Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Zakurzone klasyki mrocznego s-f (/Thread-Zakurzone-klasyki-mrocznego-s-f--1092)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Craven - 23-10-2011

Maszyna Śmierci jest totalnie kultowym filmem i ma własny temat:
http://forumkmf.pl/Thread-Death-Machine-re%C5%BC-Stephen-Norrington

Tylko Mentalu się coś pomieszało i zamiast się zachwycać marudzi.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - DrunkenMaster - 23-10-2011

Dzięki! mogłem się wysilić bardziej i skorzystać z opcji szukaj :) To już wiem co dziś sobie zlookam wieczorkiem :)

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - OGPUEE - 24-10-2011

Cytat:Natomiast ochotę to mam straszliwą na Digital Mana.

Digital Man jest na chomiku - http://chomikuj.pl/bozo777/Lektorzy+PL+-+Filmy/Tomasz+Knapik/Digital+Man+%281995%29

Z mrocznego sf miałem zaszczyt w dzieciństwie obejrzeć "American Cyborg: Steel Warrior". Jeśli przymknie się oko na głupi tytuł, słabe aktorstwo, rozbrajający nawet za małolata wygląd złych (Cyborg wygląda jak skoksowany Janusz Korwin-Mikke w stroju harleyowca i wielkim gnatem) i głupotki scenariusza to otrzymamy nawet przyzwoity film, dobrą stronę techniczną oraz całkiem przekonywujący świat postapokaliptyczny.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Gieferg - 25-10-2011

Death Machine jest świetne, a Dourif jest największym tego filmu plusem. Wciąż poszukuję niemieckiego wydania DVD, które jako jedyne zawiera pełną wersję tegoż filmu w rozsądnej jakości video (mam tylko angielskie non-anamorphic, parę minut przycięte, amerykańskie jest jeszcze gorsze).

Digital Man to z kolei tytuł, który dawno temu chciałem obejrzeć i jakoś nie trafiła się okazja, nie widziałem do dziś i nie wiem czy próbować (zwiastun zbytnio zachęcający nie był).

No i oczywiście polecam również:

który ma swój temat

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Craven - 25-10-2011

Uooo... mocarny traler (szczególnie tekścior "Perfect synthetic warrior, unhindered by any sense of morality"). Zapowiada się pysznie. Niestety piratebay nie ma tego w ofercie.

Dziś w planie Digital Man.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Gieferg - 25-10-2011

Chomik ma to w ofercie, czyta Szołajski. Sam sobie sprowadziłem DVD z Australii, jakość mocno kiepawa, ale ile radochy z postawienia tego na półce :)

Właśnie zaliczyłem Digital Mana - powiem tak, jak Hues chodzi po pustyni i napierdala ze swojego działa, a wszystko wokół wybucha jest chwilami całkiem fajnie. Mniej fajnie jest jak schodzą do typowej dla tego typu filmów scenerii fabrycznej - gdzie na przykład idzie na siebie dwóch gości w korytarzu szerokim na metr, walą do siebie z ogromnych gunów i nie mogą się trafić*, a działo Huesa jakoś nie powoduje już mega-eksplozji. Do tego dochodzą tandetne efekty specjalne z latającymi pojazdami i kompletnie żenujący koniec głównego złego. Oglądałem VHSripa z Knapikiem więc był "klimat epoki" i z takich czysto sentymentalnych względów miło było to zobaczyć, ale w zestawieniu z Death Machine czy Hardware "cyfrowy człowiek" leży i kwiczy. Ciekaw też jestem czy Hues gada tu własnym głosem (mało co z nim widziałem, a jeszcze mniej pamiętam), bo w zestawieniu z Dark Angel brzmi tu dość komicznie.

W filmie pojawia się młodszy brat Patricka Swayze, który wygląda jak karykatura tego ostatniego :D

* problem niemożności trafienia podczas strzelania w korytarzach niestety dotyka również Shadowchasera i jego sequela.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Azgaroth - 04-11-2011

Ciemna strona księżyca to film, który nieźle się zapowiadał, a im dalej tym niestety tylko gorzej. Rozpoczyna się od awarii statku i powolnemu dryfowaniu w stronę tytułowej ciemnej stronie księżyca. Załoga wpada w lekką panikę, rozpoczynają się konflikty, a sytuacji nie polepsza obecność jednej kobiety na pokładzie :) Szkoda, że twórcy nie ograniczyli się do tej tematyki. Niestety po pewnym czasie dostajemy standardowego potwora na pokładzie (tym razem jest to kiepska kalka The Thing) i wszytko zaczyna iść utartym schematem. Im dalej tym nudniej i z nieźle zapowiadającego się sci-fi dostajemy dosyć standardową kopię większego hitu. Szkoda.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - military - 04-11-2011

Hmm, kalka Cośka? A nie było to tak, że

Oglądałem ten film jakieś 130 lat temu, więc niewiele pamiętam - poza tym, że mi się spodobał.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Azgaroth - 04-11-2011

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Indroman - 20-11-2011

Zainspirowany tematem postanowiłem odnaleźć tytuł filmu, który widziałem jakieś 20 lat temu, gdy telewizja kablowa puszczała na jednym z kanałów filmy z VHS-u w ramach dodatkowej atrakcji. Wtedy obejrzałem ze szczęką w okolicach kostek.

MOONTRAP 1989

Czytając zarys fabularny na angielskiej wiki myślałem, że puszczą mi zwieracze. Wstawię fragment, który poprzedzę wprowadzeniem, że oto Apollo 11 poleciało w kosmos, znaleziono statek kosmiczny i przytargano na ziemię dziwne czerwono-brązowe coś ("pod). I dalej...

(..) it is found that they originated on the Moon some fourteen thousand years ago. Shortly thereafter, the pod comes to life and using its surroundings, builds itself into a cyborg with parts from the lab and pieces of the ancient corpse. It kills a lab technician and exchanges fire with security guards using an unknown weapon before Grant sneaks up on it using the ventilation system of the building and destroys it with a shotgun blast to the head.

Oczywiście brygada wyrusza na księżyc by obadać o co biega. Chyba nie będę odświeżał.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Corn - 12-03-2012

Przejrzałem temat i zorientowałem się, że brakuje tutaj mocno zakurzonego FreeJacka. Generalnie film pełen dziur, niby przyszłośc (2009 rok, ha :]), ale moda wciąż taka sama a samochody też jakieś takie kosmiczne. Szkoda, bo niezła obsada - Anthony Hopkins, Emilio Estevez, Rene Russo i Mick Jagger no i jest brud i syf. Fajny pomysł z kupowaniem sobie nowych ciał (plus złe korporacje, świat bez klasy średniej - albo jest się przeraźliwie bogatym, albo nie ma się nic), ale średnie wykonanie. 5/10

Kilka obrazków z filmu.

[Obrazek: freejack3.jpg]

[Obrazek: i329052.jpg]

[Obrazek: i329088.jpg]

[Obrazek: scaled.php?server=34&filename=freejack1....res=medium]

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - shamar - 13-03-2012

the Wraith (Interceptor - VHS)

Hands of Steel / Vendetta del futuro (VHS - Paco - maszyna do zabijania) Cały film na YT jest.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Bucho - 03-04-2012

Wraith to moj prywatny kult z czasow dziecinstwa, ale taki on mroczny jak moje futro na rowie :)

HoS natomiast, to mega epickie C-klasowe dzielo, ktorego najwieksza zaleta jest wypasiony soundtrack:

piekny (jakosc audio lezy niestety, choc to tylko smaczku nadaje) temat przewodni:

Czujecie to? ;)

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Bandora - 10-04-2012

Przeczytałam cały wątek ze łzami w oczach ale przyznam 'Paco ..." mnie zmiażdżył! Jakieś 3 miesiące teku kolega na spotkaniu chwalił się "złowieniem" tego filmu, ale niestety we włoskiej wersji językowej :). Ale co tam, grunt że jest paco :D
P.S.
Soundtrack - rewelacja :)

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - Joe Chip - 14-10-2012

Nie wiem czy było. Znalazłem jakieś niskobudżetowiec.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - marinho - 14-10-2012

zaRDoz chyba pasuje do tematu.

W roli głównej Connery, a za kamerą Boorman

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - ordynator5 - 08-11-2012

cześć, ja tylko przejazdem, zastanawia mnie jedna rzecz:

czy Military piszący:
"Piąty element - ostatni dobry (ale za to jak dobry!) film Bessona. Patrząc na niego nachodzi mnie myśl: jak to jest, że w 1997 potrafiono wykreować tak realistyczne światy jak w The Fifth Element czy Starship Troopers, a dziś prezentuje się sztuczną, plastikową papkę?"

to ten sam Military, który założył wątek:
"Dlaczego Piąty element to słaby film"?

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - military - 08-11-2012

Służę odpowiedzią. Oczywiście sam chyba widzisz, że większa część pierwszego cytatu odnosi się do efektów specjalnych.

Dlaczego zmieniłem opinię? Bo zmieniłem opinię. Jako gówniarz zachwycałem się 5 elementem, ale po otrzaskaniu się z lepszymi filmami jednak doszedłem do wniosku, że to nietrzymający się kupy syf. Powiem więcej: gdybym obejrzał ten film teraz, znów mógłbym zmienić zdanie, bo nie jestem monolitem, tylko człowiekiem, którego światopogląd i opinię kształtują doświadczenia.

P.S.
Zapytaj np. Mentala, czemu jebał Miami Vice, a potem stał się pierwszym orędownikiem tego filmu. Opinie się zmieniają. Takie życie.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - ordynator5 - 08-11-2012

Jestem jak najbardziej za przyznawaniem się do zmiany poglądów. Natomiast tutaj mamy "wielką" rozprawę (osobny wątek) na temat WAD Piątego elementu, a w tym artykule ot tak, bez żadnych wyjaśnień ten film jest chwalony.

Odebrałem to jakby osoba to pisząca nie do końca panowała nad własnymi poglądami - więcej, świadomie i nieszczerze nimi manipulowała na potrzeby danej dyskusji.

Za swoje niesprawiedliwe insynuacje przepraszam.

RE: Zakurzone klasyki mrocznego s-f - military - 08-11-2012

Sprawdź daty postów.:) Nie pamiętam, kiedy to pisałem, ale podejrzewam, że zmiana nie nastąpiła z dnia na dzień.