![]() |
|
Oscary 2017 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Oscary 2017 (/Thread-Oscary-2017--4397) |
Oscary 2017 - Pelivaron - 28-09-2016 Dobra, można zakładać temat. Polski Instytut Sztuki Filmowej wybrał polskiego kandydata do Oscara. Nie Ostatnia rodzina, nie Wołyń, a Powidoki Andrzeja Wajdy. Jakoś mnie to nie dziwi i jeśli miałby stawiać kasę przed ogłoszeniem decyzji to mimo wszystko postawiłbym właśnie na to. Niby na międzynarodowych festiwalach zbiera dobre recenzje. No nic, wybór jest i tyle. Oto uzasadnienie: Cytat:Po długiej i interesującej dyskusji, większością głosów, przy akceptacji odmiennego wyboru niektórych członków, Komisja Oscarowa wybrała film "Powidoki" Andrzeja Wajdy na polskiego kandydata do Oscara. RE: Oscary 2017 - Bucho - 28-09-2016 PiSF wybral Wajde, no szok normalnie. RE: Oscary 2017 - kawa i papierosy - 28-09-2016 Oleszczyk i Raczek już wyrazili ubolewanie. http://film.onet.pl/wiadomosci/powidoki-polskim-kandydatem-do-oscara-komentarze-krytykow/q5z4bl RE: Oscary 2017 - Krismeister - 28-09-2016 Tomek Raczek na fejsie "Widziałem POWIDOKI - ten film nie ma walce o Oscara żadnych szans. Niestety." RE: Oscary 2017 - Lawrence - 28-09-2016 "Powidoki" może i nie mają szanse w walce o Oscara, czy nominacje, ale nie mniejsze od "Wołynia", czy "Ostatniej rodziny". I tym ostatnim filmom nic nie ujmuję, ale Smarzowski od lat i sam przyznaje tworzy kino tak lokalnie hermetyczne, że ciężko z nim dotrzeć do zagranicznego widza. Tak samo ile razy moim niemieckim i zagranicznym znajomym pokazuję dzieła Zdzisława Beksińskiego, czy też daję w prezencie albumy to są zachwyceni. Ale to znowu co innego jak film o życiu artysty i jego syna, które w Polsce było i jest głośne, a zagranicą jest nieznane. I nawet jeżeli w "Powidokach" też mamy polskiego artystę, to jednak wchodzimy w uniwersalne i lubiane przez kino motyw: artysta vs. system, sztuka a cenzura itd. Plus samo nazwisko znane zagranicą też jest pewnym plusem. Jak dla mnie jak najbardziej zrozumiała decyzja. RE: Oscary 2017 - simek - 28-09-2016 Oczywiście, że to jest dobra decyzja i abstrahuję tutaj od poziomu artystycznego wszystkich polskich filmów z tego roku, chodzi o to, że taki Wołyń mógłby być największym arcydziełem w historii wszechświata, a szans na nominację by nie miał, Ostatnia rodzina też niewielkie, za to jakaś szansa, że dadzą kolejną nominację Wajdzie jakaś jest. RE: Oscary 2017 - Bucho - 28-09-2016 z tym Wolyniem to nie wiem, Hollywood liubi filmy o ludobojstwach. RE: Oscary 2017 - SonnyCrockett - 28-09-2016 Ale że nie nominowali Smoleńska...WTF? RE: Oscary 2017 - Kluski - 28-09-2016 (28-09-2016, 22:49)SonnyCrockett napisał(a): Ale że nie nominowali Smoleńska...WTF? Układ. Ducze przegapił. RE: Oscary 2017 - Lawrence - 28-09-2016 (28-09-2016, 22:47)Bucho napisał(a): z tym Wolyniem to nie wiem, Hollywood liubi filmy o ludobojstwach. Ale raczej te które zna: jak Kambodża, czy Rwanda, czy ewentualnie była Jugosławia. @SonnyCrockett Podobno Macierewicz z Glińskim już mają się tym zająć, a w najgorszym wypadku zbojkotują Oscary. ;) RE: Oscary 2017 - simek - 28-09-2016 (28-09-2016, 22:47)Bucho napisał(a): z tym Wolyniem to nie wiem, Hollywood liubi filmy o ludobojstwach.Ale tylko te robione przez wstrętnych dyktatorów, a nie przez jakichś powstańców-buntowników, do tego z Ukrainy, a przecież cały Zachód wie, że Ukraina to ci dobrzy, których gnębił ZSRR i teraz Rosja. RE: Oscary 2017 - Bucho - 29-09-2016 Racja, zapomnialem o placzacym Dżaredzie Leto RE: Oscary 2017 - Bucho - 02-10-2016 RE: Oscary 2017 - Kuba - 13-11-2016 Ogłoszono listę animacji które powalczą o nominacje do statuetki. Liczba jest rekordowa, 27 filmów. "Angry Birds Film" "Niesamowity świat April" "Bilal" "Gdzie jest Dory" "Epoka lodowcowa: Mocne uderzenie" "Final Fantasy XV: Gwardia Królewska" "Kubo i dwie struny" "Kung Fu Panda 3" "Mały Książę" "Daleko na północy" "Sarusuberi: Miss Hokusai" "Vaiana: Skarb oceanu" "Xi you ji zhi da sheng gui lai" "Mune" "Mustafa & the Magician" "Nazywam się Cukinia" "Phantom Boy" "Czerwony żółw" "Sausage Party" "Sekretne życie zwierzaków domowych" "Sing" "Bitwa na śnieżki" "Bociany" "Trolle" "25 April" "Kimi no Na wa." "Zwierzogród" RE: Oscary 2017 - f.lamer - 14-11-2016 tak dużo sparringpartnerów dla zwierzogrodu ? ;) RE: Oscary 2017 - Mierzwiak - 14-11-2016 O tym samym pomyślałem :) Sausage Party? Buahahaha. RE: Oscary 2017 - Mierzwiak - 14-11-2016 W USA trafił do kin w 2016 więc chyba to się liczy. RE: Oscary 2017 - Dr Strangelove - 14-11-2016 (14-11-2016, 13:09)f.lamer napisał(a): tak dużo sparringpartnerów dla zwierzogrodu ? ;) "Kubo" zjada "Zwierzogród" na śniadanie. No ale pewnie nie będą mieli odwagi. RE: Oscary 2017 - nawrocki - 14-11-2016 Zwierzogród, Gdzie jest Dory, Vaiana, Kubo i Mały Książe. Tak obstawiam nominacje w tej kategorii. RE: Oscary 2017 - Negatywny - 14-11-2016 Sądząc po opisie filmu Wajdy, to w polsce wszystkie salonowe nagrody ma jak w banku, ale jeśli chodzi o Holly, to jeśli główny bohater nie jest żydem (albo chociaż murzynem), to szanse raczej dalej marne. W tej sytuacji poszedłbym jednak w zadziwianie amerykanów czymś, czego być może jeszcze nie znają... |