Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19)
+---- Wątek: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun (/Thread-Uniwersum-The-Conjuring-Annabele-The-Nun--3348)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Obecność (The Conjuring, 2013) reż. James Wan - Monika - 17-04-2017

Niesamowite horrory. Choć jadą na kliszach są nakręcone w taki sposób, że niesamowicie przerażają. I najdziwniejsze jest to, że sama nie wiem dlaczego mnie to wszystko przestraszyło. Nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć. Bo przecież złowrogie pukanie w ściany, nagłe zamykanie się drzwi, przesuwające szafki, latające naczynia, krzesła, lewitowanie... wszystko to było w innych horrorach tysiące razy i wydaje się, że już nie można tymi tanimi chwytami nikogo przestraszyć bo są strasznie oklepane a jednak w "Obecności" straszą i przerażają. Być może to zasługa gęstego klimatu tych filmów, który tak mocno wciąga w swój przerażający świat, że zapominamy, że wszystko to co widzimy na ekranie to schemat, kalka, szablon z innych tego typu produkcji. Dla mnie to jest niewytłumaczalne, że filmy które żerują na tanich chwytach jak pasożyty potrafiły mnie wciągnąć i co najważniejsze przestraszyć. Najpierw widziałam część drugą potem zapoznałam się z pierwszą. Uważam, że jedynka jest odrobinę lepsza od dwójki. Bardziej dojrzała i mniej kiczowata. Dwójka chciała być chyba bardziej przerażająca od poprzednika i znalazły się w niej postaci, które powinny być wycięte już na etapie scenariusza jak na przykład dziwnie śmieszny chudy pan z laską wychodzący z pozytywki - zupełnie niepotrzebna postać, nic nie wnosząca do fabuły, zbyt komiksowa i karykaturalna. Wszystko dopina na ostatni guzik genialna gra aktorów. I nie mam tutaj na myśli tylko znanych nazwisk dorosłych aktorów ale również aktorów dzieci, które spisały się po mistrzowsku wcielając się w swoje role. Zwłaszcza widoczne to jest w drugiej części. Obecność 1 9/10. Obecność 2 8/10

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Mierzwiak - 08-05-2017

Annabelle

Obie części The Conjuring, nawet jeśli często irytują przewidywalnymi chwytami, to jednak oferują rzetelną reżyserię, o wiele lepsze niż trzeba aktorstwo (a co za tym idzie budzących sympatię, angażujących bohaterów) i solidny klimat.

Annabelle nie ma żadnej z tych rzeczy, no, poza przewidywalnymi chwytami.

Fabuła to jakiś pierdolnik, w którym najbardziej zbędnym elementem jest... lalka. Wiem, wiem, chodzi o to że jest opętana, ale to zupełnie zbędny motyw skoro duchy / demony / whatever i tak robią sobie co chcą, a lalka siedzi na półce tak jak siedziała.

Oczywiście sensu w tym za grosz, jakieś brednie o sektach, niby straszy duch należącej do kultu Annabelle, ale jednak straszy jakiś Diabeł, a nie, jednak duch Annabelle, a nie, jednak chodzi o duszę dziecka która musi zostać Diabłu ofiarowana. Czemu zatem miało służyć wcześniejsze wywołanie pożaru w którym dziecko mogło zginąć? A może pożar wywołała Anabelle której chodzi o co innego niż Diabłu? <westchnienie> Logiki w postępowaniu Zła oczywiście nie ma, raz stanowi realne zagrożenie, innym razem po prostu włącza maszynę do szycia. Aaaaaarghhh.

Główna bohaterka jest irytująca. Po pożarze chce opuścić dom bo "jest przeklęty", ale nie widzi niczego złego w zatrzymaniu szkaradnej! creepy! lalki z którą na rękach umarła jej niedoszła morderczyni i trzymaniu jej w pokoju swojego nowonarodzonego dziecka. WTF kobieto?!

2/10, bo jest źle, ale nie aż tak jak np. w Rings.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - zombie001 - 24-06-2017

(02-04-2017, 10:31)Juby napisał(a): I jeszcze to "In Conjuring Universe" - LOL.

Jakie LOL Dżiubas?

Mamy już dwie serie: Conjuring, Annabele.
Kolejny spin-off - "The Nun" w produkcji i plany realizacji "The Crooked Man". Do tego prawdopodobnie niebawem dojdzie jeszcze trzecia część "Obecności".

To Conjuring-verse zaczyna bardziej przypominać '(True) Dark Universe', niż to Universalowe :)

Zacząłbym się zastanawiać nad zrobieniem osobnego działu.

I tak apropo tematu. Przeglądam ostatnio pomidory, a tutaj taki zonk:
https://www.rottentomatoes.com/m/annabelle_creation

Wiem, że spadnie do bardziej racjonalnego poziomu, ale i tak śmiechłem jak to zobaczyłem.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Paszczak - 24-06-2017

Bo ja wiem. Ouija: Origins of Evil udowodnił, że można zrobić zaskakująco udany prequel beznadziejnego horroru o duchach. Może dobra passa trwa?

RE: Seria The Conjuring / Annabele - nawrocki - 25-06-2017

Widzę, że kariera faceta od "Lights Out" nabiera rozpędu. Zaraz chyba sam nakręcę jakąś krótkometrażówkę, Hollywood czeka. :)

RE: Seria The Conjuring / Annabele - zombie_sidekick - 25-06-2017

Nie dziwią mnie dobre oceny. Widziałem obszerne fragmenty nowej "Annabele". Nastawienie najpierw negatywne fchuuu po "jedynce". Ale im dalej podczas prezentacji, tym bardziej mi się całość podobała :) Pokazali łącznie z pół godziny, trzy sceny, mocno intensywne. Strachy przewidywalne, ale głównymi bohaterami były dzieci i jak ich to całe zło poniewierało, to robiło mi się bardzo nieswojo. Solidny straszak. Spodziewam się finalnie co najmniej 70% na Rottenach.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - zombie001 - 26-06-2017

@nawrocki

Nie no, coś w tym jest, bo ostatnio Ci reżyserzy od horrorów mają naprawdę spore wzięcie.

Można tutaj przytoczyć Wana, ale i także:
Wingarda - dostał "Godzillę v Kong",
Derricksona - zeszłoroczny Doctor Strange,
Alvareza - ekranizuje kontynuacje serii Millenium - "Co nas nie zabije",
Muschiettiniego - ekranizacja "Coś" + wraz z Sandbergiem (gościem od drugiej Annabele i "Lights Out") są na oku WB jako potencjalni kandydaci do 2 projektów z DCEU.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - nawrocki - 26-06-2017

Dorzuć jeszcze gościa od "Krampusa", który ma nakręcić sequel Godzilli Edwardsa. :)

RE: Seria The Conjuring / Annabele - shamar - 27-06-2017

Byłem, obejrzałem cześć drugą...

Lepsza czy słabsza od cz. 1? Nie pamiętam. Na pewno intensywniejsza ale w tym złym znaczeniu. Ogólnie powinien być wyszczególniony kolejny podgatunek horrorów: horror blockbuster.
W wielkim skrócie: kilka niezłych momentów a reszta, no właśnie, tak skrojona i "wypieszczona" wizualnie, że ciężko to odbierać jak horror a jak akcyjniaka-przygodowego.

Nikt nie rozumie ale nieważne. Przynajmniej wiem już, że nie tknę tych spinn-offów :)

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 12-08-2017

Nowy film ponoć dobry ale ja osobiście bardzo czekam na The Nun. Obsada fajna a ta zakonnica to chyba najstraszniejszy demon w serii podczas sceny z obrazem w Conjuring 2 się torebką w kinie zasłaniałam.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Pelivaron - 12-08-2017

Annabelle 2 ma ponoć w sobie lekka zapowiedź The Nun.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 12-08-2017

(12-08-2017, 15:58)Pelivaron napisał(a): Annabelle 2 ma ponoć w sobie lekka zapowiedź The Nun.

Tak, scena po napisach. Chyba w samym filmie też coś jest.

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Mierzwiak - 20-08-2017

[Obrazek: giphy.gif]

Od czego mam zacząć? To tak samo nudny, rozwleczony do granic możliwości (fabuły tu na co najwyżej 10, 15-minutowy short) taśmowy straszak z chwytami z recyklingu.

Ten sam zarzut co do poprzedniej Annabelle: po cholerę film (i marketing też) kreuje fałszywe wrażenie, że to historia o opętanej lalce? Tak, niby wyjaśniają że demon się do niej przywiązał, ale jakie to ma znaczenie, skoro straszy on niezależnie od lalki? Jest ona tak nieistotna, że nawet twórcy mają ją w nosie, chociaż kilka razy silą się na kiepskie chwyty w postaci poruszenia głową czy - mój faworyt - absolutnie dennego momentu, w którym dziewczynka na łóżku piętrowym spogląda w dół od strony ściany a tam patrzy się na nią lalka... którą nagle dotyka ręka demona. Pfffffff. Inna sprawa, że nie potrafią się zdecydować co ma być źródłem grozy w tym filmie, bo demon-diabeł przyjmuje tu tyle postaci (czasem dwie w czasie tej samej sceny! Czemu? Nie wiadomo), że jest to wręcz śmieszne. Apropos, finał (trwający chyba ze trzy razy dłużej niż zazwyczaj) dostarcza wielu okazji do śmiechu i nie tylko ja na sali rechotałem w reakcji na tę niezamierzoną komedię.

Oczywiście to kolejny horror w którym poczynania demona nie mają sensu i nie wiadomo czemu zamiast zrobić coś od razu kiedy ma okazję, czeka z tym 2/3 filmu, choć to i tak mało, bo w przypadku powiązania z pierwszą Annabelle (słabego swoją drogą) okazuje się że następnym razem czekał... kilkanaście lat LOL.

Na plus dobre zdjęcia i bardzo dobre aktorstwo całej obsady.

3/10

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Lawrence - 09-09-2017

A to ci news: Abel Korzeniowski skomponuje muzykę do "The Nun", czyli spin-offu o tej zakonnicy wyglądającej jak Marilyn Manson:
http://filmmusic.pl/index.php?act=index&page=0&id=1501

RE: Seria The Conjuring / Annabele - shamar - 20-11-2017

Annabelle

Cóż za wysilony, nijaki, tani i nudny film. W ogóle... ta próba symulacji "Dziecka Rosemary"...

3/10

Annabelle 2

Znacznie lepsze. Pod każdym chyba względem. Oczywiście nie jest to nic wielkiego ale poziom "Conjuring".

5+/6/10

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 14-02-2018

http://deadline.com/2018/02/the-nun-it-post-labor-day-release-date-1202287820/

Premiera The Nun we wrześniu zamiast w lipcu

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 18-04-2018

[Obrazek: NUN-CP-001r.jpg?w=2000]

James Wan‘s The Conjuring universe continues this September with the Corin Hardy-directed The Nun, New Line Cinema’s next spinoff following The Conjuring and Annabelle, and their accompanying sequels.

With a trailer forthcoming, we were able to snag an awesome promo shot of the title character, played by Bonnie Aarons, who made her first appearance in Wan’s Conjuring sequel.

“When a young nun at a cloistered abbey in Romania takes her own life, a priest with a haunted past and a novitiate on the threshold of her final vows are sent by the Vatican to investigate. Together they uncover the order’s unholy secret. Risking not only their lives but their faith and their very souls, they confront a malevolent force in the form of the same demonic nun that first terrorized audiences in The Conjuring 2, as the abbey becomes a horrific battleground between the living and the damned.”

The Nun stars Oscar-nominated Demian Bichir (“A Better Life”) as Father Burke, Taissa Farmiga (TV’s “American Horror Story”) as Sister Irene, Jonas Bloquet (Elle) as local villager Frenchie, Charlotte Hope (TV’s “Game of Thrones”) as the abbey’s Sister Victoria, Ingrid Bisu (“Toni Erdmann”) as Sister Oana, and Bonnie Aarons, reprising her Conjuring 2 role as the title character.

Say your prayers as The Nun returns to theaters on September 7, 2018.

http://bloody-disgusting.com/movie/3494146/nun-creeps-shadows-official-image-teaser-conjuring-spinoff/

RE: Seria The Conjuring / Annabele - Lawrence - 18-04-2018

Music by Abel Korzeniowski :)

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 18-04-2018

Tak, to jest bardzo dobry news :)

RE: Seria The Conjuring / Annabele - harlequinade - 12-06-2018

[Obrazek: bOfsW32.jpg]

Jutro zwiastun