Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy
Ronaldinho napisał(a):Dżizas, dopiero dzisiaj zobaczyłem, że ona ma 59 lat! Ależ ona rewelacyjnie się trzyma, dla mnie była najbardziej hot kobietą całej gali. Tylko szkoda, że Oscary to takie nagrody, gdzie Kathryn zdobywa statuetkę za to, że jest kobietą.
Gdyby Oscary były nagrodami 'dla kobiet', Kathryn Bigelow nie byłaby pierwszą LAUREATKĄ w tej kategorii i trzecią (chyba) NOMINOWANĄ do tejże w całej historii Oscarów.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Craven napisał(a):Cameron cieszy się z nagród ex-żony:

GENIALNE!

Ronaldinho napisał(a):Tylko szkoda, że Oscary to takie nagrody, gdzie Kathryn zdobywa statuetkę za to, że jest kobietą.

jako mega seksistowska świnia mogę powiedzieć, że tej akurat babie się należało. czy za ten konkretny film - nie wiem. raczej nie. tak czy siak, w dobre ręce trafiły rycerzyki.

i zgadzam się: jak na 59 lat trzyma się zajebiście.

Odpowiedz
Ronaldinho napisał(a):Tylko szkoda, że Oscary to takie nagrody, gdzie Kathryn zdobywa statuetkę za to, że jest kobietą.

Bigelow zdobyla za THL oprocz Oscara ponad dwadziescia innych nagrod.
Ale to pewnie tez za to, ze jest kobieta.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Gdyby Oscary były nagrodami 'dla kobiet', Kathryn Bigelow nie byłaby pierwszą LAUREATKĄ w tej kategorii

Gdyby kobiety robiły lepsze filmy Kathryn nie byłaby pierwszą laureatką :P
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
gdyby kobiety w ogóle umiały robić filmy... :)

Odpowiedz
Jakuzzi, a jaką ona wśród nominowanych miała konkurencję?
Tarantino. Ale QT Akademia nie lubi.
I jeśli Bigelow zdobyła rycerzyka "za płeć", to czemu nie dostały go ani Jane Campion, ani Sofia Coppola (znana akademikom od pieluch)?
Błagam, nie dopatrujcie się politycznej poprawności wszędzie gdzie popadnie, bo niedługo otworzycie słoik z kiszonymi ogórkami i tam też będzie polityczna poprawność.

Mental napisał(a):i zgadzam się: jak na 59 lat trzyma się zajebiście.
Chciałabym tak wyglądać w tym wieku.
Chociaż metr 82 to mieć nie będę. Może i dobrze:)

Odpowiedz
Bigelow nie dostała za płeć. dostała, bo reżyseruje jak facet. znam jej dorobek artystyczny bardzo dobrze i wiem, co mówię:)

Artemis napisał(a):czemu nie dostały go ani Jane Campion, ani Sofia Coppola

bo nie reżyserują jak Bigelow. proste:)

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Chociaż metr 82 to mieć nie będę. Może i dobrze:)
Niektórym to pasuje - taka Uma Thurman...

Mental napisał(a):Bigelow nie dostała za płeć. dostała, bo reżyseruje jak facet. znam jej dorobek artystyczny bardzo dobrze i wiem, co mówię:)
Dostała bo kręciła jak chłop ale i kręciła o Iraku.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):bo niedługo otworzycie słoik z kiszonymi ogórkami i tam też będzie polityczna poprawność.

no jak zaczną mierzyć krzywiznę ogórków, to fakt - będzie:)

Artemis napisał(a):Dostała bo kręciła jak chłop ale i kręciła o Iraku.

ojciec, który ze mną na c+ oglądał film, ma podobne zdanie: o Iraku i dlatego oskar. przy czym ja się niezbyt z tym zgadzam, bo już kilka filmów o Iraku było (jeden lepszy od THL) i żaden nawet nominacji nie dostał. o Generation Kill nie wspominam, bo to serial, więc sie nie liczy. a szkoda - bo przebija wszystko, co kiedykolwiek powstało i powstanie na temat irackiego interwencji stabilizacyjnej:)

Odpowiedz
Mental napisał(a):Bigelow nie dostała za płeć. dostała, bo reżyseruje jak facet. znam jej dorobek artystyczny bardzo dobrze i wiem, co mówię:)
Mental, ja nie uznaję podziałów kino męskie/żeńskie, ale gdybym uznawała, mogłabym napisać doktorat o tym, że The Hurt Locker jest zajebiście kobiecym filmem i że kobiecą rękę czuć w nim w każdej minucie:)

Craven napisał(a):
Artemis napisał(a):Chociaż metr 82 to mieć nie będę. Może i dobrze:)
Niektórym to pasuje - taka Uma Thurman...
Wysokie kobiety są fajne. Ale mi osobiście wystarczyłoby metr 70.

Mental napisał(a):ojciec, który ze mną na c+ oglądał film, ma podobne zdanie: o Iraku i dlatego oskar. przy czym ja się niezbyt z tym zgadzam, bo już kilka filmów o Iraku było (jeden nawet lepszy od THL) i żaden nawet nominacji nie dostał
Warto pamiętać, że tHL, zanim zdobył rozgłos, jeździł po festiwalach, a potem był grany w pięciu kinach na krzyż.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Mental, ja nie uznaję podziałów kino męskie/żeńskie

wiem, ty masz homogenizujące poglądy:)

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Mental, ja nie uznaję podziałów kino męskie/żeńskie, ale gdybym uznawała, mogłabym napisać doktorat o tym, że The Hurt Locker jest zajebiście kobiecym filmem i że kobiecą rękę czuć w nim w każdej minucie:)
Bo praktycznie nie ma czegoś takiego jak kino kobiece. Tzn są filmy dla bab. Ale chyba nie ma filmów kobiecych. Natomiast cywilizacja jest defaultowo męską, stąd kobiecie łatwiej jest przyjąć męską perspektywę.

Ja to widzę szczególnie w książkach - żaden pisarz nie napisze postaci kobiecej tak babka.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Jakuzzi, a jaką ona wśród nominowanych miała konkurencję?
(...). I jeśli Bigelow zdobyła rycerzyka "za płeć", to czemu nie dostały go ani Jane Campion, ani Sofia Coppola (znana akademikom od pieluch)? Błagam, nie dopatrujcie się politycznej poprawności wszędzie gdzie popadnie, bo niedługo otworzycie słoik z kiszonymi ogórkami i tam też będzie polityczna poprawność.

Na poczatku nie potrafilem w ogole skumac, czemu do mnie pijesz, ale po chwili skumalem - nie zalapalas ironii mojego ostatniego wpisu.

Mental napisał(a):znam jej dorobek artystyczny bardzo dobrze i wiem, co mówię:)

Sraty taty. Ide o zaklad, ze obejrzales tylko THL, Dziwne dni i Na fali. ;)

Artemis napisał(a):Mental, ja nie uznaję podziałów kino męskie/żeńskie, ale gdybym uznawała, mogłabym napisać doktorat o tym, że The Hurt Locker jest zajebiście kobiecym filmem i że kobiecą rękę czuć w nim w każdej minucie:)

Ja nie czuje (na szczescie) kobiecej reki w THL w zadnej minucie. ;)

Ale koniec tej dyskusji o kobiecych rekach. Prosze kontynuowac watek w temacie poswieconym THL lub innym stosownym.

Odpowiedz
Mental napisał(a):wiem, ty masz homogenizujące poglądy:)
Wprost przeciwnie!!

Craven napisał(a):Ja to widzę szczególnie w książkach - żaden pisarz nie napisze postaci kobiecej tak babka.
Coś w tym jest. Teraz tak zaczynam się głowić i wychodzi mi, że najbardziej pamiętne postaci kobiece to są na ogół kobiety widziane oczami konkretnego faceta.

Jakuzzi napisał(a):Na poczatku nie potrafilem w ogole skumac, czemu do mnie pijesz, ale po chwili skumalem - nie zalapalas ironii mojego ostatniego wpisu.
Głupio mi :oops:
Ale... Czy ty mi się dziwisz?? :razz:

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Ide o zaklad, ze obejrzales tylko THL, Dziwne dni i Na fali. ;)

nic o mnie nie wiesz - akurat Na fali nie widziałem:)

Odpowiedz
Mental napisał(a):o Generation Kill nie wspominam, bo to serial, więc sie nie liczy. a szkoda - bo przebija wszystko, co kiedykolwiek powstało i powstanie na temat irackiego interwencji stabilizacyjnej:)

BTW nie wiem czy zwróciłeś uwagę - pierwsze trzy odcinki wyreżyserowała kobieta :cool:

Odpowiedz
Dopiero obejrzalem gale i musze stwierdzic, ze byla to chyba najslabsza oscarowa ceremonia jaka widzialem.
Przede wszystkim - czy te przepelnione epitetami przemowy aktorow o aktorach naprawde musialy sie ostac? Przeciez to zenada: to tylko aktorzy, a mowi sie o nich tak podniosle, tak pieknie i tak dlugo, jakby byli co najmniej lauretami pokojowej nagrody Nobla. Az chcialoby sie dla odtrucia posluchac troche kasliwych komentarzy Gervaisa z ostatnich Globow.
I czy pomysl rozszerzenia najlepszych filmow do 10 naprawde znalazl podczas gali jakies uzasadnienie? Bo z tego co ja zauwazylem, tylko niepotrzebnie ja wydluzyl (wszak kazdy tytul nalezalo odrebnie zapowiedziec i pokazac).
No i lipnie wypadl aspekt, na ktory zawsze najbardziej licze przy tego typu imprezach, czyli wszelkie wstawki komediowe. Martin byl niezly, ale za zbyt rzadko sie pojawial. Komikow wsrod zapowiadajacych nominacje bylo jak na lekarstwo, natomiast ci, ktorzy sie pojawili, wypadli blado (zart Stillera mial niezly potencjal, ale to wszystko).

Odpowiedz
Twoje odczucia pokrywaja sie calkowicie z moimi (chyba wiekszoscia osob, ktore gale widzialo) nuda, lizanie sie po dupskach, a calosc do bolu przeciagnieta. Martin byl niezly, ale Baldwina jakby trema zjadla. Kilka tekstow spoko, parodia Paranormala takze, Stiler ok, ale bez szalu - podobno to Cohen mial byc ucharakteryzowany na Na'vi, tylko bano sie, ze za bardzo pojedzie po bandzie. Z wiadomosci w radiu BBC wynikalo, ze Sasha mial byc dzieckiem Camerona i Netiri z Avatara, lub samica w ciazy z Cameronem. Motyw wyjsciowy gruby i z potencjalem....wyobrazam sobie jak Cohen wzywa Camerona do placenia alimentow, w koncu Avatar zarobil kupe kasy i ma z czego, lub mowi mu, ze nie musza brac slubu, choc dla niego (Camerona) jeden wiecej chyba roznicy nie zrobi ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=chp2u2ln8_E[/youtube]

Tutaj Baldwin był jakiś milion razy lepszy. Gala ogólnie słaba, dobrze, że połowę przespałem i obudziłem się przed nominacjami aktorskimi - obejrzałem sobie to lizanie się po pytkach i Hanks jakby nie było, mega zaskoczył - wg mnie dobrze, bo te gadki o Clooneyu (że niby taki mega dobroczynny, jakby kurwa ze cztery odcinki "Mody na sukces" nakręcił) to żenada była. Reszta w sumie oglądalna, fajnie, że Corman dostał statuetkę.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Witam wszystkich forumowiczów. :)

Co do tegorocznego oscarowego rozdania, pozwolę sobie wyrazić swoją opinię na temat kilku filmów.
Jeśli chodzi o "Bękartów wojny", zadziwiające jest dla mnie uwielbienie wielu (widoczne z resztą nie tylko na tym forum) dla rzekomo fantastycznego scenariusza Q. Tarantino a także oburzenie związanie z nieprzyznaniem mu statuetki w owej kategorii.
Napiszę wprost: owszem, dialogi są momentami świetne, kilka scen naprawdę robi wrażenie, ale generalnie całość nie trzyma się kupy. Historia strasznie naciągana, niewciągająca, zakończenie totalnie debilne i kuriozalne. Jeśli tak ma wyglądać pastisz, zabawa konwencją czy żonglerka filmowymi motywami, to ja dziękuję bardzo. Jeśli mam być szczery, postać grana przez B. Pitta wręcz mnie straszliwie irytowała (to samo dotyczy kilku innych z założenia chyba "pozytywnych" bohaterów).
Rola Ch. Waltza jest wybitna, jednak ten scenariusz to absolutnie nie ta liga, co "Pulp Fiction". Mnie osoboście bawią opinie stawiające "Bękartów" na równi z "Pulp Fiction".

Co do "Hurt Locker", ten film deklasuje "Avatara" pod względem reżyserskim, aktorskim a także scenariuszowym - porażka Camerona jak najbardziej zasłuzona. Generalnie już "Titanic" był lepszym filmem od najnowszego "dzieła" pana mega ego. A S. Worthington absolutnie nie ma charyzmy Di Caprio i to byłoby zdumiewające, gdyby oscara za film roku dostał film z takim nijakim i totalnie bezpłciowym głównym bohaterem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon