Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Martian (2015) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: The Martian (2015) reż. Ridley Scott (/Thread-The-Martian-2015-re%C5%BC-Ridley-Scott--3913)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Gal Anonim - 03-03-2015

(03-03-2015, 16:01)Lawrence napisał(a): Ja pamiętam, że w mojej Masterarbeit
Czy naprawde tylko mnie to bawi?

Kaman!

Masturbate.

O boze. No dobra, wiem, ze jestem dzieciak. Uśmiech

Corn napisał(a):Sci-Fi jest wtedy kiedy rzeczy niemożliwe dzieją się przy wsparciu technologii, a fantasy wtedy kiedy rzeczy niemożliwe są częścią świata przedstawionego - np. ludzie latają bo mają super moc.
Prościej:

sci-fi - gdy rzeczy niemozliwe tłumaczy się nauką.
fantasy - gdy rzeczy niemożliwe tłumaczy się czymś duchowym, nie do opisania, ot tak - "magią" po prostu.

Tak ja definiuje i żyje mi sie z ta definicją bardzo dobrze. Polecam Uśmiech

(I nie, X-Men to nie fantasy, kurde. Duży uśmiech)

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - zombie001 - 03-03-2015

Pff.. przeczytałem jakieś 3/4 książki. Świetna. Jakiekolwiek porównania do "Grawitacji" kompletnie nietrafione. Raz, że to zdecydowanie bardziej mix "Cast Away" z domieszką "Apollo 13". A dwa, w przeciwieństwie do "Grawitacji", "Marsjanin" to materiał na pełnoprawny film, a nie 30minutową krótkometrażówkę Język

Niestety im "dalej w las", tym bardziej zaczynam się obawiać, że ta produkcja się nie uda. Choćby w nie wiem jakiej formie był Scott :/

Specyficzna narracja, mogąca sprawiać trudności w przeniesieniu tego, co czyni książkę interesującą + misscast głównego bohatera, raczej nie nastrajają pozytywnie.. Choć samo obsadzenie Damona to jeszcze nie jakaś kompletna porażka.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 03-03-2015

Akurat pomijając misscast, to książka jest świetnym materiałem i myślę, że koleś piszący scenariusz miał bardzo łatwe zadanie.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - zombie001 - 04-03-2015

Fabuła to bardzo dobry materiał na film, ale nie zgodzę się, że scenarzysta miał ułatwione zadanie. Jakieś 75-80% książki to opowieść Watneya. To on (poprzez swoje zapiski w dzienniku) opowiada nam tą historię i to w gruncie fakt, że poznajemy ją z jego perspektywy, czyni książkę interesującą. Tak więc nie jestem przekonany, czy film będzie w stanie oddać dobrze to, co prezentuje sobą książka. Pewnych rzeczy nie da się tak prosto przerobić na język filmu.. Zastanawia mnie na przykład, czy w filmie zostanie użyty głos z offu Watneya, a jeśli tak, to w jakiej ilości =/

Wracając jeszcze do książki to skończyłem i... jestem nieco rozczarowany zakończeniem. Odstaje trochę od dość rozbudowanego początku i środka. Wygląda jakby Weir pisał to na szybko i tak na odwal się. Zabrakło mi chociażby lekkiego domknięcia (czy też ostatniego pożegnania) z bohaterami drugoplanowego. Nie wiem czemu, ale oczami wyobraźni widziałem chociażby Hendersona obalającego butelkę whiskey =/
Niemniej była warta swojej ceny. No cóż, niektórzy piszą erotyczne fan-fici "zmierzchu", inni skrobią kawał porządnej literatury. Będę czekał na następną pozycję Weira - jeśli coś planuje.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 04-03-2015

Końcówka jest kliszowata, natomiast jeśli idzie o już sam koniec/epilog to okazuje się, że książka ma dwie wersje. Ja przesłuchałem audiobooka, który obfitował w liczne wulgaryzmy i miał ciut inny koniec niż angielski ebook i polska książka. Mój domysł jest taki, że audiobook był z self-publishingu a pozostałe wersje są już po tym jak Weir znalazł wydawcę.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - wujo444 - 15-03-2015

Craven, wrzuciłbyś w spoilerze jakie jest zakończenie audiobooka i czym się różni od książkowego? Niedawno skończyłem lekturę.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 15-03-2015

W audiobooku
Uśmiech

Książka jest ucięta chwilę wcześniej.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 24-04-2015

[Obrazek: 11705_631012550333677_929247377866806677...e=55DD9C7A]

Cytat:At CinemaCon today THE MARTIAN trailer was presented to a crowd that couldn't stop cheering. Based on some of the reports, Matt Damon introduced Ridley Scott's film first, and then the trailer had Damon's character struck by debris caused by a storm.

Czyli możliwe, że niedługo zobaczymy coś więcej, może teaserek.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mental - 24-04-2015

Ale czemu Matt Damon? Patrzenie na jego ryj zabija radość z oglądania filmu.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Proteus - 24-04-2015

Cytat:and then the trailer had Damon's character struck by debris

It's not all bad Oczko

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 24-04-2015

Sorry, Interstellar, We Just Saw Some Of The Martian And It's Way Better

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mierzwiak - 24-04-2015

W końcu to nie tak, że Nolan zawiesił poprzeczkę jakoś wysoko... Język

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Shurka - 24-04-2015

Ciekaw jestem, w jakim stopniu film będzie korespondować z aktualnym i szybko poszerzającym się stanem wiedzy o Marsie i czy twórcy filmu będą się trzymać twardego realizmu, czy po prostu w finale wyskoczy Xenomorph (co nie byłoby takim złym rozwiązaniem)?
Do czasu oczekiwania na Marsjanina wymazuję Prometeusza z pamięci, po prosty uznaję, że ten nieszczęsny film nigdy nie powstał.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 27-04-2015

Porównanie z "Interstellar" trochę znikąd, ale mniejsza oto. Szczególnie, że z tego co czytam to może szykować się dobry film.
"Gravity" - "Interstellar" - (?) - "The Martian":

twitterowe reakcje po tym pokazie:

Cytat:Ridley Scott's The Martian looks *beep* amazing. Huge applause from crowd at #CinemaCon . So very excited.

Slogan for Ridley Scott's "The Martian": "Help is only 140 million miles away." #cinemacon

The Martian looks good? Still very Gravity meets Forest Gump meets Interstellar #CinemaCon

Impressive reaction to footage of "The Martian' with Matt Damon introing via video - 'It's space; it doesn't cooperate' he says #cinemacon

THE MARTIAN: OH WOW! It looks *beep* awesome. Damon says "I have to science the sh*t out of this."

Only @20thcenturyfox can top their 2014. #TheRevenant #Joy #TheMartian #CinemaCon

First trailer for THE MARTIAN looks like the most promising Ridley Scott movie in years. #CinemaCon

THE MARTIAN extended trailer was fantastic. Cast and visuals for Ridley Scott's film look awesome. Def going to be a big hit.

#CinemaCon Fox highlights: Ridley Scott's The Martian footage looks like a great space adventure. Awesome cast and lots of intensity.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - military - 28-04-2015

Na takich konwentach to mogliby pokazać srającego psa, ale jakby to miało logo czegokolwiek, zgarnęłoby ogromny aplauz.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mental - 28-04-2015

Fakt, że gra w tym Matuś, powoduje z automatu zejście jakościowe filmu poniżej poziomu, który normalnie mógłby on osiągnąć bez tego ciecia.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 11-05-2015

Trochę nic nie wnoszących, ale podbijających temat fotek, szczególnie dla forumowych miłośników Matta Damona Oczko

[Obrazek: 27439BE100000578-0-image-a-111_1428096357941.jpg]

[Obrazek: 27447AA600000578-3025060-image-a-115_1428096674330.jpg]

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 11-05-2015

Jeśli mógłbym się przenieść w przeszłość to zamiast zabić Hitlera zabiłbym frajera który wymyślił czapeczki z daszkiem. To najniższy punkt naszej cywilizacji.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mefisto - 12-05-2015

rozwiń?

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Huntersky - 12-05-2015

Jeśli o to chodzi, to zabiłbym człowieka, który wymyślił full capy i stawianie kołnierzyka w polówce.