![]() |
|
Festiwal Filmów Anime-wanych - czyli Ghibli w końcu w Polsce - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Filmy i seriale animowane (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-i-seriale-animowane--23) +--- Wątek: Festiwal Filmów Anime-wanych - czyli Ghibli w końcu w Polsce (/Thread-Festiwal-Film%C3%B3w-Anime-wanych-czyli-Ghibli-w-ko%C5%84cu-w-Polsce--611) |
Festiwal Filmów Anime-wanych - czyli Ghibli w końcu w Polsce - Karol - 21-08-2007 http://www.film.org.pl/prace/festiwal_anime.html Jak już pisał Alieen, KMF jest Patronem medialnym Przeglądu filmów Studia Ghibli, który odbędzie się we wrześniu i październiku w kilku miastach Polski. Oprócz rzeczy stosunkowo nowych (Spirited Away, Ruchomy Zamek Hauru, Opowieści z Ziemiomorza) pojawiają się prawdziwe klasyki: Nausicaa, Laputa oraz Mój Sąsiad Totoro. We wrześniu też pojawią się na DVD kolejne filmy Ghibli - chyba wszystkie prócz krótkometraży oraz Grobowca świetlików i Księżniczki Mononoke. Na Festiwalu szczególnie polecam: - Spirited Away - kto jeszcze nie oglądał, warto się zapoznać. Chociaż jest już na DVD, gdzie można zobaczyć w oryginale - Nausicaa - szczególnie dla tych, którym podoba się Księżniczka Mononoke oraz nieco poważniejsze klimaty (ale bez przesady) - Laputa - bo to fantastyczna, ciepła i klimatyczna rzecz, fantastyczna zabawa w klimatach Vernowskich! - Totoro - obowiązkowo. Mam wielki sentyment, bo to moje pierwsze anime (obejrzane z POLSKIM dubbingiem, z Ale Kino!) a i zdecydowanie polecam wszystkim, którzy w temacie nie siedzą tak bardzo. Ciepłe, wyjątkowo urocze i pełne wyobraźni. Natomiast moją opinię o "Opowieściach..." można zobaczyć w recenzji i temacie w tym dziale, natomiast "Zamek Hauru" nie każdemu podchodzi tak jak mnie - jest to fabularnie jeden z najbardziej nieprzystępnych filmów Ghibli: sporo chaosu (chociaż kontrolowanego) i mnóstwo niedopowiedzeń. Pytanie: czy ktoś z Was wybierze się? Jeśli tak, to na co? :) - Yossa - 21-08-2007 Nie podobają mi się ceny karnetów. Żeby opłacało mi się wydać 48 PLN za całość, a nie kupować oddzielne bilety na poszczególne seanse, musiałbym obejrzeć przynajmniej cztery filmy. Biorąc pod uwagę to, że dwóch na pewno nie obejrzę (Spirited za dubbing i Opowieści za całokształt), daje nam niezbyt ciekawy wynik. - Karol - 21-08-2007 Niekoniecznie - wychodzi ci 12 zł za bilet, a domyślam się, że normalnie będzie to znacznie większa kwota (bo to Kinoteka, tam jest chyba 14 ulgowy). Ja osobiście idę na wszystkie starsze produkcje i być może na Spirited Away - bo dubbing zrobiony jest całkiem nieźle i po wielu seansach z młodymi przestał mi przeszkadzać. No ale hej - 12 zł za Totoro w kinie? Zawsze i wszędzie! :D No i zawsze to 15% zniżki przy zakupie całej kolekcji na DVD, co jest niezłą ulgą jak ma się zamiar kupić większość ;). - Yossa - 21-08-2007 Karol napisał(a):wychodzi ci 12 zł za bilet, a domyślam się, że normalnie będzie to znacznie większa kwota 13 złotych z ich kartą. Tak więc różnica w moim wypadku to 4 złote, a nie wiem czy uda mi się wygospodarować czas na zobaczenie wszystkich czterech filmów. - Artemis - 21-08-2007 Ja pewno nie bede mogla, ale bardzo bym chciala - wstyd przyznac, ale nigdy nie bylam w kinie na zadnym anime. Szkoda, ze nie puszcza "Ksiezniczki Mononoke" :(. (Tak, ja mieszkam na wsi :P) Ale gdyby mi sie udalo dostac do W-wy w tym okresie (albo ewentualnie do Gdanska), byloby super. - Eorath - 21-08-2007 Na razie karnetów ani widu, ani słychu - podobno mają się pojawić w okolicy 10 września, może trochę wcześniej :) - Karol - 21-08-2007 Domyślam się, że pojawią się jakiś tydzień-dwa przed Festiwalem dopiero. Bilety normalne pewnie też dopiero w tym samym czasie. - Azgaroth - 21-08-2007 Dobra okazja żeby poznać trochę lepiej anime :) Może się wybiorę :) - Eorath - 21-08-2007 Ja mam blisko z pracy do Kinoteki, więc pewnie skorzystam :D Pan mnie zapewnił, że 10 września to już na pewno będą ;) - Karol - 21-08-2007 Azgaroth napisał(a):Dobra okazja żeby poznać trochę lepiej anime :) Może się wybiorę :) Koniecznie! Cytując Alieena: nie można lepiej zacząć przygody z anime jak przez filmy Miyazakiego. - Mefisto - 21-08-2007 skusił bym się jedynie na Totoro - Spirited może i miało niezły dubbing, ale po co sobie psuć. Zresztą będzie pewnie sporo dzieciarni, co wystarczy mi za wszystko :P - Karol - 03-10-2007 Namawiam do wzięcia udziału w konkursie dot. "Narzeczonej dla Kota" - z tego co widzę mamy na forum kilka osób, które znają film ze studia Ghibli. Czy naprawdę tak trudno jest napisać tych kilka zdań i otrzymać jeszcze za nie coś za darmo? ;) |