![]() |
|
Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20) +---- Wątek: Alien 3 (1992) reż. David Fincher (/Thread-Alien-3-1992-re%C5%BC-David-Fincher--89) |
- Gieferg - 13-11-2010 Cytat:bo odlewnia stali należąca do tej samej firmy, której produkty/miejsca/uniformy widzieliśmy w poprzednich dwóch filmach - i które ledwie zmieniły się przez 50 lat - to jak buszmeńska wioska w stosunku do metropolii. Nie, różnica jest o wiele mniejsza, więc tym bardziej nie wiem czego się czepiasz. Założenie było takie, że w A3 mamy odlewnię stali, co niby jest nie tak? Odlewnia stali ma wygladać jak wnętrze statku kosmicznego? :neutral: A może Terminator 2 też jest niespójny bo akcja przenosi się z nowoczesnego budynku Cyberdyne do odlewni stali? (i to w ramach jednego filmu) - military - 13-11-2010 Cytat:W jednym zdaniu nazwałeś moje opinie głupimi i napisałeś że je szanujesz. Albo jedno, albo drugie. Nie, wcześniej je uszanowałem, teraz nie. Teraz możesz mnie cmoknąć - będę się do ciebie odnosił na poziomie, jaki sam wyznaczasz. Gieferg napisał(a):A może Terminator 2 też jest niespójny bo akcja przenosi się z nowoczesnego budynku Cyberdyne do odlewni stali? (i to w ramach jednego filmu) A czy odlewnia z T2 wyglądała jak gotyckie zamczysko? Czy była stylizowana inaczej niż reszta osadzonego we współczesnych realiach filmu? Jak długo będziesz to ciągnąć? Dla mnie jest oczywiste, nawet mówili o tym twórcy filmu: odlewnia jest stylizowana na gotycką katedrę. To widać. Żadna inna część trylogii, nawet pojedyncza lokacja W-Y nie przypomina czegoś takiego. I dlatego kłóci się to z resztą serii. Jak jeszcze macie jakieś pytania - przeczytajcie mój tekst. W całości. Wszystko tam napisałem, naprawdę nie muszę się powtarzać. "O scenografii w dwóch pierwszych filmach można powiedzieć jeszcze jedno: sprawiała wrażenie użytecznej. Każda rura i każdy panel wyglądały na funkcjonalne, maszyny miały swoje przeznaczenie, a w pokojach walały się graty należące do zamieszkujących je ludzi." "Przykład: znów "Władca Pierścieni". Mordor różnił się od Minas Tirith jak rozbity statek obcych od kolonii na LV-426 (kontrast), ale w filmie Jacksona żadne ludzkie miasto nie przypominało miasta Orków (aby ten kontrast zachować)." Czego jeszcze nie rozumiecie? - Mierzwiak - 13-11-2010 military napisał(a):odlewnia jest stylizowana na gotycką katedrę. To widać. Żadna inna część trylogii, nawet pojedyncza lokacja W-Y nie przypomina czegoś takiegoA nie przyszło ci do głowy że WY po prostu przejęła istniejącą wcześniej zabudowę? Chyba że w filmie jest wyjaśnione, że to WY zbudowało cały kompleks, nie pamiętam. - military - 13-11-2010 "Uprzedzę kontrargumenty: Fiorina to inna planeta, więzienie, na dodatek opuszczone, więc może się odróżniać wizualnie, racja? Nie. Po prostu nie. Pamiętajmy, że mówimy o filmie - dziele wizualnym. O bezpośredniej kontynuacji innego filmu, zaczynającej się dokładnie tam, gdzie skończył się pierwowzór. Nagła zmiana wizji świata (bo w "Obcym 3" Fiorina to cały świat) może być trudna do zaakceptowania." - Gieferg - 13-11-2010 Cytat:Nagła zmiana wizji świata No nic, ja tam nie widzę żadnej zmiany wizji świata, po prostu inną lokację zbudowaną w innym stylu (który zresztą wcale aż tak po oczach swoją odmiennością nie wali). Co innego gdyby zrealizowano wersję scenariusza z "drewnianą planetą" to owszem, tam rzeczywiście była mocna zmiana i za bardzo średniowieczny klimat - ale tego nie zrealizowano, a zostały po tym pomyśle w A3 tylko niewielkie ślady. PS. jak wchodzę do dużego kościoła w D.G. stylizowanego na gotyk też nie mam wrażenia, że "wizja świata się zmieniła" :P - military - 13-11-2010 Ok, zakładasz że konstrukcje użytkowe tej samej korporacji, budowane tylko w celu zarabiania pieniędzy, w podobnych niekorzystnych warunkach i w podobnym okresie, mogą różnić się ze względu na stylizowanie na jakiś okres historyczny. Ok. - Gieferg - 13-11-2010 Tej stylizacji tam jest tyle co kot napłakał. Cytat:w podobnych niekorzystnych warunkach i w podobnym okresie, Tego akurat nie wiadomo. - Szaman - 13-11-2010 Już któryś raz widzę, że na forum panuje niesamowity kult Obcego3, sam nie wiem dlaczego, ale może jeszcze nie dorosłem do tego filmu, albo powinienem obejrzeć Special Edition. Trzeba było przy Obcym3 pójść nową drogą, bo Scott i Cameron wykorzystali już dwie najlepsze. Ta nową droga to "a co by było gdyby ludzie nie mieli broni?". Moim zdaniem ten pomysł pociągnął za sobą wszystko to o czym mówi Military, i ma on w pewnym sensie rację, jeśli chodzi o odmienną stylistykę która moim zdaniem wynikła właśnie z "kryzysu trzeciego filmu". - military - 13-11-2010 Phil napisał(a):Tego akurat nie wiadomo. Weyland-Yutani set up a large (approx 10 miles square) mineral ore mine and refinery on Fiorina which was subsequently converted into a Class C maximum security male work correctional facility when the last of the ore (mainly platinum) was refined and shipped off-world. Sourced from the 'Alien 3' film and novelisation. Alien - rok 2122 Aliens i Alien 3 - rok 2179 Różnice w wyglądzie statków kosmicznych, wyglądzie uniformów itp. między A1 i A2 - prawie żadne. - military - 13-11-2010 Rzeczywiście, dziwne, zacytowałem przez zaznaczenie i kliknięcie ikonki. - Gieferg - 13-11-2010 Military - gdzie tam masz podaną datę budowy? Cytat:Różnice w wyglądzie statków kosmicznych (...) prawie żadne. ![]() No nie wiem... Cytat:sam nie wiem dlaczego, ale może jeszcze nie dorosłem do tego filmu, albo powinienem obejrzeć Special Edition. Spróbuj tego drugiego (myślałem że każdy już to widział ;)), jak nie pomoże, to zostaje tylko to pierwsze ;) Też kiedyś uważałem, że A3 jest słabsze od dwóch pierwszych filmów. - Mefisto - 13-11-2010 military napisał(a):to przeniesienia się na "planetę średniowiecza" w życiu nie kupię. Argument bez sensu. To w końcu inna PLANETA. Pamiętaj, że w Alien i w Aliens akcja dzieje się w tym samym miejscu, więc jest spójność, bo musi być. W Alien 3 zmieniamy PLANETĘ, więc spójności designu być nie musi. I fakt, że całość należy do tej samej firmy tego nie zmienia (już pomijając, że jest to placówka na krańcu "świata", niemal przez tą firmę zapomniana) - jedynie logo winno pozostać takie same, wszystko inne niekoniecznie. Tak samo jak każdy Empik jest inny, tak i każda placówka WY jest inna, szczególnie, że ta akurat służyła do czego innego, aniżeli te z poprzednich części. Wydziwiasz znowu i tyle. - simek - 13-11-2010 military napisał(a):Weyland-Yutani set up a large (approx 10 miles square) mineral ore mine and refinery on Fiorina which was subsequently converted into a Class C maximum security male work correctional facility when the last of the ore (mainly platinum) was refined and shipped off-world.To wcale nie znaczy że WY ZBUDOWAŁA ten kompleks, tylko, że go tam sobie zorganizowała, najbardziej prawdopodobna opcja jest taka, że przystosowali istniejący już budynek. Poza tym te informacje masz skąd? W filmie przecież wytłumaczone to nie jest, a to co jest w filmie jest chyba wiążące, nowelizacja to tylko ciekawostka i nie można na jej podstawie czegokolwiek zarzucać filmowi. Mefisto napisał(a):Tak samo jak każdy Empik jest innyAle wiesz, żaden Empik nie wygląda jak gotycka katedra, więc military ma rację :razz: - military - 13-11-2010 W filmach daty pojawiają się na ekranach komputerów itp. - ciężko dostrzec, nikt o tym nie wspomina, ale jednak jest, i dostrzegają to maniacy. Inne dane pochodzą z nowelizacji opartych o scenariusze. simek napisał(a):Ale wiesz, żaden Empik nie wygląda jak gotycka katedra Powiedziałbym wręcz, że każdy empik ma bardzo podobny wystrój wnętrza, a różni się tylko układem działów itp. - Mefisto - 13-11-2010 simek napisał(a):Ale wiesz, żaden Empik nie wygląda jak gotycka katedra, więc military ma rację :razz: Pewnie dlatego, że żaden Empik nie służy do celów, do jakich służyła Fiorina :P Ale faktycznie - porównanie niespecjalnie mi wyszło, ale wiadomo o co chodzi. - Danus - 14-11-2010 Chłopaczki- w szczególności Mierzwiak wobec Militarego- dyskutujcie ze sobą okazując wobec siebie chociaż trochę szacunku, bez nerwów i osobistych wycieczek. Następnym razem powtarzać nie będę, tylko posypią się warny. - vast - 14-11-2010 Military, niestety (przepraszam za określenie) twoje argumenty są z dupy. pomijając fakt że w roku 2100 nasza technologia będzie jeszcze długo w tyle za tym co widzimy w aliensach to chyba zapomniałeś że oglądasz film s/f. od jedynki do dwójki (w 50 lat) gościom udało się w małym stopniu zasiedlić obcą planetę i przekształcić jej atmosferę. porównaj sobie wygląd wnętrz nostromo i bazy na lv. różni się wizją artystyczną twórców i ograniczeniami technicznymi z poprzednich lat. w dodatku statek którym w trójce przylatuje bishop jest mega podobny do sulaco. więc nie pierdol że nie ma spójności. popatrz sobie na zewnętrzną infrastrukturę fioriny. mi to nie wygląda na średniowiecze. w dodatku rafineria na furii może być w ciul starsza nawet niż nostromo, skoro ten przewoził "rudę" to może niegdyś też zbierali ładunki z furii?? może rafineria na fiorinie istnieje od 100 lat??? jak widzę nie przyszło ci to do głowy. - Predator895 - 14-11-2010 Pomijając już fakt zbieżności wyglądu wnętrz. Fincher przyjechał na plan, który pierwotnie skonstruowany był pod wczesny zarys scenariusza ( planeta wykonana z drewna rządzona przez mnichów wyzbytych od nowinek współczesnej technologii ). Jak na takie warunki, aby stworzyć cokolwiek konstruktywnego to wyszło mu naprawdę zajebiście. - Craven - 14-11-2010 vast napisał(a):pomijając fakt że w roku 2100 nasza technologia będzie jeszcze długo w tyle za tym co widzimy w aliensach to chyba zapomniałeś że oglądasz film s/f. Szczególnie w tyle za kineskopowymi monitorami ;) - vast - 15-11-2010 kineskopy wrócą do łask, believe me :wink: |