Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: The Covenant (reż. Guy Ritchie) (/Thread-The-Covenant-re%C5%BC-Guy-Ritchie--6530)

Strony: 1 2 3

The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 13-05-2023

Film już jest dostępny w jakości 8K HDR, więc dzisiaj odpalam na moim nowym telewizorze Panasonica. Wszystko wygląda na nim lepiej +3 oczka do oceny końcowej.

Fabuła: Śledzimy losy sierżanta armii amerykańskiej, Johna Kinleya, i afgańskiego tłumacza, Ahmeda. Po zasadzce Ahmed podejmuje się herkulesowych wysiłków, aby uratować Kinleyowi życie. Kiedy Kinley dowiaduje się, że Ahmed i jego rodzina nie otrzymali obiecanego bezpiecznego przejazdu do Ameryki, musi spłacić swój dług wracając do strefy wojny, aby ich uratować, zanim dopadną ich talibowie.

Krótko: ma być poważna akcyjka bez wygłupów. "Jeden gniewny człowiek" Ritchiego był cudowny, w niektórych momentach wręcz płakałem za szczęścia, że takie filmy jeszcze kręcą. Liczę na to, że "The Covenant" też dostarczy mi wzruszeń.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 14-05-2023

Guy Ritchie to jest dla mnie Pan Reżyser. Nie spodziewałem się, że mój stosunek do niego uleganie takiej zmianie. Widzę, że ma w dalszych planach kręcenie jakichś wesołych głupot, ale spoko, będę czekał na jego poważne kino.

"The Covenant" jest świetny. Na bank wrócę do niego już niebawem.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Melvin27 - 14-05-2023

Wydaje mi się że Ritchie będzie robił teraz taki myk że po każdym poważnym filmie będzie serwował coś luźniejszego, tak dla równowagi.
Nie mam z tym żadnego problemu bo ostatnio dobrze daje czadu.

Dar Salim wcielający się w postać afgańskiego tłumacza, Ahmeda, to jedna z najlepszych męskich ról, jakie ostatnio widziałem. Od jego pierwszego pojawienia się wiedziałem, że skradnie show:

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Paszczak - 14-05-2023

Rozumiem że niewolnice seksualne i narkotyki podesłane przez twojego nowego kumpla Elona zajmują ci obecnie cały czas wolny, ale napisałbyś coś szerzej.

100% męskie kino i najlepszy maczystowski madafakeryzm. Zemsta, epa, męska przyjaźń oraz przypomnienie, że długi się spłaca, słowem 10/10. Z rzeczy mniej ważnych: świetnie nakręcony, dynamiczny, dobra historia, gorzkie podsumowanie obecności Amerykanów w Afganie.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - slepy51 - 15-05-2023

Mantal napisał(a):Dar Salim wcielający się w postać afgańskiego tłumacza, Ahmeda, to jedna z najlepszych męskich ról, jakie ostatnio widziałem.

Ano, gość jest świetny a co do filmu to nic dodać, nic ująć - rewelacyjnie nakręcone i zagrane kino - szczególnie pierwsza, wojenno-survivalowa godzina kopie dupę srogo, ale końcówka też mocno dostarcza. Aż dziwne, że po takim średnio zjadliwym kasztanie jak "Operation Fortune" Guy Ritchie daje coś tak dobrego - ba, tak patrzę teraz na jego filmografię i spokojnie mogę powiedzieć, że to jego zdecydowanie najlepszy film.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 15-05-2023

Cytat:gość jest świetny

Jak pisałem wcześniej, od pierwszego pojawienia się Ahmeda poczułem, że wymiecie. Miał ten unikalny vibe bezwzględnego w starciu z wrogami, milczącego twardziela na drodze zemsty.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Debryk - 15-05-2023

gdzie to mogę łobejrzeć?

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 15-05-2023

U mnie. Wpadniesz?

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Debryk - 15-05-2023

fak. To było zaj3biste w ciul.

10/10 i total zachwyt.

Dar Salim w tej roli to normalnie coś wspaniałego dla oczu.
Najlepszy Ritchie zdecydowanie.
Poza tym, nie wiem co napisać bo jestem zajarany jak blokująca tunel ciężarówka.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 27-05-2023

Orientujecie się, czy ktoś w ogóle robi polskie napisy do tego znakomitego filmu?

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - shamar - 27-05-2023

A to AI jeszcze nie potrafi tłumaczyć?

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - simek - 28-05-2023

Przecież wszyscy dobrze wiemy, że akurat najbardziej potrzebnych rzeczy, to AI nie będzie w stanie ogarnąć jeszcze przez dekady :p

The Covenant (reż. Guy Ritchie) - srebrnik - 28-05-2023

Literacko to ten czat jest bardzo kwadratowy. Efekty podobne do wrzucenia tekstu w translator google

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Mental - 28-05-2023

Cytat: A to AI jeszcze nie potrafi tłumaczyć?

Dialogów nie umie tłumaczyć, żeby oddać zniuansowanie ludzkiej mowy, slang czy inne takie.

The Covenant (reż. Guy Ritchie) - Nemo - 28-05-2023

Mnie się film podobał. Dar Salim mocne wejście w ch#j. Dobre sceny akcji, dramatyzm, pokazana amerykańska biurokracja. Daję 8/10. Za całe 55milonów baksów zrobiono naprawdę dobry film.

Napisane dla was na moim RMX3363 przy użyciu Tapatalk

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - streamus - 30-05-2023

Może bym przysiadł do tłumaczenia, bo akurat tłumaczę serial w podobnych klimatach, ale dopiero po 12 czerwca.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - marsgrey21 - 30-05-2023

Ja czekam, żeby staremu ściągnąć z lektorem, ma być chyba 20 czerwca.

RE: The Covenant (reż. Guy Ritchie) - streamus - 30-05-2023

Skoro ma być lektor, to ja odpuszczam, dzięki za cynk.