Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
simek o brutalności (skopiowane z filmów zagranicznych), niektóre uwagi całkiem słuszne:
Brutalny to dla mnie określenie bardziej natury estetycznej, brutalny był Alien 3 i Kill Bill, na kompletnie inne sposoby, ale krwi było dużo. Do Siedem i określenia jego wymowy bardziej pasuje mi właśnie niegrzeczny(chociaż samo to słowo jest takie bez jaj troche), niewygodny, perwersyjny powiedział Mental.
Uwaga, nie bić! Gdyby wyciąc z Siedem kilka najostrzejszych ujęć i zmienić język bohaterów, to nie wiem co stałoby na przeszkodzie, aby ten film dostał PG-13 zamiast R. Rka w tym wypadku bardziej za atmosfere niż konkretne rzeczy do których można się przyczepić. Jeszcze bardziej odbiegając od tematu, to Aż poleje się krew też ma R, chociaż krwi i przekleństw więcej w PG-13 blockbusterach jest. Dziwne, ale ja się podpisuje pod tym werdyktem, bo ten film najbardziej ze wszystkich wyszarpał moje emocje.
15-04-2009, 00:18
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
simek napisał(a):No ale co chcecie od gościa, przynajmniej stawia sprawę jasno: chce zrobić straszny film, ale producent mi nie pozwoli, więc zrobię go na tyle strasznym na ile pozwala PG-13.
Zacytowałem tę wypowiedź bo wydała mi się zwyczajnie zabawna. Jeden z komentujących ją napisał:
Malick663 59p napisał(a):pg-13 scary? is that an oxymoron?
:)
Oczywiście niższa kategoria wiekowa nie przesądza o straszności filmu, ba! nie ma z nią nic wspólnego. Przykład? Amerykański The Ring. Jakie było moje zaskoczenie gdy (w sumie to całkiem niedawno) odkryłem że miał PG-13.
15-04-2009, 07:28
Stały bywalec
Liczba postów: 794
Liczba wątków: 8
simek napisał(a):Jeszcze bardziej odbiegając od tematu, to Aż poleje się krew też ma R, chociaż krwi i przekleństw więcej w PG-13 blockbusterach jest. Dziwne, ale ja się podpisuje pod tym werdyktem, bo ten film najbardziej ze wszystkich wyszarpał moje emocje.
AFAIK MPAA chciała dać PG-13, ale reżyser poprosił o wyższy rating.
15-04-2009, 15:17
.
Liczba postów: 27,791
Liczba wątków: 62
?Jak to? Anderson sam chciał zmniejszyć dochody filmu i dać mu R? Pewnie dlatego, żeby na plakacie lepiej wyglądało, szacun dla chłopaka :D A jakieś szersze info masz żebym sobie mógł o tym poczytać?
15-04-2009, 17:39
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
simek napisał(a):Anderson sam chciał zmniejszyć dochody filmu i dać mu R?
Anderson walczył o Oscary, ambitny film z PG-13 dobrze nie wygląda :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
15-04-2009, 19:19
Banned
simek napisał(a):Jak to? Anderson sam chciał zmniejszyć dochody filmu i dać mu R?
Amerykańska młodzież na pewno marzy o oglądaniu 150-minutowych dramatów których akcja toczy się na początku XX wieku:)
15-04-2009, 19:22
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
A to reżyser ma tu cokolwiek do gadania?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
18-04-2009, 03:56
.
Liczba postów: 27,791
Liczba wątków: 62
Nie od dzisiaj wiadomo, że co bardziej wpływowe osoby z hollywood potrafią coś tam z MPAA wytargować. Z tego co pamiętam z "This film is not yet rated" to można sobie normalnie zadzwonić do komisji i pogadać, czy może by czegoś nie wyciąż, żeby dostać niższą kategorię, czasami się zgadzają, więc jeśli Anderson chciał mieć wyższą kategorie to dla MPAA pewnie żaden problem i powiedzieli ok.
18-04-2009, 10:27
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,338
Liczba wątków: 67
zależy jaki film i jaki reżyser - QT, Mallick, Fincher (oprócz ostatniego wybryku), Cronenberg, etc. raczej nigdy problemów nie mieli, bo mniej więcej z góry wiadomo, jakim znaczkiem można ich filmy oznaczyć i jak w dupę wleźć potrafią, żeby na swoim postawić.
18-04-2009, 21:02
Ambasador białej rasy
Przeniesione z tematu o "Lakeview Terrace"
albo scena z piłą mechaniczną.
jak mowie: film nie był jakoś super intensywny emocjonalnie, gdyż pewnej bariery nie da się przeskoczyć, mając na karku faszystowską instytucje z faszystowskim regulaminem. tak czy siak, zdanie podtrzymuje: dobre kino.
wkrótce na tapete pojdzie unlawful entry z russellem i liotta - ponoc identyczna historia, tyle że z certyfikatem R.
30-04-2009, 10:23
R?
Toto i łagodne i nudne było, o ile pamiętam, bo widziałem to w kinie ze 20 lat temu. Tylko ten ciapowaty Russell...
30-04-2009, 10:27
Ambasador białej rasy
Przeniesione z "District 9"
ok, jak tam sobie chcesz. ja ci tylko mowie, ze najlepsze dramaty w dziejach kina mają R, a nie PG-13 i tego nie zmieni niczyje gadanie o klasyczności. dramat to emocje, a emocji nie wsadzisz w żadne ramy poprawnego zachowania sie, a tak niestety wyglądają niemal wszystkie filmy pg-13. maoga być dobre, nawet bardzo dobre (jak ostatnio obejrzany przeze mnie lakeview terrance, o którym zapewne za kilka dni nie będę już pamiętał), ale gwarantuje ci, ze pewnej bariery przeskoczyć nie mogą - a za ta barierą rozciąga się właśnie to, co w kinie najlepsze.
a propo distric 9 - takie coś wygrzebałem z internetu:
04-05-2009, 11:31
Mental napisał(a):ok, jak tam sobie chcesz. ja ci tylko mowie, ze najlepsze dramaty w dziejach kina mają R, a nie PG-13
To już zakrawa o jakiś znaczeniowy fetyszyzm. Nie będę wdawać się w takie poronione dyskusje. Jeśli ktoś tylko z takiego powodu skreśla ten film, albo do niego się uprzedza, to tylko kopa w żebra. :)
Zresztą o czym my gadamy: nie wiemy, czy to będzie dramat, western, czy musical. Nie wiem? Nie.
A poza tym, PG-13 miał "Million Dollar Baby", a jest to jeden z najlepszych dramatów jakie w życiu widziałem.
04-05-2009, 11:35
Ambasador białej rasy
nie znam lepszego powodu, by skreślić film niż narzucone przez mpaa ramy, co wolno a czego nie wolno, co dobre dla dzieci, a co niedobre. poza tym każdy dobry film jest dramatem, solo. każdy. a na temat million dollar baby juz się wypowiadałem w temacie o lakeview terrance.
tak czy siak, mój post i post wyżej do kasacji.
04-05-2009, 11:37
Mental napisał(a):nie znam lepszego powodu, by skreślić film niż narzucone przez mpaa ramy
Ja znam: najpierw trzeba film obejrzeć.
04-05-2009, 11:39
Banned
Mental, nie mów proszę o narzuconych przez MPAA ramach, bo mówisz o czymś teoretycznym, a o takich rzeczach nie mam zamiaru rozmawiać.
Pamiętaj że restrykcje Izby Filmowej da się bardzo łatwo obejść. Brak gore i brzydkich wyrazów, które to czynniki automatycznie sprawiają że film ma R, nie oznacza że District 9 będzie w jakikolwiek sposób filmem ograniczonym przez taką a nie inną kategorię wiekową.
Ponownie odsyłam do Duel Spielberga jako najlepszego chyba przykładu, że przy odpowiedniej realizacji da się MPAA bardzo łatwo zagrać na nosie.
Tak swoją drogą to District 9 nie ma jeszcze kategorii, ale wisi mi szczerze mówiąc jaka będzie, bo oglądając zarówno Alive in Joburg jak i Trailer D9 oraz mając pewne wyobrażenie na temat tego czym będzie ten film nie wyobrażam sobie żeby musiał mieć R.
04-05-2009, 11:55
Mierzwiak napisał(a):Pamiętaj że restrykcje Izby Filmowej da się bardzo łatwo obejść. Brak gore i brzydkich wyrazów
tylko, że jeśli to gore i brzydkie wyrazy są nieodzownym elementem świata przedstawionego (District 9 i slumsly), to sorry ale już PG-13 się kłóci. Nie wspominając już o tym, że gore jest nadinterpretacją, gdyż chodzi po prostu o to, że ludzie i (w tym wypadku) kosmici winni krwawić, jak się ich uderzy/zabije/postrzeli, cokolwiek innego i klnąć, jeśli im się coś nie uda, a nie żeby robić z tego teksańską masakrę, w której potrafią mówić jedynie fuck. A znając MPAA to nawet tych minimalnych "drobiazgów" nie będzie.
04-05-2009, 13:15
Banned
Czytałeś scenariusz? Skąd wiesz że tam będą sceny w których wymagana będzie krew? Albo fucki? Slumsy = fucki? Dżizas.
Jeszcze raz Duel Spielberga - biorąc pod uwagę sytuację w jakiej znalazł się główny bohater, na chłopski rozum z jego ust co chwila powinny lecieć soczyste wiązanki. Nie lecą i jakoś nie tylko nikt się tego nie czepia, ale film zupełnie na tym nie stracił.
04-05-2009, 13:18
Mierzwiak napisał(a):Czytałeś scenariusz? Skąd wiesz że tam będą sceny w których wymagana będzie krew? Albo fucki? Slumsy = fucki? Dżizas.
patrząc po Waszej dyskusji w temacie uwaga do mnie jest nieco nieodpowiednia, bo na razie to Wy zdajecie się znać film na wylot :P
a odpowiadając na pytanie: jeśli film w jakiś sposób opowiada o jakimkolwiek konflikcie (a rozumiem, że opowiada), to sorry, ale krew musi być. Jeśli akcja dzieje się w slumsach, to fucki muszą być - chyba Tobie tłumaczyć nie muszę czym są slumsy, hę?
Cytat:Jeszcze raz Duel Spielberga - biorąc pod uwagę sytuację w jakiej znalazł się główny bohater, na chłopski rozum z jego ust co chwila powinny lecieć soczyste wiązanki. Nie lecą i jakoś nie tylko nikt się tego nie czepia, ale film zupełnie na tym nie stracił.
Duel to co innego, bo tam masz tylko jednego, w dodatku bardzo porządnego chłopa vs ciężarówka - przez cały film padają szczątkowe dialogi, Stefan załatwia wszystko montażem i pościgami, więc fucków może nie być. Poza tym film powstał w nieco innych czasach, kiedy MPAA było trochę normalniejsze, a USA nie było skażone wszechobecną poprawnością i traumami pozamachowymi.
04-05-2009, 13:24
Banned
Mefisto napisał(a):jeśli film w jakiś sposób opowiada o jakimkolwiek konflikcie (a rozumiem, że opowiada), to sorry, ale krew musi być
Film opowiada o facecie zarażonym biotechnologią który ucieka do tytułowej District 9 w której żyją przybyli na ziemię 30 lat temu obcy. Czy powinna być krew ocenię po obejrzeniu filmu, na razie nic na to nie wskazuje, ale też temu nie przeczy, więc wydawanie jakichkolwiek osądów na tym etapie mija się z celem.
Mefisto napisał(a):Jeśli akcja dzieje się w slumsach, to fucki muszą być - chyba Tobie tłumaczyć nie muszę czym są slumsy, hę?
Wiem czym są slumsy, ale w tym momencie posługujesz się najprostszym z możliwych stereotypów. Wciąż nie widzę potrzeby by afrykańska biedota którą zobaczymy w filmie posługiwała się językiem rodem z filmu Tarantino.
Mefisto napisał(a):Duel to co innego, bo tam masz tylko jednego, w dodatku bardzo porządnego chłopa vs ciężarówka - przez cały film padają szczątkowe dialogi, Stefan załatwia wszystko montażem i pościgami
Innymi słowy czepiasz się braku fucków tylko tam gdzie ci pasuje. Facet walczy o życie, argument że jest porządnym chłopem mogę skwitować tylko gromkim śmiechem.
Jak już mówiłem, brak fucków w Duelu mi nie przeszkadza, ale z obiektywnego punktu widzenia powinny być. Kiedyś rozmawialiśmy o tym że krzyczymy "Kurwa!" np. gdy uderzymy się w kolano. Błahostka, a tutaj mówimy o ucieczce przed maniakiem który chce głównego bohatera zepchnąć z drogi/rozjechać.
04-05-2009, 13:46
|