MPAA i kategorie wiekowe filmów
Mierzwiak napisał(a):Film opowiada o facecie zarażonym biotechnologią który ucieka do tytułowej District 9 w której żyją przybyli na ziemię 30 lat temu obcy. Czy powinna być krew ocenię po obejrzeniu filmu, na razie nic na to nie wskazuje, ale też temu nie przeczy, więc wydawanie jakichkolwiek osądów na tym etapie mija się z celem.

z filmików promujących wnioskuję, że są tam jednak mimo wszystko jakieś konflikty pomiędzy ludźmi, a obcymi

Cytat:Wiem czym są slumsy, ale w tym momencie posługujesz się najprostszym z możliwych stereotypów. Wciąż nie widzę potrzeby by afrykańska biedota którą zobaczymy w filmie posługiwała się językiem rodem z filmu Tarantino.

zaraz, zaraz - język QT jest akurat dosyć wysublimowany stylistycznie - sprawdza się głównie na ekranie, mimo iż sprawia wrażenie realistycznego, natomiast fucki i inne przekleństwa zna każdy, a jeśli ten każdy żyje w slumsach, to chyba jasne jest, że dość często ich używa

Cytat:Innymi słowy czepiasz się braku fucków tylko tam gdzie ci pasuje. Facet walczy o życie, argument że jest porządnym chłopem mogę skwitować tylko gromkim śmiechem.

wybacz, nie pamiętam każdego słowa z Duelu - wiem jednak na pewno, że koleś trochę się nakrzyczał, więc parę przekleństw paść musiało, ale wtedy było inne PG, fuck chyba nawet nie było wtedy jeszcze PG-13, więc o czym mowa? A że jest porządnym facetem, to akurat jest fakt - to nie był gość z jakiejś biednej klasy, żaden wieśniak, raczej 'kulturalny' pan, który znalazł się w dośc nietypowej dla siebie sytuacji - on raczej myślał, niż gadał

Cytat:Jak już mówiłem, brak fucków w Duelu mi nie przeszkadza, ale z obiektywnego punktu widzenia powinny być. Kiedyś rozmawialiśmy o tym że krzyczymy "Kurwa!" np. gdy uderzymy się w kolano. Błahostka, a tutaj mówimy o ucieczce przed maniakiem który chce głównego bohatera zepchnąć z drogi/rozjechać.

1. mi też nie przeszkadza, bo akurat nie jest to nieodzownym elementem świata przedstawionego w tym filmie
2. może i krzyczymy, może i nie - zależy co komu i kiedy, a przypominam, że gość w Duelu wiele czasu nie miał, aby się bawić w wymyślanie epitetów tymczasem w przypadku District 9 mamy do czynienia z całą komuną ludzi wychowanych na takim, a nie innym języku
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie byłem w afrykańskich slumsach więc nie wiem. Zdaję się na twoją fachową opinię w tej kwestii.

Odpowiedz
myślę, że afrykańskie slumsy niewiele się różnią od innych slumsów :)

Odpowiedz
Mefi, różnią się tak samo jak bieda europejska od biedy południowoamerykańskiej, a ta od azjatyckiej, a ta od afrykańskiej 8)

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Jeszcze raz Duel Spielberga - biorąc pod uwagę sytuację w jakiej znalazł się główny bohater, na chłopski rozum z jego ust co chwila powinny lecieć soczyste wiązanki.

mierzwiak, duel powstał w 1971 roku, a wtedy nikt jeszcze w filmach nie bluzgał (aczkolwiek w takich produkcjach jak francuski łącznik czy ulice nędzy "wyrazy emocjonalnie nacechowane" zaczęły się pojawiać w całkiem sporych ilościach). dla przykładu: w pierwszym ojcu chrzestnym nie ma ani jednego tzw. ciężkiego przekleństwa. w dwójce są bodaj trzy, ale nie liczyłem dokładnie, a w trójce już cały potok. początek lat siedemdziesiątych to był okres przejściowy. tabu w sferze seksu zostało złamane (1967, tom laughlin, born losers), jednakże na zadomowienie sie w języku "kurw", "chujów" i "skurwysynów" trzeba było poczekać pare lat.

Odpowiedz
Godfather:
Fuck, cock, ass, boner, dick, and shit are used once
:)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Przeniesione z "Terminator: Salvation"

Dostaną to czego oczekiwali przez lata? Mnóstwo postapokalipsy, wybuchów, Connora. Nie przetłumaczysz Amerykańcowi, że PG-13 wypiera z filmu emocje i lansuje ugrzeczniony styl fabularny. Dla niego Terminator musi być "awesome". Gdy dowiedziałem się o oficjalnej kategorii (umówmy się, że do momentu kiedy chodziły ploty o rzekomej R-ce jeszcze śliniłem się na wieść o nowej części) przestawiłem swoje oczekiwania co do nowego Terminatora.

Wieści z ostatniej chwili - podobno kinowy cut trwa... 108 minut. Moje nadzieje powoli zamieniają się w wielkie G.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Snappik napisał(a):Wieści z ostatniej chwili - podobno kinowy cut trwa... 108 minut. Moje nadzieje powoli zamieniają się w wielkie G.

no tak, bo przecież pozostałe terminatory mają zupełnie inną długość (dla porównania - T1 - 107 minut, T3, 109)

Odpowiedz
I jak powszechnie wiadomo, długość filmu świadczy o jego jakości.

Odpowiedz
Przeniesiono z tematu o "District 9".

Crov napisał(a):Jezeli zamiesza sie w to studio i budżet będzie za duży to przewiduje optymistyczne przesłanie w stylu conajmniej "Moze bedziemy mogli zyc razem".

dużo zależy tez od kategorii wiekowej. dlatego czekam na jakieś oficjalne info w tej sprawie. widzieliście kiedyś, nazwijmy to roboczo, pesymistyczny film z certyfikatem PG-13? bo ja nigdy.

Odpowiedz
Wiesz, jakieś 3 miechy temu Mekdżi twierdził, że stawia na "character developing" i że forsuje wersję ponad 130 minutową. Teraz nagle dostajemy niezły kontrast. Jak za film za 200 baniek to śmiesznie mało, co widać choćby po T3, który kończy się tak szybko jak zaczyna. Ale po kolei:

McG dostaje wolność w kręceniu pod kategorię - bullshit
Błogosławieństwo Camerona - bullshit
Arnold wystąpi w T4 - raz jest pewny, raz nie, co on ku... nie kontroluje postprodukcji? U takiego Baya to jest nie do pomyślenia.

Powoli mi się wydaje, że McG jest taką małpką, wyznaczoną przez studio do nakręcenia czegoś co może nabić kabzy producentom. Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Mental napisał(a):dużo zależy tez od kategorii wiekowej. dlatego czekam na jakieś oficjalne info w tej sprawie. widzieliście kiedyś pesymistyczny film z certyfikatem PG-13?

Ja. "Million Dollar Baby". To, że film ma niską kategorię nie znaczy, że D9 musi być wesolutkie i infantylne. Przecież o smutnych kosmitach można mówić bez bluzgów i krwi - wzruszające historie z mądrym, inteligentnym morałem są możliwe. Dlaczego D9 miałby być inny?
I ile razy jeszcze będziesz zmieniał swojego posta? Z ciekawości pytam.

Odpowiedz
Cytat:wzruszające historie z mądrym, inteligentnym morałem są możliwe.

wiem, tez widzialem wall-e.

Odpowiedz
Przeniesione z wątku "Drag Me To Hell"

Karolu, a nie wkurza cię sam trend? raimi - mistrz niszowego, obleśnego horroru nagle kręci w PG-13? nie wkurza cię sam fakt, że gościu nakręcił film, który dostał od mpaa kategorie wiekowa "od lat trzynastu" i w którym nie ma ani jednego faka? abstrahując już od tego, czy film jest fajny czy niefajny - nie jest to znak czasów? osobiście nie wierze, ze można piekło przedstawić w sposób minimalnie angażujący czy nawet karnawałowo śmieszny w takiej kategorii. po prostu się nie da i tyle. jak patrze na zdjęcie tej babci, to mi się przypomina gargamel ze smurfów. to ma być zachęta to obejrzenia filmu? hellraiser to to pewnie też nie będzie, więc ja tam kapituluje. zresztą czytając niektóre opinie krytyków z cannes, które mnie gówno obchodzą tak na marginesie, zauważyłem, że podkreślali to samo: "rami nakręcił horror z makabrą dostosowaną do młodszego widza". nigdy w życiu nie widziałem horroru w PG-13 (prócz Innych, których nie znoszę) i nie zamierzam tego zmieniać. dla samej zasady. jeśli przegapię przez to ignoranctwo jakiś czadowy horror, wgniatający w glebę, no cóż - ryzyko zawodowe - będę musiał z tym żyć.

Odpowiedz
Mental, nie wiem czym się tak oburzasz. Widziałeś klipy z Drag me to Hell? Toż to jakiś szajs jest. Kategoria wiekowa? Who cares?

Scenka ze staruchą w łóżku albo z muchami wywołała u mnie uśmiech politowania, a chyba nie to Raimiemu chodziło.

Odpowiedz
Może by tak wypieprzyć to kolejne gadanie o kategoriach wiekowych i braku krwi? Jest już chyba od tego temat i tam to trzeba przenieść. Mental, kocham cię jak psa sąsiada brata cioci od strony matki dziewczyny, którą poznałem kiedyś w pociągu, ale kiedy obejrzę wreszcie wyczekiwany przeze mnie komediohorror zwany "Drag me to Hell", to nie chcę przebijać się przez dziesięć stron licząc, że ktoś coś jeszcze o samym filmie napisał, tylko po to, żeby okazało się że to ostatnie dziesięć stron tego, kurwa, samego pieprzenia o tym, że nie ma Rki, albo że trailer zapowiada cienki horror. No litości. Duś w zarodku!

Też bym chciał Rkę i w ogóle, ale jest do tego gadania temat odpowiedni.

Odpowiedz
niby gadasz sensownie, crov, ale zwróć uwagę, że ja tu szkicuje kontekst historyczny, który ma ci pomóc w prawidłowej recepcji harry'ego po.... sory - drag me to hell:) drag me to hell to bowiem twórczość jajcarska i luzacka z tego co mówi Karol i w dodatku horror. mój mózg z automatu łączy więc ją z evil dead, brain dead, bad taste, hellraiserem oraz cała masa innych szmirowatych filmów grozy B+, których kultowość zasadza się na totalnej niepoprawności treściowo-wizualno-politycznej: jucha, faki, rzyganie, aluzje seksualne, zabijanie zombie-noworodków, czyli w prostych słowach orgiastyczne rozpasanie w każdym kierunku. Karol w dodatku zaakcentował fakt, że to ponoć jakiś oldskul jest, z czym nie moge się zgodzić z oczywistych względów.

Odpowiedz
Crov napisał(a):Duś w zarodku!

hmm...Dux w zarodku? ;)

a swoją drogą kręcą przeca remake Hellraisera - ciekawe jaka kategoria :)

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):a swoją drogą kręcą przeca remake Hellraisera - ciekawe jaka kategoria :)
"Hellraiser" Pascala Laugiera za mocny, reżyser do wymiany

Odpowiedz
ale fajnie. w ciekawych czasach żyjemy. już nawet nie mam siły komentować takich newsów, bo one się same komentują. a dla reżysera szacunek, że zrezygnował. też bym tak zrobił.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon