![]() |
|
Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19) +---- Wątek: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun (/Thread-Uniwersum-The-Conjuring-Annabele-The-Nun--3348) |
RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Ash_9001 - 08-09-2018 Niestety zawód :( Film zapodaje przewidywalne jump scare'y jeden za drugim... a nie zapodaje ciekawej historii. Ale też nie jest aż tak bardzo źle jak niektórzy mówią. To po prostu średniak, który nic nie wnosi do tego uniwersum, ale da się obejrzeć. 6/10. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Szaman - 08-09-2018 W piątek w Ameryce bardzo dobre 21,1 mln$, za to w Polsce rewelacyjne 127 tys widzów dla Zakonnicy. http://boxoffice-bozg.pl/box-office-polska-swietny-piatek-zakonnicy/ https://deadline.com/2018/09/the-nun-weekend-box-office-conjuring-records-peppermint-jennifer-garner-1202459068/ RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Lawrence - 08-09-2018 Po części nie rozumiem, a po części chyba rozumiem fenomen tych filmów, którym daleko do bycia dobrym. A te wszystkie Conjuringi i Anabelle to ja już można nie rozróżnic jednego od drugiego, tych wszystkich sequeli/prequeli/spin-offów. Taki horrorowy odpowiednik Marvela, czyli kino ukierunkowane głównie na amerykańskich nastolatków. Ze dwa filmy nawet ok, resztę da się oglądać tylko i wyłącznie z uwagi na przyzwoitą realizację. Bo fabularnie to sztampa/schemat. Na dodatek nie ma tu dobrego gore, zego nagości, czarnego humoru też nie uświadczysz, ogólnie nuuuudy. :P ;) P.S. Gdyż domyślam się, że sceny gdzie np. zakonnice wspólnie biorą prysznic nie ma? W dawnych horrorach to byłby mus. ;) RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Mierzwiak - 08-09-2018 McHorrory? RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - harlequinade - 08-09-2018 Czekam aż w sequelu zrobią z Irene Lorraine a Vera Farmiga i tak się nie pojawi :D RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - harlequinade - 31-03-2019 RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - shamar - 31-03-2019 Ciagle czekam na cross coś tam z "Naznaczonnym"! RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - harlequinade - 16-05-2019
RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - harlequinade - 28-05-2019 RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - nawrocki - 03-09-2019 Całkiem całkiem ta nowa Annabelle. To oczywiście wciąż gatunkowa taniocha, operująca na najbardziej oklepanych chwytach, ale tym razem ma to w sobie całkiem sympatyczne pokłady samoświadomej zabawy w horror, vibe wizyty w gabinecie grozy na wiejskim festynie. Dauberman unika kilku błędów poprzednika, nie idzie w hałasliwe glupotki w finale, akcja dzieje się w trakcie jednego wieczoru, jego protagonistki, mimo leniwej podbudowy, nawet da sie lubić, a kiedy przychodzi do straszenia, ma w rękawie kilka fajnych chwytów. Całości mam wrażenie nieco bliżej do tych wszystkich młodzieżowych straszydel w rodzaju "Czy boisz się ciemności" niż współczesnej poetyki wyliczonych co do sekundy jump scare'ów (chociaż te oczywiście tez sie zdarzaja). Przy takiej "Zakonnicy" to niemal arcydzieło gatunku. Nie nazwę tego dobrym filmem ale skłamałbym pisząc, że się dobrze nie bawiłem. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - harlequinade - 13-09-2019 Też mi się podobało, nie tak dobre jak Creation, ale dobre. Ba, Zakonnica....Curse of La LLrona to dopiero ścierwo, póki co najgorszy film roku. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Trailery Srailery - 08-12-2019 Poznaliśmy pełen tytuł nowej "Obecności". Premiera we wrześniu 2020.
RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Trailery Srailery - 22-04-2021 Premiera 4 czerwca...
RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - raven.second - 22-04-2021 Wygląda jak jeszcze jeden horror jakich wiele, ale, kurczę blade, lubię ten świat i tę parę. A swoją drogą, to czytał ktoś ichnie książki? Warto się nimi w ogóle interesować, czy jednak lepiej pozostać przy filmach? RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - shamar - 22-04-2021 Ja wręcz już nie mogę ich przetrawić. O ile "Obecność 1,2_ jeszcze uszły to jak obejrzałem ostatnio tą "Klątwę" oraz "Annabelle comes home" to mi coś opadło. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Khet - 22-04-2021 Ale co ma do tego Klątwa czy Annabelle, będąca wyłącznie spin offem? Wygląda ok, widać że już całkiem skręcają w stronę fantasy przygodówki - nie mam z tym problemu, bo już dwójka mało miała wspólnego z rasowym horrorem. No i też lubię Warrenów w tym wydaniu. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - shamar - 22-04-2021 Ano to, że to wszystko jedna seria i na jedno kopyto, polegająca głównie na "jump scare'ach". RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - raven.second - 23-04-2021 No jedna seria, owszem, ale "główna" część to właśnie Conjuring 1-3. Annabelle, Nun i inne klątwy to tylko dodatki, spin-offy. RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - Trailery Srailery - 01-06-2021 RE: Uniwersum The Conjuring / Annabele / The Nun - nawrocki - 06-06-2021 The Devil Made Me Do It Wan kleił to lepiej. Najnowsza część jest tą zarazem najgorzej wyreżyserowaną, najmniej straszną i najbardziej wymuszoną i nijaką. Nawet w kwestii jump scare'ów nie dostarcza - są nieprzemyślane, przewidywalne i ospałe. W historii na której oparto tę odsłonę był może jakiś większy potencjał, ale twórcom nie udało się go wydobyć. Śledztwo nie wciąga, klimatu w tym niewiele, a kulminacja rozczarowuje. Jest tutaj w zasadzie tylko jedna w miarę udana sekwencja - morderstwo na psiej farmie. Są też boleśnie oczywiste nawiązania do "Egzorcysty" i "Lśnienia", sporo dłużyzn i mało charakterystyczny villain w postaci wiedzmy-anorektyczki, wspomaganej przez pociesznego topielca-grubasa, przywodzącego na myśl Boomera z Left 4 Dead. Jedynym plusem są chyba Farmiga i Wilson - choć wyraznie zmęczeni swoimi postaciami, tak nadal mają fajną chemię i są w miarę kompetentnie napisanymi protagonistami. Niektore kadry bywają niezłe. Reszta do zapomnienia. |