![]() |
|
Archer (2009 - ...) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23) +--- Wątek: Archer (2009 - ...) (/Thread-Archer-2009--3680) |
Archer (2009 - ...) - Lawrence - 21-07-2014 ![]() W sumie trochę się dziwię, że ten serial nie ma jeszcze swojego tematu. Archer serial animowany przedstawiający losy pracowników Tajnej Agencji Wywiadowczej (ISIS). Jednym z nich jest tytułowy bohater Sterling Archer - arogancki, egoistyczny, lekkomyślny, zawistny, rozpieszczony, bezczelny, próżny złośliwy, ale na swój sposób sympatyczny facet. ![]() W ogóle cały serial to parada barwnych postaci i każdy z ISIS zasługuje na szerszy opis. Serial nie tylko epatuje całkowicie absurdalnym poczuciem humoru, to jeszcze urzeka swoją oprawą wizualną, będącą jakby przeniesieniem Mad Men w świat animacji. Cały świat Archera jest niesamowicie ciekawą mieszankę, niby z jednej strony stylizacja na lata 60te, stare filmy z Bondem, mamy Związek Radziecki, samochody z tamtej epoki (są też Wołgi) a z drugiej strony mamy telefony komórkowe i różne nowoczesne przedmioty. A tu dla tych co nie widzieli, a wątpię, aby na tym forum tacy byli, jedna z wielu kompilacji świetnych momentów: RE: Archer (2009 - ...) - Mefisto - 22-07-2014 i tak najlepsze są wszelkie odniesienia do Top Gun :) RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 22-07-2014 Danger Zone :) RE: Archer (2009 - ...) - Hitch - 26-07-2014 Klawy serial. Doskonale zagrany i świetnie napisany. Oglądam sobie od jakiegoś czasu po trochu do poduszki. Szkoda tylko, że nawet w wydaniu na domowe nośniki faki są ocenzurowane. Fajnie też, że z Archera nie robią żadnej łamagi. Często jest tak, że postać jest albo przekonana o swojej zajebistości, ale naprawdę to lebiega, albo jest świadoma swoich dwóch lewych rąk, ale nadrabia wszystko złotym sercem i odwagą. Sterling jest pro od początku do końca, i szczerze mówiąc, posiadając taki wachlarz umiejętności też bym zadzierał nosa :) RE: Archer (2009 - ...) - Gal Anonim - 26-07-2014 Propsowałem ten serial na forum i poza nim nim stąło się to modne. ;) "And everybody else, shut up, and watch 'Terms of Enrampagement'!" "Placebo Effect" to jeden z najzabawniejszych odcinków serialu ever. RE: Archer (2009 - ...) - Hitch - 30-07-2014 Nie mogę jaki Archer jest zajebisty :) Kopalnia czadowych tekstów, postaci i ich totalnie odjechanych zachowań. Kocham ten serial i bardzo mi smutno, że jestem już pod koniec czwartej serii. Najbardziej mnie rozwala, kiedy Sterling poucza na temat wiedzy ogólnej lub tolerancji wobec innych ludzi i ich kultur, bo pomimo serwowania tego w mega dupkowy sposób, ma totalnie rację :) Warto zwrócić uwagę też na zacne gościnne występy. Ron Perlman jako kubański homo-szpieg, Charlie Utter jako przygraniczny weterynarz, który łata Archera, ukochany przez Mentala Timothy Pedrylphant jako Timothy Pedrylphant, czy Lester Freamon jako alfons Popeye. I wiele, wiele innych fajowych nazwisk :) Read a book! RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 31-07-2014 To co na początku mnie trochę odstraszało od tego serialu, czy w czym widziałem największe obawy, to właśnie "dupkowatość" Archera. I niby jest często, bardzo często dupkiem, ale uwidacznia się to w tak absurdalny i śmieszny sposób, że jednak ciężko tej postaci nie lubić. Gdyż w pewnym sensie Archer nie raz zachowuje się jak duże dziecko, który po prostu dobrze się bawi. :) Ale naturalnie inne postacie też są super, chociaż jeżeli mam być szczery w ostatnim sezonie Pam mnie zaczęła już mega... mega irytować. A co do występów gościnnych to nie należy zapominać o Bryanie Cranstonie, a w szczególności Burt Reynolds i Kenny Loggins. :) RE: Archer (2009 - ...) - Corn - 23-08-2014 Cytat:Często jest tak, że postać jest albo przekonana o swojej zajebistości, ale naprawdę to lebiega, albo jest świadoma swoich dwóch lewych rąk, ale nadrabia wszystko złotym sercem i odwagą.Rzecz w tym, że właśnie Archer jest lebiegą i ciągle ratować go musi osoba trzecia. Zacząłem oglądać 2 sezon, jest dużo lepiej niż w pierwszym. Mam nadzieję, że im dalej w las tym jeszcze lepiej, bo początek był słaby. RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 27-08-2014 Czy Archer jest lebiegą? Hm, to dla mnie dość skomplikowana kwestia. Według mnie Archer jest bardziej typem, który podczas tajnej misji, zamiast się skradać i być cicho, nagle zaczyna krzyczeć, obudzi wszystkich strażników, ale i tak ich załatwi. Gdyż jeżeli chodzi o walki to jednak Archer daje radę. RE: Archer (2009 - ...) - Gal Anonim - 27-08-2014 Archer nie jest lebiegą. Może w pierwszej serii, którą obecnie pamietam najslabiej, ale na pewno nie dalej. Ten gość ma wyjebane i czasem ktoś mu pomaga czy ratuje, ale nie w taki sposob, ze musi odwalac zawsze za niego całą robote. Bo Archer ma luzackie podejście, dlatego że jest pewny siebie i wie, że w każdej chwili może uratować sytuacje. RE: Archer (2009 - ...) - Hitch - 27-08-2014 Dokładnie tak jak pisze Crov. Sterling leje na te wszystkie szpiegowskie konwenanse, ale w walce wręcz czy strzelectwie mało kto mu jest w stanie dorównać (choć twórcy pokazują jego umiejętności w pełnej krasie w odcinku "Swiss Miss"). Taki np. Barry jest dopiero od niego silniejszy po wiadomym zabiegu, choć i tak Archer dyma go non-stop jeśli chodzi o przechytrzenie tego bęcwała :) RE: Archer (2009 - ...) - Gal Anonim - 29-08-2014 (30-07-2014, 21:35)Hitch napisał(a): Warto zwrócić uwagę też na zacne gościnne występy. Ron Perlman jako kubański homo-szpieg, Charlie Utter jako przygraniczny weterynarz, który łata Archera, ukochany przez Mentala Timothy Pedrylphant jako Timothy Pedrylphant, czy Lester Freamon jako alfons Popeye. I wiele, wiele innych fajowych nazwisk :)Bryan Cranston, Jon Hamm jako Captain Murphy z Sealab 2021, Christian Slater jako Christian, handlarz narkotyków, Patrick Warburton, Clancy Brown, Michael Rooker, Kenny Loggins, nawet Craig Ferguson ma cameo. No i oczywiście Burt Reynolds jako Burt Reynolds. :) RE: Archer (2009 - ...) - Corn - 29-08-2014 Ok, zaczynam dostrzegać zajebistość Archera. Pierwszy sezon to cienizna i taki Austin Powers w wersji R, ale od drugiego zaczyna się robić naprawdę dobrze a końcówka sezonu w Rosji to już prawdziwa bomba. No i chyba twórcy faktycznie poszli po rozum do głowi bo o ile w pierwszy sezonie Archer jest pierdołą, o tyle w drugim faktycznie zmienia się w narcystyczną maszynę do zabijania z kompleksem Edypa ;] RE: Archer (2009 - ...) - Hitch - 29-08-2014 Witamy w Danger Zone :) RE: Archer (2009 - ...) - Red - 26-09-2014 Świetny serial, Archer to najlepszy agent z Aspergerem, jakiego widział świat:D. Dodam tylko od siebie, że nie warto zaczynać oglądania od późniejszych sezonów, Archer Vice miał być takim rebootem (podobno), ale jest w nim tyle odniesień do wcześniejszych sezonów, że grzechem byłoby ich nie znać. RE: Archer (2009 - ...) - wujo444 - 26-09-2014 Jakim rebootem? O_o ot, zrobili bardziej tematyczny sezon i IMHO wyszło bardzo dobre, bo zawsze fajniej mieć ciągłość fabularną niż totalny procedural. No i pozwalało odetchnąć od trochę przesadzonych rosyjskich cyborgów :) RE: Archer (2009 - ...) - Red - 26-09-2014 Przeczytałem na jakimś innym forum, że chcieli stworzyć kolejny sezon bardziej przystępny dla nowych widzów, stąd pomysł na . Przy okazji, odcinek z Logginsem był cymes, świetny cover się w nim pojawił: RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 21-01-2015 RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 27-08-2019 Oj, bardzo zmęczył mnie ten ostatni sezon Archera. Parę niezłych momentów, ale ogólnie umieszczenie w scenerii science-fiction nie wykorzystane. Jedyny plus, że po trzech latach wreszcie wracamy do normalnego świata. RE: Archer (2009 - ...) - Lawrence - 07-10-2020 Po wielu eksperymentalnych sezonach, wreszcie Archer wrócił na właściwe tory. Na razie sezon jest naprawdę dobry. |