![]() |
|
Halloween (1978-2020) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Forum wewnętrzne: HORRORY, KINO WAMPIRYCZNE, GORE (https://forumkmf.pl/Forum-Forum-wewn%C4%99trzne-HORRORY-KINO-WAMPIRYCZNE-GORE--19) +---- Wątek: Halloween (1978-2020) (/Thread-Halloween-1978-2020--344) |
RE: Halloween (1978-2020) - al_jarid - 15-01-2022 A gdzie "Halloween 3"? Edycja: A dobra, sprawdziłem se z ciekawości na Wikipedii, że trójka to coś z innej bajki, nie dotyczące Myersa. Ciekawe. Nie byłem z tym faktem zaznajomiony, bo pierwsza część mnie na tyle znudziła, że odpuściłem sobie resztę serii. I tak, Shamar ma rację, Jamie Lee Curtis jest brzydka :) Chociaż w "Halloween" to jeszcze pół biedy, potem jak zaczęła krótkie włosy nosić, to moje wrażenia estetyczne były jeszcze gorsze. RE: Halloween (1978-2020) - OGPUEE - 15-01-2022 Już ktoś wspominał, po dwójce (gdzie Michael miał definitywnie zdechnąć) Carpenter chciał zrobić z Halloween antologię, gdzie motywem przewodnim jest Święto duchów. Widzom się to nie spodobało i producenci uznali, by Michael wrócił i był jak każdy slasherowy killer nieśmiertelny wbrew logice (co jest unikalne w pierwszych dwóch odsłonach, Myers to był najzwyczajniejszy koleś bez nadnaturalnych elementów i pod maską miał normalną twarz). I masz rację, by reszty serii nie tykać, bo w większości to syf zbyt traktujący się serio. Jeśli oglądać coś z serii to dwa pierwsze filmy, Halloween: 20 lat później i podejście Zombiego. I ewentualnie Halloween: Resurrection jako bekowy slasher z lat 90. @shamar Chyba nawet producenci nie wiedzieli, czemu Myers jest nieśmiertelny. I w późniejszych filmach wymyślali jakieś bzdury na poczekaniu. RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 15-01-2022 Wszystko przede mną ;) (15-01-2022, 18:15)al_jarid napisał(a): A gdzie "Halloween 3"? Tak. Zostawiam 3 na sam koniec ;) RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 17-01-2022 No i kończymy serię oryginalną... Halloween 5 Oczywiście głupie jak but, jak poprzednio. Olali finał poprzedniej części (co także przewija się w pamiętnikach z produkcji) i skierowali fabułę na... te same , co zwykle, tory. Ale wreszcie jest dynamiczniej, bardziej brutalnie i pobili rekord miejscówek serii. Nie ma takiej monotonii. Loomis? No standardowo: łazi wszędzie ze swoim "Michael is pure evil / You cant kill Michael" (jakież to jest już nudne) 4/10 Halloween:The Curse of Michael Myers Co się rzuca w oczy od samego początku to... Zdjęcia. Dołozono filtry w nocy, w ciemnych scnach bawią się światłem/cieniami. W poprzednich filmach wszystko było takie zwyczajne: ot zabójca paraduje w zwykłym świecie, normalnie filmowanym. Tu podobało mi się bardziej. Druga sprawa: WRESZCIE ktos wpadł na pomysł, żeby wyjaśnić genezę nieśmiertelnosci i niezniszczalnosci Michaela. Czy w dobry sposób? Średni. Ale ważne, że o tym w końcu pomyśleli. Loomis, który jest już dziadkiem (akcja dzieje się chyba 7 lat po poprzedniej) robi to co zwykle: chodzi i gada. Tyle, że w mniejszej dawce. Nie mogło zabraknąć "Michael is PURE EVIL". 5/10 Więc seria pierwotna zakończona. I jest słaba seria w porównaniu np. do "Piątków". RE: Halloween (1978-2020) - OGPUEE - 17-01-2022 (17-01-2022, 21:19)shamar napisał(a): Więc seria pierwotna zakończona. I jest słaba seria w porównaniu np. do "Piątków".Witaj w klubie!
RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 17-01-2022 "H20" i "Resurrection" oglądałem kiedyś ale nie pamiętam ;) Ten z Bustą był kichowy chyba ale "H20" czytam że niezły. Zobaczymy ;) RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 22-01-2022 Hmm... 2 ostatnie filmy, które miały być powiewem świeżości i jakamąś próbą naprawienia serii są... jeszcze głupsze niż te stare. Do tego to, jak w ryj strzelił, takie teen slashers 90's. Za grosz tu klimatu. Będą SPOILERY "H20" Nie wiem jaki sens miało wskrzeszanie Laurie na ten 1 film. Do tego w tak kretyński sposób. Mamy tu rzekomą kontynuację "Halloween 2" i jeszcze głupsze wytłumaczenie niż w przypadku pierwotnej kontynuacji czyli "Halloween 4". Lomis przeżył, Ciała Michaela nie znaleziono, siedział w lesie przez 20 lat? (będzie wyjaśnione w kolejnej) Laurie pozoruje śmierć (JAK? przy pomocy Loomisa?), ukrywa tożsamość ale nie przed synem.WTF? Do tego: pierwsze morderstwo (wyłączając intro) ma miejsce dopiero po GODZINIE filmu. 3/10 "Resurrection" Ciekawe ile myśleli nad tym, żeby "ożywić Michaela" po finale poprzedniego filmu. Ale jest to tak niedorzeczne. Choć bardziej to jak usuwają ze scenariusza Laurie. Swoją drogą: po jaką cholerę Curtis zgodziła się zagrać w poprzednim filmie skoro "miała dość" już na kolejny? Ale nic to. Najbardziej żenujący jest tutaj Busta Rhymes. Kto wpadł na tą postać i jej obsadzenie? 2/10 Teraz czas na "H 3", te 2 najnowsze i może rimejki Zombiego. RE: Halloween (1978-2020) - OGPUEE - 22-01-2022 (22-01-2022, 03:37)shamar napisał(a): Swoją drogą: po jaką cholerę Curtis zgodziła się zagrać w poprzednim filmie skoro "miała dość" już na kolejny? RE: Halloween (1978-2020) - Snappik - 22-01-2022 shamar, bierz rimejki Zombiego i nie zwlekaj. Kawał dobrych filmów. RE: Halloween (1978-2020) - Pelivaron - 22-01-2022 Sprawa wygląda tak - filmy Zombiego to te najlepsze o Majku :) RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 22-01-2022 (22-01-2022, 09:16)Snappik napisał(a): shamar, bierz rimejki Zombiego i nie zwlekaj. Kawał dobrych filmów. Tak je pamiętam ;) Przynajmniej jedynkę. Ba, nawet se je kupiłem na płytach ;) Ale od premiery chyba nie oglądałem. RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 04-02-2022 Halloween 3 Brak mi słów jak niedorzeczne to jest. Nie dziwne, że było wtopą. Nie dość, że niezwiązane z serią to niebywale wręcz Idiotyczne. 2/10 RE: Halloween (1978-2020) - marsgrey21 - 04-02-2022 Jedna z moich ulubionych części <3 RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 04-02-2022 Wymęczyłem się na 2 razy. Nie wiem co tam było najgłupsze. Ale chyba "lalkarz" RE: Halloween (1978-2020) - Kerev - 04-02-2022 Halloween 3 ma jeden z bardziej absurdalnych scenariuszy wśród mainstreamowych horrorów. Właściciel fabryki produkującej maski na Halloween przy pomocy skonstruowanych przez siebie ubranych w garniaki androidów oraz mikrochipów z kawałkami głazu ze Stonehenge, który został przez niego skradziony, chce pozabijać dzieci. Rzeczone mikrochipy instaluje w maskach. Po obejrzeniu reklamy mikrochip za pomocą celtyckiej magii zabija każdego kto nosi maskę, a z ciała wychodzą węże i pająki. A robi to bo... chce wskrzesić pogańskie rytuały poświęcania dzieci czyli w sumie nie wiadomo po co. To najgłupsza fabuła z całej serii, a konkurencja jest przecież spora. RE: Halloween (1978-2020) - shamar - 04-02-2022 Zupełnie bezsensowny jest też tytuł "season of the witch". Niby chodziło o magię ale nie mając pojęcia o czym to film, oczekiwałem jednak... Wiedźm urządzających rzeź w Halloween. Fajna była jeszcze babka, której ojca właśnie zamordowali a ona zaraz wskoczyła do lozka dopiero poznanemu facetowi. Nie wspominając, że nie wiadomo co się z nią stało. RE: Halloween (1978-2020) - marsgrey21 - 05-02-2022 Była maska z wiedźmą. RE: Halloween (1978-2020) - Trailery Srailery - 20-07-2022 RE: Halloween (1978-2020) - Melvin27 - 20-07-2022 Michael musi załatwić starą w tej części, nie ma innej opcji RE: Halloween (1978-2020) - raven.second - 20-07-2022 W najnowszej Teksańskiej Masakrze ładnie coś takiego rozegrali. Stara baba od lat szykowała się na starcie i zemstę, a gdy w końcu |