Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: Gladiator (2000) & Gladiator II (2024) (/Thread-Gladiator-2000-Gladiator-II-2024--786)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

RE: Gladiator - Juby - 13-10-2015

Odpisałem ci w odpowiednim temacie, nie róbmy tu dalej offtopu.

RE: Gladiator - Maciek Niedźwiedzki - 09-11-2015

Gladiator seans nr 573. Największe stężenie zajebistości na minutę w historii kina. Z każdego zdania w literackich dialogach tego filmu, każdego ujęcia i każdej nutki muzyki uderza taka potęga, ze aż trudno to wyrazić. Absolutna potęga.
Sorry, za beztreściwy post, ale musiałem. Zapewne niedługo seans nr 574. Ten film naładowany jest taką mocą, że ja pier......

RE: Gladiator - military - 17-01-2016

Zmienia odbiór filmu na zawsze.

Polecam kanał gościa - najlepszy kanał historyczny na tubie.

RE: Gladiator - Bucho - 17-01-2016

Szkoda, ze sam wali byki, bo mowi o pszenicy, a russel brodzi wsrod czegos co bardziej przypomina jeczmien, ewentualnie niska odmiane zyta.

Pozdrawiam, soltys Juncewa Uśmiech

RE: Gladiator - Gieferg - 17-01-2016

Cytat:Polecam kanał gościa - najlepszy kanał historyczny na tubie.

Serio?

A to nie ten sam kolo, który w tym filmiku

twierdził, że nie da się szybko i sprawnie dobyć mieczy umiejscowionych na plecach, dlatego w serialu Robin of Sherwood NIGDY ale to NIGDY nie pokazano, jak Nasir to robi - po czym, po obejrzeniu powyższego filmiku odpaliłem DVD i oczywiście zaraz trafiłem na scenę, w której to pokazano. Nie twierdzę przy tym że ogólnie gadał głupoty, bo z dłuższym mieczem może być ciężko, ale akurat Mark Ryan wyciągał te swoje szabelki bez problemu (pomijam odcinek 2, gdzie nosił je w inny sposób i tam wyciągnał je z pomocą cięcia montażowego).

Wracając do filmiku z Gladiatora - motyw z krwawieniem - nie pamiętam, musiałbym sprawdzić, bo kolesiowi nie ufam, ale brzmi na wtopę; reszta - czepianie się pierdół MASTER level, do tego nudne.

(17-01-2016, 20:54)Bucho napisał(a): Szkoda, ze sam wali byki, bo mowi o pszenicy, a russel brodzi wsrod czegos co bardziej przypomina jeczmien, ewentualnie niska odmiane zyta.

Pozdrawiam, soltys Juncewa Uśmiech

Editor Pietro Scalia added the shot of Maximus moving through a wheat field to the beginning of the film; it had been filmed for the ending.

That's not Russell Crowe's hand you see in the iconic shot of Maximus's hand brushing the stalks of wheat, but that of Crowe's double, Stuart Clark (credited as Stuart Clarke).

Buczo, chujowy z ciebie rolnik.Uśmiech

Nope, jakis koles nazwal zboze na ujeciach "wheat", nie znaczy to jeszcze, ze na ujeciach mamy pszenice, a raczej, ze dla amerykanow (i nie tylko) glownym zbozem jest pszenica wlasnie i pewnie innego zboza nie znal Uśmiech

Pszenica to to na pewno nie jest. Stawiałbym na jęczmień.

RE: Gladiator - Mierzwiak - 17-01-2016

Jęczmień, ale chyba na oku. Czasami mam wrażenie że niektórzy specjalizują się w wyszukiwaniu najgorszych rzeczy na youtubie Język

Ps. Rolnik ze mnie zaden, niestety. Pisze niestety, bo gdybym mial 200 ha w Wielkopolsce, to juz jutro sprzedalbym calosc wlochatemu Germanowi z Gladiatora, zamieszkal w domku na jeziorem i mial wyjebongo na wszystko i wszystkich zyjac niczym rzymski arytokrata Uśmiech

[Obrazek: 13f41dfcb88be32fd7d3f7531e32cdcf,14,1.jpg]

No to które to?

Jeczmien, owies, pszenica, zyto.

Moze byc zyto, albo nawet...napiecie rosnie...pszenzyto Uśmiech

http://www.hr-strzelce.pl/index.php/moze-przewodki

O ja pierdolę, archeolog / historyk wytyka błędy typu: wtedy zboże było o wiele wyższe, konne pojazdy nie zostawiały dwóch śladów, zbroje wyglądały inaczej, pola wyglądaly inaczej, a ten się czepia, że to nie pszenica.

Choć to pszenica.

[Obrazek: maxresdefault.jpg]

I pierwsze zdanie scenariusza:

OPENING SCENE

Close up – A man is walking through a sun-warmed wheat field

To nie pszenica, bo widac wyrastajace dlugoklosy na pierwszym planie.

Inna sprawa, nie czepiam sie, a raczej dla zartu wspomnialem - rownie dobrze moglbym napisac, ze koles sie czepia drobnostek i oczywistosci.

W filmie jest blad, bo pola powinny byc odgrodzone miedzami - czyli duzy wlasciciel ziemski nie moglby miec luzno lezacego hektara?

Na polu brakuje chwastow (moze w Elizjum ich nie ma, w koncu to sa ujecia z koncowki), a przeciez oni wtedy nie uzywali pestycydow - no to juz jest silowanie z najbardziej odjechanymi problemami.

Dobrze, ze nie uczepil sie jeszcze ukladu gwiazd na nocnym niebie i zacmienia ksiezyca, ktore mialo przeciez miejsce dopiero 70. lat pozniej Uśmiech

Koles robi nitpick, ale geekowsko fajny (podobalo mi sie), to i ja mu zrobilem maly nitpick. Proste (ok)

RE: Gladiator - smackey - 17-01-2016

wszedłem z ciekawości w temat tego wybitnego filmu a tutaj WOW pół strony o zbożu w filmie, dawno nie czułem się tak zaskoczony

Inna sprawa, ze ta pomylka zboz ma znaczenie, bo jezeli on nie rozpoznaje zboz, to nie powinien sie czepiac tego, ze wg. niego nie rozpoznaja odmian tworcy.

Zreszta na potwierdzenie tezy wrzuca zdjecie hieroglifow z Gizy (skrot myslowy), ze niby tylko wysokie zboza wtedy uprawiano - zastanawia mnie ile kilometrow/lat dzieli Hiszpanie z terenami uprawnymi Egiptu, pogoda, mikroklimat itd. Wedlug kolesia wychodzi na to, ze byl tylko jeden rodzaj zboza w uwczesnym swiecie (wysoka pszenica) i tyle. Egipcjanie uprawiali na przyklad jeczmien (raczej niskopienny) z ktorego produkowali min. piwo (z fermentacji niedopieczonych "chlebkow" jeczmiennych) i koles jest oszustem, korporacyjnym wyslannikiem mossanto, ktory promuje genetycznie zmodyfikowana pszenice durum Uśmiech

Ok, starczy o zbozach. Czy jest jakis film Scotta w ktorym uprawiaja ziemniaki? Uśmiech

(17-01-2016, 22:10)military napisał(a): Choć to pszenica.

[Obrazek: maxresdefault.jpg]

Z tym, że zboże na tym kadrze wygląda inaczej, niż to w scenie z początku.

Bo z poczatku jest u siebie na wsi, a tutaj juz idzie po Elizjum. Zreszta tutaj wyglada jakby sie blakal po pszenzycie - wiem, czepiam sie, sorki, w pracy sie kisze, noworoczne porzadki i juz mi sie mozg lasuje.

Ps. Zaraz w temacie o Robin Hoodzie Scotta popisze o zbozu ukradzionym i obsiewanym przez Russela (ok)

RE: Gladiator - jarod - 17-01-2016

Cytat:Czy jest jakis film Scotta w ktorym uprawiaja ziemniaki?

[Obrazek: could-we-really-mix-feces-into-martian-d...tatoes.jpg]

Uśmiech

Dzis ogladam Mattsjanina, ale tylko dlatego, ze chce sie tutaj czegos doczepic, ale moze jest to w filmie wyjasnione Uśmiech