The Dark Knight (2008)
Oby się pośród tych wybranych znalazły "Killing Joke", "Venom" i "Batman Vs Predator" 8) (jeden z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem).

Dzięki :D

Międzyczasie chciałem zaznaczyć, że użytkownika któregokolwiek forum nie mierzy się poprzez liczbę postów. To nader niesprawiedliwe :P

Od dłuższego czasu jestem obserwatorem, czytelnikiem waszego forum. Zbytnio się nie udzielałem, bo kiedy już chciałem to zrobić, zawsze ktoś inny napisał dokładnie to, co chciałem napisać :) Macie fajne forum. Co prawda jest różny poziom merytoryczny niektórych osób i czasami niski poziom kulturalny (głównie wina moderatorów), ale ogólnie fajne miejsce do pogadania o filmach :wink:

Trzymam za słowo z tą kamerę :wink: A tak na serio - jeżeli ktoś będzie robił fanfilm o Batmanie to ja zawsze chętnie pomogę. Mam pojęcie na ten temat, siedzę w tym kręgu ładną dekadę, co widać na BatCave.

A teraz pozwólcie, że przestanę się odzywać, a trochę poobserwuję :twisted:

Gieferg napisał(a):Oby się pośród tych wybranych znalazły "Killing Joke", "Venom" i "Batman Vs Predator" 8) (jeden z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem).

To klasyka, owszem, ale dla mnie taki "Venom" jest trochę naiwny. Szczególnie moment, w którym Batman wychodzi z nałogu jest bardzo ckliwy. Mogłoby wyjśc z tego coś naprawdę dobrego, gdyby historia miała więcej części i była bardziej rozbudowana.

A najlepszymi historiami z Batmanem nie są wcale te najbardziej znane....
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!

mógłbyś polecić mi jakieś naprawdę dobre komiksy z Batmanem w roli głównej? coś w klimatach, o których pisałeś wcześniej? żeby było brutalnie, bezkompromisowo i bez dziecięcej naiwności. chciałbym sie czegoś nauczyć, czytając komiks, a nie się uwsteczniać.

Learn and practise, padawan:

http://comics.ign.com/articles/624/624619p1.html - znajduje się tutaj klasyka. To są najpopularniejsze historię o Batmanie, ale wcale nei oznacza, ze najlepsze. W ogóle nie wiem, co tutaj robi Gotham by Gaslight. Niektóre z tych historii były dobre, ale w latach 80. Obecnie nieco się zestarzały (tj. Death in the family).

Oto moja osobista lista najlepszych komisków z Batem:

Oczywiście pomijam to, co zostało wcześniej wydane w naszym kraju mlekiem i miodem płynącym:

Strange Apparitions, Blind Justice, City of Crime, Gothic, Prey i Terror (traktuje to jako całość), Other Realms, Collected Legends of the Dark Knight, Dark Legends, Dangerous Dames & Demons, The Greatest Batman Stories Ever Told 1-2, The Greatest Joker Stories Ever Told, Featuring Two-Face and the Riddler, Batman: Year One Hundred, The Cult, Batman/Two-Face: Crime and Punishment, Child of Dreams, Harvest Breed, Night Cries, Roomful of Strangers, War on Crime, Harvest Breed, Birth of the Demon, Haunted Knight (tak, TM-Semic wydał dwie historie z tego tomu. Nie wydał jednak tej najlepszej o Scarecrowe)

Ponadto jeżeli chodzi o komiksy z okolic Nietoperza: polecam Gotham Central, Robin: Year One, Nightwing: Year One, Batgirl: Year One, Nightwinga Dixona, McDaniela i Landa (szczególnie polecam The Target Dixona i MicDaniela), Nightwing/Huntress, Batgirl Kelley Puckett i Diamona Scotta, Batgirl: Kicking Assassins. Z Catwoman polecam Selina's Big Score i jakikolwiek tom autorstwa Brubakera. Na forach wiele dobrego słyszałem o Her Sister's Keeper, który ma miejsce w czasie Year One Millera. Strasznie trudno jednak znaleźć ten komiks.

Z komiksów nie wydanych w TPB polecam:

- Batman #452-454 (wydane u nas przez TM-Semic jako Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta)
- Batman #515-552 (Batman Moencha i Jones. U nas wydany jedynie początek w ramach Superman/Batman z TM-Semic)
- Detective #569-574
- Detective 583-594; 601-614
- Detective 629-633; 638; 643

Chudy, ale żeś walnął listę, a chłopak dopiero zaczyna :D

Mental - koniecznie przeczytaj komiksy Franka Millera "Year One" i "Dark Knight Returns" (Wydane u nas jako "Rok Pierwszy" i "Powrót Mrocznego Rycerza"). Pierwszy opowiada o początkach działalności Gacka, drugi o jego zmierzchu. Naprawdę dobra lektura.

Cytat: Batman #452-454 (wydane u nas przez TM-Semic jako Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta)
u nas 8/91 rewelka :] Batman kąpie się w krwi, podrzyna gardło noworodkowi i tańczy z trupami na cmentarzu :twisted: niezły klimat :twisted:

A tak jeszcze o Knightfallu - czy was też wkurzało że walkę z Bane w rezydencji narysował Aparo? nawet lubiłem tego rysownika ale wczesniej, w Knightfallu się totalnie zeszmacił.

Milord napisał(a):Mental - koniecznie przeczytaj komiksy Franka Millera "Year One" i "Dark Knight Returns" (Wydane u nas jako "Rok Pierwszy" i "Powrót Mrocznego Rycerza"). Pierwszy opowiada o początkach działalności Gacka, drugi o jego zmierzchu. Naprawdę dobra lektura.

Ja jedynie dodam, że błędem jest kupowanie DKR w wersji polskiej. Ponad 40 błędów tłumaczeniu, w tym większość merytorycznych.

Dla niektórych Aparo stworzył unikalną wersję Batmana. Mnie osobiście nie podobają mi się ostatnie dokonania Aparo, tzn. Nie lubię stylu, w jakim przedstawia postacie. Wyglądają, jakby zapomniały z rana zdjąć wieszaków z ubrań. Wolę wcześniejsze prace tego autora, które nawiązywały nieco do rysunków Neala Adamsa.

I tak nikt nie pobije mistrza Breyfolge'a. Jeszcze przeboleję, że do Batmana nie wróci Grant, ale Norm nadal jest mistrzem w ilustrowaniu Batmana.

u Breyfogle'a Batman często wyglądał jak powiewająca na wietrze szmata, jakby się składał z samej maski, peleryny + jakaś wystająca ręka czy noga. nigdy mi nie pasował jego styl.

Mental - jedna pozycja z Batmana? Zarzuc Arkham Asylum. Ciezke i jak dla mnie troche przekombinowane graficznie, ale niezle loi leb, poza tym czuc w tym klimaty Se7en.

Gieferg, nie bluźnij, bo Breyfogle to jeden z najlepszych rysowników na świecie. Wspaniale skomponowane plansze, ta dynamika... a Batman w jego wersji nie był żadną szmatą, tylko majestatycznym, większym niż życie obserwatorem - wybawcą Gotham.

Cytat:bo Breyfogle to jeden z najlepszych rysowników na świecie
to samotwierdził Arek Wróblewski, niestety nigdy się z nim nie zgadzałem. Breyfogle tworzył tez niezłe ilsutracje i te były całkiem całkiem, ale zbyt wiele było takich, które mnie po prostu odrzucały, żebym miał się specjalnie podniecać jego twórczością. Podobały mi się natomiast rysunki takie jak w Killing Joke czy Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta (nie pamięam kto je rysował).

a przypomniało mi się - świetnie była narysowana historia z "Batman" 633, (kryzys tożsamości) rysował to Tom Mandrake, w Polsce wydane w numerze 2/93, fajny klimacik, batman w kominiarce i niezłe zwroty akcji :D

Gieferg napisał(a):Podobały mi się natomiast rysunki takie jak w Killing Joke czy Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta (nie pamięam kto je rysował).
W "Killing Joke" Brian Bolland. Faktycznie rysunki były świetne, i klasyczny już kadr:
[Obrazek: Jokerkillingjoke.png]

Ech, Killing Joke... kawał świetnego komiksu.

Moore, wiadomo. 8)

Zabójczy Zart czytałem pierwszy raz mając 12 lat, cóż, połowy rzeczy wtedy nie skumałem ale komiks i tak robił wrażenie, zwłaszcza takie akcje jak ta:

- czy to dzwonek do drzwi?
- Tak, to musi być Colleen, nasza sąsiadka. Wybieramy się wieczorem na kurs jogi...

http://img485.imageshack.us/img485/7724/killingjoke1qp1.jpg

Nie narzekałbym gdyby to się znalazło w filmie :)

właśnie ściągam w oryginale year one, dark knight returns.

jakuzzi: arkham asylum to tytuł komiksu czy serii, bo nie mogę znaleźć

To one-shot graphic novel.

Killing Joke również zostało słabo wydane po polsku. Tłumaczenie jest bardzo słabe, szczególnie ostatnia rozmowa Batmana z Jokerem. No i ten kultowy offset Semica... :roll:

Och, no nie wiem. Mental pewnie czepi się, że postrzelona kobieta spokojnie pyta "dlaczego tak pan robi?" zamiast krzyczeć "ty skurwiały chuju, oby ktoś wypruł ci wnętrzności za pomocą, kurwa, łyżki".

Jak to? U mnie tak mówi :P

[KLIK]

Akurat wydaje mi się, że w przypadku Barbary Mental nie ma się co czepiać. :)

:D No, teraz to dobry komiks. :twisted:

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon