Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Martian (2015) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+---- Dział: Filmy Ridleya Scotta (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Ridleya-Scotta--62)
+---- Wątek: The Martian (2015) reż. Ridley Scott (/Thread-The-Martian-2015-re%C5%BC-Ridley-Scott--3913)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - desjudi - 08-06-2015

Zwiastun dobry, ale w głowie to sobie inaczej poukładałem Uśmiech Źle nie będzie, cudów na kiju bym się jednak nie spodziewał, to nie MOON. Patetycznie, efektownie, klasyczny crowd-pleaser. 

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Albertino - 08-06-2015

Akurat Ridley rzadko tarza się w patosie, więc liczę, że to tylko kwestia montażu zwiastuna.

A zwiastun? Taki se, na pewno do kina się nie wybiorę, ale i tak wygląda lepiej niż Interstellar Uśmiech

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mierzwiak - 08-06-2015

Bardzo spoko, wizyta w kinie będzie, natomiast widok Kristen Wiig totalnie wytrąca mnie z klimatu poważnego kina Uśmiech

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 08-06-2015

Zwiastun bardzo nie w klimacie książki. Ale pozostaje mieć nadzieję, że to kwestia montażu kogoś nie związanego z filmem.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 08-06-2015

Ja tam książki nie znam i prawdopodobnie do premiery filmu nie poznam. Dlatego też niczym się nie sugeruję i zwiastun mi się podoba. Co prawda po nim nie wygląda to tak olśniewająco jak "Gravity" czy "Interstellar", ale jestem zaintrygowany. Fantastyki nigdy za mało, wizyta w kinie będzie.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 08-06-2015

Chodzi o to, że to powinien być John McClaine na Marsie, który non-stop dostaje łomot od czerwonej planety a i tak rzuca żarcikami. A nie płakanie i fotki żony z dzieckiem... bleh...

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Gal Anonim - 08-06-2015

No jezeli nie bedzie takiego patosu to chetnie pojde. Bo zwiastun wyglada troche nolanowsko wlasnie. Taki troche nolano-spielberg. Ale u Ridleya zwykle patos był znosny, wiec moze nawet jak tutaj bedzie to da rade. Bo koncept fajny, obsada świetna (Jest Donald Glover!!!) - tylko Matt Damon wadzi. Jedyna skaza na tym projekcie poki co.

(Rka bedzie?)

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - simek - 08-06-2015

(08-06-2015, 19:38)'Lawrence' napisał(a): Fantastyki nigdy za mało, wizyta w kinie będzie.

Któryś już raz widzę to błędne sformułowanie na forum, więc się przyczepię: gdy chcemy wyrazić, że coś jest dobre i z chęcią zobaczymy tego każdą ilość, to mówimy "nigdy za dużo", co znaczy, że nawet setka filmów fantasy rocznie, to nie będzie za dużo, nigdy nie będzie ich za dużo. Jak chcesz czegoś mało, to mówisz "nigdy za mało".

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - panegiryk_do_ortalionu - 08-06-2015

Ktoś tu stwierdził że iron man powinien grać Watneya? Litości, ileż można oglądać ciągle tą samo, błyskotliwo rolę szybkomówiącegoirytującegokolesia, któremu megalomania wyłazi z każdej możliwej dziury? Jeszcze się Wam nie znudziło? Akurat damon pasuje do roli sympatycznego bądź co bądź faceta z marsa walczącego z przeciwnościami losu (książkę czytałem jakby co). Co do filmu, jest szansa na pierwszy w miarę dobry film scotta od czasów american gangster ale to głównie przez całkiem ciekawy materiał wyjściowy który trudno spieprzyć przy finansowych możliwościach holly.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Mental - 08-06-2015

[Obrazek: matus.jpg]

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Danus - 08-06-2015

Zwiastun daje radę i dzieki niemu juz wiem, ze w kinie jestem w dniu premiery. Tego typu kina nigdy za wieleUśmiech

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - wujo444 - 09-06-2015

Ależ Matuś pali wszystkie dowcipy. Pasuje do tej roli jak wół do karety.

Mam nadzieje, ze to tylko uproszczoną ekspozycja na potrzeby trailera, bo jeśli będziemy słuchać wszystkich logow przepisanych prosto z książki, to główny bohater może wcale nie okazać się największą wadą.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Shurka - 09-06-2015

E, zwiastun wygląda źle. Te pełne trwogi spojrzenia, ten pulsujący dźwięk... Zupełnie jakby wzrowane na Interstelarze. Do kina obowiązkowo, wszak to SF, ale mam przeczucie, że będzie kupa.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Juby - 09-06-2015

Obejrzałem. Do kina się wybieram i to już w dniu premiery! Bardzo dobry trailer. Zapowiada się świetnie, no i jest Matt Damon.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - PropJoe - 09-06-2015

Cytat:Któryś już raz widzę to błędne sformułowanie na forum, więc się przyczepię: gdy chcemy wyrazić, że coś jest dobre i z chęcią zobaczymy tego każdą ilość, to mówimy "nigdy za dużo", co znaczy, że nawet setka filmów fantasy rocznie, to nie będzie za dużo, nigdy nie będzie ich za dużo. Jak chcesz czegoś mało, to mówisz "nigdy za mało".

Ale zaraz, zaraz, jest takie wyrażenie jak "nigdy za mało"? Bo wygląda mi jedynie na przekręcenie "nigdy za dużo"Oczko

A zwiastun spoko. Rzeczywiście trochę za dużo powaznych min i skoro piszecie, że książka luzacka to mam nadzieję, że chociaż trochę zachowają tego luzu w filmie. Wizualnie wygląda lepiej niż wiadomo jaki film, wiadomo którego reżysera, którego przywoływanie automatycznie uznawane jest przez niektórych za hejt. Kilka motywów już mi się podoba, choćby to rozkminianie, jak przeżyć i skontaktować się z NASA. Jeśli nie oleją tego i nie zastąpią patosem i płaczem do zdjęć rodziny, może wyjść przyzwoita rzecz.

No i pogódźcie się wreszcie, że Matt w tym gra. Mnie też irytuje, ale trudno, potrafie sobie wyobrazic gorsze wybory, w tym wspominanego tu Downey Jr. Fakt, że Matt w przeciwieństwie do innych irytująych typów, raczej pozytywnie nie zaskoczy aktorstwem, ale kurde tylko ja lubie jego wczesne role? Good Will Hunting, anyone? Nawet Talented Mr. Ripley.

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 09-06-2015

Ja dalej nie rozumiem... No dobra po części rozumiem, wszak to forum KMF... Ale dalej twierdzę, że jeżeli chodzi o ukazanie kosmosu to Interstellar jest najbardziej warty naśladowania, czy może lepiej inspirowania, aby nie kopiować. Przecież pod względem realizacji i wykorzystania realistycznych efektów specjalnych to powinien być wzór do naśladowania. I jeżeli film Scotta pójdzie w tym kierunku to tym lepiej. Zresztą to co ja widzę w zwiastunie mi się podoba i wierzę w Dariusza Wolskiego, który ze wszystkich znanych polskich operatorów w Hollywood otrzymuje za mało uznania.

Plus jak widzę takie ładne ujęcia z takim ładnym statkiem to chcę iść do kina:

[Obrazek: the-astronauts-of-ridley-scotts-the-mart...railer.png]

Plus fajnie, że w załodze jest Niemiec i je bawarską Weisswürstl. Szkoda tylko, że gra go Norweg jakby niemieckich aktorów nie było.

[Obrazek: d3025e326083b2a5d360eb7cbfe949cbf12d7005.jpg]

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Arahan - 09-06-2015

Cytat:Plus jak widzę takie ładne ujęcia z takim ładnym statkiem to chcę iść do kina
a to czasem nie jest stacja kosmiczna?

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Lawrence - 09-06-2015

Tutaj to bardziej pytanie do ekspertów? Czy taki statek nie może jednocześnie być stacją kosmiczną? Gdyż podobnie jak Endurance tak i ten wygląda mi na taki. Zresztą skoro widzimy go z ujęciem Ziemii to naturalnie, że będzie leciał na Marsa. Pewnie jakaś jego część (prom) się odczepia, a reszta pozostaje na orbicie w tym wypadku Marsa.

Oczywiście można mnie poprawiać, ale też tak abym się nie pogubił, kiedy mówić "nigdy za mało" "nigdy za dużo" i kiedy coś można nazwać statkiem, a kiedy stacją kosmiczną? Oczko

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - wujo444 - 09-06-2015

Podejrzewam że wtedy, gdy ma silniki zdolne do lotu choćby na orbitę Księżyca:p stacja będzie posiadać tylko silniki manewrowe.

Bez sensu jest nazywanie Marsjanina sci-fi. Książka ma słownie dwa elementy, których dziś w mniej efektywnych wersjach nie znajdziemy w NASA. I nie mają żadnego związku z clue historii. Gravity nie było sci-fi i to nie będzie sci-fi (ale może być sporo fantastyki sądząc po tonach w jakie uderza trailer).

RE: The Martian (2015) (Reż. Ridley Scott) - Craven - 09-06-2015

Wydaje mi się, że Ares latał na silnikach jonowych. I generalnie planowane jest m.in. żeby na ISS zamontować takie silniki, zamiast wozić tam tony paliwa co roku na podciąganie stacji na orbicie. Jonowe też wymagają paliwa ale w znacznie mniejszych ilościach.