Filmowe ciekawostki
Taka mała ciekawostka dla fanów Smallville: W 10 odcinku 4 sezonu Lex Luthor ma sen, w którym jest prezydentem USA. Pojawia się seria ujęć z wybuchami nuklearnymi. To sceny zapożyczone z końcówki trzeciej części Terminatora.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
w komiksie też było, że został prezydentemUśmiech

Odpowiedz
tak sobie pomyślałem podczas ostatniego seansu Memento - a widzę, że nie ma tematu odnośnie filmu - że jest coś, co w tym filmie można mimo wszystko uznać za wpadkę, choć nie do końca. Chodzi mi tu o zdjęcia, które nosi z sobą wszędzie Lenny. Otóż za każdym razem, kiedy chce kogoś sprawdzić sięga do nich, a te często znajdują się w kieszeni. Czasem jest to oczywiście uzasadnione, ale jest parę scen (jak np ta, gdy w pokoju odwiedza go Teddy), w których Lenny ot tak, bez żadnego związku od razu sięga do zdjęć będących w kieszeni. I wszystko pięknie, ale skoro od wypadku nie może mieć nowych wspomnień, to skąd wie, że ma te zdjęcia w kieszeni? Z drugiej strony idealnie pasuje to do opowieści o Sammym - być może Lenny tak długo korzysta ze zdjęć i kieszeni (choć jest to odrobinę naciągane, gdyż jego ostatni strój, a więc marynarka, nie należy przecież do niego), że w końcu zdołał wywołać u siebie impuls, odczucie odnośnie identyfikacji osób za pomocą zdjęć, a więc zrobił coś, do czego nie udało się nakłonić Sammy'ego.
Ot taka wpadka-dywagacja Uśmiech
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
W Memento jest jeszcze wieksza wpadka:
Skad Lenny w ogole wie, ze mial wypadek? Powinien pamietac napad i cale zajscie DO momentu uderzenie glowa, o co tam uderzyl (lustro chyba). Dalej to juz lekarskie wyjasnienie w stylu "ma pan pierdolca z powiklaniami", ktore powinien zapomniec po 5 minutach i obudzic sie znow "po uderzeniu".
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
no to też prawda, ale wtedy nie byłoby filmu Uśmiech

Odpowiedz
Czyli film nie potrafi utrzymac wlasnego fundamentu fabularnego. Memento to gniot! :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):I wszystko pięknie, ale skoro od wypadku nie może mieć nowych wspomnień, to skąd wie, że ma te zdjęcia w kieszeni? Z drugiej strony idealnie pasuje to do opowieści o Sammym - być może Lenny tak długo korzysta ze zdjęć i kieszeni (choć jest to odrobinę naciągane, gdyż jego ostatni strój, a więc marynarka, nie należy przecież do niego), że w końcu zdołał wywołać u siebie impuls, odczucie odnośnie identyfikacji osób za pomocą zdjęć, a więc zrobił coś, do czego nie udało się nakłonić Sammy'ego.

No ale przeciez w calym filmie o to chodzi, ze Lenny nie mial tego zaniku pamieci, tylko go sobie wmowil...

Odpowiedz
nie umniejsza to jednak faktu, że w kontekście opowiadanej historii i świata przedstawionego jest to babol

Odpowiedz
Nie wiem czy było, ale w finałowych częściach trzech popularnych trylogii występuje w małych rólkach znany min. z "Mad Maxa" aktor Bruce Spence.

Lord of the Rings: The Return of the King

[Obrazek: spencelotrsw7.th.jpg]

Matrix Revolutions

[Obrazek: spencematrixzi7.th.jpg]

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

[Obrazek: spenceswkw6.th.jpg]

Co prawda w LOTR pojawił się tylko w wersji rozszerzonej ale można śmiało jego występ zaliczyć.

Odpowiedz
Taka mała ciekawostka (a raczej dziwny przypadek) z filmów Nolana:

W Insomni jeden z bohaterów ma na nazwisko Eckhart. Aaron Eckhart wystąpił w TDK w roli Harveya Denta Duży uśmiech
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ty tak na serio? Język

Odpowiedz
Nie akurat skończyłem palić zioło Uśmiech Jasne, że na serio.

Odpowiedz
Cytat:Natalie Portman has launched a new internet community aiming to give fans a behind-the-scenes glimpse at what it takes to make a movie.

The actress, along with co-founder Christine Aylward, created MakingOf.com after realising several of her friends were intrigued and wanted to learn more about the film-making process.

Portman has recruited several big names - including directors Marc Foster and Michel Gondry, and actor Jason Bateman - to share their experiences and give moviegoers an all-access pass to the world of cinema.

And her website, unveiled during a press conference at the 2009 Tribeca Film Festival, even explores the work of casting directors, make-up artists, and cinematographers.

She says, "Christine and I have been friends for a few years now and we were just talking one night and I was like, 'I wonder why there isn't a website that sort of encapsulates the experience of visiting a friend on a film set'. Every time a friend of mine came to visit (on set) I was sort of reminded of how exciting a place it is to work and I was reminded how little we all know when you're just a moviegoer about all the different aspects that go into making a film.

"So the site is supposed to encapsulate that experience and give it to people who don't have a friend they can visit on a film set so they can say, 'How do they do that? What are those jobs that exist that people don't even know about on film sets?'

"(It's also an) experience for the serious, burgeoning filmmaker - there's this whole generation now of people who are making their own movies with YouTube and similar sites and I'm sure they want expert advice and the opportunity to see how it looks up close. That's the goal - to extend that access to everyone."

Odpowiedz
Mała ciekawostka: http://showhype.com/video/nike_leave_nothing_commercial_full_hd_version/
Reklama nakręcona przez Michaela Manna.
(pewnie umieściłem to w złym miejscu, ale nie ma tematu o Michaelu Mannie)

Odpowiedz
Było już, nawet kilka razy podobno. A na przyszłość to raczej pasuje do tematu 'Reklama'.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Czyżby nawiązanie do rozmowy o Argento w Juno? Uśmiech

[Obrazek: gialloe.jpg]
Kadr z filmu Giallo.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Nie jestem pewny, ale zajazd leśny, w którym ukrył się John Dillinger we "Wrogach Publicznych" to chyba to samo miejsce, w którym ukrył się gang Barrowa w "Bonnie i Clyde" (co potem była ta rozpierducha w której ranny zostaje Buck), jak wrócę to dam obrazek z Bonnie i Clyde, a na "Wrogów" muszę poczekać do premiery DVD (chyba, że ktoś dysponuje zdjęciem ukazującym domki z góry)

A i jeszcze - W Bonnie i Clyde, aktora grająca Blanche jest najstarsza z aktorów, którzy grali Gang Barrowa, a w rzeczywistości Blanche była najmłodsza.

Odpowiedz
Nie pamiętam, aby to było gdzieś wcześniej:

W uznaniu zasług dla promocji stanu Idaho twórcy filmu "Napoleon Dynamite" Jared i Jerusha Hess zostali uhonorowani w oficjalnej uchwale podjętej przez stanowy parlament. Pod koniec wielkopomnego aktu stoi:

WHEREAS, any members of the House of Representatives or the Senate of the
Legislature of the State of Idaho who choose to vote "Nay" on this concurrent
resolution are "FREAKIN' IDIOTS!" and run the risk of having the "Worst Day of
Their Lives!"

Co zapewne sprawiło, że w stanowej Izbie Reprezentantów uchwała przeszła stosunkiem głosów 69 do zera (jeden parlamentarzysta był chory i nie zjawił się na głosowaniu), natomiast Senat Idaho przyjął ją przez aklamację. Źródło.
Na razie nie mam podpisu, ale na pewno wymyślę coś błyskotliwego...

Odpowiedz

Taka ciekawostka. Oczko

Odpowiedz
Na zdjęciach Lance Henriksen w "Piranii 2" oraz Janette Goldstein w "Aliens":

[Obrazek: pirania_2.jpg] [Obrazek: aliens.jpg]
"It's alive!"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon