![]() |
|
Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch (/Thread-Mulholand-Drive-2001-re%C5%BC-David-Lynch--6683) |
Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - Scheckley - 11-06-2025 W kinach ponownie leci jeden z klasyków od Lyncha i wczoraj miałem przyjemność obejrzeć go na wielkim ekranie. Gwoli ścisłości to nigdy nie widziałem go gdy leciał w tv, za to coś mignęła mi jedna scenka z lumpem za restauracją na yt, więc w sumie nie wiedziałem czego się spodziewać. A dostałem dużo, oj bardzo dużo... Wsiąkłem w film od pierwszej sceny, wspaniałe użycie dźwięku oraz muzyka Badalamentiego sprawiły, że po prostu odpłynąłem w głąb filmowego doświadczenia. Serio, jak do tej pory to mój najlepszy seans w tym roku.
Fabuła jaka jest każdy pewnie wiem skupia się ona na historii młodej kobiety (Laura Harring), która traci pamięć po wypadku samochodowym na Mulholland Drive w Los Angeles. Z pomocą nowo poznanej przyjaciółki (Naomi Watts), próbuje odkryć swoją tożsamość, co prowadzi do serii zagadek, tajemniczych postaci i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
Oczywiście to film Davida Lyncha, więc opis akcji filmu nie oddaje nawet w jednym procencie tego co można uświadczyć w trakcie seansu. To była chyba pierwsza większa rola Naomi Watts i od razu jedna z najlepszych w jej karierze. Nie można oderwać od niej oczu i kradnie każdą scenę. Jej partnerka na ekranie Laura Harring wypada już znacznie gorzej, niemniej też odgrywana przez nią postać chyba została tak napisana. Nie będę tutaj zbytnio zagłębiał się w możliwe interpretację filmu (ta z wiki jest bardzo przekonująca, chociaż nieco zbyt uziemiającą niezwykłość tego filmu).
Klimat dosłownie wylewa się z ekranu, czy to poprzez muzykę czy też takie dziwne niepokojące sceny jak ta:
No i jeszcze ta muzyka:
Zakończenie idealnie smutne na swój sposób, a jednak dające satysfakcję.
BTW zdziwiło, ze w obsadzie była tak sporo ówczesnych nołnejmów jak np. Justin Theroux, ale gdy przeczytałem, że film powstał z pilota niepodjętego przez stację ABC serialu, ta telewizyjność już mnie nie dziwi. Tym większe brawa dla Watts, za to przedstawiła na ekranie.
Solidne 9 na 10.
RE: Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - OGPUEE - 11-06-2025 (11-06-2025, 16:43)Scheckley napisał(a):O. W jakiej sieci kinowej? Pół miesiąc temu Mulholand Drive był, jak inne filmy Lynch, puszczany w kinie Zamku Książąt Pomorskich, ale na tytuł nie poszedłem, bo w tym samym czasie był quiz grupowy w Cybermachinie, na którym już uprzednio miałem zarezerwowane miejsce (a byłem liderem). RE: Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - shamar - 11-06-2025 (11-06-2025, 16:43)Scheckley napisał(a): Ale wiesz, że to wszystko nakręcone jest od nowa? A pilota mozna znalezc w necie. RE: Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - Scheckley - 12-06-2025 Od nowa całości nie kręcili, a po prostu dokręcili nowy materiał. RE: Mulholand Drive (2001) reż. David Lynch - Mefisto - 30-11-2025 |