![]() |
|
Głupi i głupszy - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Głupi i głupszy (/Thread-G%C5%82upi-i-g%C5%82upszy--428) |
RE: Głupi i głupszy - koronex1989 - 14-11-2014 Recka na stopklatce też pozytywna. Czyżby zdarzył się cud i nie było rzeczywiście klapy? RE: Głupi i głupszy - Pitero - 14-11-2014 Na rottenach już 29% ale... oglądałem wczoraj "Szybko i wściekle" które ma 27% i podobało mi się bardzo więc nie skreślam :) RE: Głupi i głupszy - Gieferg - 14-11-2014 Miałem juz rezerwacje na dzisiaj na 18:30 ale mnie zmogła gorączka :/ ehh, może po weekendzie sie uda. A Rotteny so gupie RE: Głupi i głupszy - simek - 14-11-2014 Rotteny nie są głupie, one są tym czym są: pokazują jak film jest odbierany w sieci, z jakością filmu jako takiego nie ma to nic wspólnego niestety. RE: Głupi i głupszy - Kaczor - 14-11-2014 Gazeta.pl dała 5/5 XD RE: Głupi i głupszy - Pitero - 15-11-2014 Obejrzane. Z piwkiem i kumplem beka jest niezła. Gdybym oglądał sam i na trzeźwo na pewno bym ocenił gorzej bo jest wiele mankamentów, ale jest tutaj sporo żartów za które warto było wydać te 20 złotych. Fabuła pretekstowa, do tego bardzo podobna do jedynki. Znowu podróż, znowu czarny charakter udaje dobrego i oczywiście dużo odniesień do jedynki ale to wiadomo ze zwiastuna. 8/10 dalem po seansie ale teraz dalbym z 6. RE: Głupi i głupszy - Mush Room - 15-11-2014 Jak zachowują się główni bohaterowie? Tzn w zwiastunie momentami można wyczuć taki dość dobitny fałsz, zwłaszcza ze strony Jeffa Danielsa, tak, jakby zapomniał jak się powinno grać jego postać. W filmie to tak nie uderza? RE: Głupi i głupszy - Pitero - 15-11-2014 W filmie jeszcze bardziej to uderza, w sumie tak jak w tytule są "głupi i głupsi bardziej" i zwiastunie gdzie mowa że są starsi o 20 lat a nic nie przybyło im rozumu, nawet jest jeszcze gorzej :) RE: Głupi i głupszy - Mush Room - 15-11-2014 Mi tu chodzi głównie o styl gry aktorskiej, jest taki.. inny niż w jedynce? Cholera nie potrafię wyjaśnić o co mi chodzi za bardzo, nie wiem czy wyrażam się jasno:) RE: Głupi i głupszy - Mierzwiak - 15-11-2014 Recenzje które czytałem podkreślają, że Carrey i Daniels szarżują jak tylko się da i wygląda to bardziej na usilne, przesadzone naśladowanie tamtych postaci, aniżeli grę w takim stylu, jak wtedy. Dokładnie takie samo odczucie miałem po zobaczeniu trailera. RE: Głupi i głupszy - Pitero - 15-11-2014 No grają tak samo ale taka jest konwencja, zwłaszcza Carrey szarżuje jak szalony. Daniels w jedynce na pewno grał inaczej, bo tam miał trochę więcej rozumu a tu jest na poziomie Lloyda :) RE: Głupi i głupszy - Mush Room - 19-11-2014 Świeżo po seansie mogę śmiało powiedzieć, że to godny następca jedynki (o dziwo). Wiadomo, że jedynka jest niedościgniona, ale po 20 latach, z tyloma powodami, żeby tego NIE robić - mogło to wyjść znacznie gorzej. Seans na pewno mija przyjemnie, jest sporo scen perełek, solidny masaż przepony gwarantowany. Głównie jest to zasługa Carreya, który dźwiga ten film, facet po prostu w tym filmie wymiata, naprawdę dobrze go znowu zobaczyć w porządnej komediowej roli. Daniels ma tutaj momentami dziwną manierę grania (co już można było zobaczyć w trailerze), ale też wypada świetnie, więc naprawdę nie ma na co narzekać (i nie razi to w filmie tak, jak mogło to momentami uderzać w zwiastunie). Jeszcze jedna rzecz - ogólnie mam wrażenie, że sceny, które weszły do zwiastuna to jedne z gorszych, więc to też może dać do myślenia:) Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby ludziom, którym podobała się jedynka, nie spodobała się dwójka. Mnóstwo tu fajnych nawiązań, niektórych może trochę na siłę, ale wszystko w ostatecznym rozrachunku wychodzi zdecydowanie na plus. Oglądać śmiało:) RE: Głupi i głupszy - Arahan - 30-11-2014 Dla mnie to również godny następca jedynki, który momentami o dziwo ją przewyższa. Jest w tym filmie kilka perełek, które sprawiają, że autentycznie można rozłożyć się na fotelu i popłakać ze śmiechu, jest też kilka takich, które powodują lekki grymas zażenowania, ale mimo to nie psują seansu. Carrey jest tak samo nienormalny jak w części pierwszej, serio, jak go widzę to momentami przypomina mi się jedynka, Daniels ... jest dziwny, ale mimo wszystko daje radę. I tak jak wspomniał Mush Room, do zwiastuna trafiły chyba najgorsze sceny. Dla mnie to świetna zabawa, która siłą rzeczy nie będzie miała takiego replay value jak pierwszy film, ale i tak wrócą do niego nie raz. 7.5/10 RE: Głupi i głupszy - Gieferg - 30-11-2014 Zaliczone. Jest dobrze. Uśmiałem się solidnie, tyle tylko że im dalej tym gorzej, w drugiej połowie filmu narasta bowiem stężenie humoru klozetowego, a żarty o pierdzeniu, czy grzebaniu w tyłku itp. klimaty, niestety mnie nie bawią. W pierwszym filmie też się zdarzały, ale w mniejszym nasileniu. No i w paru miejscach z totalną głupotą bohaterów jednak trochę przegięto (szczególnie w jednym dialogu pod sam koniec). Mimo to jednak, przez większą część seansu bawiłem się naprawdę dobrze i chętnie do filmu wrócę. Jak na sequel po 20-latach jest wręcz zaskakująco dobrze, nie czuje się tego, że aż tyle czasu minęło, a panowie nadal dają radę. 7/10 i wpisane na przyszłoroczną liste zakupową. PS. miałem wrażenie że w kinie gdzie byłem (CC Sosnowiec) był minimalny rozjazd auio/video, gdzieś tak koło 1/10 sekundy, a poza tym tłumaczenie chwilami było tak udziwnione, że gdybym nie znał angielskiego, nie wiedziałbym o co chodzi. No i jest scena po napisach RE: Głupi i głupszy - Bucho - 16-12-2014 Co za kupsztal, usmiechnalem ise pod nosem na jednej scenie, nie pamietam juz co to bylo, ale jakis maly motyw w domu pogrzebowym, raz sie tez zasmialem, na scenie z pociagiem- i to tyle. Farelly zapomnieli o co chodzilo w tych postaciach, ale co gorsze, Danniels i Carrey tez chyba nie maja pojecia co bylo sila oryginalnego D&D. Tam debilizm glownych bohaterow to bylo cos naturalnego, a nie wykalkulowana i cholernie nie trafiona analiza co tu zrobic, zeby bylo glupio. Oboje panowie widac mocno zmeczeni bez pomyslu na postaci, ilosc dowcipow nietrafionych, albo zwyczajnie zenujacych, zatrwazajaca. Nasmieszniejsze jest to, ze ten film mogl sie przeciez udac, zamiast kolejnego raod tripu...zreszta, mozliwosci sa tu nieograniczone, nikomu sie widac nie chcialo posiedziec nad scenariuszem dluzej niz przez weekend. Straszny kal. 2/10 RE: Głupi i głupszy - military - 07-03-2015 Dwójka nie jest aż taka zła. Nie ma co prawda uroku jedynki i nie jest tak zabawna, ale jest parę niezłych żartów. Carrey zdecydowanie nie w formie, Daniels trochę lepszy, choć smutno patrzeć jak się zestarzeli. Najgorsze, że większość dowcipów bierze się znikąd, po prostu nagle wchodzą i tyle, jak w Family Guyu - bez żadnej podbudowy, tylko "hej, a teraz gag o...". Generalnie jednak nie nudziłem się, parę razy się zaśmiałem. Ujdzie. 5/10 RE: Głupi i głupszy - shamar - 15-03-2015 Do połowy znośnie, dalej już słabo. Do tego kilka ekstrementalnych żartów i całe dobre wrażenie z pierwszej połowy pada. 5/10 RE: Głupi i głupszy - Mierzwiak - 28-04-2015 Dumb And Dumber To Carrey i Daniels grają, jakby po dwudziestu latach wpadli na plan żenującego skeczu w SNL. Problem w tym, że ktoś to rozciągnął do fatalnych stu minut. Jedyny gag, który mnie rozbawił ma miejsce... w ostatnich sekundach filmu, gdy Harry i Lloyd popychają dwie laski na krzaki. Tak, to szczyt komedii w tym filmie. 2/10 RE: Głupi i głupszy - Gieferg - 28-04-2015 Żartów sporo jest lepszych niż wrzucanie lasek w krzaki (nawet "on the road again" mnie rozbawiło bardziej), z drugiej strony: replay value dość marny, po powtórce ocena leci z 7 na jakieś 4-5. Ale z sentymentu do postaci i tak kiedyś kupię... może DVD za dychę, czy coś, a wizyty w kinie nie żałuję, bo zyskałem na tej wycieczce darmowy egzemplarz TF:AoE na blu :) RE: Głupi i głupszy - Arahan - 28-04-2015 Gieferg ... tyle przegrać. Dwie tragedie jednego dnia |