Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Gieferg - 02-02-2017

Fotki były stąd: http://www.wicked-vision.com/bildvergleich/dvd-zu-hd/621,Death-Machine

Stare wydanie DVD podobnie jak i VHS całe niebieskie, nowe już w zupełnie innych kolorach.

Cytat:Chodzi mi właśnie o wywalenie (które sobie rzekomo ubzdurałem) niebieskiego filtra z niektórych scen jeśli zapodane fotki są autentyczne (a widać, że z conajmniej 1 sceny został usunięty).

Ale ja się pytam czy "To mi sie nie widzi" znaczyło, że "to ci się nie podoba" czy "nie wydaje ci się" (bo dla mnie to synonim tego drugiego).
Na razie nie ma o czym gadac, nie wiadomo co te fotki mają reprezentować i czy mają cokolwiek wspólnego z nowym wyglądem filmu.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 02-02-2017

Oczywiście, że (to znaczyło) - "nie podoba",
aczkolwiek nie zaprzecze, że zobaczylbym taką przerobiona wersję ale tylko w ramach ciekawostki.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - al_jarid - 02-02-2017

Poważnie ktoś (konkretnie Juby) te foty z blurejowego wydania "Alinens" podsuwa jako coś, co ma kogoś przekonać? Przecież już samo pierwsze zdjęcie tak wali po oczach jakimś turkusem, że wygląda jak kadr z "Matrixa". Chyba, że fotki nie oddają w pełni efektu - w każdym razie na zdjęciach wygląda to paskudnie.

A tekst Mierzwiaka, że reżyser może sobie zmienić wygląd filmu, bo to nie jest coś ustalonego raz na zawsze, pobudził mnie do refleksji nad tym, gdzie znajduje się granica w przerabianiu filmów po latach. Bo Han strzelający pierwszy w "Star Wars" to też nie było widocznie coś ustalonego raz na zawsze.

Podejścia do sprawy mogą być różne, ale ja nie znoszę, jak twórcy przy swoim dziele coś tam po latach majstrują. To tak jakby powiedzieć: "Nie ważne, że wtedy miałem taką wizję, teraz mam inną, lepszą, i przerobię mój stary film pod jej kątem". Gotowego dzieła nie powinno się już ruszać - ot, takie me zdanie.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 02-02-2017

(02-02-2017, 17:39)al_jarid napisał(a): Pgdzie znajduje się granica w przerabianiu filmów po latach. Bo Han strzelający pierwszy w "Star Wars" to też nie było widocznie coś ustalonego raz na zawsze.
Naprawdę postawiłeś znak równości między modyfikacją charakteru postaci (!!!) i zmianą wydźwięku całej sceny a kolorystyką filmu?

Nie wiem jak Aliens wyglądało w kinach (na pewno nie był to film tak zaróżowiony jak na DVD, kolejna choroba transferów z minionej epoki), więc nie wypowiadam się na temat wprowadzonych przez Camerona "zmian". Jedyne co mogę ocenić to czy "aktualny" wygląd filmu do niego pasuje - czy współgra z klimatem lub poszczególnymi scenami itp. Pod tym względem nie mogę odrestaurowanej wersji Aliens niczego zarzucić.

(02-02-2017, 17:39)al_jarid napisał(a): Gotowego dzieła nie powinno się już ruszać - ot, takie me zdanie.
O tym właśnie pisałem shamarowi.

Zdefiniuj "gotowy film" i napisz na jakiej podstawie, np. w przypadku produkcji takiej jak Lawrence z Arabii, stwierdzasz że kolorystyka na Blu-ray jest wierna czy też nie temu, jak wyglądał w kinach w latach 60-tych Uśmiech

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Gieferg - 02-02-2017

al_jarid napisał(a):Poważnie ktoś (konkretnie Juby) te foty z blurejowego wydania "Alinens" podsuwa jako coś, co ma kogoś przekonać?

Ale że co? Przekonać o czym/do czego? Kogo? Przecie te fotki wrzucono po to, żeby POKAZAĆ różnicę i to jakie zmiany wprowadza Cameron w odnowionych wersjach swoich filmów.

Inna sprawa, że wolę turkusowy blu-ray niż różowe DVD.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 03-02-2017

Najpierw kilkustronowa dyskusja o Titanicu, teraz o koloryzowaniu filmów. Shamar widzę jest w doskonałej formie, lepszej od polskich skoczków.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 03-02-2017

Kilkustronnicowa się pisze :-B

(30-08-2016, 15:53)Juby napisał(a): 29 sierpnia dali tę nowinę. Daty premiery nie ma i nie sądzę aby ta okazała się prawdziwą, bo to będzie wtorek.

No i dupa, jednak nie miałem racji.

StudioCanal potwierdziło pierwszą premierę T2 w 3D. W Niemczech film wejdzie do kin właśnie 29 sierpnia! czyli w 20-rocznicę wybuchu "Dnia sądu".
[Obrazek: wp-1486077403996.jpg]

Chciałbym wiedzieć czemu gotowy od końca września remaster będzie czekał aż 11 miesięcy na wypuszczenie do kin, ale pewnie wyjaśnienia się nie doczekam. Na Blu-ray pewnie nie wcześniej niż w grudniu. Smutny

Z tymi obwieszczeniami to ociągają się jak nie wiem co. Podaliby w końcu listę krajów, w których wyjdzie i daty premiery, a nie co dwa dni nowe przecieki.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Szaman - 03-02-2017

Juby, sam sobie odpowiedziałeś, czekają na efektowną marketingowo datę, czyli 20 rocznicę filmowego Dnia Sądu. Tak jak kiedyś sprzedali remake Omenu 06.06.06 czy Piątek trzynastego w piątek trzynastego.

No wiem, ale mogliby to w końcu ogłosić, a nie czaić się z każdą informacją jak żołnierz w okopach. To przecież film sprzed 26 lat! Tylko ja - prawdziwy maniak - na niego TAK czekam. Czemu nie ogłoszą oficjalnie światowej daty premiery nowej wersji, tak jak to zrobiono z... każdym innym filmem przekonwertowanym do 3D.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 03-02-2017

Ty to masz problemy. Jakby to ogłosili i dziesięć lat temu to co za różnica? 29 sierpnia 2017 jest tylko jeden.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 03-02-2017

(03-02-2017, 12:07)Juby napisał(a): Chciałbym wiedzieć czemu gotowy od końca września remaster będzie czekał aż 11 miesięcy na wypuszczenie do kin...

[Obrazek: gifit_1459696381928.gif?w=500&h=281]

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 14-02-2017

17 lutego, James Cameron będzie na żywo odpowiadał na pytanie fanów dotyczące T2 i jego wersji 3D. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na pytania, można je pisać w komentarzach na fb.

https://www.facebook.com/terminator2/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - SonnyCrockett - 14-02-2017

[Obrazek: grinch-smile-o.gif]

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 17-02-2017

Rozmowa z Cameronem zaczyna się o 23:55 naszego czasu. Moje pytania już poszły. Uśmiech Niestety, z jednym zjebałem, bo pytałem o oficjalną datę premiery filmu w 3D, a akurat dzisiaj StudioCanal potwierdziło, że w U.K. film pojawi się 25 sierpnia (piątek), więc pewnie premiera worldwide to właśnie ostatni piątek sierpnia, chyba że jeszcze wcześniej trafi do Chin.
Drugie pytanie było o szczegóły nowego wydania blu-ray T2, trzecie o premierę Otchłani na BD.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 18-02-2017

Oglądał ktoś? Czy tylko ja? Niestety, moich pytań mu nie zadali. Język

Kilka informacji od Jamesa:
- O konwersji T2 postanowił już po kinowym sukcesie Titanica w 3D.
- Trójwymiar nie był dla niego najważniejszy przy pracy nad nową wersją T2, był on wręcz sprawą drugorzędną, pretekstem. Jego głównym celem było przywrócenie T2 na duży ekran, tak aby znowu mógł dotrzeć do jak najszerszej widowni, do kolejnego pokolenia, najpierw poprzez kino, później przez nowe wydania na Blu-ray i w 4K.
- Prace nad remasterem trwały bardzo długo, bo chciano aby każdy kadry wypadł doskonale. Cameron przyznaje, że nie był każdego dnia na stanowisku, aby pilnować to co się dzieje z drugim Terminatorem, ale to on miał decydujące zdanie i musiał zaakceptować każde ujęcie przed ukończeniem.
- Odrestaurowanie rozpoczęto od całkowitej obróbki nowej wersji cyfrowej w rozdzielczości 4K, a później bardzo dużo czasu poświęcono sprawie, o którą martwiłem się najbardziej - color-grading. Specjaliści od koloryzowania filmów robili wszystko pod dyktando Camerona, który wiedział jak chce aby wyglądał jego film. Ponadto - tu miałem zdziwko! - James zaprosił autora zdjęć, Adama Greenberga, który podobno mimo 80 lat wciąż ma świetne oko i pamięć na temat tego jak filmował T2, dzięki czemu pomógł jako konsultant Camerona przy kolorystyce. Reżyser uważa, że T2 w nowej wersji wygląda znacznie lepiej od tego jak wyglądał pierwotnie, w 1991 roku.
- Cameron potwierdził, że premiera filmu worldwide odbędzie się latem. Niestety gdy mówił siadło nagłośnienie, ale mam wrażenie, że z jego ust padło coś w stylu "24th...", więc chyba chodziło o 24 sierpnia.
- Na pytanie odnośnie tego, czy za pomocą komputera dokonał jakichś zmian w swoim filmie, Cameron początkowo zaprzeczał, twierdząc, że grzebiąc tak przy swoim dziele, cały czas doszukiwałby się czegoś nowego i nie miałoby to końca. Wyznał jednak, że jedna "wpadka" od zawsze go wkurzała i postanowił kazać specom od remastera wymazać ją cyfrowo - chodzi o wypadające szyby z ciężarówki, którą T-1000 wskoczył do kanału burzowego. Tak więc T2 z 2017 roku ma o przynajmniej jedną wpadkę mniej od wersji z 1991.
- Na pytanie odnośnie odzyskania praw do cyklu i zaangażowania się w realizację T6, Cameron odpowiedział, że ma dobre kontakty ze Skydance Studios, które obecnie dzierży prawa do serii i nie widzi powodu aby zająć się tym jeszcze przed 2019 rokiem!! Ale nie wchodzi w grę jako reżyser, bo na długie lata pochłonie go realizacja kolejnych Avatarów.

To chyba tyle. Ciekawe czy napłyną dziś jakieś opinie z Berlina...

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - simek - 18-02-2017

To ja poproszę to wydanie w 4k Duży uśmiech

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Predator895 - 18-02-2017

Z jego wypowiedzi odnośnie  przekazania praw wynika, że ma na to totalnie wyjebane i prowadzi rozmowy, aby przed 2019 zrobić kolejnego Terminatora. Pewnie odsprzeda im te prawa za niezły pieniądz, bo stanowczo wyśmiał pomysł, aby po Avatarach brać się na nowo za tę historię. Wracając do nośników blu-ray i 4k to nigdzie nie wspomniał o ich przyszłej premierze. Powiedział tylko, że najpierw przeskanowali cały film w 4k ( nie wspomniał też, czy wersje specjalne filmu też brały w tym udział), a potem przygotowywali go pod projekcje 3D i tyle. Wkurzają mnie te panele, bo zadawane są pytania tak oczywiste, że na przestrzeni tylu lat bazując na materiałach dodatkowych, niezliczonych wywiadach samemu można sobie odpowiedzieć, bez samego Camerona Język. Nie zapytali go o Abyss, True Lies, czy wersje reżyserskie - specjalne też brały udział w restoracji i kiedy w końcu zostaną wydane na domowych nośnikach.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - szopman - 18-02-2017

Wkurza mnie, że Cameron świata nie widzi poza tym Avatarem, a Terminatora olewa ;o

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 18-02-2017

A co ma robić? Terminator is dead and gone, dwa ostatnie filmy przekreśliły szanse na kontynuowanie cyklu z powodzeniem. James powinien przejąć prawa do serii, zamknąć ją w swoim skarbcu z setkami milionów dolarów i nikomu więcej nie oddawać.

Krótka fanowska recenzja wczorajszego pokazu (dziś podobno drugi):
Cytat:“I was happy and lucky to attend the screening yesterday. I was there with two friends. We arrived early. The theater was very full. I felt like a child going to see t2 again for the first time. All of the audience was very excited to see it and so were we. No photography was permitted. Then it started. The 3d is the best I have ever witnessed in cinema. The t1000 was the best 3d improvement and also more scary in 3d. The sound was improved. I watched this t2 many times and heard sounds that were new. The picture was very clear very sharp. I saw lines on people’s faces I have never seen before. That was distracting just a little I must say. I also see things in the background I have never seen before. When it ended everyone applaused. Everyone loved it. After it ended James Cameron came to the screen. He talked about t6 and made us laugh about directing another terminator when he is an old man wearing a tube for oxygen. He may change more of his old movies to 3d if t2 is very successful. He also will be helping the making of t6. Then it was over. It was a wonderful experience.”