Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Lektor - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17)
+--- Wątek: Lektor (/Thread-Lektor--582)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

RE: Lektor - Gieferg - 15-04-2012

Cytat:Ale to może dlatego, że wy pamiętacie go z kultowych filmów z czasów VHS

Nie inaczej. T1, T2, Cobra, Commando, Predator 2 itd. itp.

Cytat:Lektor ma się specjalnie nie wyróżniać.

Oglądam filmy tylko z takimi, którzy się wyróżniają.

btw, ponoć w warszawskich autobusach Knapik czyta/ł nazwy przystanków. Przynajmniej latem 2008 roku.

RE: Lektor - Motoduf - 15-04-2012

Jeszcze rok temu nadal czytał :)

RE: Lektor - Phlogiston2 - 15-04-2012

W tramwajach czyta. Co do autobusów-nie wiem.

RE: Lektor - piter87 - 15-04-2012

(15-04-2012, 13:45)Gieferg napisał(a): Szołajski czytał T2 na Polsacie i Canal+. To jedna z pięciu ścieżek lektorskich do tego filmu jakie udało mi się do tej pory zdobyć. Druga najlepsza po Knapiku z VHSa.

A kto jeszcze czytał T2? Bo pamiętam z zamierzchłych czasów jakiegoś lektora z vhsu (może pirackiego?), parę lat temu był nawet fragment tego tłumaczenia na youtube ale już nie mogę znaleźć. Masz jeszcze jakieś próbki tych lektorów?

T2 mam takie wersje:

- Knapik - piracki VHS
- Knapik - VHS Imperial
- Szołajski - Canal+/Polsat
- Łukomski - Ale Kino
- Gudowski - QDVD

Poza tym czytali go:
- Brzostyński - TVN
- Ciunel - TVP (ponoć najgorsza wersja)

Próbki z Knapikiem i Szołajskim:

RE: Lektor - piter87 - 15-04-2012

Czyli był to jeszcze ktoś inny. Pewnie jakiś piracki. Oglądałem to jak miałem jakieś może 7-8 lat na pożyczonym vhs-ie. No nic, może kiedyś znajdę. A z tych wymienionych najlepiej wspominam Szołajskiego.

A wracając do tematu bardziej ogólnie. Nie toleruję lektora w filmach fabularnych. Natomiast kilka tłumaczeń ma dla mnie wartość sentymentalną ze względu na to, że w takiej wersji oglądałem je wiele lat temu w TV bądź na VHS.

Co do tych tłumaczeń z wartością sentymentalną (z którymi oglądałem filmy wielokrotnie) to wymieniłbym przede wszystkim:

- T2 - Knapik
- Predator 2 - Knapik
- Aliens - Kozioł (wersja rozszerzona-TVN)
- Głupi i głupszy - Orlicz
- Mortal Kombat - Orlicz
- Robin z Sherwood - Szczotkowski

Ten ostatni chyba już nie do zdobycia niestety :( jeśli ktoś dysponuje nagraniem choćby jednego odcinka - proszę o kontakt.

RE: Lektor - Perfik - 15-04-2012

Z lektorem włączam tylko te filmy, które widziałem już dziesiątki razy i zazwyczaj mam to szczęście, że czyta je Gudowski - i to czyta zajebiście. Pierwsze przykłady, jakie przychodzą mi do głowy, to Lord of the Rings i Fight Club. Choć i jemu zdarzają się nietrafione projekty, jak np. Walk the Line, gdzie ktoś wpadł na pomysł, że lektor powinien tłumaczyć piosenki :)

RE: Lektor - Mefisto - 16-04-2012

(15-04-2012, 23:28)Gieferg napisał(a): Co do tych tłumaczeń z wartością sentymentalną (z którymi oglądałem filmy wielokrotnie) to wymieniłbym przede wszystkim:

Monty Python - filmy i serial, po prostu miód i jedyny przypadek, który nie tylko lubiłem oglądać z lektorem miast oryginalnej wersji, ale też i taki, który cytuję zamiast niej. Po prostu klasyka.

Pierwsze tłumaczenia filmów ZAZ też były niezłe :)

RE: Lektor - Gieferg - 21-06-2012

Aktualnie na tapecie Predator, z dotychczas uzyskanych informacji wynika że film czytali:

- VHS pirat - Kozioł
- VHS imperial - Knapik
- DVD - Gudowski
- Polsat - Utta, potem wymieniony na Łukomskiego
- TVP - Olejniczak

brakuje mi dwóch ostatnich.

Ostatnio skompletowałem też Tango & Cash:

- TVP - Kozioł
- TVN - Gudowski
- VHS - Szołajski

(wiadomo wam o innych?)

Wie ktoś może kto czytał Alien 3 na kasecie Imperialu (tej z Ripley na froncie okładki) ?

RE: Lektor - Ash - 21-06-2012

Czytał Tomasz Widmo.

RE: Lektor - Gemini - 25-08-2012

Gieferg piszesz, że w Głupi i głupszy masz Orlicza. Czy to w tej wersji papuga nazywa się Piti, a nie Paputek? Bo pamiętam, że taką wersję oblądałem jako pierwszą i bardziej mi odpowiadała.

A jeśli chodzi o T2, które zapodałeś to obie wersje gęste, ale u mnie wygrywa jednak pierwsza wersja czyli Szołajski. Mam do niego sentyment.

RE: Lektor - Gieferg - 25-08-2012

Cytat:Czy to w tej wersji papuga nazywa się Piti, a nie Paputek

nie. jest Paputek, tak w tej, jak i w dwóch pozostałych wersjach, które mam. Nie zetknąłem się w ogóle z wersją w której byłoby inaczej.

RE: Lektor - Gemini - 25-08-2012

To była chyba pierwsza wersja jaka pojawiła się w tv (na tvn?).

(rozmowa o tym jak Lloyd wcisnął papugę dzieciakowi)
- Harry: Pitiego?! Piti nie miał łebka!
- Lloyd: Spokojnie Harry. Zająłem się tym.

Co do tego "Zająłem się tym." nie jestem pewien czy to teraz tak nie jest tłumaczone. W każdym bądź razie było "zająłem się tym" albo "naprawiłem go".

RE: Lektor - Gieferg - 25-08-2012

Mam wersję z TVN (czyta bodajże Matul)

- Co ty, Paputek nawet nie miał głowy.
- Naprawiłem go.

Oraz z VHS (Orlicz):

- Coś ty, Paput nie miał głowy.
- Harry, naprawiłem go.

Mam jeszcze DVD od Kina Świat z wersją Unrated (lektor/napisy) i jakąś gazetówkę z wersją kinową (niestety okrojoną) tylko z napisami. Sprawdzę później jak tam jest.

Muszę sobie sklecić DVD z pełną wersją kinową, korzystając z obu wydań, które mam + te ścieżki lektorskie z TV i VHS, bo w przypadku tego filmu, więcej jednak nie znaczy lepiej.

RE: Lektor - slepy51 - 06-11-2012

Film pt. "Śmiercionośny robot" na TV Puls zakończył się tekstem - "A czy niedźwiedź sra w lesie?". Arcydzieło totalne :D

RE: Lektor - Hoak - 28-11-2012

Dwa przykłady pirackich lektorów, masochistów zapraszam na swój kanał.

RE: Lektor - Mierzwiak - 29-12-2012

Na DVD z Showgirls jest coś, z czym nigdy w życiu się nie spotkałem.

Tuż przed sceną striptizu Elizabeth Berkley cycata Mamuśka opowiada na scenie kawał: "Wiecie jak się nazywa kawał skóry wokół dupy? Kobieta!" a zaraz po tym lektor... [czas 00:22:22] ... kaszle, ale nie jestem pewien czy to kaszel-kaszel, czy kaszel-śmiech :)

RE: Lektor - Gieferg - 29-12-2012

Z ciekawości - jaki to lektor?

RE: Lektor - Mierzwiak - 29-12-2012

Nie przedstawił się na końcu a nie mogę skojarzyć jego nazwiska, tutaj masz ten fragment:

http://www.sendspace.com/file/m18unl