![]() |
|
Szybcy i wściekli - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Szybcy i wściekli (/Thread-Szybcy-i-w%C5%9Bciekli--1172) Strony:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
|
RE: Szybcy i wściekli - Juby - 01-02-2020 Bul dupy, że ludzie nadal oglądają to przeskakiwanie rekina jest naprawdę pocieszny. Bardziej niż którykolwiek z debilizmów akcji pokazanych w tym zwastunie, przeszkadza mi to, o czym powtarzam od premiery F8 - brak świeżości. F9 wygląda na kolejny taki sam film. Piątka była heist movie zamknięta w słonecznym Rio. Szóstka zmieniła formułę w zupełnie co innego, a przeniesienie akcji do Europy i kręcenie większości w nocy dało zupełnie inny film. Siódemka była już jedynie gorszą kopią szóstki i ze względu na śmierć Paula (oraz doskonałe pożegnanie go) ostatnią dobrą okazją na zakończenie serii. Ale nie, filmy zaczęły zarabiać miliardowe sumy, więc nie wiedzą kiedy przestać, ciągnąc to jak Akademię policyjną, przy której nikt nie rozróżnia żadnej części po trójce. Ale to właśnie Universal, w którym ewidentnie źle się dzieje w ostatnich latach. Nie wiedzą kiedy przestać, co pokazują dwa ostatnie Bourne'y, dwa Jurassic Worldy, 16 filmów z minionkami, itd. RE: Szybcy i wściekli - Grievous - 01-02-2020 Ciężko winić wytwórnię filmową za to że doi serię która jest ich chlebem i wodą. Przecież gdyby nie te wymienione filmy to Universal musiałby zwijać manatki. RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 01-02-2020 No, zwłaszcza po klapie obu części Jurassic World. RE: Szybcy i wściekli - Grievous - 01-02-2020 Dwa filmy gdzie do jednego zabierali się przez 15 lat. Narzekać na to że Uni robi kolejne F&F, Jurassic Worldy czy Minionki, to jak narzekać na to że Disney robi kolejne Marvele czy Star Warsy, Warner Batmany, Paramount Transformersy i Mission Impossible, Lionsgate Johna Wicka, MGM/EON Bonda itd. Można być obrzydzonym i znudzonym tymi seriami, ale to są sztandarowe marki które płacą rachunki i trzymają ich przy życiu (przed "Fast Five" Uni było na skraju sprzedaży). A to że studia nie robią nic innego poza tymi franczyzami, to już inna sprawa. Chociaż nie wiem czy akurat Universal pod to też podpada, bo ich koprodukcyjne i dystrybucyjne portfolio jest raczej zróżnicowane. RE: Szybcy i wściekli - Gieferg - 01-02-2020 Jak dla mnie mogą tłuc kolejne filmy z tej serii do usranej, nie mam z tym problemu. Jedyne na co liczę to to, że będę się bawić tak dobrze jak na 5,6 i 8, a nie ziewać, wywracać oczami i odliczać minuty do końca jak na H&S. Justin Lin i ten zwiastun dają na to spore nadzieje. RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 01-02-2020 Wywracanie oczami to dokładnie to, co robiłem oglądając ten trailer. Wygląda na takie samo gówno co Hobbs i Shaw, z tą różnicą, że tam twórcy wpychali widzom do gardła tony nieśmiesznych onelinerów, tutaj dla przeciwwagi jest, inaczej tego określić się już nie da, parodia tej serii, która wraz z dodaniem Stathama do wydarzeń z Tokyo Drift zaczęła mielić i wydalać poprzednie filmy za nic mając sobie jakikolwiek szacunek do nich i dramaturgię. Do tego brną dalej w komputerowe sceny akcji niemające żadnego sensu i chocby zaczepienia w rzeczywistości. Myślałem że Legolas w trzecim Hobbicie biegnący po spadających kamieniach to było przegięcie, a tutaj mamy jazdę samochodem po spadającym moście linowym. Ała. Było w trailerze Czarnej Wdowy, jest i tutaj - o co chodzi z tymi debilnymi scenami w których dwie osoby z bronią pozbawiają się jej nawzajem w komiczny sposób tylko po to, by dalej celować do siebie z broni? To ma być cool czy co? Naprawdę dziwię się że Lin za to odpowiada, z drugiej też strony to on stoi za gameplayem z czwartej części, więc chyba nie ma się co dziwić że wygląda to tak a nie inaczej, Fast Five to był zwykły wypadek przy pracy który udał się przypadkiem i jak widać po kolejnych częściach wniosku z tamtego filmu nikt wyciągnąć do dzisiaj nie potrafi. RE: Szybcy i wściekli - Gieferg - 01-02-2020 Czy mi się wydaje, czy podobała ci się 8-ka, którą oceniłeś na 7/10? RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 01-02-2020 Bo dobrze bawiłem się na niej w kinie, choć do dzisiaj nie powtórzyłem i nie mam na to najmniejszej ochoty. RE: Szybcy i wściekli - Gieferg - 01-02-2020 Ja widziałem trzy razy i mam ochotę na czwarty, za to H&S już tylko raz i na więcej się nie zanosi. RE: Szybcy i wściekli - Snappik - 01-02-2020 (01-02-2020, 15:32)Mierzwiak napisał(a): Było w trailerze Czarnej Wdowy, jest i tutaj - o co chodzi z tymi debilnymi scenami w których dwie osoby z bronią pozbawiają się jej nawzajem w komiczny sposób tylko po to, by dalej celować do siebie z broni? To ma być cool czy co? Chyba już trzeba ogarniać powoli wpis na Wikipedii pod tytułem "najbardziej debilne sceny z udziałem broni palnej", bo ten trend z wymianą pukawek jest po prostu ohydny. Sam zwiastun prawie jak u Vegi - słabe tempo, beznadziejna muzyka i tona idiotyzmów oraz dłuuuugi metraż (ponad 3 minuty - serio?). Tu nie ma już przeskakiwania rekina, tu jest przeskok przez Kilimandżaro. W momencie, gdy na ekranie pojawia się Theron w swoim super-duper myśliwcu z super-duper magnesem przypomina najgorsze wysrywy od Infinity Ward/ Activision. RE: Szybcy i wściekli - marsgrey21 - 01-02-2020 Mnie to już przestało bawić... Mogliby tworzyć tą serię w taki sposób by zachwycać ciekawymi popisami kaskaderskimi i pościgami i jakimś lekkim dramatem pomiędzy bohaterami, a robią z tego parodię, w dodatku nie do końca świadomą, bo z jednej strony podkreślają jak abstrakcyjny jest samolot z rakietą na dachu, a z drugiej po raz kolejny oglądamy Diesela strojącego poważne miny gdy buja się nad przepaścią liną o którą zaczepił w czasie jazdy bez większego wysiłku. RE: Szybcy i wściekli - Juby - 01-02-2020 (01-02-2020, 10:46)Grievous napisał(a): Ciężko winić wytwórnię filmową za to że doi serię która jest ich chlebem i wodą. Przecież gdyby nie te wymienione filmy to Universal musiałby zwijać manatki. Okej, ale można kręcić dane serie dopóki to ma sens, jakoś je planować i przede wszystkim pilnować jakości. Ostatnie dwa Bourne'y były tak cienkie, że lepiej aby nigdy nie powstały. Szybkich też ciągną zdecydowanie za długo. Twórcy tej serii powinni przyjrzeć się Mission: Impossible. W temacie kina akcji z ekipą latajacą po całym świcie, obecnie nie ma lepszej, i nawet gdy kręcą kolejny taki sam film, wychodzi im dobre kino. RE: Szybcy i wściekli - Grievous - 01-02-2020 No fajnie, tyle że jak film zgarnia ponad miliard to chyba znak dla studia, że to co robią działa i nie ma sensu kombinować. RE: Szybcy i wściekli - Gieferg - 01-02-2020 E tam, trzeba to skończyć albo zacząć brać przykład z serii, która z wynikami kasowymi zostaje za FF daleeeeeeeeeko w tyle. Juby chyba robi specjalizację w Shamar logic. <LOLz> RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 01-02-2020 Piszemy z perspektywy nas, widzów, którym zależy by dostać jak najlepszy film, czy stajemy po stronie producentów których interesują wyłącznie cyferki? I co jest takiego nie tak z dochodami serii M:I która łączy sukces kasowy z poziomem? RE: Szybcy i wściekli - Gieferg - 02-02-2020 FF zarabia na tę chwilę znacznie więcej kasy, więc z jakiego powodu producenci mieliby próbować iśc w ślady M:I? Żeby mniej zarabiać? A co do perspektywy widza: F&F - od Fast Five oglądam każdy film tej serii - stawiam na półce blu-ray, powtarzam regularnie, nie podobały mi się 2F2F, Tokyo, H&S i czwórka - trzy pierwsze olałem, czwórkę czasem obejrze wyłącznie dla ciągłości fabularnej, ale 1,5,6,7,8 oglądam z przyjemnością. M:I - widziałem M:I2 (już nie pamiętam, dawno to było, wiem tylko, że mi się nie podobało), M:I3 (no nawet niezłe, ale nigdy mi się nie chciało do tego wracać) i Ghost Protocol (kupiłem Blu za 20 zeta, nudziłem się tak, że zanim, się skończyło zapomniałem o co tam chodziło, na drugi dzień po seansie puściłem to na allegro bo drażniło mnie że takie coś stoi na mojej półce). I tyle mojej znajomości z tą serią. Nie polubiłem bohaterów, żaden z filmów, które widziałem nie sprawił, bym chciał sięgnąć po niego drugi raz, czy oglądać kontynuację. Zwiastuny kolejnych jakoś nie sprawiły bym po nie sięgnął. Czemu zatem miałbym chcieć, żeby FF się upodabniało do serii, którą mam w dupie? RE: Szybcy i wściekli - shamar - 02-02-2020 - Hej Mia, a gdzie Brian? - Ach, postanowił zostać w domu pilnować dzieci. Teraz ja, superchuda, (już) superagentka będę robić rozpierdol with my family. Bosze... RE: Szybcy i wściekli - Trailery Srailery - 03-02-2020 Superbowlowy spot... RE: Szybcy i wściekli - Gal Anonim - 03-02-2020 Dla mnie dziewiątka wygląda pięknie, ale najwazniejsze dla mnie jest to, żeby na końcu Cena jednak dołaczył do Rodziny. Nie wierze, ze by go tak zmarnowali na złoczyńce tylko. Zresztą - tradycji musi stać się zadość. B) I w dziesiątce musi być po dobrej stronie. Ja się jaram. Oczywiście powrót Hana będzie głupi jak but, ale cóż. Przynajmniej Gal Gadot umarła, więc może jednak śmierć w tym świecie istnieje. :P A Han po prostu jest szybszy niż śmierć. Nota bene, ja jestem gotów się założyć, że w dziesiątce BĘDZIE akcja w kosmosie (czy tez na orbicie) tylko po to, żeby dopełnić mem. Twórcy tej serii ewidentnie interesują się tym, co gada Internet (Justice for Han, czy fakt, że Diesel inspirował się komentarzami wciągając do serii The Rocka) i zrobienie choćby jednej sceny akcji np. na promie kosmicznym to brzmi jak coś, co mogłoby się tutaj wydarzyć. :D Albo jakiś HALO Jump. (31-01-2020, 23:37)Grievous napisał(a): Nie pamiętam gdzie widziałem to porównanie, ale ta seria to chyba najlepsza zachodnia adaptacja japońskiego shounenaJeżeli mnie gdzieś śledzisz to mogłem być ja. :P Może nawet na forum pisałem, ale po ósemce totalnie mnie uderzyło, że to jest Dragon Ball i duzo o tym gadałem. Nawet w bohaterach da się znaleźć odpowiedników, choć to pewnie kwestia archetypów po prostu. RE: Szybcy i wściekli - marsgrey21 - 12-03-2020 https://variety.com/2020/film/news/fast-and-furious-9-vin-diesel-coronavirus-1203531860/ Cytat:“Fast 9” will now open globally in April 2021 and in the U.S. on April 2. |