Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy
Mierzwiak napisał(a):Czy na każdym kanale muszą tak bardzo podkreślać że kosztujący 15 baniek HL wygrał z 250 milionowym Avatarem? Nie przypominam sobie żeby wygrana w kategorii "najlepszy film" była zależna od wysokości budżetu.

Chyba bardziej chodzi o podkreślenie że film który zarobił 20 mln $ wygrał z filmem z który zarobił 2,5 mld $ :lol: trochę to po oczach kuje ale w sumie nie powinno mieć to znaczenia :wink:

Zauważył ktoś niewyraźną minę George'a Clooney'a, mam wrażenie że przypalił za ostro lub pokusił się na jakieś białe szaleństwo :shock: :grin:
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
A ja powiem tak, że mam wrażenie, że gala była najfajniejsza dla Tarantino, który już na dywanie wyglądał na sponiewieranego imprezą :)

Odpowiedz
Mefi, z twojego streszczenia wynika, że Manna jednak nie było. a ja głupi myślałem, że PE byli chociaż nominowani w kategorii... nie wiem - Najlepszy aktor drugoplanowy, którego nazwisko zaczyna się na "L", a imię na "S". a Eastwood był? a Rob Zombie?:) nie? to mega dno:)

Odpowiedz
Eastwood był :) ...przynajmniej na czerwonym dywanie.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Ja to się w ogóle zastanawiam kto tam jeszcze siedzi na tej gali, bo najważniejszych gwiazd, producentów i nominowanych jest powiedzmy, że koło setki, no, niech będzie, że dwie. W Kodak Theatre jest 3500, niech to troche ograniczą nawet to i tak zostaje duużo miejsca. Wejściówki normalne sprzedają?

Odpowiedz
Cytat:Tyle razy prosilem, zeby nie robic czatu z oscarowego tematu, ale widac, ze apele poszly w proznie.

Zeszlo nam...pare piw,pare nedznych decyzji Akademii i wyszlojak wyszlo.

Jakuzzi napisał(a):A w tym roku jeszcze Phonik specjalnie podal namiary na irca...

Na ktorego ni cholery nie mozna bylo sie wbic - niestety.

Jakuzzi napisał(a):Wlasnie skonczylem kasowac 6 stron nocnej oscarowej debaty przepelnionej niesamowicie merotorycznymi postami w stylu "OMG, Cameron udziela wywiadu! Uwielbiam go!!!"..

...az tak ostro bylo? Rzeczywiscie zenada ;)

Jakuzzi napisał(a):Tak. Tak samo jak zawsze naprawde wkurzony jest Carrell na Gervaisa, kiedy ten jedzie po pierwszym na prawie kazdej ceremonii.. ;)

Dziwi mnie to wkurzenie, bo jakos wybitnie mu nie pocisnieto. Co do Carrella, to o co chodzi? (Office?)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Mental napisał(a):go go Kathryn! wierzyłem w ciebie od chwili zobaczenia Strange days - jedyna kobieta warta oskara za reżyserie. fuck that burak Cameron:)

Oscar sie jej zalezal....za "caloksztalt" i brawa dla tej Pani. Zreszta Jim cieszyl sie jak dziecko, choc mial kwasna mine przy technicznych (liczyl chyba za nominacje za montaz, ktory moze nie byl tak widowiskowy jak D9, ale ten z HL wbijal w glebe)

Mefisto napisał(a):Oscary 2010:

Idealnie podumowales calosc <ok>

Mefisto napisał(a):Co? Żadnego wprowadzenia do najważniejszej kategorii? Phi.

Organizatorzy musieli ostro na czasowke cisnac bo wygladalo to zalosnie...wchodzi Hanks i po ptokach - nedza.

Phlogiston2 napisał(a):W sprawie najlepszego filmu w sumie mogło być gorzej(Avatar)*, ale mogło być jeszcze lepiej(Bękarty).

Film i rezyseria ok, ale techniczne (tak wiem, mozna miec je w dupie, ale nagroda to nagroda i jesli jakis film nie zasluguje w jakies kategorii na nagrode, to nie zasluguje) dla HLz dupska wyjete, scenariusz takze.

Cytat:Czy na każdym kanale muszą tak bardzo podkreślać że kosztujący 15 baniek HL wygrał z 250 milionowym Avatarem? Nie przypominam sobie żeby wygrana w kategorii "najlepszy film" była zależna od wysokości budżetu.

SMieszne troche, tak samo jak nazywania Avatara wielkim przegranym...dla mnie mega sukcesem jest fakt, ze najslabszy film Canerona nazbieral tyle nominacji. Swoja droga kumpelska atmosfera, Jimbo siedzi z ekipa HL - buziaki i zyczenia. Mily "rodzinny" klimat <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Cytat:Organizatorzy musieli ostro na czasowke cisnac bo wygladalo to zaloznie...wchodzi Hansk i po ptokach - nedza.
Dobre to było. Wchodzi Hanks, zdążyłem mrugnąć i nagle widzę grupkę cieszących się ludzi. Co, jak, ale...? To już? Chwilę zajęło mi zorientowanie się że Hurt Locker dostał statuetkę :wink:

Odpowiedz
Mental napisał(a):widzieliście na widowni Manna? ponoć specjalnie dla Niego rozwinęli osobny dywan, wychodząc z oczywistego założenia, iż żaden śmiertelnik nie jest godzeń stąpać po Jego śladach:)
Akurat ja widziałem galę i ten dywan nie był dla Manna tylko dla Camerona. Oprócz tego dywan ten był w specjalnym tunelu, ponieważ żaden śmiertelnik nie jest godzien oddychać tym samym powietrzem co Król.
A tak na poważnie trochę ja się wypowiem na temat tegorocznych Oscarów. Były do dupy, lecz nie dlatego że nie wygrał żaden z moich faworytów(Avatar, District 9), nie dlatego, że Cameron nie dostał statuetki za reżyserię(należało mu się) tylko dlatego bo jako widowisko które przyciąga tylu widzów z całego świata stało na wyjątkowo niskim poziomie. Organizacyjnie bez ładu i składu, atrakcji żadnych, prowadzący mało śmieszni, nudno, nudno i jeszcze raz nudno.
Po drugie jak co roku Akademia udowadnie, że albo są ślepi albo to zwyczjnie idioci. O ile oscary w kategoriach artystycznych(najlepszy film, reżyseria, scenariusz oryginalny) jeszcze potrafię znieść-Hurt Locker to bardzo dobry film-o tyle oscaró w kategoriach technicznych zrozumieć ani trochę nie potrafię. Zupełnie nie zasłużone oscary dla HL w kategoriach technicznych najpoważniejszy zarzut. Po drugie oscar za scenariusz adaptowany, nie widziałem tego Preciusza, może kiedyś obejrzę, ale ewidętnie widać było jak na każdym kroku włażą w dupę czarnuchom. Nie jestem rasistą ale ta gala pod względem niesamowicie drażniła.
Powinie wygrać District 9, takie moje zdanie.
Nie wiem czy za rok będę oglądał jak mają tak cały czas chałturę odwalać. Najlepszym dowodem na to było ogłoszenie wyników na najlepszy film. Żenaaada.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):Zupełnie nie zasłużone oscary dla HL w kategoriach technicznych
Oglądałeś Hurt Locker w kinie z super nagłośnieniem? Bo ja nie, więc się nie wypowiadam, tym bardziej że nie mam na ten temat pojęcia a "Avatar jest zajebistym filmem" to jednak niewystarczający powód by akurat jemu dać statuetki w tych kategoriach. Przypominam też że w tych kategoriach głosują ludzie którzy zwyczajnie się na tym znają.

Odpowiedz
Mental napisał(a):trafiłem na Kathryn. pięknie wyglądała

Dżizas, dopiero dzisiaj zobaczyłem, że ona ma 59 lat! Ależ ona rewelacyjnie się trzyma, dla mnie była najbardziej hot kobietą całej gali. Tylko szkoda, że Oscary to takie nagrody, gdzie Kathryn zdobywa statuetkę za to, że jest kobietą.

[Obrazek: article1268036126336089.th.jpg]

Ciągle mi szkoda Quentina za scenariusz najbardziej. Gdzieś usłyszałem dzisiaj, że THe Hurt Locker zdobył Oscara za to dobre prowadzenie historii i m.in. za wyrazistą postać graną przez Jeremy'ego Rennera. Tylko, że ktoś zapomniał chyba, że u Tarantino takich postaci był cały wachlarz.

Skopiuję tu jeszcze swoją opinie z innego portalu:

Quentina wyruchano bez wazeliny, że nie zdziwię się, jeśli została po nim plama krwi na sali. Niezwykle smutną minę miał. Już kij z reżyserią, bo tutaj możemy dyskutować długo – Quentin vs Kathryn vs James, podobnie jak przy montażu i zdjęciach, gdzie konkurencja była bardzo mocna.

Za największą porażkę wczorajszej/dzisiejszej gali uważam kategorię scenariusza oryginalnego oraz po części film. Powiedzmy sobie szczerze ile wysiłku, inwencji twórczej wymaga napisanie takiego The Hurt Lockera (a weźmy pod uwagę, że są zarzuty o nieoryginalność scenariusza, tzn. , że scenarzysta jeździł z żołnierzami po Iraku i to, co zobaczył przelał na papier): bomba, bomba wybucha, ktoś ginie, przyjeżdża nowy, kilka bomb w trudnych warunkach do rozbrojenia, w międzyczasie dobre dialogi i w miarę ładne widoki no i zakończenie. A teraz spójrzcie na scenariusz Quentina, ile tam soczystych dialogów, właściwie cały film nie spadają poniżej genialnego poziomu, dużo lekkich twistów, ciekawa wariacja na temat II Wojny Światowej, akcja podzielona na rozdziały jak wśród największych klasków, a pierwszy rozdział to niemal czysty Sergio Leone, no dobra tu już schodzę na reżyserię.

Scenarzysta The Hurt Lockera był dość nawet bardzo zaskoczony nagrodą i się mu w cale nie dziwię.

No i kiedy Quentin ponownie będzie mógł zdobyć nominacje w kategorii film, reżyseria, scenariusz; a przy tym nie być olany przez Akademię, która go widocznie nie lubi.

Tutaj odnośnie, że film, który wygra główną nagrodę musi mieć jakieś przesłanie:

Ale co robi The Hurt Locker? Pokazuje w bardzo dobry sposób działania saperów, a konkretnie tego jednego podczas Wojny w Iraku i stwierdza, że wojna też może uzależnić, nie jest to nic wielkiego. Avatar w przepiękny sposób pokazuje działania człowieka na obcej planecie, wykorzystując do tego postać Jake Sully’ego, do tego historia miłości w tle, a i w sumie na głównym wątku prowadzona w pewnym momencie, ale to Avatar mi na pewno pokazał więcej w kwestii wartości niż The Hurt Locker. Avatar mówi np, że nie należy niszczyć kolejnych światów, w chwili gdy swój się zniszczyło, mówi o szanowaniu ziemskiej natury, bo tyle w niej niedostrzegalnego piękna. “Bękartom wojny” brakuje nutki ideologicznej, nie ukrywają, że nie mają przesłania dla widza, ale od początku do końca są arcydziełem filmowym, obok którego szanujący się kinoman nigdy nie przejdzie obojętnie. Najlepszy film niekoniecznie musi za sobą nieść przesłanie, może być po prostu pięknie opowiedzianą historią jak “Szeregowiec Ryan” (jego uznaje za najlepszy film 1998) czy choćby “To nie jest kraj dla starych ludzi” czy choćby “Titanic” czy choćby “Slumdog”.

Mierzwiak napisał(a):Wchodzi Hanks, zdążyłem mrugnąć i nagle widzę grupkę cieszących się ludzi.

W ogóle jakoś zaspeedowali na sam koniec, na irc-u żarty był o reklamach do godziny 6:00 :) A tu trzy kategorię za jednym zamachem. Co do samego Hanksa, to fajnie to wyszło, wszyscy doskonale wiedzieli jakie filmy nominowano, dla niektórych był to krytyczny moment zwiększający puls, nim zdążył skoczyć, ekipa od filmu się już cieszy :)
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Oglądałeś Hurt Locker w kinie z super nagłośnieniem? Bo ja nie, więc się nie wypowiadam, tym bardziej że nie mam na ten temat pojęcia a "Avatar jest zajebistym filmem" to jednak niewystarczający powód by akurat jemu dać statuetki w tych kategoriach. Przypominam też że w tych kategoriach głosują ludzie którzy zwyczajnie się na tym znają.

Ogladalem w kinie...i Oscar dla Hurt Locker to pomylka. Avatar zjada HL na sniadanie jesli chodzi o dzwiek (obie kategorie) o przegranym D9 nawet nie wspomne. Co do ludzi ktorzy sie znaja...jest tam ekipa specjalistow na bank, ale sa tez producenci, aktorzy (nawet "wyczesany" Samuel zalicza sie do tej grupy) itd.

Odpowiedz
http://www.oscars.org/awards/academyawards/about/voting.html

Cytat:Members from each of the branches vote to determine the nominees in their respective categories – actors nominate actors, film editors nominated film editors, etc.

Odpowiedz
Bucho napisał(a):jest tam ekipa specjalistow na bank, ale sa tez producenci, aktorzy

Pomyliłeś się tu, bo co napisałeś to głosowanie na najlepszy film.
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Nie tyle zart,co zle sie troche wyrazilem (a w zasadzie palnalem) bo piszac specjalisci...skoro Samuel L. ocenia aktorstwo, to zapewne niejeden przygluchy dzwiekowiec tez sie znajdzie i mamy wyniki jakie mamy.

Mam pytanie odnosnie nominacji, czy w ubieglym roku pojawily sie jakies filmy zaawanowanym udzialem charakteryzacji specjalnej, ktore wsrod nominowanych powinny sie znalezc?

Odpowiedz
Ronaldinho napisał(a):No i kiedy Quentin ponownie będzie mógł zdobyć nominacje w kategorii film, reżyseria, scenariusz; a przy tym nie być olany przez Akademię, która go widocznie nie lubi.

Dokładnie, za takie olanie, Quentin powinien powiedzieć "pieprzę, nie idę" i wogóle nie pojawiać się na Oscarach. Szkoda tylko, że nie mógł wiedzieć wcześniej, że tak niezasłużenie przegra.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Cameron cieszy się z nagród ex-żony:
[Obrazek: oscarprep40.jpg]

Tarantino zrozpaczony przegraną:
[Obrazek: 4420539128_f652c5b268_o.jpg]

Odpowiedz
Craven napisał(a):Cameron cieszy się z nagród ex-żony:
Obrazek

On ją udusić próbuje (szkoda że się nie udało).

Odpowiedz
gigacz napisał(a):On ją udusić próbuje
Z ust mi to wyjąłeś, gigaczu :razz:

Odpowiedz
Kurcze, ludzie nagle zaczęli traktować moje teksty na serio. Wow.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon