VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
ależ ten film niesamowicie wygląda! gdyby Tim Burton wziął się za kręcenie prawdziwych horrorów, a nie freudowskich historyjek, to pewnie stworzyłby coś na kształt "El Laberinto del Fauno" :) oczywiście nie jest to typowy horror, bo Guillermo del Toro tradycyjnych horrorów nie robi. Ten reżyser straszy nie tyle makabrą, co wyobrażeniem o potencjalnym zagrożeniu, o jakiejś metafizycznej sile czającej się w zacienionym kącie. Przynajmniej tyle mogę powiedzieć o jego dwóch świetnych hiszpańskojęzycznych filmach: "Cronos" i "Kręgosłup Diabła". Parę lat temu Meksykaniec zaczął coś kręcić w USA i wyszło mu tak sobie - najpierw "Mimic" [slabizna alienopodobna], "Blade II" [skądinąd lepszy od jedynki] i "Hellboy" [całkiem niezła, ale mało zaskakująca adaptacja komiksu].
W tym roku del Toro wrócił na stare śmieci i stworzył podobno rewelacyjny film pod każdym względem - rzemiosła, fabuły i wizji. Co więcej - jest to oficjalny kandydat meksykański do nominacji oscarowej i nie jest absolutnie bez szans, mimo że to kino raczej komercyjne i bardzo oryginalne.
Na RottenTomatoes - 100% pozytywów i choć na razie tylko 12 recenzji, to o czym piszą krytycy brzmi bardzo sympatycznie:
Stunningly beautiful and movingly honest, this is one of best films of the year and another notch on the belt of one of the today's most exciting filmmakers.
I only wish more people in Hollywood would take chances on films with this kind of imagination behind it!
fabuły nie będę przytaczał, bo stąd można zassać zwiastun, który wyjaśnia, tyle ile powinien, czyli niewiele. Może tylko tyle, że fantasy miesza się z horrorem, a wszystko to skąpane w polityce frankistowskiej w Hiszpanii lat 30. :)
a to plakat:
11-10-2006, 17:53
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
Juz kiedys czytalem o tym filmie na jakiejs stronce o horrorach , z niecierpliwoscia czekam na niego :D BTW wyszedl juz czy nie ? kiedy sie pojawi lub pojawil bo jestem zdezorientowany :?
11-10-2006, 18:32
Stale zapracowany olewacz
Liczba postów: 1,440
Liczba wątków: 11
desjudi napisał(a):W tym roku del Toro wrócił na stare śmieci i stworzył podobno rewelacyjny film pod każdym względem - rzemiosła, fabuły i wizji.
Pewnie się zdziwisz, ale to jeden z najbardziej przeze mnie oczekiwanych filmów roku. Od dawna śledzę każdy news związny z Labiryntem Pana/Fauna. Ten film będzie po prostu wizualnym orgazmem w baśniowej otoczce. Palce lizać!
11-10-2006, 19:31
VIP
w Mexicu premiera już była jakiś czas temu, w USA w grudniu, w Polsce w roku 2007, niestety... dystrybutor - Kino Świat. i nie wróży to dobrze, bo oni zawsze zwlekają z premierą oraz nie mają pomysłu na skuteczny marketing :evil:
11-10-2006, 20:28
Nie będę na nich czekał - w razie czego ściągnę RIPa. Chociaż to będzie kaleczenie tego małego dziełka. Tak klimatyczne, wizualnie surrealistyczne obrazki trzeba oglądać koniecznie na wielkim kinowym ekranie. W skrócie, to jeden z niewielu filmów, które będę chciał koniecznie obejrzeć w kinie :)
11-10-2006, 23:38
Stan Marsh
Liczba postów: 2,163
Nie dałeś najlepszego plakatu:
Czekam na ten film BARDZO. Podobno jest cudowny, surrealistyczny i wizuwalnie powala na łopatki. Nie mogę się doczekać! :)
12-10-2006, 00:34
VIP
cudny, a ten?
12-10-2006, 00:41
Nie licytujcie się ;) Ten film to będzie perełka. A ostatni plakat temu dowodzi :)
12-10-2006, 00:42
VIP
no to zapodam oficjalny poster:
czy jest ktoś, kto nie zamierza obejrzeć tego filmu? 8)
12-10-2006, 00:44
Dużo pisze
Liczba postów: 551
Liczba wątków: 2
na IMDB jest chyba błąd, budzet filmu jak podaja wynosi 7 000 000 Euro a na dole 5 000 000 $ , jak dlamnie to o zero za mało i zamienione pozycje jako ze euro drozsze od dolca , za takie zdjecia charakteryzacja FX to na chłopski rozum z kilkadziesiat mln $ trza dac ;]
A single pussy hair can pull a battleship through the desert
12-10-2006, 14:04
Nowy
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 6
Jeden z powyzszych plakatów jakby żywcem wzięty z Hellboy'a :).
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
12-10-2006, 21:22
悟
Liczba postów: 11,558
Liczba wątków: 37
Nie żywcem, tylko zrobił go pan co rysuje HellBoya ;)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
12-10-2006, 21:25
Nowy
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 6
No tak, bywa że nie wpada się na najprostszą odpowiedź :).
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
13-10-2006, 10:41
Happy Face
Labirynt Fauna :? takie tlumaczonko zauwazylem na onecie ;/ jak dla mnie kicha , mogliby zostawic wszystko po oryginalnemu .
04-12-2006, 23:26
^^
Liczba postów: 5,288
Liczba wątków: 73
Ja bym się tego tłumaczenia nie czepiał przecież nie zmienili tytułu, a wymawia się podobnie do angielskiego.
Jak już jesteśmy przy tym filmie to zdobył on złotą żabę na festiwalu Camerimage, zapowiada się świetny film.
05-12-2006, 00:00
Happy Face
DO mnie jakos oryginal milej przemawia , ale jak kto woli :) . No wlasnie zapomnialem dodac ze zabcie zdobyl hehe . Jaka jest dokladna data premiery ??
05-12-2006, 00:02
VIP
polska premiera przełożona na koniec marca... dystrybutor chyba czeka na pojawienie się dvd-ripa :roll:
15-01-2007, 09:56
Czekał czekał i się doczekał ;)
Narazie jako, że jeszcze jestem pod wrażeniem filmu moge powiedzieć tylko: WOW.
02-02-2007, 13:46
Stan Marsh
Liczba postów: 2,163
A ja nieugięcie czekam aż film pojawi się w kinie i wtedy go obejrzę! Po co psuć sobie wrażenie na małym ekranie? :)
02-02-2007, 14:36
悟
Liczba postów: 11,558
Liczba wątków: 37
Mozecie mnie zabic ale ja wole sobie film obejrzec w domu jak w kinie.
W domu moge sobie zasiasc w spokoju i wogole.
Do kina pojde to jak nie banda inwalidów umyslowych ktorzy pomylili seanse to banda idiotow z jedzeniem czy inne pacany ktore przyszly do kina porobic halas albo sobie pogadac. Fakt tez ze mieszkam w malej miejscowosci w ktorej kultura ludziom jest obca a i kino ledwo wyglada jak kino...;)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
02-02-2007, 14:39
|