Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 04-05-2017

Mogę tylko bezradnie rozłożyć ręce na to co piszesz i cieszyć się że T2 będzie, a na to się zapowiada, wyglądać tak jak tego oczekiwałem.

Swoją drogą zdziwię się, jeśli równocześnie z wersją BD nie zapowiedzą wydania UHD, dla takiego tytułu byłbym gotów zainwestować w odtwarzacz.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Gieferg - 04-05-2017

Kolorystyka miejscami (zwłaszcza sceny dzienne) jest dziwna i koło ideału nawet nie stała, ale jakoś to przeżyję, albo... sobie poprawię, zwłaszcza, że kopia zapasowa będzie i tak niezbędna, żeby obejrzeć z Knapikiem Język

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 04-05-2017

Cóż mogę powiedzieć, Mierzwiak. Good for you. Ja oczekiwałem czegoś innego, to wygląda dziwnie.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 04-05-2017

Nie sprawdziły się moje obawy, że całkiem usuną "niebieskie sceny" ale...

(04-05-2017, 08:37)Juby napisał(a): Wygląda to tak jakby większość zdjęć nasycili zielenią, co w przypadku scen nocnych zaowocowało nie tyle przejściem w kolor zielony, co wzmocnieniem niebieskiego, czyt. nasycenie barw jest zbyt duże.

Właśnie.

Pytanie za 100 punktów. Jakiego koloru są tu czerwone róże?
[Obrazek: 18320552_1469396696466357_13399044802089...e=5978B40D]

Przypomnę jak to wygląda na DVD
[Obrazek: tumblr_mzcpbiXdOL1qz5x6ho1_500.gif]
Lub http://imgur.com/l5zoNE0

"Idealne" jak scena rozmowy Lois z Supermanem w sali przesłuchań w MoS, gdzie nie dało się stwierdzić jakiego koloru są rude włosy Lois. Przypomnijcie mi, kto o tym wspominał na tym forum?

W tej scenie to faktycznie jest Matrix.

(04-05-2017, 13:13)Juby napisał(a): Pytanie za 100 punktów. Jakiego koloru są tu czerwone róże?

Zieleń + czerwony powinien dawać brązowy choć tu wyglądają jak pomarańczowe. To pewnie kwestia, że dali pistacjowy Oczko

Przy porównaniu jeszcze lepiej widać jak ohydnie wygląda ta kolorystyka.

http://screenshotcomparison.com/comparison/208734
http://screenshotcomparison.com/comparison/208730

W tych porównaniach kolorystyka wypada okej, gorzej z efektem niewypadających szyb - na stopklatce widać, że nie do końca im to wyszło. Natomiast wklejona na dublera twarz Arniego w ruchu wypada tysiąc razy lepiej od doczepnej twarzy Craiga na helikopterze w otwierającej scenie Spectre!

Po prawej widać, że został ślad po tej szybie. Nie usunięto jej całkowicie.

(04-05-2017, 13:13)Juby napisał(a): Pytanie za 100 punktów. Jakiego koloru są tu czerwone róże?
Czerwonego, trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć.

[Obrazek: NxfXp84.jpg]

Róże w tej wersji są ewidentnie ciemniejsze niż w poprzednim wydaniu, ale tak samo jak tam spektrum kolorów trzyma się czerwieni i pomarańczowego.

Twoje przeżywanie tej kolorystyki jest identyczne do tego, co działo się na forach przy okazji remasterów pierwszego Terminatora, Aliens i Titanica. Oczywista prawda jest taka, że oglądając CAŁY FILM nasze oczy w naturalny sposób przystosowują się do palety barw i tam gdzie na porównaniu screenshotów będą widzieć kremowy itp, w trakcie filmu będziesz odbierać ten kolor jako biały Analizowanie potwornie skompresowanych trailerów na YouTube, rzucanie się, spekulowanie czy w ogóle kupi się wydanie BD i wypominanie komuś opinii na temat kolorystyki W INNYM FILMIE to absurd na który tylko ciebie stać.

Jeśli widziałeś te trzy filmy Camerona na BD i nie masz ich wyglądowi nic do zarzucenia, a tutaj owszem, to mogę to skwitować tylko gromkim śmiechem.

PS. Pytanie za 1000000 punktów - jakiego koloru są twarze aktorów w tej scenie na BD: http://screenshotcomparison.com/comparison.php?id=202471

Jeżeli ty tam widzisz czerwony, to oszukujesz sam siebie. Spektrum srektrum, to już nie czerwony, to ciemny brąz. To samo z oczami endo-T800 w pierwszym ujęciu - w ogóle nie widać, żeby były czerwone.

Nie miałem i nie mam problemu z nową kolorystyką w żadnym ze zremasterowanych filmów Camerona, nawet przy T1, który był jedynym filmem Jamesa, gdzie w 1984 roku nie wykorzystano "niebieskiego filtru" znanego z jego późniejszych filmów, a na Blu użyto go, ale nie takiego znowu niebieskiego, bardziej teal, który czasami nawet skręca w rejony zieleni. Mimo to, i Titanic i T1 i Aliens stoją u mnie na półce i jestem zachwycony ich jakością. Podejrzewam, że True Lies i Otchłani też będę, bo to sugerują wersje telewizyjne w HD. T2 był ostatnim z filmografii Camerona do zremasterowania i - sorry za słownictwo - spierdolili to. Mieli tylko jedno proste zadanie, nie spierdolić kolorystyki... i spierdolili. Wielka szkoda, że padło akurat na T2. Smutny

@Gieferg - no wiem, właśnie to miałem na myśli.

Obejrzałem trailer raz jeszcze. Wydaje mi się, że zbyt duże nasycenie kolorów, o którym pisałem, występuje tylko w przypadku kadrów zdominowanych przez zimne barwy (co nie wróży dobrze, bo film w większości jest niebieski i toczy się w nocy). Przy cieplejszej palecie, jak podczas dziennego pościgu, wszystko wydaje się okej.

Porównanie ze starą wersją:

[Obrazek: d2toCAw.gif]

Plus wersja rozjaśniona:

[Obrazek: xg8szsk.jpg]

TU NIE MA CZERWONEGO!!!!!!!!!!!!!

Jest to mój ostatni post w którym wdaję się w jakąkolwiek dyskusję na temat wyglądu filmów z osobami mającymi urojenia / problemy ze wzrokiem / źle ustawione monitory / chujowe telewizory. Pozdrawiam.

Dokładnie, tam nie ma czerwonego. W twoim zoom-porównaniu w wersji DVD jest ciemnoczerwony, wręcz bordowy, a w tym trailerze róże są ciemnobrązowe. Rozjaśnione przez ciebie są czerwone (choć na plecie barw skręcają w kierunku pomarańczu), ale całego filmu nie będę sobie rozjaśniał, to była robota ludzi pracujących przy remasterze.

Cytat:Jest to mój ostatni post w którym wdaję się w jakąkolwiek dyskusję na temat wyglądu filmów z osobami mającymi urojenia / problemy ze wzrokiem / źle ustawione monitory / chujowe telewizory. Pozdrawiam.

Oczywiście, że to ja, Gieferg i shamar mamy problemy ze wzrokiem lub źle ustawione monitory, a z tą kolorystyką wszystko jest w porządku.
[Obrazek: Jennifer-Lawrence-ok-thumbs-up.gif]

Pierwszy koment pod tym trailerem na youtube - "Man the color grading sucks." Język

Cytat:Przy cieplejszej palecie, jak podczas dziennego pościgu, wszystko wydaje się okej.

Ja mam problem zwłaszcza ze scenami dziennymi (kolor nieba!) i ujęciami jak to z twarzą Arniego gdy zakłada okulary. Ale kto wie, może się przyzwyczaję.

(04-05-2017, 13:55)Juby napisał(a): W tych porównaniach kolorystyka wypada okej...

Nie chodzi o to, że skopali kolorystykę. Chodzi o to, że zmienili kolorystykę.
Krakałem, że mogą coś pozmieniać i pozmieniali. Na gorsze.

Według Skynet'sArmy, ten trailer to niekontrolowany wyciek, na co oficjalny dystrybutor odpowiedział opublikowaniem swojej zapowiedzi (to samo, tylko bez napisów u spodu) i pierwszym opisem do odświeżonej wersji filmu.
https://skynetsarmy.wordpress.com/2017/05/04/yesterdays-trailer-leak-pushes-official-release-of-terminator-2-judgment-day-3d-trailer/

Postanowiłem się pogodzić z tą nową kolorystyką i zaczynam przyzwyczajać. Mam nadzieję, że mi się uda.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Gieferg - 05-05-2017

Żebyś się za szybko nie pogodził bo ta oficjalna wersja ma trochę inne kolory Język

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 05-05-2017

No właśnie coś tak czułem. Wydają się mniej nasycone, chyba jest trochę lepiej.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 05-05-2017

Czyżby światowy kryzys i wiszące nad ludzkością zagrożenie pt. "Możliwe że Juby nie kupi remastera T2 na BD" zostało zażegnane? Oby!