poprzeczkę jakoś wysoko...
RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Shurka - 24-04-2015 Ciekaw jestem, w jakim stopniu film będzie korespondować z aktualnym i szybko poszerzającym się stanem wiedzy o Marsie i czy twórcy filmu będą się trzymać twardego realizmu, czy po prostu w finale wyskoczy Xenomorph (co nie byłoby takim złym rozwiązaniem)? Do czasu oczekiwania na Marsjanina wymazuję Prometeusza z pamięci, po prosty uznaję, że ten nieszczęsny film nigdy nie powstał. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 27-04-2015 Porównanie z "Interstellar" trochę znikąd, ale mniejsza oto. Szczególnie, że z tego co czytam to może szykować się dobry film. "Gravity" - "Interstellar" - (?) - "The Martian": twitterowe reakcje po tym pokazie: Cytat:Ridley Scott's The Martian looks *beep* amazing. Huge applause from crowd at #CinemaCon . So very excited. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - military - 28-04-2015 Na takich konwentach to mogliby pokazać srającego psa, ale jakby to miało logo czegokolwiek, zgarnęłoby ogromny aplauz. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mental - 28-04-2015 Fakt, że gra w tym Matuś, powoduje z automatu zejście jakościowe filmu poniżej poziomu, który normalnie mógłby on osiągnąć bez tego ciecia. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 11-05-2015 Trochę nic nie wnoszących, ale podbijających temat fotek, szczególnie dla forumowych miłośników Matta Damona ![]() ![]() ![]() RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 11-05-2015 Jeśli mógłbym się przenieść w przeszłość to zamiast zabić Hitlera zabiłbym frajera który wymyślił czapeczki z daszkiem. To najniższy punkt naszej cywilizacji. RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mefisto - 12-05-2015 rozwiń? RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Huntersky - 12-05-2015 Jeśli o to chodzi, to zabiłbym człowieka, który wymyślił full capy i stawianie kołnierzyka w polówce. |