![]() |
|
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87) +---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59) |
RE: Trylogia - Terminatora - Juby - 24-08-2015 Pytanie na serio. Temat o Terminator Genisys był chyba najpopularniejszym tematem na forum w okresie czerwiec-lipiec. Czy serio zapomnieliście o jego istnieniu i dlatego piszecie w nieodpowiednim temacie? RE: Trylogia - Terminatora - shamar - 13-10-2015 T1 - film jest ciągle bardzo dobry ale... animatroniczna głowa i "stop motion" razi dziś bardzo. Szczególnie kukiełka rzuca się sztucznością w miejscach,pod koniec, gdzie mamy Arnolda z makijażem - nałożone sztuczne oko/metal - kukiełkę, która ma... pustą dziurę w oczodole... RE: Trylogia - Terminatora - Juby - 13-10-2015 W 31-letnim filmie kręconym po garażach przy braku pieniędzy i środków postarzały się efekty specjalne? Nie może być! RE: Trylogia - Terminatora - shamar - 13-10-2015 Tu się kłania Lucas. ze swoimi poprawkami
RE: Trylogia - Terminatora - Gieferg - 13-10-2015 Lucas niech spierdala, a niskobudżetowy T1 wygląda pod każdym względem lepiej niż Genisys, więc? RE: Trylogia - Terminatora - shamar - 14-10-2015 Wystarczy przyrównać endoszkielet CGI z Genisys (a tym bardziej z Salvation). Już byś takich bredni nie pociskał. RE: Trylogia - Terminatora - Mierzwiak - 14-10-2015 Animatroniczny egzoszkielet > CGI egzoszkielet. Poza tym z czym do ludzi? Liczy się kontekst tych efektów, to JAK ich użyto, w jakim filmie, a T1 jest pod każdym względem lepszym filmem, tyle. To że coś jest obiektywnie lepiej wykonane nie znaczy, że jest lepsze. To samo tyczy się dinozaurów w Jurassic World. RE: Trylogia - Terminatora - Gieferg - 14-10-2015 (14-10-2015, 00:12)shamar napisał(a): Wystarczy przyrównać endoszkielet CGI z Genisys (a tym bardziej z Salvation). Już byś takich bredni nie pociskał. Każde ujęcie z endoszkieletem w T1 (nawet te poklatkowe) robią większe wrażenie od wszystkiego co w tym temacie mają do zaproponowania Genisys i Salvation. RE: Trylogia - Terminatora - Negatywny - 14-10-2015 (14-10-2015, 06:02)Gieferg napisał(a): Każde ujęcie z endoszkieletem w T1 (nawet te poklatkowe) robią większe wrażenie od wszystkiego co w tym temacie mają do zaproponowania Genisys i Salvation. Tylko, że to nie jest kwestia w tym momencie techniki, tylko części "artystycznej". Część techniczna jest niezaprzeczalnie lepsza w genisys, część artystyczna w T1, ogólnie T1 jest lepszym filmem, ale nie pierdolmy że ma lepsze efekty... No i nie mylmy też wrażenia jakie ma 10cio letnie dziecko pierwszy raz widząc takie efekty spacjalne, a jakie ma 30sto letni koleś widząc je po raz setny. RE: Trylogia - Terminatora - Gieferg - 14-10-2015 Cytat:ale nie pierdolmy że ma lepsze efekty... Tu nie ma miejsca na żadne "niezaprzeczalnie", lepsze SUBIEKTYWNIE są te efekty, które robią na widzu większe wrażenie. Na mnie efekty z T1 niezmiennie robią wrażenie, z Genisys poza ewentualnie młodym cyfrowym Arnoldem nie pamiętam ANI JEDNEJ SCENY, która wywarłaby na mnie jakiekolwiek wrażenie za pomocą efektów (a już np w Salvation takie były). Na tej samej zasadzie nikt dotąd nie pobił królowej obcych z Aliens. Genisys leży także w konfrontacji z całą masą współczesnych filmów opierających się na CGI, w tej kategorii wypada słabo, w porywach średnio z jednym przebłyskiem, więc o czym właściwie ta gadka? RE: Trylogia - Terminatora - Juby - 14-10-2015 (14-10-2015, 00:12)shamar napisał(a): Wystarczy przyrównać endoszkielet CGI z Genisys (a tym bardziej z Salvation). Już byś takich bredni nie pociskał. Endoszkielet z T1 > CGI z Genisys! Tu nie ma co się zastanawiać. Mimo kilku słabszych ujęć poklatkowych jest to genialnie oświetlone, przez co wydaje się prawdziwsze. Reszta to autentyczny endo poruszany przez animatroników. Waląca sztucznością animacja z tegorocznego Terminatora nie ma do tego startu. (14-10-2015, 07:26)Negatywny napisał(a): Część techniczna jest niezaprzeczalnie lepsza w genisys Kurde, zapomniałem, że miałem nie czytać twoich postów w którymkolwiek z tematów o Terminatorze. :/ Aha, ale komputerowy CGI-endo w Salvation był bardzo dobry, x100 lepszy od tego w Genisys. RE: Trylogia - Terminatora - shamar - 14-10-2015 No przecież napisałem "tym bardziej z Salvation". (14-10-2015, 08:33)Gieferg napisał(a): Na tej samej zasadzie nikt dotąd nie pobił królowej obcych z Aliens. O ile mnie pamięć nie myli: królowa z AvP, na samym końcu, robiła dobre wrażenie. RE: Trylogia - Terminatora - Negatywny - 14-10-2015 (14-10-2015, 08:33)Gieferg napisał(a): Tu nie ma miejsca na żadne "niezaprzeczalnie", lepsze SUBIEKTYWNIE są te efekty, które robią na widzu większe wrażenie. But sir... Widziałem filmy z marnymi efektami, gdzie SCENY je zawierające robią wrażenie i widziałem filmy, gdzie efekty są pierwszoligowe, a sceny je zawierające nie robią wrażenia. Prosty przykład: Transformers potrafi nie zrobić wrażenia żadną sceną i żadnej nie pamięta się po seansie, a kukiełki z terminatora pamięta się do dziś. Ale wielkim błędem jest mówienie, że Cameron miał lepsze efekty specjalne w 1984tym, niż Bey w Transformers 30 lat później. C'mon. RE: Trylogia - Terminatora - Gieferg - 14-10-2015 Cytat:Prosty przykład: Transformers potrafi nie zrobić wrażenia żadną sceną i żadnej nie pamięta się po seansiNie było po Transformers filmu, który by na mnie zrobił większe wrażenie efektami i z którego efekty bym bardziej zapamiętał - a pamiętam każdą scenę z robotami i głównie dla efektów oglądałem to piętnaście razy. A jak mnie ktoś spyta czy ma lepsze efekty niż Terminator - nie będę wiedział, co odpowiedzieć bo jeden i drugi film ma mistrzowskie efekty. A Genisys jest po prostu chujowy wizualnie, przegrywa z kretesem z każdym innym Terminatorem, czy tym z 1984 czy tym z 2009 roku. Cytat:O ile mnie pamięć nie myli: królowa z AvP, na samym końcu, robiła dobre wrażenie. "dobre wrażenie" to nie jest nigdzie w okolicach wrażenia jakie robi królowa z Aliens. RE: Trylogia - Terminatora - Juby - 14-10-2015 (14-10-2015, 12:35)shamar napisał(a): O ile mnie pamięć nie myli: królowa z AvP, na samym końcu, robiła dobre wrażenie. Dopóki nie była CGI robiła dobre wrażenie. RE: Trylogia - Terminatora - military - 02-11-2015 Przyjemne Genisys zachęciło mnie do powtórki całej serii - i dwa najważniejsze odcinki mam już za sobą. T1 - uwielbiam, dla mnie film IDEALNY, który minimalistycznymi środkami buduje ogromny świat. A przede wszystkim wyróżnia się tym, że choć traktuje o podróżach w czasie, robotach itp., to jest rasowym horrorem. Toż to niemal slasher z niepowstrzymanym czarnym charakterem takim jak Jason - tylko że Terminator nie tnie, ale strzela. Zawsze za gówniarza trochę bałem sie tego filmu, ale jednocześnie bardziej mnie do niego ciągnęło niż do T2. I tak zostało. Co do realizacji: wspaniale klimatyczna. Film jest duszny, niewygodny, jest jak zły sen. Wszystkie efekty łykam bez popity. I nawet niesławna twarz Arnolda z gumy byłaby zupełnie spoko, gdyby nie pokazali "prawdziwego" oka - bo skóra wyszła im dobrze, przy zmianie ujęć nie ma zbytnich odstępstw od tego, jak wygląda Arnold. Oko psuje całość - gdyby pozostało zamknięte, byłoby o wiele lepiej. Ale i tak - jak na swoje czasy i budżet, efekt to imponujący. 10/10 T2 - przede wszystkim zabiło mnie, jak ten film wygląda. On się praktycznie nie starzeje, nawet fryzury czy kostiumy nie walą po oczach minioną epoką. A do tego kolorystyka, kadry, oświetlenie - to po prostu piękny film. I efekty. O żesz kurna! Jest tylko jedna wpadka, która mnie razi: kiedy w galerii handlowej T-1000 po raz pierwszy zasklepia rany, ziarno na obrazie jest nieruchome, co zdradza, że robili efekt na stopklatce. Ale reszta... Animatronika zabija, a CGI jest genialne - "wlewanie się" do helikoptera powoduje opad szczęki. Idealny efekt. Do tego mądrze użyty, bo wrażenie robi też reakcja pilota, który patrzy na to z niedowierzaniem - i takoż patrzy widz. Dzisiaj efekty są wszędzie i nawet bohaterowie filmu nie są zdumieni tym, co widzą - więc czemu ja mam być zdumiony? Nie mówiąc o tym, że każdy efekt w T2 to swoista "nagroda", kulminacja, do której jest podbudowa, a dziś T-1000 odcina se rękę w slo-mo, bo kurde tak. Dobra, dość o efektach. Sam film też przepiękny, nawet w wersji dir cut, którą zaczynam coraz bardziej doceniać. Scenka z procesorem JEST ważna dla fabuły, pokazuje pewien zwrot w relacjach całej trójki bohaterów. W tej części filmu jest jednak zdecydowanie za mało T-1000 i to w sumie mój największy zarzut. Gościu znika na dobre 20 minut, jak nie dłużej. Co jeszcze? Czasem Furlong zagra na fałszywej nucie (i nie mam na myśli mutacji, a jakiś słabszy aktorski moment), ale jak na dziecięcego aktora i tak wypada znakomicie. Generalnie to jest (niemal) idealny film akcji, tak zmyślnie napisany i zrobiony, że głowa mała. 10/10 I nie przeszkadza mi nawet fakt, że teraz oglądając T2, zawsze mam przed oczami scenki z wersji "sweded". RE: Trylogia - Terminatora - Grievous - 16-12-2015 http://www.hollywoodreporter.com/news/terminator-2-3d-release-set-849272 T2 powraca w przyszłym roku w 3D. RE: Trylogia - Terminatora - Juby - 16-12-2015 - Już w 2013 pisałem na forum, że 25-lecie serii będzie idealną okazją by przypomnieć światu o T2 wersją 3D i nowym transferem na blu-ray (oby tego nie spieprzyli jak z JP), tak jak to było z Titaniciem. - Największy kinowy must see roku 2016! - T2 był pierwszym/drugim (w zależności od źródła) filmem, który poza USA zarobił ponad $300 mln, ale nigdy nie został wprowadzony do Chińskich kin. Widząc ile zarobiły tam trójwymiarowe wznowienia Titanica i Jurassic Park, a także tegoroczne Genisys, spodziewam się znacznego powiększenia zarobków filmu. News dnia. ![]()
RE: Trylogia - Terminatora - Mierzwiak - 16-12-2015 ![]()
RE: Trylogia - Terminatora - Grievous - 16-12-2015 (16-12-2015, 08:25)Juby napisał(a): - Już w 2013 pisałem na forum, że 25-lecie serii będzie idealną okazją by przypomnieć światu o T2 wersją 3D i nowym transferem na blu-ray (oby tego nie spieprzyli jak z JP), tak jak to było z Titaniciem. Nad transferem ma czuwać Cameron, więc pewnie poza nową kolorystyką (chociaż ja lubię wygląd "Terminatora" i "Aliens" na Blu), powinno być |