Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 06-05-2017

Jeśli fakt że kolorystycznie jakieś ujęcie wygląda inaczej niż w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD jest dla ciebie równoznaczny ze spierdoleniem, to znaczy że spierdolono remastery Terminatora, Aliens, Titanica, Abyss i (co najmniej) kilkuset innych filmów. Tak uważasz?

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 06-05-2017

(06-05-2017, 02:13)Mierzwiak napisał(a): Jeśli fakt że kolorystycznie jakieś ujęcie wygląda inaczej niż w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD...

Wygląda inaczej niż pierwotnie a nie w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD...
Co do reszty się nie wypowiadam. Musiałbym porównywać więcej niż po 3 zdjęcia na krzyż. Ale mogę napisać, że diametralne zmiany mi się nie podobają.

(06-05-2017, 13:18)shamar napisał(a): Wygląda inaczej niż pierwotnie a nie w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD...
UDOWODNIJ.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 06-05-2017

Wiem, że wielu z was, zwłaszcza Mierzwiak, czekaliście na tę wiadomość, więc informuję - już się uspokoiłem. Uśmiech

Kolorystyka z trailera, który wyciekł totalnie mi się nie podobała i psioczyłem na nią tak, bo skoro film w wersji 3D jest gotowy od 7 miesięcy, to sądziłem, że obserwuje efekt końcowy. Okazuje się, że tak nie jest, bo wrzucone do sieci amerykańskie wersje trailera wyglądają inaczej, znacznie lepiej (od "ideału" ;D). Najbardziej podoba mi się wersja z JoBlo, choć chyba aż za bardzo względem poprzednich stłumili kolory, przydałoby się je minimalnie bardziej nasycić. W każdym razie, jest o wiele mnie "green&yellow" i nawet scena w korytarzu nie wygląda już Matrixowo. W takiej wersji T2 przypomina mi to co James zrobił z Titaniciem i wierzę, że na dużym ekranie i nowym wydaniu Blu-ray będzie wyglądać jeszcze lepiej.

Still can't wait! Duży uśmiech

(06-05-2017, 13:48)Mierzwiak napisał(a):
(06-05-2017, 13:18)shamar napisał(a): Wygląda inaczej niż pierwotnie a nie w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD...
UDOWODNIJ.

Ale co ma ci udowadniać. Przecież wrzucałem już filmik z eventu, gdzie puszczano oryginalną taśmę T2 z 1991 roku i mimo słabej jakości ewidentnie widać, że w 2017 film wygląda inaczej pod względem kolorystyki.

Ale wiesz że nagrywając ten even 20 różnymi kamerami / telefonami uzyskasz 20 różnie wyglądających nagrań? Że z tej samej kamery na różnych trybach / ustawieniach uzyskasz nagrania o różnych kolorach?

Równie dobrze możesz mnie przekonywać, że kopia Mony Lisy wygląda inaczej niż oryginał bo ma inne kolory niż na zdjęciu które pstryknąłeś na wycieczce w Luwrze...

Teraz uwaga: to że odrestaurowany T2 kolorystycznie nie wygląda w 100% tak samo jak w kinach 25 lat temu jest dla mnie w zasadzie oczywistością, tylko wciąż nie dowiedziałem się konkretnie dlaczego jest to coś złego i co przemawia za tym, że "spierdolili". To są bardzo proste pytania (na które ja znam odpowiedzi np. w przypadku transferów Blu-ray OT Gwiezdnych Wojen). Te o spierdolenie innych filmów Camerona i nie tylko ich też pozostają aktualne.

(06-05-2017, 13:48)Mierzwiak napisał(a): UDOWODNIJ.

Co mam udowodniać? Nie byłeś w kinie na T2? Twój problem. Tylko nie zacznij tu zaś bredzić, że w kinie ta scena była zielona i dopiero teraz przywrócili ją do pierwotnego wyglądu.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Szaman - 06-05-2017

Shamar, ale projektory, taśmy też dawały różną jakość zależnie od zużycia, dopiero cyfra i multipleksy ujednoliciły przekaz. I jeśli widziałeś go załóżmy w Szczecinie, to w Zakopanem mógł wyglądać zupełnie inaczej. Zresztą, kurcze, na pewno pamiętasz seanse kinowe sprzed 26 lat? Ja ledwo pamiętam seans pierwszych Strażników Galaktyki.

Argumentu z nagraniem z kina już zupełnie nie rozumiem, poszczególne modele, nawet flagowców, różnią się nagrywanym obrazem.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - srebrnik - 06-05-2017

Poza tym dyskusja o kolorystyce jest dość skomplikowana. Każdy w zasadzie widzi coś innego. Niekoniecznie drastycznie, ale jednak. Pogadać tak naprawdę by można na poważnie, gdybyśmy wszyscy tutaj mieli perfekcyjnie skalibrowane profesjonalne monitory, a do tego jeszcze idealne warunki oświetleniowe w pokojach. To oczywiście lekka przesada, ale zawodowi koloryści pracują na zupełnie innym sprzęcie niż to czego używamy w domach. O jakichś niuansach w warunkach konsumenckich nie ma sensu rozmawiać. Jakimś delikatnym punktem wyjścia by mogło być chociaż umówienie się na porównywanie plików przy chociaż tych samych profilach, ale to i tak za mało.

(06-05-2017, 18:08)Szaman napisał(a): Shamar, ale projektory, taśmy też dawały różną jakość zależnie od zużycia,
...

Wiem. Szczególnie, że obraz z taśmy był często (mniej lub bardziej) ciemniejszy niż późniejsza kopia na kasecie. Ale cała dyskusja rozchodzi się o "zieloną scenę", która zielona wcześniej nigdy nie była Oczko

(06-05-2017, 18:08)Szaman napisał(a): Zresztą, kurcze, na pewno pamiętasz seanse kinowe sprzed 26 lat?

Niektóre. Np. "Jurassic Park" Oczko To pewnie też kwestia tego jak bardzo lubiło i ile razy oglądało się później ten film.

(06-05-2017, 19:02)shamar napisał(a): dyskusja rozchodzi się o "zieloną scenę", która zielona wcześniej nigdy nie była
Udowodnij Uśmiech

Ciekawostka ode mnie: świetlówki (takie jak w rzekomo spierdolonej kolorystycznie scenie na tyłach galerii) emitują światło które ze względu na mniejszą zawartość barwy czerwonej na zdjęciach / nagraniach dają zielony odcień. Da się to zredukować odpowiednio dobierając czas naświetlania lub po prostu w postprodukcji, ale teoretycznie może być tak, że Cameron nadał teraz tej scenie jej... uwaga... oryginalny wygląd Uśmiech

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Negatywny - 06-05-2017

Ja tylko prawilnie przypomnę że dyskutowanie z cameronem to jak wygrażanie bogu pięścią. Jeśli on chciał żeby terminator był sraczkowaty w czerwone kropki to znaczy ze tak jest najlepiej. Dziękuję Oczko

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - srebrnik - 06-05-2017

Z tymi świetlówkami to prawda, ale jednak to jest Terminator 2 w reżyserii Camerona. W tym filmie plan nie był raczej oświetlany zastanymi świetlówkami Uśmiech

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Juby - 06-05-2017

(06-05-2017, 17:03)Mierzwiak napisał(a): Teraz uwaga: to że odrestaurowany T2 kolorystycznie nie wygląda w 100% tak samo jak w kinach 25 lat temu jest dla mnie w zasadzie oczywistością, tylko wciąż nie dowiedziałem się konkretnie dlaczego jest to coś złego i co przemawia za tym, że "spierdolili". To są bardzo proste pytania (na które ja znam odpowiedzi np. w przypadku transferów Blu-ray OT Gwiezdnych Wojen). Te o spierdolenie innych filmów Camerona i nie tylko ich też pozostają aktualne.

No ja już nie uważam, że spierdolili. Ktoś ewidentnie spierdolił, ale kolory w tym wyciekłym trailerze(!), jednak już oficjalna wersja pokazała, że wersja 3D nie będzie tak wyglądać.

Ruszyła oficjalna strona:
http://www.terminator2-3d.com

Jaram się. Uśmiech Ma ktoś maila do KinoŚwiat?

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Szaman - 06-05-2017

Tylko oszczędź Prezesa Uśmiech Spaliłem, on nawet nie ma maila w obawie przed fanami Arnolda Uśmiech
http://kinoswiat.pl/kontakt/

(06-05-2017, 20:40)srebrnik napisał(a): to jest Terminator 2 w reżyserii Camerona. W tym filmie plan nie był raczej oświetlany zastanymi świetlówkami Uśmiech
Wiadomo, był oświetlany blaskiem geniuszu Camerona Uśmiech

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - shamar - 07-05-2017

(06-05-2017, 20:10)Mierzwiak napisał(a): Udowodnij Uśmiech

Ja mam udowadniać, że scena, która nigdy tak nie wyglądała ani w kinie, ani na żadnym oficjalnym nośniku tak... nie wyglądała? Ty raczej udowodnij, że obecna obróbka to "powrót do zamierzonego i powstałego materiału źródłowego" skoro tak bronisz tej przeróbki.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 07-05-2017

(07-05-2017, 00:25)shamar napisał(a): Ja mam udowadniać, że scena, która nigdy tak nie wyglądała ani w kinie, ani na żadnym oficjalnym nośniku tak... nie wyglądała?
Czyli opierasz swoje kategoryczne stwierdzenie na... niczym? To w takim razie ja twierdzę, że w kinach ta scena dokładnie tak wyglądała. Słowo przeciwko słowu.

Cytat:Ty raczej udowodnij, że obecna obróbka to "powrót do zamierzonego i powstałego materiału źródłowego"
Gdzie tak napisałem? Rozumiesz co znaczy słowo "teoretycznie", w dodatku w zdaniu zakończonym uśmieszkiem?

(07-05-2017, 00:34)Mierzwiak napisał(a): Czyli opierasz swoje kategoryczne stwierdzenie na... niczym?

Oczywiście, że na niczym. Bo jak wiemy wszelkie wydane (i telewizyjne) do tej pory (czyli przez 25 lat) wersje tego filmu, tej sceny nigdy nie posiadały.
Na szczęście wreszcie ktoś ją odnalazł i umieści w najnowszym wydaniu.

RE: The Terminator / Terminator 2: Judgment Day - Mierzwiak - 07-05-2017

(05-05-2017, 15:41)Mierzwiak napisał(a): VHS NIE STANOWI ODWZOROWANIA "PIERWOTNEJ" KOLORYSTYKI FILMU.
(06-05-2017, 02:13)Mierzwiak napisał(a): Jeśli fakt że kolorystycznie jakieś ujęcie wygląda inaczej niż w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD jest dla ciebie równoznaczny ze spierdoleniem...
(07-05-2017, 15:14)shamar napisał(a): Bo jak wiemy wszelkie wydane (i telewizyjne) do tej pory (czyli przez 25 lat) wersje tego filmu
Dobry trolling shamar, dobry.

Potrafisz się zdecydować (a przynajmniej udać) że "pierwotny wygląd filmu" prezentują dotychczasowe transfery jak dzisiaj twierdzisz, czy jednak nie jak twierdziłeś wcześniej?

I czy odpowiesz w końcu na to pytanie?
(06-05-2017, 02:13)Mierzwiak napisał(a): Jeśli fakt że kolorystycznie jakieś ujęcie wygląda inaczej niż w wersji VHS/Laser Disc/DVD/starym wydaniu BD jest dla ciebie równoznaczny ze spierdoleniem, to znaczy że spierdolono remastery Terminatora, Aliens, Titanica, Abyss i (co najmniej) kilkuset innych filmów. Tak uważasz?

Było.com.pl ->

(06-05-2017, 13:18)shamar napisał(a): Co do reszty się nie wypowiadam. Musiałbym porównywać więcej niż po 3 zdjęcia na krzyż. Ale mogę napisać, że diametralne zmiany mi się nie podobają.