![]() |
|
Najsprawniej zrobiony polski film - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy polskie (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-polskie--13) +--- Wątek: Najsprawniej zrobiony polski film (/Thread-Najsprawniej-zrobiony-polski-film--141) |
- desjudi - 22-02-2008 kiepski marketing, niekoniecznie kiepski film. - nie_pamietam - 22-02-2008 oryginalny plakat tego filmu jest bardzo dobry,tak samo jak film, IMO. to to oceandvd zrąbało sprawę.zgadzam się z moim Przedmówcą. - Snuffer - 22-02-2008 Oryginalny plakat tego filmu to zrzynka z plakatu do Był Sobie Chłopiec :roll: - Strummer - 22-02-2008 O co chodzi z tytułem? Tylko Polak mógłby taki nadać? Ja tam nie widzę w nim nic dennego. - Mierzwiak - 22-02-2008 Nie tylko Polak :wink: http://www.imdb.com/title/tt0887734/ - soldamn - 22-02-2008 o kurde nowy Hertzfeldt! Trzeba ściągnąć, ja zatrzymałem się na Meaning of Life, dobre to everything will be ok :)? - EL-Kal - 06-08-2008 Pod względem reżyserskim? Jednak będzie to "Ogniem i mieczem" lub "Pan Tadeusz", natomiast pod kątem aktorskim, stawiam na Koterskiego i jego "Dzień Świra" i "Wszyscy jesteśmy Chrystusami". Całokształt? "Dekalog" Kieślowskiego, "Krótki film o zabijaniu"... - Bodzio - 09-06-2009 Z tych, co widziałem, proponuję "Kroll" i "Psy". Pod każdym względem bez zarzutu. - Tyler Durden - 09-06-2009 "Kroll"? Czy mówimy o filmie ze sceną pościgu przebiegającą przez salę gimnastyczną z płotkami przez które bohaterowie wesoło skaczą? Pierwszorzędny przykład jak sprawnie zarżnąć powagę filmu sensacyjno-psychologicznego przyprawiając widza o spazmy śmiechu(płaczu?). - JohnBerebere - 09-06-2009 Ja się zgodzę z tymi wszystkimi, którzy napisali, że "Rekopis znaleziony w Saragossie" <ok> - Albertino - 09-06-2009 Proponuję też "Pociąg", który pod względem technicznym stał w roku premiery na najwyższym światowym poziomie. - BM - 12-06-2009 Z nowszych: Psy (obie części), Kroll, Nic śmiesznego, Dług, Symetria, Dzień Świra. Ze starszych: Amator, Barwy ochronne, Krótki film o zabijaniu, Miś, Rozmowy kontrolowane, Nóż w wodzie, Przesłuchanie, Seksmisja, Zaklęte rewiry, Vabank (obie części), C.K. Dezerterzy, Jak rozpętałem II Wojnę Światową, Potop. - desjudi - 15-06-2009 SANATORIUM POD KLEPSYDRĄ - na Kino Polska można dorwać wersję, która przeszła renowację. Wizualnie masakruje, jeden z najbardziej wizjonerskich obrazów, jakie widziałem. Tutaj szczegóły można poznać - simek - 15-06-2009 Dzięki des, nie wiedziałem, że można gdzieś zobaczyć chociażby kawałeczek tych dosyć szumnie zapowiadanych renowacji w HD. Piękna sprawa, tylko szkoda że póki co nigdzie nie można dostać całości w takiej jakości (kiedys się Kino Polska ogłaszał, że niedługo startują z kanałem w HD, ale chyba jeszcze trzeba troche poczekać). Tak na marginesie to z wytęsknieniem czekam na Rękopis znaleziony w Saragossie w super jakości - w dzień premiery na blu-rayu będę chyba nocował pod sklepem, tak samo jak w przypadku Barry'ego Lyndona. Skubańce, już każdy z tych większych filmów Kubricka można dostać w HD oprócz tego, który jest jego najlepszym pod względem wizualnym dziełem, no nawet żadnego ripa z telewizji nie uświadczysz :( - Gal Anonim - 15-06-2009 Swoja droga Wojna Polsko-Ruska jest dobra technicznie. - Mierzwiak - 16-06-2009 Dobra, tylko po filmach Lejdis i Idealny facet dla mojej dziewczyny które miały czyste i wyraźne dialogi, Wojna to powrót do dawnych 'tradycji' gdzie część kwestii była dla mnie niezrozumiała. - decard - 07-07-2009 Witam Dziwię się, że ktoś wymienia w najsprawniej zrobionych filmach niektóre wybitnie techniczne gnioty :) Film dobry jako film, nie jest tożsamy z filmem dobrym technicznie a to mniemam miał autor na myśli. Według mnie te polskie - dobrze zrobione to: Palimpsest Symetria Jasminum Pitbul ( chociaż tutaj dialogi za cicho czasami nagrane) Superprodukcja Vinci Dzień Świra ( chociaż niektóre ujęcia są dziwne - ale to chyba zamiar autora ) Więcej mi teraz do głowy nie przychodzi ( pewnie kilka z tych nowszych by się też kwalifikowało ) Generalnie polskie filmy do któregoś tam roku po "transformacji", ze wspomnianym tutaj postsynchronami, to jakaś makabra technicza - szczególnie właśnie jeśli chodzi o dźwięk , kolesie czy na polu czy w samochodzie brzmią tak samo - jak ze studia :) - soldamn - 08-07-2009 Większość ludzi chyba nie rozumie pojęcia dobrze zrobiony. No bo co jak co, ale Pitbull to był tak tragicznie zrobiony, że strona techniczna praktycznie zniszczyła cały, dość dobry film. - syzyf - 06-12-2009 No właśnie sprawnie zrobiony, ale co to tak naprawdę znaczy. Moim zdaniem ( tutaj zgadzam się z Adim) Has robił świetne filmy choćby wspomniany "Rękopis.." czy "Pętla" prosty film ale technicznie , warsztatowo rewelacyjny (pamiętajmy że to były lata 50siąte).Właśnie ruszył projekt odnowy starych klasyków (między innymi "Rękopisu.." )w wersji cyfrowej. Osobiście widziałem już "Popiół i diament" po obróbce i różnica wizualna, estetyczna jest ogromna. Polecam. - simek - 06-12-2009 Ja obejrzałem niedawno w kinie Sanatorium pod klepsydrą Hasa. Nie była to raczej odnowiona wersja, bo było sporo brudów, ale kopia była wyjątkowo dobra jak na tak stary, polski film, więc można było komfortowo oglądać. Powiem krótko - tak zajebistych pod względem scenografi, kostiumów i zdjęc filmów to widziałem może parenaście, i broń boże nie chodzi tu o polskie filmy, bo wśród nich Sanatorium w ogóle nie ma konkurencji, tylko o dosłownie wszystko. Oglądając ten film w telewizji widziałem tylko, że jest fajnie, natomiast w kinie zachwycałem się każdym ujęciem. Szkoda, że fabularnie i aktorsko(chociaż Holoubek wymiatał) jest nieco gorzej. Ten Popiół i diament, który stoi w sklepach na DVD to już jest po obróbce? |