Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Jamesa Camerona (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Jamesa-Camerona--87)
+---- Wątek: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron (/Thread-The-Terminator-1984-Terminator-2-Judgment-Day-1991-re%C5%BC-James-Cameron--59)

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Żółte Krzesło - 15-07-2024

Nie bardzo wiem gdzie to wrzucić, więc daję tutaj.

Pierwszy zwiastun serialu animowanego "Terminator Zero".

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - al_jarid - 15-07-2024

Te tytuły ostatnio się jakieś dziwnie matematyczne robią. "Godzilla Minus One". "Terminator Zero". Jak ten tytuł będzie miał się do treści serialu? Czy dostaniemy opowieść o terminatorze, który jest zerem? Takim przegrywem wśród terminatorów, co to nic nie potrafi zrobić jak należy i inne terminatory się z niego naśmiewają?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - marsgrey21 - 15-07-2024

A słyszałeś o Hunter x Hunter?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - OGPUEE - 15-07-2024

(15-07-2024, 19:58)al_jarid napisał(a): Czy dostaniemy opowieść o terminatorze, który jest zerem? Takim przegrywem wśród terminatorów, co to nic nie potrafi zrobić jak należy i inne terminatory się z niego naśmiewają?

Oglądałbym.

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - al_jarid - 15-07-2024

(15-07-2024, 20:12)marsgrey21 napisał(a): A słyszałeś o Hunter x Hunter?

Kojarzę tylko tytuł i że to japońska kreskówka, która ma w cholerę odcinków, ale nic nie wiem o fabule. Jest tam o terminatorze przegrywie?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - marsgrey21 - 16-07-2024

Nie, wspominam tylko dlatego, że tytuł nie ma sensu, japońce lubią takie tytuły.

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Żółte Krzesło - 31-07-2024

Kolejny zwiastun "Zera".

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Rozgdz - 21-08-2024

Nie wiem czy było, ale.. Terminator w latach 50ych :p

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Debryk - 01-09-2024

Terminator

Trochę się zestarzał. Co prawda oglądałem go ostatni raz w całości z 15 lat temu jak zakupiłem DVD, ale dzisiaj mam wrażenie wielu niedoróbek. Nic dziwnego, bo budżet tego filmu to kpina nawet jak na rok 1984 a sporo Cameron zwojował. Wszelkie potyczki ręczne z Terminatorem zalatują momentami tandetą w montażu i wiele rzeczy jest maskowane właśnie zabiegiem cięć w dziwnych momentach. Ale poza tym, to film doskonały i daję ocenę zaktualizowaną na 8 z 10.

Do tego mam zagwozdkę fabularną: Kyle tłumaczy Sarze, że Terminator to mechaniczny szkielet pokryty żywą tkanką, w tym syntetycznymi mięśniami czy czymś takim. Wobec czego, gdy wziął się zjarał, to stracił mięśnie i czy przypadkiem nie powinien być w ciul słabszy a nawet w sumie totalnie unieruchomiony?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - OGPUEE - 01-09-2024

T-800 to jednak maszyna polegająca na własnych mechanizmach, a wspomniana tkanka była przede wszystkim jako przykrywka do inwigilowania ludzi. A mimo, że w finale kuśtykał to nadal jest kawał żelastwa, który jest w stanie zrobić "ała" (a zwłaszcza żyjącemu w koszmarnych warunkach człowiekowi, a takim był Reese).

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Snappik - 02-09-2024

(01-09-2024, 21:43)Debryk napisał(a): Terminator

Trochę się zestarzał. Co prawda oglądałem go ostatni raz w całości z 15 lat temu jak zakupiłem DVD, ale dzisiaj mam wrażenie wielu niedoróbek. Nic dziwnego, bo budżet tego filmu to kpina nawet jak na rok 1984 a sporo Cameron zwojował.

Cameron wielokrotnie podkreślał, że przez braki budżetowe często kręcili zdjęcia spontanicznie , bo akurat znaleźli fajne miejsce z fajnym oświetleniem. Niektórzy cywile nie mieli nawet pojęcia, że robi się coś wielkiego na ich oczach Uśmiech 

Te niedoskonałości są jak dla mnie zaletą, bo udało się wykreować ciężki, surowy klimat zagrożenia. Nie dało się tego powtórzyć nawet w silnie inspirowanym jedynką segmencie w Genisysie. 

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Debryk - 02-09-2024

(01-09-2024, 22:03)OGPUEE napisał(a): T-800 to jednak maszyna polegająca na własnych mechanizmach, a wspomniana tkanka była przede wszystkim jako przykrywka do inwigilowania ludzi. A mimo, że w finale kuśtykał to nadal jest kawał żelastwa, który jest w stanie zrobić "ała" (a zwłaszcza żyjącemu w koszmarnych warunkach człowiekowi, a takim był Reese).

W filmie pada dwukrotnie hasło T-101, wieć może faktycznie T-800 lepsiejszy jest.

Cytat: Cameron wielokrotnie podkreślał, że przez braki budżetowe często kręcili zdjęcia spontanicznie , bo akurat znaleźli fajne miejsce z fajnym oświetleniem. Niektórzy cywile nie mieli nawet pojęcia, że robi się coś wielkiego na ich oczach
Niestety, to widać :p

I jeszcze jedna rzecz, zdublowana w T1 i T2. Wchodzi napakowana góra mięśni do akcji i jakieś leszcze albo przepity koleś startuje bez namysłu do tej góry mięśni XD

Oraz: w T1 jest scena chyba w dyskotece, jak Sarah rozmawia przez telefon, i patrzy na nią jakiś młody, wysoki gość. No jak nic wygląda ten kolo jak David Moorse

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Rozgdz - 02-09-2024

Z tą tkanką to jest fajny pomysł, ale .. hmm...

Jak długo ona się "utrzymuje"? Bo skoro to żywa tkanka, to powinna być systematycznie odżywiana a T--800 nic chyba nie je i wydaje się że nie ma żadnego układu pokarmowego.. U Camerona chyba nigdy nie było punktu aby to było trzeba tłumaczyć ale w późniejszych filmach i serialu były już Terminatory funkcjonujące naprawdę długo. Ktoś pamięta czy było to gdzieś tłumaczone ?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Scheckley - 02-09-2024

Pewnie coś w tym stylu:

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - OGPUEE - 02-09-2024

W jedynce Cameron planował uwzględnić scenę jak Terminator je jakieś jedzenie właśnie w celu utrzymywania żywotności tkanki. Podobnie miał być motyw, że Sara miała metalową płytkę w nodze i po zabiciu każdej Sary, Terminator miał rozcinać girę by upewnić się, czy to właściwa Sara. Nie uwzględniono tego, bo prawdopodobnie budżet nie spinał się.

(02-09-2024, 08:38)Debryk napisał(a): W filmie pada dwukrotnie hasło T-101, wieć może faktycznie T-800 lepsiejszy jest.
Tak gwoli ścisłości - Model tego konkretnego Terminatora nazywa się 101, a T-800 nazwa serii. I Arnoldowy uczeń czeladnika w dóch pierwszych w filmach to model 101 z serii T-800, a w trójce to model 101 z serii T-850.

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Żółte Krzesło - 02-09-2024

W usuniętym dialogu Reese wyjaśnia, że Terminator posada małe serce i organy oraz musi jeść, aby utrzymać tkankę przy życiu, aczkolwiek nie musi jeść dużo.

Cytat:It has to eat and breathe to keep the skin
alive, though a lot less than us... and there's a little
tiny heart and internal organs about the size of a
chicken's in a recessed compartment.

źródło: https://www.hopeofthefuture.net/deletedscenes/t1omit05.html

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Scheckley - 02-09-2024

Kurczę ta wizja małego serca i minimalnej biologicznej infrastruktury to zajebisty motyw szkoda, że nie trafił do filmu.

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - simek - 02-09-2024

Czy ja wiem, brzmi trochę dziwnie żeby w środku taki terminator miał serce, żołądek, płuca, wątrobę, jelita, srał i sikał a to wszystko tylko po to, aby dostarczyć substancje odżywcze do skóry? Mało sci-fi pomysł, już prędzej bym widział, że trzeba go zatankować jakąś wodą z solami mineralnymi i opróżniać potem pojemniczek ze zużytą wodą, a nie kopiować organy człowieka, które służą też do tysiąca innych celów niż utrzymanie skóry przy życiu.
Zresztą jak się produkowało takie mini serce czy śledzionę?

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - Żółte Krzesło - 02-09-2024

W nowelizacji filmu autorstwa Randalla Frakesa Terminator wyposażony jest w pompkę odpowiedzialną za cyrkulacje krwi w obrębie tkanki.  Kyle w pewnym momencie ją niszczy strzelając to Terminatora, co sprawia, że Terminator zaczyna gnić.

RE: The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron - OGPUEE - 02-09-2024

(02-09-2024, 16:52)simek napisał(a): Zresztą jak się produkowało takie mini serce czy śledzionę?
Pewnie w ten sam sposób co syntetycznaą skórę.

W komiksowej kontynuacji pierwszego Terminatora - The Tempest (powstałej przed T2 i bez wiedzy, że coś takiego powstaje BTW) był motyw, że Skynet schwytał jakiegoś ludzkiego medyka, by zrobić z niego przejściowego cyborga i wykorzystując jego wiedzę (i zwłoki zabitych ludzi o ile pamiętam) opracował sztuczną skórę.