Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Walking Dead - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Walking Dead (/Thread-Walking-Dead--1887)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

- Mental - 25-11-2010

military napisał(a):Choć ani przez chwilę się nie nudziłem, to mam wrażenie że wszystko dzieje się w dwóch, góra trzech miejscach, a fabuła jako taka nie drgnęła ani o milimetr, od kiedy Rick znalazł ekipę w mieście.

tam, gdzie ty widzisz wadę, ja widzę zaletę. bardzo dobrze, że serial nie idzie na chama w konwencje FPSa: nowy epizod - nowa lokacja. dzięki temu wszystko ma ręce i nogi, prozaiczna "walka" o torbę z gunami ciągnie się już przez trzy odcinki. to jest zupełnie inne spojrzenie na kwestię przetrwania w czasach zombigeddonu. mała, lokalna apokalipsa. mi sie to podoba - takie zwężenie skali pozbawione spektakularnych wolt czy epickiego rozmachu.

- nawrocki - 25-11-2010

No i sądzę, że wpływ na brak epickiego rozmachu ma też to, że "WD" to serial tv, który nie powstał dla HBO ;D

- BezcelowyAlbatros - 30-11-2010

Nowy odcinek rozwalił mnie na łopatki. Może trochę przesadzam (ale tylko trochę), ale we wielu scenach powiało klimatem "Lost" z czasów jego największej świetności:

Ten sezon ma jedną poważną wadę - jest za krótki! Dopiero, co narobił smaku na więcej, a już się prawie kończy.

- military - 30-11-2010

Spoko, pewnie twórcy podejmą decyzję o wydłużeniu drugiego sezonu, a wtedy będzie miał pierdyliard odcinków i będzie zarazem sezonem ostatnim.:)

- BezcelowyAlbatros - 30-11-2010

"Pierdyliardu" mieć od razu nie musi, ale jakby miał te minimum dwanaście, to bym nie kwękał.

- Jakuzzi - 30-11-2010

Mental napisał(a):bardzo dobrze, że serial nie idzie na chama w konwencje FPSa: nowy epizod - nowa lokacja. dzięki temu wszystko ma ręce i nogi, prozaiczna "walka" o torbę z gunami ciągnie się już przez trzy odcinki.

Otoz to. Poza tym jest tez aspekt praktyczny: budzet. Nowe lokacje kosztuja, a skoro dotychczasowe mozna jeszcze eksploatowac, to czemu tego nie zrobic? Military, kto jak kto, ale ty powinienes raczej docenic pragmatyzm tworcow. ;)

A odcinek czwarty byl szczerze powiedziawszy taki sobie. Rozczarowalo mnie zwlaszcza rozwiazanie kwestii latynoskiego gangu - zamiast skonczyc sie tak jak powinno, skonczylo sie slodko i z banalnymi formulkami na ustach. Pacnalem sie w glowe kiedy wkroczyla babulinka ratujac bohaterow..

- panegiryk_do_ortalionu - 30-11-2010

A teraz zagadka. Z jakiego filmu jest muzyka występująca w epizodzie 5, a konkretnie w scenie automobilo-wzruszająco-pożegnalnej??

- Luis Cyfer - 30-11-2010

w kickass byla

ząbi fajne

- patyczak - 30-11-2010

Najnowszy odcinek bardzo dobry. Zero akcji, ale jakie emocje:)

Najlepsza scena to ta, gdy siostra ożywa, a wygląda to jakby po prostu budziła się ze snu:D Wiele filmów o zombie nie widziałem, ale wydaje mi się, że to było oryginalne podejście do tematu:)

- Mental - 01-12-2010

w scenie z siostrą wszystko było super zagrane, łącznie z zakończeniem. Laurie Holden jest zajebista:)

- Daner - 01-12-2010

Ostatnia scena 5 odcinka iście lostowa :wink: Świetny odcinek, problem tego serialu jest taki że zapowiadali arcydzieło a wyszedł bardzo dobry serial.Mogli kurczowo trzymać się komiksu skoro jest taki genialny, fani i tak by oglądali.

- Semi - 01-12-2010

To, że kurczowo nie trzymają się komiksu jest jedną z zalet serialu - dla fanów komiksu także; przynajmniej jakaś doza niepewności co do dalszej akcji się wkrada, a i omija się kilka durnot

- Bart - 02-12-2010

Ciekawe czy zjawi się Gubernator :) I w której serii. Sądzicie, że takie ostre sceny jak w komiksie przeszłyby w serialu TV ? Nie mówię jakie, bo już i tak się ocieram o spoiler ;)

- Gal Anonim - 02-12-2010

Gubernator to jedyna skaza na tym kapitalnym komiksie i liczę, że Darabont pójdzie po rozum do głowy olewając go, ewentualnie robiąc z niego mniejszą karykaturę. A ostre sceny by przeszły pewnie, byleby nie fakali.

- Bart - 02-12-2010

Crov napisał(a):Gubernator to jedyna skaza na tym kapitalnym komiksie

Kaman.
Jak dla mnie, wątek jest spokojnie do użycia, tylko trzeba pomyśleć jakie rzeczy przeszły w komiksie, a nie przejdą na ekranie.

Swoją drogą to ciekawe: każde medium (książka, film, komiks) może opowiadać tę samą historię, ale nierzadko co przejdzie w jednym z tych mediów, to nie ma szans w innych.

- Mental - 07-12-2010

podsumowanie pierwszego sezonu: uczucia dobry, solidny mieszają się z "jednak jestem rozczarowany, bo dupę ciągle mam na miejscu (a powinna być urwana)".

ostatni odcinek: słaby, denny, na odwal. już on by to lepiej wymyślił.

co twórcy powinni zmienić? powinni radykalnie zmniejszyć ilość rzewnych scenek typu pożegnania, powitania, ostateczne wyznania. ponadto na 2 sezon powinien zostać zakontraktowany Rob Zombie.

- Craven - 07-12-2010

Mental napisał(a):ponadto na 2 sezon powinien zostać zakontraktowany Rob Zombie.

Do noszenia kawy dla ekipy?

- jarod - 07-12-2010

Dopiero po poście Cravena załapałem dowcip :-)

- nawrocki - 07-12-2010

Faktycznie. "Walking Dead" dupy nie urywa. Powiem więcej, jak dla mnie, jest sporo poniżej oczekiwań. Pilot był świetny, drugi odcinek bardzo dobry, ale reszta...zaledwie oglądalna. Za dużo przestojów w akcji, za dużo niepotrzebnych scen, za dużo drewnianych dialogów, za mało rozwinięte fabularnie (3/4 akcji to kiszenie ogóra pod lasem, kaman!).

Ale ogólnie, na drugi sezon będę wyczekiwał. 7/10.

- Mental - 07-12-2010

ja bym jeszcze dodał: za dużo sztampy. ekipa jest średnio fascynująca. porywczy redneck, przystojny twardziel, roztropny policjant, murzyn, żółtek, dziadek-emeryt, mądra laska, dzieciak, do kompletu brakuje tylko psa. za łatwo przypisać poszczególne postacie do konkretnych typów ludzkich - coś jak w powieściach pozytywizmu. w sumie jedyna niesztampowa postać tej eki to jakby nie patrzeć kompletnie bezbarwny czarny:) - bo nie wymachuje łapami w stylu joł joł gangsta.

z innych rzeczy: serial nie jest tak mocny jak być powinien. spotkanie z latynosami zamiast skończyć się regularną rzeźnią, skończyło się wycieczką do domu starców i morałem: "nie oceniaj ludzi po wyglądzie, bo pozory mylą".

w tej sytuacji 7/10 wydaje się oceną sprawiedliwą, aczkolwiek jest to i tak ocena "na zachętę".