Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien 3 (1992) reż. David Fincher (/Thread-Alien-3-1992-re%C5%BC-David-Fincher--89)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

- Mierzwiak - 25-08-2008

The_Bitcher napisał(a):No właśnie. Czy można więc powiedzieć, że Mostov miał jaja, bo uśmiercił bohaterkę poprzednich części, do tego poza kadrem?
Nie, ponieważ ta "śmierć" Saryh nie ma absolutnie żadnego wpływu na jakikolwiek aspekt filmu.

W A3 ma to bardzo dramatyczny efekt, no i jest na początku filmu, ustawia atmosferę i daje do zrozumienia, z jakim filmem mamy do czynienia. W przypadku T3 to tylko zwykła informacja, bardziej sugerująca że Linda Hamilton mogła po prostu nie być zainteresowana występem w tym filmie lub że nie chcieli jej twórcy filmu.

- Mental - 25-08-2008

Mierzwiak dobrze gada. zwłaszcza to jest dobre: W A3 ma to bardzo dramatyczny efekt, no i jest na początku filmu, ustawia atmosferę i daje do zrozumienia, z jakim filmem mamy do czynienia.

- Mierzwiak - 25-08-2008

Rozwijam tylko twoją myśl :)

Początkiem A2 Fincher spoliczkował, ba! splunął w twarz oczekiwaniom widza. Po takim początku wiesz, że tu wszystko może się zdarzyć i Fincher był w tym cholernie konsekwentny, o czym świadczy oczywiście zakończenie, ale i nie tylko.

Pozdrowienia dla scenarzysty A:R :roll:

- Mental - 14-12-2008

dziś w ramach tradycyjnego odświeżania sobie najlepszych SF/horrorów obejrzałem debiut Finchera i kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu, że jest to zaraz po Heat najlepszy film, jaki widziałem w życiu. co prawda, niektóre fabularne rozwiązania noszą blizny po scenariuszowej anarchii (przejęcie nieformalnego dowodzenia przez Ripley na skutek tragicznego zejścia Andrewsa wygląda mi na pomysł wymyślony na poczekaniu tuż przed rozpoczęciem zdjęć), ale i tak nic nie zmieni faktu, ze zostały nakręcone i zagrane po mistrzowsku i emanuje z nich taka bezkompromisowa epa, że strach się bać. co się zaś tyczy sekwencji wabienia obcego do formy i zalewania ołowiem, to jest to królowa wszystkich scen akcji w dziejach kina.

kocham ten film za dwie rzeczy: za to, że w ani jednej sekundzie nie zawodzi moich oczekiwań i za to, że w ciągu tych wszystkich lat, jakie upłynęły od jego premiery, wyewoluował w mojej świadomości w najwspanialsze i najbardziej emocjonujące osiągnięcie gatunku.

- Predator895 - 14-12-2008

Wiadomo czemu przejęła władzę. Obcy zaczął po kolei wszystkich mordować a tylko ona wiedziała jak postępować w tej sytuacji, wcześniej pokazując jaja dosiadając się do kryminalistów w środku obiadku na stołówce.

- Mental - 14-12-2008

tyle to tez wiem:)

- Predator895 - 14-12-2008

No tak ale ja nie widzę w tym ani odrobiny naiwności czy naciągania. W pewnym sensie w Aliens przejęła władzę nad teamem marines więc to urodzona przywódczyni.

- Mental - 14-12-2008

nie chodzi o to, ze przejela dowodzenie, tylko o to, jak przejęła, a stalo sie to w okolicznościach najprostszych z mozliwych - na skutek uśmiercenie Andrewsa. w sumie sam nie wiem, czemu sie czepiam - pewnie z braku laku. A3 to film perfekcyjny, padam przed nim na kolana. za 10 lat jak go obejrze, wyda mi sie jeszcze lepszy niz obecnie.

- Mefisto - 15-12-2008

ale Ripley wcale nie przejęła dowodzenia :D wszystkich trzymał w kupie cały czas Dillon, który poza paroma scenami nie wtrącał się do jej działań, bo wiedział, że tylko ona może im pomóc przetrwać. Gdyby dajmy na to Obcego nie było, a Andrews i tak by zginął, to chyba nie trzeba mówić, co by było dalej :D

- Snappik - 19-04-2009

Alien 3 - Amerykańców krytykujących na IMDB ten film powinno się wieszać, ewentualnie wsadzić na arenę z głodnymi lwami. DZIEŁO Finchera nie odbiega niczym od części pierwszej oraz drugiej. Stanowi przepiękne zakończenie i zwieńczenie przygód Ripley. Fantastyczny klimat, scenografia, ogarniająca duchota oraz wspaniałe kreacje. Do tego kilka fajnych Fincherowskich trików z kamerą i kopiące jaja ostatnie chwile Ellen w więzieniu. Rewelacja. Tak się kończy trylogię kurna! Czwróka dla mnie nie istnieje.

10/10

- Predator895 - 19-04-2009

Tak trzymać Snappik <ok>

- Bartholomew - 19-04-2009

ja sie ze snappikiem nie zgodze. najgorsza czesc trylogii ( bo i dla mnie czworka nieistnieje). nudny, samego aliena tam malo, a jesli juz jest to fatalnie pokazany. dam 6/10 bo klimat ma.

@predator
czy ty przypadkiem nie pisales kiedys na forum HO?

- Predator895 - 19-04-2009

Taka mała ciekawostka.
http://www.youtube.com/profile?user=debatfan&view=videos&sort=v
Większość scen, które nie przeszły z Workpirnta

- vast - 21-04-2009

świetna scena, jude - może ktoś zweryfikować czy on wydziera się po żydowsku?

tak nawiasem ciekawe skąd ten koleś to dorwał

- Predator895 - 21-04-2009

Od tego workprinta wszystko się zaczęło , rzesze fanów wymusiło na Foxie przywrócenie jak widać większości zaginionego materiału na rzecz AQ. Podobno pod koniec tego roku mają wydać całą sagę na Blu-ray, ciekawe czym tym razem nas zaskoczą, no i Alien 3 w HD to po prostu trzeba będzie zobaczyć.

- simek - 22-04-2009

Alien 3 jest do dostania w HD, tylko, że w 16:9 z tego co pamiętam, jakiś zgrany z telewizji pewnie, więc jak ktoś jest bardzo spragniony to może koonsumować, chociaż wiadomo, że na blu będzie jeszcze troszeczke lepszy obraz no i bardziej panoramiczny.

- Predator895 - 22-04-2009

Tv-rip jest niczym innym jak przekonwertowanym DVD do HD ;] bo szczerze wątpie, aby mieli prawdziwe źródło HD na ten specyficzny film.

- Mierzwiak - 22-04-2009

Predator895 napisał(a):Tv-rip jest niczym innym jak przekonwertowanym DVD do HD ;]
Dobrze że dodałeś ";]" na końcu bo to co piszesz to zwykła bzdura. Polecam zapoznać się z jakimś HDTVripem, np. Władcą Pierścieni. Piękny obraz, skoro to konwersja z DVD to chyba musieli użyć jakichś zaklęć Gandalfa żeby nagle znikąd wziąć tyle szczegółów niewidocznych w wersji SD. A może po prostu LOTR nie jest specyficznym (?) filmem:)

Se7en w HD zgrane z telewizji też jest w 16:9, ale obraz nie jest ucięty po bokach tylko widać więcej na górze i na dole więc pięknie skomponowane kadry z wersji kinowej poszły się... ekhm.

- simek - 22-04-2009

Albo oglądałem inną wersje Siedem w HD, albo jestem kompletnym estetycznym ignorantem, bo dla mnie wszystko byłe elegancko wykadrowane... Hm, raczej to drugie ;-) bo ja naprawde rzadko poznaję, że coś jest przycięte z 2,35:1 do 16/9 jeśli nie brakuje niczego ważnego, jak na przykład ostatnio widziałem w Pociąg do Darjeeling, gdzie multum ujęć jest taka, że widzimy 3 bohaterów obok siebie, a C+ widziałem środkowego i pół twarzy tych z boku.

Sorry za offtop.

- military - 08-07-2009

Odświeżyłem sobie trylogię i "trójka" wskoczyła w moim rankingu na drugie miejsce. Kosztem Camerona. Film Finchera jest bardziej spójny - żadna z postaci nie okazuje się nagle synem Rambo, a zakończenie nie nagina praw logiki (poza Bishopem, któremu odpada pół czaszki, a mimo to konwersuje z Ripley - to musi być android, nie ma bata). A3 zawiera też najlepszą przemowę motywacyjną w historii kina. Krótka, zwięzła, na temat i pozbawiona zbędnego patetyzmu. Idzie ona mniej więcej tak: "pozostaje pytanie, jak chcecie umrzeć. Na nogach, czy na kurwa kolanach. Nikt nigdy mi nic nie dał. Dlatego mówię: pierdolić to, zajebiemy skurwysyna". Po czymś takim aż chce się działać.:)