![]() |
|
Bone Tomahawk (2015) reż. S. Craig Zahler - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Bone Tomahawk (2015) reż. S. Craig Zahler (/Thread-Bone-Tomahawk-2015-re%C5%BC-S-Craig-Zahler--4122) |
Bone Tomahawk (2015) reż. S. Craig Zahler - Crash - 20-10-2015 ![]() Zakładam temat, bo premiera w USA (kinowa, jak i VOD) już w tym tygodniu, a coś czuję, że film może pozamiatać. Rzecz dotyczy czterech mężczyzn, którzy ruszają na ratunek porwanej żonie jednego z nich. Akcja rozgrywa się na Dzikim Zachodzie, na czele ekipy stoi szeryf (Kurt Russell, a jakże!), ale nie z Indianami, bądź złymi kowbojami przyjdzie im walczyć, lecz... z kanibalami. Ostatecznie western zamienia się w horror, a pierwsze recenzje sugerują bardzo krwawy spektakl. W obsadzie również Patrick Wilson, Matthew Fox i Richard Jenkins jako 'ci dobrzy' oraz Sid Haig, David Arquette, Michael Pare i Sean Young. Jest i gwiazdka "Banshee", Lily Simmons, jako porwana żona. Całość napisał i wyreżyserował niejaki S. Craig Zahler. Wg IMDb film jest zaskakująco długi (132min.) i opowiedziany bez pośpiechu, co niespodobało się niektórym recenzentom. Jeśli jednak mamy obserwować podróż do jądra ciemności, niech będzie ona długa, męcząca i nie do zapomnienia. Fingers crossed;) RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 20-10-2015 Na pewno będzie lepsze niż "The Hateful Eight". RE: Bone Tomahawk (2015) - Azgaroth - 20-10-2015 (20-10-2015, 01:26)Crash napisał(a): Michael Pare Czas odkurzyć stary temat Tydzień Michaela Pare :) http://forumkmf.pl/Thread-Tydzie%C5%84-Michaela-Pare--1722 RE: Bone Tomahawk (2015) - Predator895 - 20-10-2015 (20-10-2015, 01:26)Crash napisał(a): Zakładam temat, bo premiera w USA (kinowa, jak i VOD) już w tym tygodniu,Miłe zaskoczenie , nie będzie trzeba czekać miesiącami do premiery ;) Sam zwiastun klimatyczny , obsada klasyk no i Kurt szeryf :D Raczej na pewno nie skończy jako przeciętniak ;) RE: Bone Tomahawk (2015) - Corn - 21-10-2015 (20-10-2015, 09:42)Azgaroth napisał(a):(20-10-2015, 01:26)Crash napisał(a): Michael Pare O tak! Medal z pyry za przypomnienie. RE: Bone Tomahawk (2015) - Berus - 23-10-2015 Film jak coś już dostępny i jest super. RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 25-10-2015 Potwierdzam, film jest znakomity. Niżej jak 9/10 po pierwszym seansie nie dam. Przede wszystkim autentycznie czułem niepokój. Podróż do jaskini kanibali i potem akcja w środku - naprawdę masakracja. RE: Bone Tomahawk (2015) - Hitch - 26-10-2015 Jack z Lostów mocno wkurza? RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Jest obok Kurta najlepszą postacią. Pierwszy raz w historii kina widziałem zabójcę Indian (zabił dokładnie 116), który jest pozytywnym bohaterem i w sumie dobrym gościem, co bezinteresownie wyrusza na pomoc obcej kobiecie, ryzykując własnym życiem. Mówi, że się mścił, bo widział jak czerwonoskórzy skalpowali mu rodziców i siostry. Ten film jest wybitny na swój specyficzny sposób.
RE: Bone Tomahawk (2015) - Hitch - 26-10-2015 I tak bym obejrzał. Sprawdzałem tylko, czy czytasz co się do ciebie pisze :) RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Oglądaj. To jeden z najlepszych filmów, jakie ostatnio odhaczyłem. I na bank będę do niego wracał tak często jak do "Muda". RE: Bone Tomahawk (2015) - Hitch - 26-10-2015 No zara będę oglądał :) RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Ale obczaj to w hd. Ja mam wersje Bone.Tomahawk.2015.720p.WEB-DL.DD5.1.H264-RARBG i mucha nie siada. RE: Bone Tomahawk (2015) - Hitch - 26-10-2015 Miałem tę wersję 15 minut po dostawie do sklepu :) RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Aha, super sprawa - normalnie jak oglądasz polit-poprawny, umoralniający hollywoodzki blockbuster, to główny bohater ma wyrzuty sumienia, że zabijał i inne takie gówna. Doskonałym przykładem takiej padaki jest "Ostatni samuraj" z Tomkiem. Tymczasem Brooder nie sprzedaje żadnych kwasiarskich tekstów ani nie ma schiz w postaci dennych retrospekcji. Po prostu jedzie z koksem. Po zabiciu dwóch podejrzanych meksykańskich typów, co się zakradli cichcem do obozu, mówi do Kurta (Kurt chciał ich przesłuchać): "Jeśli chcesz kwestionować moją moralność, to zrób to później." I tyle z rozmowy. RE: Bone Tomahawk (2015) - Crash - 26-10-2015 Ja jeszcze wstrzymam się z nazywaniem tego filmu arcydziełem, ale i tak jest to kawał porządnego kina. Świetnie napisany, zrealizowany i zagrany, ale przede wszystkim pięknie opowiedziany. Zanim dochodzi do porwania mija dobre 40 minut, podczas których poznajemy wszystkich bohaterów, to jakim językiem operują, ich zachowanie itp. Cały film mógłby się dziać w miasteczku, a do żadnego porwania mogłoby nie dojść, a i tak oglądałbym to z zainteresowaniem. Późniejsza podróż tylko pogłębia wrażenie, że reżyserowi/scenarzyście równie mocno zależy na budowaniu atmosfery zagrożenia ze strony praktycznie niewidocznych przez długi okres filmu kanibalów, jak i relacji między bohaterami, z których każdy jest bardzo szczegółowo rozpisaną postacią. Finał zaś jest faktycznie masakryczny, z jedną sceną której nie powstydziliby się włoscy spece od kanibalistycznych horrorów. Mimo to po finale czułem niedosyt. Plus wspaniała pieśń na napisach końcowych. Film sobie na pewno za niedługo powtórzę, choćby dla samej różnorodności języka, jakim operują bohaterowie (pierwsza scena z Russellem i Jenkinsem od razu przychodzi mi na myśl). 8/10 RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Film kosztował $1.8 mln. Nie mam więcej pytań. http://www.ew.com/article/2015/10/13/kurt-russell-bone-tomahawk-production?hootPostID=0e6828f962800607b398719c91948e77 RE: Bone Tomahawk (2015) - Hitch - 26-10-2015 No i obejrzane. Wszystko w pytkę, zaiste Fox wymiata - ALE Do tego w pewnym momencie Mati nie wytrzymuje i strzela "Jack fejsa". Poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń. Russel to klasa sama w sobie, Wilson jak zwykle niezawodny, nawet Jenkins jako poczciwy stary głupiec nie wkurzał. Dodam jeszcze, że film posiada to, co lubię najbardziej - snujowate tempo (ale perfekcyjne prowadzenie nie pozwala się nudzić), z krótkimi acz robiącymi mega wrażenie pierdolnięciami. Trzyma w niepokojącym napięciu non-stop, a indianie-zwyrole (te ich jęko-wrzaski creepy as fuck) to ciekawy, oryginalny powiew świeżości. Ogólnie nie lubię mieszania westernu z innymi gatunkami, bo tylko geniuszom się to udaje, ale tutaj mariaż z horrorem wyszedł rewelacyjnie. Oby film nic nie zarobił, bo jeszcze zrobią z tego denną franczyzę :) 9/10 PS. Zajebisty motyw był, kiedy na dźwięk dzwonków alarmowych Fox momentalnie się wybudza i oddaje strzał, gdy reszta ekipy dopiero dochodzi o co kaman :) RE: Bone Tomahawk (2015) - Predator895 - 26-10-2015 Kude też bym obejrzał , ale na chacie mam remont i jestem uziemiony bez TV do końca listopada :( Zacząłem oglądać na lapie , ale po 15 minutach stwierdziłem , że to jest za bardzo epickie aby pierwszy raz niszczyć sobie seans na 17 calach :P RE: Bone Tomahawk (2015) - Mental - 26-10-2015 Hitch, nie przesadzasz trochę z tą (nad)interpretacją? |